Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 03-24-04, 01:58 AM   #1
Forever
Insane Gamer
風之子

註冊日期: Jul 2002
Winxp 求助...

我個 XP 用落咩事都無...
只係一開 start menu 久唔久會閃下閃下...
load 得勁慢.. 應該話係 load 到 hang....
我用 norton 2004 搵唔到有毒... (我一向有 update)

令我我 run "msconfig" > 啟動...
見到 d 野都無咩可疑...
隨左呢兩個...
sser.exe 同 stopHS.bat 唔知咩來...
請問邊位可以指教一下....

舊 03-24-04, 07:35 AM   #2
曾經
Junior Member

註冊日期: Oct 2003
Lightbulb

引用:
作者: Forever
我個 XP 用落咩事都無...
只係一開 start menu 久唔久會閃下閃下...
load 得勁慢.. 應該話係 load 到 hang....
我用 norton 2004 搵唔到有毒... (我一向有 update)
可否post個"Windows Task Manager --> Processes"的screenshot來看看? 唔post圖的話可以用pstat(link), 之後copy & paste, 不過咁做, 不如type上來還比較方便...

引用:
隨左呢兩個...
請問邊位可以指教一下....
兩個file唔知係乜來的. 個batch file就用Notepad先查查有也係裏面再說.

個.exe的話, 簡單點的話(指唔debug), 先用process viewer之類program查下這file用什麼module( <-- 其實中文加英文時, 英文字寫複數應唔應該加-s的? ). 可以用Norton SystemWorks的這個. 無裝Norton的話可以試試呢個.
曾經 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-04, 01:39 PM   #3
Forever
風之子

個batch file就用Notepad先查查有也係裏面再說.

可唔可以詳細少少... 唔太明白...
thx a lot....

舊 03-24-04, 01:48 PM   #4
Samng
Game Master

註冊日期: Apr 2002
引用:
個batch file就用Notepad先查查有也係裏面再說.

thx a lot....

去msconfig 顯示既path 搵個bat file, right click > edit

舊 03-24-04, 05:34 PM   #5
曾經

引用:
就如Samng兄所說這樣.

引用:
...只係一開 start menu 久唔久會閃下閃下...
淨係"Start Menu"會久唔久會閃下閃下, 定果一段的畫面成段有事?

如果你有一些隔些少時間就要refresh一次的program, 這"閃下閃下"的情況可能係沒問題的. 一般都係盡量close哂可以close的program, 包括係background run這些. 如果仲係有事, 轉一轉resolution看看會否是driver問題.

而先前問, 是否成段的畫面有事, 係的話, 說不定係插video card的slot的voltage有事. 裝chipset的patch唔得話, 大概要換card. (只係說這是其中一個可能而己)

引用:
...load 得勁慢.. 應該話係 load 到 hang....
我用 norton 2004 搵唔到有毒... (我一向有 update)...
Load得勁慢, 近乎hang機, 這個和病毒有關的機會反而不大. 是否run緊某些program時出現的情況? 先check一check "Task Manager"看看那一些program食緊resource. Check MSConfig反而係後事. 好似我個friend用PeerGuardian咁, 某些版本食resource食到好似hang機咁, 尤其佢部機本身只係中上性能.

引用:
隨左呢兩個...
至於sser.exe和stopHS.bat這兩個file, 除小弟之前的提意外, 先不如check佢o地locate係邊個folder先, 話唔定係game file來的.

此篇文章於 03-24-04 05:41 PM 被 曾經 編輯。
舊 03-25-04, 01:03 AM   #6
Forever
風之子

thx for ur detail reply 先~~~

o個兩個 file 都係o係 C:/windows 下面..
所以我唔敢 delete....

其實係所有 menu command window 都會咁...
就算係 MSN o個d my favourite list 都係咁窒...

舊 03-25-04, 08:31 PM   #7
曾經

引用:
其實係所有 menu command window 都會咁...
就算係 MSN o個d my favourite list 都係咁窒...
即係唔係單就個START tab, 或其locate個一段畫面(link)? 而係START tab和nest係START tab內的menu才有事(link)? 可否post或send個screenshot, 加少少註解來睇睇?

其實呢個情況有幾嚴重(例如一開機就有事, 或開了一段時間後)? 有沒有在什麼情況下才出現的? (DOS mode有無事?)

*呢個問題唔係直接眼見的話, 我想大概都好難幫上忙的, 所以都只係盡o下力而己.

引用:
o個兩個 file 都係o係 C:/windows 下面..
所以我唔敢 delete....
*不如scan一scan個.exe file, 看看有無病毒或trojan horse先.

個batch file你先如Samng的方法paste上來睇睇有乜內容先啦.

個.exe側check一check佢用乜module先再說(若有Norton的Process Viewer的話):

圖一

圖二

*個.exe file可以PM俾我. 不過至下個禮拜尾前我都唔肯定有時間check的. (個.exe有幾大in size?)

部機慢的問題, 側想看看你個XP的Services的setting, 和有什麼task run緊才再想辨法.

想你export兩個log, as in text format:
- [Services]
1) Start --> Run --> (Type in) "services.msc"
2) Action --> Export List (save as a text file)

- [Tasks]
裝Security Task Manager(Link)試試. 之後如圖:

- 美少戰士DVD Vol. 1到手!

- Moonlight ~ Attractive ~ Attack!!

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
winxp 京一 手機資訊/電腦軟硬討論 1 03-24-04 10:40 AM
[問題] WinXP Product Activation Kaga 手機資訊/電腦軟硬討論 1 12-27-03 10:49 AM
求助... Forever 手機資訊/電腦軟硬討論 3 09-25-03 12:49 AM
how to install WinXP and Win98/ME in one handisk? popstars 手機資訊/電腦軟硬討論 5 08-31-03 02:27 AM
求救!!裝完 winXP 之後睇唔到動畫!! 神秘過客 手機資訊/電腦軟硬討論 17 07-03-03 09:45 PM

現在的時間是 02:59 PM

手機版 | APP版