Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 
影音館>顯像管電視機將於2010年消失
mihimaru GT 07:30 PM 11-18-07
http://www.business-i.jp/news/top-pa...711170010o.nwc
日本做顯像管電視機工場相繼倒閉
薄型電視機銷路一直上昇
預計2010年薄型電視就會完全覆蓋顯像管電視機

顯像管電視機好快就會變古董
不過講真顯像管電視機真係耐用過薄型好多.屋企部東芝用左13年都未壞.16:9薄機果D都唔知壞左幾多部
メソウサ 07:49 PM 11-18-07
係日本本土crt消失jee
James7s 07:51 PM 11-18-07
作者: メソウサ:
係日本本土crt消失jee
請別忘記這裡還有一個能用化學物質鍊成雞蛋的強國存在~
強國的科學力是不可小看的﹗
メソウサ 08:04 PM 11-18-07
大把第三世界國家用多半世紀都唔出奇
Busconcamp 08:06 PM 11-18-07
CRT...靠晒TCL等...祖國品牌繼續生產...
貓仔1031 08:43 PM 11-18-07
嗚..
我屋企仲係用緊所謂顯像管電視機...
Heifetz 09:34 PM 11-18-07
本地已經很少看到顯像管電視機賣了.
sgouki 10:31 PM 11-18-07
靠祖國D CRT廠? 算把啦, 希望部CRT可以挨到SED/OLED普及啦.
nefrezx 11:04 PM 11-18-07
- del -
ZERO NEKO 11:09 PM 11-18-07
作者: sgouki:
靠祖國D CRT廠? 算把啦, 希望部CRT可以挨到SED/OLED普及啦.
forget SED
大情大性武大帝 11:32 PM 11-18-07
跟本而家都半消失架喇!!瘋澤果D都無得賣…
KTN 08:18 AM 11-19-07
每日都要裝香比屋企的CRT保祐平平安安

不計HD出來的Res,最少祖國CRT拍去LCD這些貨色上..
頹鬥頹CRT始終係CRT...同LCD比...原來發覺買部祖國CRT都好抵....""

唯一希望幻滅....未有新的格式前....會退守到PLASMA的安全網...

作者: ZERO NEKO:
forget SED

sgouki 01:45 PM 11-19-07
東芝吾係賣晒比canon, 仲有一線生機咩?
吾係就真係 shxt 咯.............
nakakula 03:10 PM 11-19-07
我記得呢度有人講過crt有 D out put Lcd 係做唔到的。
一小英口 03:12 PM 11-19-07
打機的話有時候CRT 質素會好過LCD吧...
KTN 03:56 PM 11-19-07
CANON,看個勢他又不像想出電視...
可能第時用係1仔的DSLR度...
或者其他顯示的產品上...不益新力

東芝吾係賣晒比canon, 仲有一線生機咩?
吾係就真係 shxt 咯.............

sgouki 07:23 PM 11-19-07
作者: 一小英口:
除左解像度同大少問題, LCD應該冇乜邊樣好得過CRT.......
店員 A 08:18 PM 11-19-07
作者: nakakula:
我記得呢度有人講過crt有 D out put Lcd 係做唔到的。

BNC...九成LCD是沒有的..大部份要B.Cast 才有

不過呢...顯示器的優劣不可以單用Output來做基準...

要做最強萬能顯示器...可是十年才出一款

FED:Field Emission Display

我用 BVM-D24E1WJ +一隻VCD[鴨記貨式]+一條黃白紅[鴨記貨式]+步步高...出來的畫面....靚過精銳旗艦LCD用HDMI+HD DVD

用子華名句..LCD幾靚...咪又係家庭電器

HR Trinitron CRT + Componet BNC Phosphor 行 SMPTE-C -->己可超越現在的各品牌最精銳旗艦LCD

HR Trinitron CRT + Componet BNC Phosphor 行 EBU -->最精銳旗艦LCD即降鴨記貨式

大部份日版02-06年精銳旗艦CRT...質素會好過現行的LCD

不過...過36吋以上或家中磁器過強...則用LCD會好一點

除左解像度同大少問題, LCD應該冇乜邊樣好得過CRT.......

LCD 亦有 CRT 做不到的優點...就是永不上磁..不過...LCD亦有死點這個死症.......
seed2005 11:01 PM 11-19-07
我依家仲用緊呢部 唔知仲有幾多人用緊呢D 16:9 crt

Busconcamp 11:24 PM 11-19-07
作者: Heifetz:
本地已經很少看到顯像管電視機賣了.
有既...直銷中心,一般電器店...
Montella 12:10 AM 11-20-07
畫面質素HD CRT 高很多, butCRT有幾個缺點.

解像較低, 細畫面(<30'), 大部, 重, 畫面較不穩(?)
Montella 12:19 AM 11-20-07
作者: 店員 A:

我用 BVM-D24E1WJ +一隻VCD[鴨記貨式]+一條黃白紅[鴨記貨式]+步步高...出來的畫面....靚過精銳旗艦LCD用HDMI+HD DVD

用子華名句..LCD幾靚...咪又係家庭電器

HR Trinitron CRT + Componet BNC Phosphor 行 SMPTE-C -->己可超越現在的各品牌最精銳旗艦LCD

HR Trinitron CRT + Componet BNC Phosphor 行 EBU -->最精銳旗艦LCD即降鴨記貨式

大部份日版02-06年精銳旗艦CRT...質素會好過現行的LCD

不過...過36吋以上或家中磁器過強...則用LCD會好一點
唔......咁CRT projection TV情況又如何呢?
Thx.
店員 A 01:49 AM 11-20-07
作者: Montella:
唔......咁CRT projection TV情況又如何呢?
Thx.

由於未親身試過...不便評價

至於我保有的CRT機種及測試報告可找回我的舊POST
alex97 09:15 AM 11-20-07
作者: seed2005:
我依家仲用緊呢部 唔知仲有幾多人用緊呢D 16:9 crt
我都用緊部水貨 sony 16:9 crt, 成日d人黎親我屋企都話我睇電視咁煩ka, 開咁多部機, 但係都唔捨得換機, d色真係仲好靚, 係大部d姐
Ryokoryoko 11:31 AM 11-20-07
用緊部行貨 sony 16:9 crt。家下,想買都買唔到。求神拜佛,千奇唔好壞。
1 2 

返回主題版面