Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 7 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 27  ... 最後
電視遊戲討論版>頭戴式虛擬設備 情報 討論區 PIMAX 4K 8K | Acer 5K StarVR | Dlodlo V1 | PSVR|HTC Vive | Oculus Rift
八仙果 12:53 PM 01-09-17
解開線組糾纏
HTC Vive 無線模組與小型定位器動手玩

http://chinese.engadget.com/2017/01/...ker-in-action/
X&Y 06:40 AM 01-10-17
CSL 網店賣緊VIVE 5000 HKD

不過我都係等下一GEN先再入返手
harakuma 09:16 AM 01-10-17
作者: X&Y:

5K行貨, 真係好吸引
八仙果 11:55 AM 01-10-17

完咗?我見 $8,199
http://www.hkcsl.com/tc/onlineshop-HTCVIVE/
X&Y 01:03 PM 01-10-17
作者: 八仙果:
完咗?我見 $8,199
http://www.hkcsl.com/tc/onlineshop-HTCVIVE/
賣晒了
不要少看cd rom既威力

八仙果 02:15 PM 01-10-17
賣晒了
不要少看cd rom既威力

誇張
你買了?
david 07:48 AM 02-07-17
O係呢邊答你:

作者: 八仙果:
好奇一問,
大家身邊有沒有一些平時不打開機的朋友 / 親戚等等,
一見到 VR 會比平時接觸多了遊戲機呢?
謝謝。
遊戲機就未必,工商業O個邊AR/VR反而多佐人開始用,應該會係未來催勢。
david 07:53 AM 02-07-17
想問一下,而家屋企部打機用NOTEBOOK準備打柴,睇過而家i7 7700+1070 8GB同i7 7700/7820+1080 8GB O既型號,價錢相差大約6000港紙左右,其實有無需要俾呢舊錢去買1080?
Dyhalt Rushifar 10:41 AM 02-07-17
作者: david:
O係呢邊答你:

遊戲機就未必,工商業O個邊AR/VR反而多佐人開始用,應該會係未來催勢。
在下即刻諗有人提過用VR代替返屋企既員工福利
ayane123 11:03 AM 02-07-17
想問一下,而家屋企部打機用NOTEBOOK準備打柴,睇過而家i7 7700+1070 8GB同i7 7700/7820+1080 8GB O既型號,價錢相差大約6000港紙左右,其實有無需要俾呢舊錢去買1080?
我會推薦你選GTX 1070,留$6000過兩三年換卡

GTX 1080大約強GTX 1070 30%左右

但比多$6000不如過兩年換新卡重低玩,當然錢唔係問題就1080啦

不過GTX 1080好似貴過GTX 1070二千幾炸喎,個差價點會係$6000???
david 01:15 PM 02-07-17
作者: ayane123:
我會推薦你選GTX 1070,留$6000過兩三年換卡

GTX 1080大約強GTX 1070 30%左右

但比多$6000不如過兩年換新卡重低玩,當然錢唔係問題就1080啦

不過GTX 1080好似貴過GTX 1070二千幾炸喎,個差價點會係$6000???
因為我睇O既係NOTEBOOK唔係砌機,同埋1080係7820/32GB RAM 2400 Hz,1070就係7700/16GB RAM 2133Hz,所以價錢有差呱。

同埋,亦唔排除係鬼頭區對1080 O個部NOTEBOOK食水深...

我有諗過買1070 O個部,換走條16GB 2133Hz,插兩條16GB 2400Hz咁...
david 01:17 PM 02-07-17
作者: Dyhalt Rushifar:
在下即刻諗有人提過用VR代替返屋企既員工福利
O係香港呢個搵法律漏洞當食生菜O既地方,唔排除有腦細會咁做仲要打贏官司...
ayane123 02:06 PM 02-07-17
因為我睇O既係NOTEBOOK唔係砌機,同埋1080係7820/32GB RAM 2400 Hz,1070就係7700/16GB RAM 2133Hz,所以價錢有差呱。

同埋,亦唔排除係鬼頭區對1080 O個部NOTEBOOK食水深...

我有諗過買1070 O個部,換走條16GB 2133Hz,插兩條16GB 2400Hz咁...
啊!
無睇清楚你買NOTEBOOK,但要注意NOTEBOOK GPU只有大卡約70%能力

即係再比GTX 1070大卡小30%效能,玩VR可能差啲

如果差價成$6000,又不一定要帶部勁NOTEBOOK出街

$6000已經夠差不多可買部MACBOOK AIR了

舊錢一部砌機,一部MACBOOK AIR出街用會唔會係更好既選擇呢?
david 02:34 PM 02-07-17
作者: ayane123:
啊!
無睇清楚你買NOTEBOOK,但要注意NOTEBOOK GPU只有大卡約70%能力

即係再比GTX 1070大卡小30%效能,玩VR可能差啲

如果差價成$6000,又不一定要帶部勁NOTEBOOK出街

$6000已經夠差不多可買部MACBOOK AIR了

舊錢一部砌機,一部MACBOOK AIR出街用會唔會係更好既選擇呢?
其實係我每年都會翻香港一個月左右(長註鬼頭區工作),又唔想呢個月無得打機,先會諗買NOTEBOOK...

NOTEBOOK睇緊O既就係MSI或者GIGABYTE...

出街/返工用O既我已經有部MIIX 700,所以唔會諗MACBOOK AIR...

睇過O下枱機,見1070/1080有SLI,有O的就無,SLI又會貴O的,其實分別O係邊?係咪雙卡?
ayane123 03:02 PM 02-07-17
其實係我每年都會翻香港一個月左右(長註鬼頭區工作),又唔想呢個月無得打機,先會諗買NOTEBOOK...

NOTEBOOK睇緊O既就係MSI或者GIGABYTE...

出街/返工用O既我已經有部MIIX 700,所以唔會諗MACBOOK AIR...

睇過O下枱機,見1070/1080有SLI,有O的就無,SLI又會貴O的,其實分別O係邊?係咪雙卡?
SLI既係個接橋技術名,無呢個接口玩唔到雙卡

如果個SPEC寫1070/1080SLI,即係大多數都係雙卡系統
八仙果 03:14 AM 02-12-17
Mark Zuckerberg 試玩
能追蹤手指的 Oculus 手套

http://chinese.engadget.com/2017/02/...oculus-gloves/

作者: :
Mark Zuckerberg 早就將 VR、AR 看作是 Facebook 接下來發展的重點,既然如此,他親自到訪旗下 Oculus 的研發實驗室試玩開發中的新品,也就不算什麼令人意外的事情了。在其體驗的幾款原型機中,最有趣的毫無疑問上圖中這套能追蹤手指運動的系統。據稱它能「把你的雙手帶入虛擬、擴增實境」,以此來解決頭戴裝置使用者跟虛擬物體互動的難題。

「為了把手伸進虛擬和擴增實境的世界裡,我們正嘗試一些新的想法。」Zuckerberg 這麼說道,「戴上這副手套後,你就可以在去你世界中畫畫、打字甚至像蜘蛛人那樣射出蛛網。你看,就好像我在照片裡做的那樣。」

按照 TechCrunch 的說法,Oculus 拿來跟手套配合使用的整套方案,多半是基於 OptiTrack Prime 17W 的動作捕捉相機來打造(似乎也用到了 Oculus 之前收購的 Pebbles Interfaces 系統)。但後者每台的售價都大約要 US$3,500,這就意味著 Oculus 如果想以類似的概念推出能商用的產品的話,那多半還是得自己來開發相機,以此來降低成本。

david 05:43 PM 02-22-17
當隔離都要抄VIVE O既時候,OR同VIVE已經再向前大踏步向無線進發。

IDGAF 09:49 PM 02-22-17
VR backpack?

睇片感覺裝備後似捉鬼敢死隊咁款~!
但咁玩應該好大機會打爛好多現實的東西…

https://www.youtube.com/watch?v=TJWH1Aq2yFg

david 04:07 PM 02-23-17
樓上個BACKPACK今年內應該就會被淘汰,VIVE同OR都準備出無線VR。
八仙果 04:50 PM 03-03-17
Oculus Rift price cut

http://www.eurogamer.net/articles/20...rift-price-cut
david 07:46 PM 03-03-17
減價...即係準備公佈無線VERSION發售日?
david 08:20 PM 03-03-17

Akira 明 08:57 PM 03-04-17
想為咗玩邪惡版夏日課程(你懂的)
而買VR鏡會唔會好傻
(已有PSVR)

想輕身同帶眼鏡
VIVE同OCULUS邊隻好D?

定還是等佢出無線版?
david 09:03 PM 03-04-17
我會等E3完佐先諗,我估應該會正式公佈無線版,我估2017年底/2018年頭會出。

而家希望我就打柴O既打機用NOTEBOOK可以涯到E3後,通常E3後現有MODEL都會減價
redcreature 11:54 PM 03-04-17
作者: Akira 明:
想為咗玩邪惡版夏日課程(你懂的)
(已有PSVR)
想輕身同帶眼鏡
VIVE同OCULUS邊隻好D?
PSVR already ok to use on PC, I try, It's works!!

go here to download,
https://www.trinusvirtualreality.com/psvr/
第一 ... 7 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 27  ... 最後

返回主題版面