Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 街機遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 07-02-12, 04:29 PM   #326
千野 衛
Ultimate Gamer
KY KISKE

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDChino121484
XBox Live GamertagKANDA1214
你想GGXX都變成咁?

舊 07-02-12, 05:08 PM   #327
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
如果好似北斗咁每一隻角色都有能力做到果個輸出 我唔介意
然後講真,即死之嘛,都係睇條件而定正唔正常架姐......
如果(無錯,係如果....始終未定晒所有調整)而家改完eddie佢基本性能差左好多,而變左打one chance即死先有得贏既
咁又有幾唔正常?

另外,好多人對北斗都有誤解
我想講,實際玩落既北斗比唔少格game好玩.....
而且實際打落去對於玩緊果兩個人黎講好鬼正常.....
因為實質上就算強如多奇要入打籃球都有唔少條件

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-12, 05:15 PM   #328
Andromeda
God of Gamer
幸せの向こう側...

註冊日期: Mar 2003
VAMPIRE都有一招死
但係我唔想GG有...

到底JUSTICE出黎會變成點樣呢...

あの頃のように

君と出会わなければつらくないのに
Andromeda 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-12, 06:21 PM   #329
killua
天上天下正太唯我獨尊
廚二

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDKILLUAJP1986
XBox Live Gamertag窮到喊,就黎訓街
vampire都有GUARD不,不過要玩set play唔易

舊 07-02-12, 06:25 PM   #330
killua
天上天下正太唯我獨尊
廚二

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
如果(無錯,係如果....始終未定晒所有調整)而家改完eddie佢基本性能差左好多,而變左打one chance即死先有得贏既
咁又有幾唔正常?

所以我成日都唔明,點解venom冇即死,或者guard不

舊 07-02-12, 08:02 PM   #331
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: killua 查看文章
所以我成日都唔明,點解venom冇即死,或者guard不
VENOM有即死架
一擊必殺技

舊 07-02-12, 11:46 PM   #332
k8888
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDAvalon133
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
咁又有幾唔正常?

如果認真玩落去既話,我其實覺得北斗好玩過gg添呀~
gg都可以比幾次機會你,但北斗真係唔同,錯一次就88
成日話gg好玩既地方是個節奏夠快,但如果有一招死既話個節奏可以更快
更刺激~
k8888 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-03-12, 12:24 AM   #333
神人ではない!新人だ

其實舊招版EDDIE就係要滿足G不>G不既欲望。
畢竟舊分身好似仍然係中段,設置大鑽亦仍然係下段…
分身D+立K>近S>遠S>移動攻擊>掃腳>大鑽+JS...
另一方面,印象中FB回氣可以CANCEL出,會唔會發展成用氣既G不至死?
分身D+立K>近S>遠S>移動攻擊>掃腳>FB回氣>分身D+立K>近S>遠S>移動攻擊…

此篇文章於 07-03-12 12:30 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-03-12, 12:58 AM   #334
knife-edge
向後發展委員會成員

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
其實舊招版EDDIE就係要滿足G不>G不既欲望。
畢竟舊分身好似仍然係中段,設置大鑽亦仍然係下段…
分身D+立K>近S>遠S>移動攻擊>掃腳>大鑽+JS...
另一方面,印象中FB回氣可以CANCEL出,會唔會發展成用氣既G不至死?
分身D+立K>近S>遠S>移動攻擊>掃腳>FB回氣>分身D+立K>近S>遠S>移動攻擊…
首先講明唔係話GUARD不好應該呀下
你第1段COMBO.....舊版ED唔成立
ACP ED改左陷阱時間..都唔成立
第2段COMBO更加唔成立
回ED果招有硬直
召ED仔有硬直...
如果你想話唔係召ED仔果下..係下D回氣果下..
應該都唔得..因為下D果下已經令D製HOLD左...基本出唔到回氣果下
出到都會變左ED仔D攻擊....(如果唔明要自己開GAMETRY下先可能知點解)

另外其實唔使咁
AC果陣因為要打暈人
所以有COMBO可以K攻擊>6P>回ED仔>K攻擊>6P>回ED仔....
有幾多TENSION就可以用幾多下.....而且大部份角色會暈
不過扣得超少同HIT數多比人儲BURST..唔係想打暈人都唔會有人用
引用:
另...舊EDDIE套一招死,係香港係冇人出到的
呢招野本身煩到死...個P攻擊 SG要睇重量時間出
打TRAINING MODE就出到過下
之前跳果669JHS HD SG個觸手打中位置又要好準..超煩
睇片都係好少人用...(除左小川)
---------------------
講真...如果比返#R個磨GB能力ED
完全冇GUARD真係冇咩所謂

當對手因為你勁飛火滾果陣依然保持長期要係天板度飛
當對手忍唔住講粗口 你時依舊繼續保持長期要係天板度飛
當對手出手打你果陣你終於可以落地攻擊對手啦
u win

此篇文章於 07-03-12 01:37 AM 被 knife-edge 編輯。
knife-edge 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-03-12, 03:08 AM   #335
Andromeda
幸せの向こう側...

引用:
作者: knife-edge 查看文章
之前跳果669JHS HD SG個觸手打中位置又要好準..超煩
你地講緊無印同R果陣既一招死係咪
分身S>JHS>HD>分身S>SG>分身P>SG>分身HS+中段 E招???

あの頃のように

舊 07-03-12, 06:16 AM   #336
神人ではない!新人だ

引用:
首先講明唔係話GUARD不好應該呀下
你第1段COMBO.....舊版ED唔成立
ACP ED改左陷阱時間..都唔成立
第2段COMBO更加唔成立
回ED果招有硬直
召ED仔有硬直...
如果你想話唔係召ED仔果下..係下D回氣果下..
應該都唔得..因為下D果下已經令D製HOLD左...基本出唔到回氣果下
出到都會變左ED仔D攻擊....(如果唔明要自己開GAMETRY下先可能知點解)

另外其實唔使咁
AC果陣因為要打暈人
所以有COMBO可以K攻擊>6P>回ED仔>K攻擊>6P>回ED仔....
有幾多TENSION就可以用幾多下.....而且大部份角色會暈
不過扣得超少同HIT數多比人儲BURST..唔係想打暈人都唔會有人用

---------------------
講真...如果比返#R個磨GB能力ED
完全冇GUARD真係冇咩所謂
印象中好似LT有人試到大鑽+JS。
未必唔得架,移動攻擊硬直中(掃腳即放)>FB回氣(D輸入)>分身D+立K。

到係果句,你咁講既話,DI同VE都真係應該有一招死,講飛行道具屬性唔加GB既改動呢兩個角色都係重災區。
其實咁鬼鍾意一招死GUARD不,做咩唔去玩BASARA…

舊 07-03-12, 08:23 AM   #337
千野新一
Senior Gamer

註冊日期: Jun 2002
引用:
北斗個個都有一招死

另...舊EDDIE套一招死,係香港係冇人出到的
我係香港食過好幾似。。。又見人食過幾次

舊 07-03-12, 11:09 AM   #338
knife-edge
向後發展委員會成員

引用:
作者: *戀水蝶* 查看文章
你地講緊無印同R果陣既一招死係咪
分身S>JHS>HD>分身S>SG>分身P>SG>分身HS+中段 E招???
YES.....果招係打大角色先算易D(P,DI,ED)
其他根本難到PK....
引用:
印象中好似LT有人試到大鑽+JS。
未必唔得架,移動攻擊硬直中(掃腳即放)>FB回氣(D輸入)>分身D+立K。

到係果句,你咁講既話,DI同VE都真係應該有一招死,講飛行道具屬性唔加GB既改動呢兩個角色都係重災區。
其實咁鬼鍾意一招死GUARD不,做咩唔去玩BASARA…
個陷阱時間改早左發生..ACPR
至於移動攻擊硬直中(掃腳即放)>FB回氣(D輸入)>分身D+立K。
真係CANT既...你AC可以開來玩下....除非你改下立即K S 2D啦...唔可以2野S
就算真係得都冇咩用....ED仔中段起手基底太高
打唔痛完全....晒晒D氣...
有咁多TENSION直接大鑽GUARD不XN仲好
本身D攻擊+立K果1時間要準..唔係比人BS走硬佬...

表示如果你想要1隻冇GUARD不既SLASH EDDIE JE...
咁隻野有可能包尾喎......(SLASH ED係尾5之內,不過如果飛唔COUNTER會好D既)
你咪鬼聽鬥神講啦...VE有GUARD不死左人啦....
佢地D壓制冇時間限制嫁
引用:
作者: 千野新一 查看文章
我係香港食過好幾似。。。又見人食過幾次
其實你知唔知全套係點嫁???
-----------------------------------------
其實對我來講有冇GUARD不都冇咩所謂..我都係會照用.....
只係覺得如果要改EDDIE就唔係應該改呢D野著手
改下佢6P暈值就好夠 如果係AC

我一向覺得#R後改到DIZ咁低防好奇怪.....
搞到隻野要打龜打晒全場
BA就更加唔好講......來到AC佢D補強明顯唔夠人多
搞到跟唔上其他人
JO同BA同理.....變更係AC上跟唔上其他角色
搞到變左弱角

睇來EDDIE既GUARD不令民怨好大
ACPR佢點改都好啦...唔該唔好最後改到隻出來係SOL同KY係S就OK啦
就算有隻係S都唔好係SLASH果種頹用都S果隻囉

u win

此篇文章於 07-03-12 11:48 AM 被 knife-edge 編輯。
舊 07-03-12, 11:20 AM   #339
Andromeda
幸せの向こう側...

引用:
其實R尾段...已經好多人食過同出過
果陣元朗仲有得打,成日落去E用野蝦新手

あの頃のように

舊 07-03-12, 11:27 AM   #340
knife-edge
向後發展委員會成員

引用:
其實R尾段...已經好多人食過同出過
果陣元朗仲有得打,成日落去E用野蝦新手
SORRY...可能我太少打...
係HK真係未見人用過全套....
用開ED果幾個都唔見佢有用過
鬥神另計啦..佢一定話係HK呢招要練既咩???

u win
舊 07-03-12, 11:54 AM   #341
神人ではない!新人だ

引用:

個陷阱時間改早左發生..ACPR
至於移動攻擊硬直中(掃腳即放)>FB回氣(D輸入)>分身D+立K。
真係CANT既...你AC可以開來玩下....除非你改下立即K S 2D啦...唔可以2野S
就算真係得都冇咩用....ED仔中段起手基底太高
打唔痛完全....晒晒D氣...
有咁多TENSION直接大鑽GUARD不XN仲好
本身D攻擊+立K果1時間要準..唔係比人BS走硬佬...

表示如果你想要1隻冇GUARD不既SLASH EDDIE JE...
咁隻野有可能包尾喎......(SLASH ED係尾5之內,不過如果飛唔COUNTER會好D既)
你咪鬼聽鬥神講啦...VE有GUARD不死左人啦....
佢地D壓制冇時間限制嫁

其實你知唔知全套係點嫁???

其實對我來講有冇GUARD不都冇咩所謂..我都係會用.....
只係覺得如果要改EDDIE就唔係應該改呢D野著手
改下佢6P暈值就好夠

我一向覺得#R後改到DIZ咁低防好奇怪.....
搞到隻野要打龜打晒全場
BA就更加唔好講......來到AC佢D補強明顯唔夠人多
搞到跟唔上其他人
在下講舊分身既移動攻擊呀…AC版鬼唔知口水+大鑽大力、低能兼安全咩,同埋新版唔係大鑽冇得追咩?
VE既壓制係冇時限,不過亦都冇得二打一啫,佢反壓咁差係咪應該有先。

此篇文章於 07-03-12 12:07 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-03-12, 12:04 PM   #342
knife-edge
向後發展委員會成員

引用:
在下舊分身既移動攻擊呀…新既鬼唔知口水+大鑽大力兼低能咩。
VE既壓制係冇時限,不過亦都冇得二打一啫,佢反壓咁差係咪應該有先。
表示魚+K......都係冇咩用喎...
真係用來最後搶血JA喎
基底太高.....你見#R果陣冇咩人用就知啦
而且回ED仔果下收招係有硬直的
真係唔成立
無印果時就有人玩(魚+K>S>S>2D)X2
因為果陣回ED仔BAR係超快.......

VE磨GB能力比ED高好多.......
如果有GUARD不一定會成日一招死

u win
舊 07-03-12, 12:09 PM   #343
Andromeda
幸せの向こう側...

引用:
冇50%我自己唔會咁入個G不

夠氣既可以晌2D之後果下放鑽+分身D>10年都冇人用既超必
幾有霸氣

あの頃のように

舊 07-03-12, 12:12 PM   #344
knife-edge
向後發展委員會成員

引用:
冇50%我自己唔會咁入個G不

夠氣既可以晌2D之後果下放鑽+分身D>10年都冇人用既超必
幾有霸氣
呢個個人興趣JE...
真打時係無印真係好多人用來搶血對D防壓性低既
之後近鑽....GC一輪隻ED仔已經返來...
快到冇朋友

u win
舊 07-03-12, 12:13 PM   #345
killua
天上天下正太唯我獨尊
廚二

引用:
SORRY...可能我太少打...
係HK真係未見人用過全套....
用開ED果幾個都唔見佢有用過
鬥神另計啦..佢一定話係HK呢招要練既咩???
我果時冇用EDDIE,我SLASH尾段先用

舊 07-03-12, 12:15 PM   #346
Andromeda
幸せの向こう側...

引用:
呢個個人興趣JE...
真打時係無印真係好多人用來搶血對D防壓性低既
之後近鑽....GC一輪隻ED仔已經返來...
快到冇朋友
冇50%個傷太低...有50%可能你地又覺得咁用會好唔抵卦...
始終我玩過下EDDIE都係因為E野同果招一扣死...

無印真係好歡樂既...我用INO都覺得無印HIGH

あの頃のように

舊 07-03-12, 12:18 PM   #347
killua
天上天下正太唯我獨尊
廚二

無印,用GUARD不>DUST COMBO>大鑽,條氣都已經補番7成,對面又扣左7成

舊 07-03-12, 12:18 PM   #348
knife-edge
向後發展委員會成員

引用:
我果時冇用EDDIE,我SLASH尾段先用
果陣你有玩TRAINING MODE冇記錯
我話難出
你話出到係TRAINING MODE
講講下之後你真係咁答我話係HK要練咩呢招
引用:
無印,用GUARD不>DUST COMBO>大鑽,條氣都已經補番7成,對面又扣左7成
同意..隻GAME果陣都未完善
SLAYER可以一野咬死人都得既......
同果陣GUARD不X2係場中先用既

u win

此篇文章於 07-03-12 12:21 PM 被 knife-edge 編輯。
舊 07-03-12, 12:20 PM   #349
神人ではない!新人だ

引用:
表示魚+K......都係冇咩用喎...
真係用來最後搶血JA喎
基底太高.....你見#R果陣冇咩人用就知啦
而且回ED仔果下收招係有硬直的
真係唔成立

VE磨GB能力比ED高好多.......
如果有GUARD不一定會成日一招死
就係唔收分身呀…你。
FB回氣分身唔會返架喎

要磨既總有方法,問題係既然有致死G不,做咩要去研究?

舊 07-03-12, 12:20 PM   #350
killua
天上天下正太唯我獨尊
廚二

引用:
果陣你有玩TRAINING MODE冇記錯
我話難出
你話出到係TRAINING MODE
講講下之後你真係咁答我話係HK要練咩呢招
TRAINGING MODE果度已經係AC LA

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
GUILTY GEAR XX 3 on 3 ~ <<第13回>> 千野 衛 街機遊戲討論版 1 09-07-08 11:40 AM
[PSP] GUILTY GEAR XX ΛCORE PLUS 神祕人1號 手提遊戲機討論版 5 08-26-08 04:23 AM
guilty gear XX #reload pc 版 Hayami PC電腦遊戲討論版 67 07-28-04 08:24 PM
GUILTY GEAR 旦 Part 3 XX 編 赤兵尉SETH 收藏品討論版 24 06-30-03 12:59 PM

現在的時間是 09:43 PM

手機版 | APP版