Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 01-03-08, 06:10 PM   #1
カズキ
Game Master

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDKazuki-KTW
wink 想砌機,請比d意見

屋企電腦用左差不多6年,現在想換了.
(睇D HDTV既動畫完全聲畫不同步,唔換唔得了 )
主要是動漫日劇睇片用,次要畫3D圖,PHOTOSHOP,
小弟第一次砌機的,請多多指教.

CPU: CORE2 DUO E6550   $1267 /CORE2 DUO E4600  $1058
MB: MP-P35 Extreme $799
DISPLAY CARD: Sapphire RADEON HD 2600XT 256 DDR3 $755
RAM: A-DATA DDR-2 800 1G X 2 $350
HD:Seagate 250GB Serial ATA    $ 540+舊hdd行raid
DVDRW:POINNER (舊機)
DVD:POINNER (舊機,可唔裝)
cow: Cooler Master/Antec
機箱: $ 300

預算3-4K到
本身有個seagate Barracuda® 7222 .7系列
想買多個HD 一齊用.舊既用來下野用,新既來儲存資料用.有要注意什麼嗎?
另請問如果想加張TV CARD 玩PS2,而又想用2個MON,1個顯示電腦,一個顯示PS2畫面
係咪用CF或2張CARD 就OK?
牛要幾多W好?如果2CARD,2HD,500W夠嗎?

THANKS~

此篇文章於 01-03-08 09:33 PM 被 カズキ 編輯。
カズキ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-08, 07:32 PM   #2
ddickyyy
Junior Member

註冊日期: Dec 2005
點解唔等多陣?
就快intel就出多幾隻45mm既cpu,
到時就算你唔用新出果幾隻,舊果d都會趺d價,
特別值得留意amd既cpu~~
而且得三四千...砌amd好似好玩好多喎(如果你唔考慮amd就當我無講過....)
ddickyyy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-08, 08:32 PM   #3
カズキ
Game Master

那麼大約幾時到?
同埋amd我不熟,
如果三四千砌amd好玩好多有沒有推介?
舊 01-03-08, 08:56 PM   #4
Norm
God of Gamer
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
你有幾多錢budget?見你既工作要求都幾高..要用隻好既機箱加牛,ram行4gb啦...card就用ATI RADEON 2600HD...HD就兩隻250GB行RAID

舊 01-03-08, 09:25 PM   #5
カズキ
Game Master

最多4.5k到,因為total預6k買埋20'mon.
以上又改左dd,請比d意見.
機箱同牛資料我網上找不到 有沒有好介紹?
其實畫3d圖是我遲d學,不需要太勁都ok.(我估)
首選是睇片唔好lag.
thanks

此篇文章於 01-03-08 09:30 PM 被 カズキ 編輯。
舊 01-03-08, 09:31 PM   #6
Norm
God of Gamer
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
機箱用cooler master囉...貴少少就用antec

舊 01-03-08, 11:25 PM   #7
Rabe
Crazy Gamer
最強嘍囉lv99

註冊日期: Nov 2002
XBox Live GamertagUndeathwing
RAID 果面
因為MP-P35係用ICH9, 本身好似冇on-board RAID? 定係你本身有RAID card?
你舊果隻HDD係咩size?

> 另請問如果想加張TV CARD 玩PS2,而又想用2個MON,1個顯示電腦,一個顯示PS2畫面

一張HD2600XT 已經可以出兩隻mon, 注意張卡係出2*DVI 定DVI+D-sub, 配合番你兩隻mon就得

舊 01-03-08, 11:46 PM   #8
カズキ
Game Master

引用:
作者: Rabe 查看文章
RAID 果面
因為MP-P35係用ICH9, 本身好似冇on-board RAID? 定係你本身有RAID card?
你舊果隻HDD係咩size?

> 另請問如果想加張TV CARD 玩PS2,而又想用2個MON,1個顯示電腦,一個顯示PS2畫面

一張HD2600XT 已經可以出兩隻mon, 注意張卡係出2*DVI 定DVI+D-sub, 配合番你兩隻mon就得
3.5" seagate Barracuda® 7222 .7系列
不過我睇都應該唔可以了,個hdd5年前買既..

RAID card?呢樣野我沒有呀,我見塊板寫
"加入 JMicron JMB363 晶片, 提供額外 2 個 SATA2 及
1 個 IDE,並支援 RAID 0 或 RAID 1 功能 ."
即是這樣要買raid card?

thanks~
舊 01-04-08, 12:27 AM   #9
Rabe
Crazy Gamer
最強嘍囉lv99

引用:
作者: PokaNights 查看文章
3.5" seagate Barracuda® 7222 .7系列
不過我睇都應該唔可以了,個hdd5年前買既..

RAID card?呢樣野我沒有呀,我見塊板寫
"加入 JMicron JMB363 晶片, 提供額外 2 個 SATA2 及
1 個 IDE,並支援 RAID 0 或 RAID 1 功能 ."
即是這樣要買raid card?

thanks~

ic~
甘應該ok 唔駛另外買RAID Card

>個hdd5年前買既
應該係IDE HDD? 那就不可以和新HDD行RAID了
JMicron JMB363 的 RAID 沒記錯只能Support SATA HDD

舊 01-04-08, 12:43 AM   #10
カズキ
Game Master

如果行2個hdd同1個dvd rw 大約需要幾多w火牛呢?
400幾夠嗎?

thanks~
舊 01-04-08, 12:52 AM   #11
Rabe
Crazy Gamer
最強嘍囉lv99

引用:
作者: PokaNights 查看文章
如果行2個hdd同1個dvd rw 大約需要幾多w火牛呢?
400幾夠嗎?

thanks~
夠, 最緊要隻牛足火數同穩陣

論壇跳轉

現在的時間是 06:30 AM

手機版 | APP版