Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 04-02-10, 07:30 PM   #1
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
攝影技術及教學分享區

此區專門討論攝影技術
大家在網上看到的攝影教學或者文章都可以貼在這裡討論
超讚的教學/文章我會集中在頭Post中

Classic Portraiture
Lastolite School of Photography
拍福影像平台 NEW

此篇文章於 08-20-10 01:17 AM 被 ビスケット 編輯。
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-02-10, 10:49 PM   #2
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
Classic Portraiture
http://jzportraits.home.att.net/
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-25-10, 08:49 PM   #3
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

開了就快2個月得1篇教學...
OK,我知道教學分享區係完全唔Work的了/\

不過咱們仍然沒有攝影技術區的說
我又不想再開一個很可能唔Work的無人地帶
不如就把攝影技術&教學分享合併好了(反正都是我搞出來的鬼東西)
總之以後技術上的問題都可以進來發問/分享就是了\/
舊 05-25-10, 08:55 PM   #4
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

問題兒童舉手時間~

最近想到一個不解之謎
咱們的相機的白平衡是怎樣Work的?
以前Canon 1D/Nikon高階機會有隻白色眼仔睇現場光,好容易理解佢個白平衡是怎樣Work
但而家的相機都沒有呢隻白色眼仔了,相機係點樣判決現場光的呢?a
舊 05-25-10, 09:35 PM   #5
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
1 系只有第一代才用那個白色 meter. 由 Mark II 開始用的是 image sensor.
一代的白色 meter 位於機身上面, 機身和主體 colour temp. 明顯有分別, 這個方法有利有敝.
每一部相機的 AWB algorithm 我想都不同吧.
1 系據我經驗是偏重把最「光」的地方當做白色.
不個另一個比較普遍的做法是把顏色 average 推往 neutral gray 吧.
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-10, 03:18 PM   #6
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
作者: KKH 查看文章
1 系只有第一代才用那個白色 meter. 由 Mark II 開始用的是 image sensor.
一代的白色 meter 位於機身上面, 機身和主體 colour temp. 明顯有分別, 這個方法有利有敝.
每一部相機的 AWB algorithm 我想都不同吧.
1 系據我經驗是偏重把最「光」的地方當做白色.
不個另一個比較普遍的做法是把顏色 average 推往 neutral gray 吧.
話說機身有白色眼仔Set CWB不就應該連白紙,薯片蓋都省掉?
大不了行過去度一次再返過來影,一定準了吧?

>把顏色 average 推往 neutral gray 吧
這個看不懂...跟色溫有關係?
好像在PS按一下Auto Color一樣?
舊 06-04-10, 09:48 PM   #7
com1010hkjp
God of Gamer
‧唔知咩兔 .

註冊日期: Feb 2005
PSN  IDcom1010hk
http://article.dcview.com/newreadarticle.php?id=8914

幾實用的

舊 07-14-10, 06:55 PM   #8
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

扯到一點器材的問題...

話說我一直覺得Auto focus時,鏡頭都係由相機俾指令去推動鏡片,再由相機判定是否準確
如果唔準/走焦一定係相機的對焦系統豬兜所至,鏡頭是無辜的
但神奇的事情係現實中的確有同一部相機裝A鏡沒事,B鏡卻走焦這種事(事例: 首領買唔成50.2)
為啥呢?為啥呢?為啥首領會買唔成50.2呢?
舊 07-14-10, 07:02 PM   #9
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
想問下有冇d關於接環同鏡頭系列o既文章??

見nex出左好多接環但完全唔識a
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-10, 02:31 AM   #10
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

頭煲Update: Lastolite School of Photography
幾多嘢睇的,雖然佢最終都係想你買佢啲Products
舊 08-20-10, 01:23 AM   #11
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

頭煲Update: 拍福影像平台

一班台灣人搞的Blog
有教學,有文章,耐唔耐又會有攝影師介紹
幾多嘢睇的
舊 09-12-11, 08:15 PM   #12
7ming_格鬥苦手
小霸王

註冊日期: Mar 2003
PSN  IDme7ming
報到~兼推推post...
比老闆捉左去10月幫手影「鼠戰中環」,
想問問用咩器材可以拍攝到清晰既動態相片?(即係跑緊既人)
自己得部450D + kit set,但可以問有米朋友借鏡用。
謝謝!

GuitarFreaks V5 Skill Point list<---Hot! 9/7 Updat!!
GuitarFreaks V4 Skill Point list
GuitarFreaks V3 Skill Point list
DurmMania V3
7ming_格鬥苦手 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-13-11, 10:44 AM   #13
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: 7ming_格鬥苦手 查看文章
報到~兼推推post...
比老闆捉左去10月幫手影「鼠戰中環」,
想問問用咩器材可以拍攝到清晰既動態相片?(即係跑緊既人)
自己得部450D + kit set,但可以問有米朋友借鏡用。
謝謝!
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=205071

呢類?

Rice

舊 09-13-11, 11:25 PM   #14
7ming_格鬥苦手
小霸王

註冊日期: Mar 2003
PSN  IDme7ming
引用:
作者: riceking 查看文章

高手!正是呢類!!
影呢類相有咩技巧?

GuitarFreaks V5 Skill Point list<---Hot! 9/7 Updat!!
GuitarFreaks V4 Skill Point list
GuitarFreaks V3 Skill Point list
DurmMania V3
7ming_格鬥苦手 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 04:31 AM

手機版 | APP版