Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 09-24-08, 02:03 PM   #1
貓又股宗
Ultimate Gamer
K on本命~

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDsiusiufai
非基督徒遇上100%基督徒時

我有個男fd,
20多年來終於遇見一位令佢有想拍拖既女孩,
不知是否命運安排,
讓他遇見的是一位也算十分虔誠的基督徒。
而他卻是一個對基督教不太存有好感及興趣。

他倆朋友間相處也沒大問題,
終於一天,
男方對女方表達了喜歡之意,
但她卻直言他非基督徒不考慮。

男方沒有灰心,
與女方繼續朋友相待,
也嘗試去了數次其他朋友之佈道會及小組聚會,
但換來的也是討厭的感覺。

中秋節晚上,
女方邀請男方去BBQ,
男方終再按奈不住,
說起喜歡之情,
女方表示有感動也想試拍拖,
但,
始終介懷男方是非基督徒,
也為而大家傷心落淚過。

我們說,
女方不是無想過他,
只是「不敢」去想他了。

男方說,
「如果要我信教,我既目的一定只是為左你先信神。」

女方卻說,
「我就是不想你信教只是為左識女仔或拍拖,信教是自己從心由來的接受」

------------------------------------------------------

各位,
我一直堅信堅持下去,
就會有灰色地帶(即不一定要男方是基督徒也可拍拖)
只在乎心的價值觀,

大家又點睇基督不基督的戀愛呢?

舊 09-24-08, 02:07 PM   #2
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
教徒同非教徒做朋友已經有難度

真!DC 目前離線  
舊 09-24-08, 02:11 PM   #3
God of Gamer
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
始終人家教義說到明「信與不信者不能同負一軌」了,你就不要勉強吧
再者人家教會內、基督徒朋友也會給了她壓力

此篇文章於 09-24-08 02:13 PM 被 狼 編輯。
狼 目前離線  
舊 09-24-08, 02:14 PM   #4
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
男方說,

女方卻說,
「我就是不想你信教只是為左識女仔或拍拖,信教是自己從心由來的接受

*換句話來說

感情與愛都是由心來出發吧?
就算係唔係基督教, 只要心存芥蒂, 結果都係失敗收場
當然, 佢可以堅持一等個"基督教"男朋友
但結果會唔會係最好呢?未必吧?
[可能有點得罪]人, 唔係話信左教就一定係好人[/可能得罪人]

舊 09-24-08, 02:18 PM   #5
圖騰製作中

引用:
作者: lauchai 查看文章
男方說,

女方卻說,
「我就是不想你信教只是為左識女仔或拍拖,信教是自己從心由來的接受」

*換句話來說

感情與愛都是由心來出發吧?
就算係唔係基督教, 只要心存芥蒂, 結果都係失敗收場
當然, 佢可以堅持一等個"基督教"男朋友
[可能有點得罪]人, 唔係話信左教就一定係好人[/可能得罪人]
當然不會一信就變成聖人啦....那有這麼好康的事

再者套用你的說法:
當然, 佢可以離教不去等個"基督教"男朋友

所以,成功與否,與基督教沒甚麼關係吧

狼 目前離線  
舊 09-24-08, 02:32 PM   #6
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
一見到呢d話題就

果d教徒其實唔明白,如果想人信,自己先應該有包容嘅心,接納唔係相同信仰嘅人
咁攪法只會令佢地同其他人永遠都不能相處
更莫講想多d人投入佢地嘅宗教

回topic,我唔建議樓主個fd去信或者去等(對方回心轉意)
女主角呢d諗法好難改變架啦
樓上都有人講左,「再者人家教會內、基督徒朋友也會給了她壓力」
另一頭自己唔信嘅都唔應該夾硬為人改變
呢種改變唔會長久

所以男主角都係疊埋心水,準備搵下一個目標把啦

其實呢個topic應該叫老虎金入黎,佢d意見值得一聽

舊 09-24-08, 02:36 PM   #7
圖騰製作中

引用:
作者: Gundam MK-2 查看文章
一見到呢d話題就

果d教徒其實唔明白,如果想人信,自己先應該有包容嘅心,接納唔係相同信仰嘅人
咁攪法只會令佢地同其他人永遠都不能相處
更莫講想多d人投入佢地嘅宗教

回topic,我唔建議樓主個fd去信或者去等(對方回心轉意)
女主角呢d諗法好難改變架啦
樓上都有人講左,「再者人家教會內、基督徒朋友也會給了她壓力」
另一頭自己唔信嘅都唔應該夾硬為人改變
呢種改變唔會長久

所以男主角都係疊埋心水,準備搵下一個目標把啦

其實呢個topic應該叫老虎金入黎,佢d意見值得一聽
接納非教徒做朋友,同接納做戀人,係兩回事吧XDDD

狼 目前離線  
舊 09-24-08, 02:40 PM   #8
Corex
↘ 飛行甲板に直撃

3DS Friend Code0189 9216 9190
宗教好大問題黎嫁
除非個男既頂得順個女人成日去gathering
一邊話要去黃大仙, 一邊要去禮拜咁簡單都可以好多問題

/ 兒子生性病母倍感安慰 \

\ 獅子山下體現香港精神 /

Corex 目前離線  
舊 09-24-08, 02:41 PM   #9
The One
業餘歌手

引用:
作者: 古惑的狼 查看文章
當然不會一信就變成聖人啦....那有這麼好康的事

再者套用你的說法:
當然, 佢可以離教不去等個"基督教"男朋友

所以,成功與否,與基督教沒甚麼關係吧
對了

根本就冇定數
煩......根本係自找

舊 09-24-08, 02:41 PM   #10
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

Nintendo Switch ID050897379389
引用:
接納非教徒做朋友,同接納做戀人,係兩回事吧XDDD
咁連朋友都唔係太得的話,戀人就更加唔得啦

舊 09-24-08, 02:43 PM   #11
圖騰製作中

引用:
咁連朋友都唔係太得的話,戀人就更加唔得啦
一般教會好像沒禁止教徒與非教徒做朋友吧(錫安教例外)

狼 目前離線  
舊 09-24-08, 02:46 PM   #12
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

引用:
我知
不過問題係有d教徒係唔鍾意同d非教徒相處架(唔係禁止耶)

舊 09-24-08, 02:49 PM   #13
真!DC
Banned User
奉行我道

同時亦有d非教徒唔鍾意同教徒相處

真!DC 目前離線  
舊 09-24-08, 02:49 PM   #14
bbmanonline
Crazy Gamer
Key社之吉詳物

註冊日期: May 2006
引用:
「信與不信 不能同負一軛」

你們和不信的原不相配,不要同負一軛。義和不義有甚麼相交呢?光明和黑暗有甚麼相通呢?(哥林多後書 6:14)

此篇文章於 09-24-08 02:52 PM 被 bbmanonline 編輯。
bbmanonline 目前離線  
舊 09-24-08, 02:49 PM   #15
圖騰製作中

引用:
我知
不過問題係有d教徒係唔鍾意同d非教徒相處架(唔係禁止耶)
那...太不幸了(搭肩

引用:
作者: 真!DC 查看文章
同時亦有d非教徒唔鍾意同教徒相處
Fair enough

引用:
作者: bbmanonline 查看文章
那是指成為伴侶吧,交個普通朋友總可以的xd

狼 目前離線  
舊 09-24-08, 02:51 PM   #16
The One
業餘歌手

引用:
那...太不幸了(搭肩

不......
有D人係會覺得大家有"距離"的

舊 09-24-08, 02:55 PM   #17
bbmanonline
Crazy Gamer
Key社之吉詳物

註冊日期: May 2006
引用:
不......
有D人係會覺得交朋友和商業來往都不應該

bbmanonline 目前離線  
舊 09-24-08, 02:58 PM   #18
加瑪
奧脫福的一條小草

註冊日期: Oct 2005
引用:
不......
講得咁好聽呀...
跟本就係神聖o既基督徒高級過哂我o地le o的唔信教o既異教徒

"你唔信基督?你真係可憐"

樓主個朋友放棄吧啦
而家條女愛一樣無任何證據證明曾經或者現在存在於世o的小說人物
都唔愛一個生outout企o係佢面前o既男人
就算一齊到,都一樣會唔開心(我係過來人我試過)

這些中國式法官的邏輯是:他一早為你「定性」,判決你不配做「中國人」。
但原來如果你服判,重複他的判決:好了,我不配,那麼我不是「中國人」了,卻又是罪名。
這種邏輯,世上只有這個地方有。---陶傑「神經病」
加瑪 目前離線  
舊 09-24-08, 03:01 PM   #19
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

引用:
不......
而且唔駛講咁遠,好似樓上個比喻都夠講出基本問題啦~

引用:
作者: Corex 查看文章
宗教好大問題黎嫁
除非個男既頂得順個女人成日去gathering
一邊話要去黃大仙, 一邊要去禮拜咁簡單都可以好多問題

舊 09-24-08, 03:02 PM   #20
加瑪
奧脫福的一條小草

引用:
作者: bbmanonline 查看文章

你們和不信的原不相配,不要同負一軛。義和不義有甚麼相交呢?光明和黑暗有甚麼相通呢?(哥林多後書 6:14)
但係聖保羅又話過如果一個信徒娶/嫁一個非信徒做妻子/丈夫係ok
(哥林多前書7:12-15)

耶教永遠充滿著矛盾

這些中國式法官的邏輯是:他一早為你「定性」,判決你不配做「中國人」。
但原來如果你服判,重複他的判決:好了,我不配,那麼我不是「中國人」了,卻又是罪名。
加瑪 目前離線  
舊 09-24-08, 03:04 PM   #21
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

引用:
作者: 加洛瑪.神 查看文章
但係聖保羅又話過如果一個信徒娶/嫁一個非信徒做妻子/丈夫係ok

耶教永遠充滿著矛盾
已經好過d中東宗教啦(拖走

舊 09-24-08, 03:06 PM   #22
圖騰製作中

引用:
作者: 加洛瑪.神 查看文章

耶教永遠充滿著矛盾
這是說已婚的其中一方信主後,不應拋棄另一方不信的
(第一句就已經是「至於那已經嫁娶的」)

狼 目前離線  
舊 09-24-08, 03:10 PM   #23
Norm
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
命運就是這樣,在宗教面前,很多東西都要放棄.

舊 09-24-08, 03:15 PM   #24
abcdekfc
Game Master
乜都要學

註冊日期: Apr 2008
3DS Friend Code0688 5224 4406
睇完頭post都係唔知樓主妳想問咩,係想問"大家點睇基督不基督的戀愛呢?"定係"大家又點睇呢單戀愛呢?"定係"大家又點睇我呢種諗法啱唔啱呢?"
abcdekfc 目前離線  
舊 09-24-08, 03:16 PM   #25
加瑪
奧脫福的一條小草

引用:
已經好過d中東宗教啦(拖走
本質跟本就係一樣...
阿拉同全能至善的主係同一個"人"o黎...

加瑪 目前離線  
關閉主題

論壇跳轉

現在的時間是 11:00 AM

手機版 | APP版