Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2
飲食版>超市詐騙事件 ----- ( 版主按: 本港各大超市商品價格取巧個案 + 舉報 + 預防 )
POKA 04:52 PM 03-30-09

至抵價
kimtch 05:33 PM 03-30-09
作者: POKA:
至抵價
認真?
POKA 05:42 PM 03-30-09
作者: kimtch:
認真?
佢標呢個價之嘛
紫色螢火蟲 10:47 AM 06-21-08
無論百佳定welcome,都一定會check單.
因為曾過錯過好多次.
Abale~姬絲汀小美 08:52 PM 06-21-08
最簡單就係未俾錢之前審慎對清楚單品同複數品既價錢,而家兩間超市真係好取巧,唔明最方便就係問店員。
到俾錢之後先出事就麻煩得多。

呢個thread置頂一下
willie1992 09:19 PM 08-20-08
好有用的資料~~Thx
基路亞 10:16 PM 09-03-08
死人百佳試過標10.9 有2 支汽水~
點知堅係單買4.9 支~ 2 即佢只收我9.8~

笑左~ 囧
 11:38 PM 11-08-08
今日去左pk買純朱古力....發現了明治35g賣$7,但100g就要$28.8...都唔知佢想點,離譜
Y2J 05:09 AM 11-12-08
星期日親身經歷:
小弟與女友到了黃埔家居庭百佳,在門口冷櫃買了一支日本支裝水,標價$8.9,但係俾錢過機就變左左$12.XX,
之後女友話貴唔要,選過另一支$6.X既礦泉水,但係俾錢時就變左$10.X
我女友唔憤氣,叫左D收銀check單,最後個收銀認衰後退返錢俾我地.
+++大家記住俾錢後check單睇價錢啊++++
DevilElvis 03:54 PM 12-01-08
百佳袋鼠澳洲絲苗米加價

根據《明報格價網》的資料比較,百佳袋鼠牌澳洲絲苗米(8KG)減價2日後,今日加價13元。

惠康的袋鼠牌澳洲絲苗米(8KG)裝在11月28日減價,令其較百佳平13元,成為當日《明報格價網》十大差價之首,百佳隨即在11月29日亦減價13元,令其售價與惠康看齊。百佳今日將其加價至93.5元,而惠康則保持為80.5元。

惠康與百佳超市10大差價貨品中,惠康有5項平過百佳,而百佳亦有5項較惠康平。

1)袋鼠牌澳洲絲苗米 8KG 惠康平$ 13.00

2)金香牌泰國香米 8KG 惠康平$ 13.00

3)淘大鮮蝦腸粉 3pc 百佳平$ 8.60

4)金象牌泰國頂上香米 5KG 惠康平$ 7.00

5)珠江橋牌金標生抽王 500ML 百佳平$ 5.90

6)金舫水晶米 5KG 惠康平$ 4.60

7)李錦記蒸魚豉油 410ML 百佳平$ 4.00

8)高露潔超感白牙膏160克 惠康平$ 4.00

9)淘大金標生抽 500ML 百佳平$ 3.00

10)七喜汽水 1.25lt 百佳平$ 3.00

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
OK.... PKS you win
POKA 04:00 PM 12-01-08
作者: DevilElvis:
百佳袋鼠澳洲絲苗米加價

根據《明報格價網》的資料比較,百佳袋鼠牌澳洲絲苗米(8KG)減價2日後,今日加價13元。

惠康的袋鼠牌澳洲絲苗米(8KG)裝在11月28日減價,令其較百佳平13元,成為當日《明報格價網》十大差價之首,百佳隨即在11月29日亦減價13元,令其售價與惠康看齊。百佳今日將其加價至93.5元,而惠康則保持為80.5元。

惠康與百佳超市10大差價貨品中,惠康有5項平過百佳,而百佳亦有5項較惠康平。

1)袋鼠牌澳洲絲苗米 8KG 惠康平$ 13.00

2)金香牌泰國香米 8KG 惠康平$ 13.00

3)淘大鮮蝦腸粉 3pc 百佳平$ 8.60

4)金象牌泰國頂上香米 5KG 惠康平$ 7.00

5)珠江橋牌金標生抽王 500ML 百佳平$ 5.90

6)金舫水晶米 5KG 惠康平$ 4.60

7)李錦記蒸魚豉油 410ML 百佳平$ 4.00

8)高露潔超感白牙膏160克 惠康平$ 4.00

9)淘大金標生抽 500ML 百佳平$ 3.00

10)七喜汽水 1.25lt 百佳平$ 3.00

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
OK.... PKS you win
先加後減機制
bonedog 09:05 PM 12-22-08
其實只要佢標左個價既話,
你見到要買佢麵要做番個價俾你架
bomber 12:05 AM 11-20-09
百佳想走Wal-Mart路線...逼人買超大量
eatholic_girl 02:50 PM 12-06-09
有時佢又真係放錯佐位
不過我好少check單
聽完大家咁講
以後一定要小心dv_v
亍 ◣ 04:38 PM 08-22-10
超市我當你想大量入貨啦....而家便利店都係玩呢種單件冇平,兩件先有折咁你想點先........
最後登陸 03:19 PM 02-22-11
超級市場售賣貨品真的很貴
KENSNAKE 09:00 PM 10-21-11
卡樂B薯片大包偷偷地減磅.

大包原本係110克.而家得105克.價錢一樣.

可樂用完呢招到薯片
T.K. 08:17 PM 11-26-13
果汁先生
2L>>1.7L
$23.9>>$25.9
擺明搶
clanyuen1 02:56 PM 11-27-13
作者: T.K.:
果汁先生
2L>>1.7L
擺明搶
2.5L>>2L>>1.7L
$18.9>>$23.9>>$25.9
香港每日新鮮製造>>香港製造>>祖國製造
呢個先至係吧
Dangerous-boy 10:09 PM 11-29-13
果汁先生
2L>>1.7L
擺明搶
作者: clanyuen1:
2.5L>>2L>>1.7L
$18.9>>$23.9>>$25.9
香港每日新鮮製造>>香港製造>>祖國製造
呢個先至係吧
請問那裡還有2.5L和2L賣?我家附近三間超市只有1L支那製造
T.K. 08:02 PM 11-01-15

【如何分辦國產 / 港產維他奶】

原來維他奶上面嘅字係咁解:
返轉個紙盒底檢查,你會發現一個中文字:
港 = 香港生產
上 = 上海生產
光 = 深圳生產
Dangerous-boy 08:31 PM 11-01-15
【如何分辦國產 / 港產維他奶】

原來維他奶上面嘅字係咁解:
返轉個紙盒底檢查,你會發現一個中文字:
港 = 香港生產
上 = 上海生產
光 = 深圳生產
還有吸管的顏色!白色是支那、透明是香港
T.K. 09:37 PM 11-01-15
白色好似好耐以前已經有
( ゚ω゚)? 09:55 PM 11-01-15
睇咗盒維他低糖純豆漿

盒底印"港"+透明飲管
Dangerous-boy 10:59 PM 11-01-15
白色好似好耐以前已經有
其實類似大大貼的那張圖,我在幾年前已經在樓上清談館貼過
1 2

返回主題版面