Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 06-13-06, 02:10 PM   #1
House
God of Gamer
里村★紅葉

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDHouse544
班學生又係抵死既..周麗淇嬲到要報警

【東方日報專訊】正當政府致力保護知識產權之際,昨日周麗淇(新聞 - 網站 - 圖片)、Krusty和葉佩雯興致勃勃,到一間中學宣傳有關訊息,怎料在場不少學生都承認有非法上下載歌曲的習慣,而且態度輕佻,周麗淇激到黑廣 告

面揚言要報警。

昨日周麗淇、Krusty、葉佩雯和導演鄭寶瑞,應新城《「卡拉O!BABE」飛躍校園》主持葉文輝邀請,到將軍澳一所中學出席宣揚尊重知識產權的活動,約四百名中一及中二學生參與。

眾歌手嘉賓在台上先後苦口婆心講自己錄唱片的辛酸,呼籲學生不要非法上下載,糟蹋創作人的心血。當歌手問學生有否非法上下載時,竟有不少學生點頭齊聲說「有」,嘉賓們碌大雙眼非常愕然,難以置信有這樣的回應,周麗淇再問多次結果一樣,她皺眉說:「咁就要call police(報警)。」豈料學生仍是嬉皮笑臉,不覺有錯,周麗淇為之氣結,還指一位點頭承認違法的女學生,請她站起來正視自己的錯,該女生雖依言站立,卻是態度輕佻。

Krusty激到暈

事後周麗淇感嘆:「我好無奈,非法上下載係錯,點解佢有咁態度?除媒體同藝人努力勸,亦希望家長和老師幫手育。」Krusty也激心到差點暈低,阿嵐說:「我妹妹同學早前非法下載被發現,收信罰錢,妹妹冇做過亦好驚,果然有警惕作用。」葉佩雯則大發牢騷:「大佬呀,佢犯緊法,點可以係咁態度?Eric Kwok(葉佩雯男友)係全職創作人,畀佢知道實激死。」

對於學生直認侵權,記者致電該校了解,剛巧校長外出開會,該校的何主任則表示:「整個學年學校透過不同學科和環節灌輸尊重知識產權,學生亦有就『BT對與錯』作討論題目。(依家已經學期尾,成年似乎冇乜成效!)改變佢唔係一朝一夕事,學校會繼續做。」何主任又稱昨日活動後學校亦有跟進。

用bt仲要咁楊 咁串
..不過明知結果仲要問..XD

Get

グリザイアの果実 ED SONG+OST

Get 周防天音!

House 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-06, 02:14 PM   #2
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
引用:
作者: 小J
【東方日報專訊】正當政府致力保護知識產權之際,昨日周麗淇(新聞 - 網站 - 圖片)、Krusty和葉佩雯興致勃勃,到一間中學宣傳有關訊息,怎料在場不少學生都承認有非法上下載歌曲的習慣,而且態度輕佻,周麗淇激到黑廣 告

面揚言要報警。

昨日周麗淇、Krusty、葉佩雯和導演鄭寶瑞,應新城《「卡拉O!BABE」飛躍校園》主持葉文輝邀請,到將軍澳一所中學出席宣揚尊重知識產權的活動,約四百名中一及中二學生參與。

眾歌手嘉賓在台上先後苦口婆心講自己錄唱片的辛酸,呼籲學生不要非法上下載,糟蹋創作人的心血。當歌手問學生有否非法上下載時,竟有不少學生點頭齊聲說「有」,嘉賓們碌大雙眼非常愕然,難以置信有這樣的回應,周麗淇再問多次結果一樣,她皺眉說:「咁就要call police(報警)。」豈料學生仍是嬉皮笑臉,不覺有錯,周麗淇為之氣結,還指一位點頭承認違法的女學生,請她站起來正視自己的錯,該女生雖依言站立,卻是態度輕佻。

Krusty激到暈

事後周麗淇感嘆:「我好無奈,非法上下載係錯,點解佢有咁態度?除媒體同藝人努力勸,亦希望家長和老師幫手育。」Krusty也激心到差點暈低,阿嵐說:「我妹妹同學早前非法下載被發現,收信罰錢,妹妹冇做過亦好驚,果然有警惕作用。」葉佩雯則大發牢騷:「大佬呀,佢犯緊法,點可以係咁態度?Eric Kwok(葉佩雯男友)係全職創作人,畀佢知道實激死。」

對於學生直認侵權,記者致電該校了解,剛巧校長外出開會,該校的何主任則表示:「整個學年學校透過不同學科和環節灌輸尊重知識產權,學生亦有就『BT對與錯』作討論題目。(依家已經學期尾,成年似乎冇乜成效!)改變佢唔係一朝一夕事,學校會繼續做。」何主任又稱昨日活動後學校亦有跟進。

用bt仲要咁楊 咁串
..不過明知結果仲要問..XD
班學生咁誠實Ge

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-06, 02:20 PM   #3
POISON

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRayson-GAF2
唔識講大話
俾我就直接話..我唔dl.因為唔識你

舊 06-13-06, 05:11 PM   #4
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
老實講,佢自己D碟又比D乜貨人丫!

不如叫學校準備定D朗誦隊成員,練好晒D極老土既說話講比佢地聽好無?

舊 06-13-06, 05:16 PM   #5
情婆``
Crazy Gamer
編輯個人資料

註冊日期: Mar 2005
3DS Friend Code0834 0575 3612
親愛的母校

佢夠料學人面發脾4教訓人咩?
唱得唔好買既人當然會少ga啦~

Perfect town達成
百貨公司達成
化石系列完成

期待藍玫瑰

湊住對仔女....打機都要偷偷摸摸....
情婆`` 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-06, 05:17 PM   #6
chunwai0091
雛見澤症候群L3患者

註冊日期: Apr 2006
引用:
作者: 蛋卷王
班學生咁誠實Ge
係好事黎
但態度輕挑真係

PAD: 160 103 862
CC: 191抽姐姐仍然突2,仲要係咁撞紅柱, 垃圾game
白貓Project: 石都唔派
IM@S: 200抽0ssr, 垃圾game
chunwai0091 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-06, 05:24 PM   #7
Kit
Game Master

註冊日期: Feb 2003
我覺得唔關唱得好唔好事
dl就係犯法,唔通個歌手唱得唔好,之後bt就係理所當然?
覺得唔好聽就唔應該dl
dl得黎聽就即係認同歌手一定程度既表現
要知道既係bt並唔等於試聽
Kit 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-06, 05:31 PM   #8
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
niki都係拍下tvb電視劇就算啦, 有冇bt都冇人買佢d碟ga啦

舊 06-13-06, 05:33 PM   #9
Bigwater

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: 情婆``
親愛的母校

佢夠料學人面發脾4教訓人咩?
唱得唔好買既人當然會少ga啦~
你呢d咩道理黎嫁....

唱得唔好,無人買佢的CD,唔代表你可以非法DOWNLOAD....:donno:
就籃算有,都要知道係錯事,唔好咁理直氣壯啦

舊 06-13-06, 06:11 PM   #10
艾莉娜
Ultimate Gamer
♪↓加里/陽子↑♬

註冊日期: Aug 2004
XBox Live Gamertagbobogaf
周麗淇咁就嬲係佢EQ低
點都好,不論任何理由都好,非法下載都是錯的

舊 06-13-06, 06:21 PM   #11
kyu
我要搞掂丁力個衰人

註冊日期: Oct 2003
angry

兩邊都係不討好。
周麗淇知道班學生這樣做,應該要好好指導學生錯誤吧。說到要報警,抓那班學生真的笑話。
而那班學生沒有反省自己行為,亦可証明香港的公民教育悲哀。

還有一點想說,如果覺得音樂難聽就更加不要進行B.T.、非法上下載了。

舊 06-13-06, 06:24 PM   #12
Hayato
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2005
呢條問題唔應該問
而家d學生咁寸,就算police黎佢地都唔驚架啦...
Hayato 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-06, 06:29 PM   #13
Rse9
Ultimate Gamer

「下?乜你d歌有得dl咩?
應該咁講嘛

DUNGEONS & TAKAFUMIS
鷹文は100人いる!ヽ(∀゚ )人(゚∀゚)人( ゚∀)ノ
Rse9 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-06, 06:31 PM   #14
SANG2003
Banned
希望之星

註冊日期: Feb 2003
應該慢慢教 唔係一下就發火
SANG2003 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-06, 07:02 PM   #15
ryoba
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2003
真係想睇下報左警之後,班死0靚仔仲會唔會咁串
ryoba 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-06, 07:12 PM   #16
(=v=)b
    ↓青蛙馬沙↓

註冊日期: Nov 2005
XBox Live Gamertagnoel lai
Smile

間學校乜野名呀~?名師出高徒~同自拍犯罪短片d人有得揮~

任暴雨下 志向未倒下 雨傘是一朵朵的花 不枯也不散

此篇文章於 06-13-06 07:22 PM 被 (=v=)b 編輯。
(=v=)b 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-06, 07:14 PM   #17
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
引用:
作者: 月舞
「下?乜你d歌有得dl咩?
應該咁講嘛
「下?乜你d歌得dl咩?

舊 06-13-06, 07:16 PM   #18
信長
The Flash

Nintendo Switch ID6287 6181 7226
當場捉晒佢地入冊啦
香港之恥

支持香港興建 侵權人士集中營~
成為國際景點,又可能向全世界威威

此篇文章於 06-13-06 07:21 PM 被 信長 編輯。
信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-06, 07:19 PM   #19
情婆``
Crazy Gamer
編輯個人資料

註冊日期: Mar 2005
3DS Friend Code0834 0575 3612
我冇話班傻仔o岩喎,係呢d時候應該講適當既野啦,抵比人鬧
而且我對佢個人同歌興趣=0

Perfect town達成
百貨公司達成
化石系列完成

期待藍玫瑰

湊住對仔女....打機都要偷偷摸摸....

此篇文章於 06-13-06 07:21 PM 被 情婆`` 編輯。
情婆`` 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-06, 07:20 PM   #20
惡魔X魔鬼
Game Master
[=" o "=]

註冊日期: Sep 2003
而家d小朋友,細細個,屋企人已經買iPod,Hi-Fi等'玩具'送俾佢地玩la
不過買得d咁貴既玩具,d家長又唔肯俾錢佢地買CD,因為'曬'錢wor
只會叫佢地上網BT lor
惡魔X魔鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-06, 08:11 PM   #21
沒名字的?君
小牧 愛佳

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDMrNonameX
XBox Live GamertagMrNonameX
當歌手問學生有否非法上下載時,竟有不少學生點頭齊聲說「有」,嘉賓們碌大雙眼非常愕然,難以置信有這樣的回應,周麗淇再問多次結果一樣

誠實有罪??
不是有個華盛頓勇敢承認的故事嗎???

舊 06-13-06, 08:18 PM   #22
凍冰冰綠茶
Game Master
風味絕佳

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 沒名字的?君
當歌手問學生有否非法上下載時,竟有不少學生點頭齊聲說「有」,嘉賓們碌大雙眼非常愕然,難以置信有這樣的回應,周麗淇再問多次結果一樣

誠實有罪??
不是有個華盛頓勇敢承認的故事嗎???
下..噤講都得
唔好斷章取義woo

誠實冇罪..大前提佢地係唔係犯罪既情況下lor..

有幾多個講波佬可以落場踢world cup?
一個都冇
but噤代表佢地冇資格講波?
凍冰冰綠茶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-06, 08:23 PM   #23
Rosicky
我愛攝影

註冊日期: Oct 2002
XBox Live GamertagykcisoR
係咪淨係得香港好關注bt 歌/ 電影的事?

btw, 咁既學生真令人悲哀
就算你有做,都唔好咁大聲咁承認吧
根本佢地認為bt唔係犯法
同埋亦都擁有認為我唔會畀人拉到用bt而罰錢既心理

英雄聯盟: Rosicky

此篇文章於 06-13-06 08:25 PM 被 Rosicky 編輯。
Rosicky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-06, 08:23 PM   #24
信長
The Flash

Nintendo Switch ID6287 6181 7226
華盛頓勇敢承認的故事<--係虛構

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-06, 08:34 PM   #25
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
咩中學o黎o架,唔慌好得去邊啦p

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 11:25 PM

手機版 | APP版