Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 12-07-14, 01:39 AM   #1
sunhikari
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDHikariLeung
XBox Live Gamertagsunhikari
[純發洩文]一份GROUP PROJECT,見盡人性

我知呢到討論異性感情(戀情)多,但近排發生太多事,好唔開心,係想找個無熟人的地方不吐不快

話說小弟讀緊PARTTIME大學, 需然小弟現時待業中,但還是有大學的功課要處理
咁話到明是PARTTIME大學, 自然有人都會返緊工,大家忙,小弟絕對明白的
事件就咁發生了
話說今個大學學期有兩份GROUP PROJECT功課,一科4人一組,一科2-3人一組
因為有一科人數唔可以多個3人,即4人一齊做係無可能,所以變左係4人拆兩組交兩份,互相支援
之後就係重點了
2人一組的個份,其實一直想同另一個同組組員傾同睇下做得啱唔啱,但一值就係咁話「做完做第2 PART先啦」
咁算啦,之後中途我係要不停的同另一組(不是另外的兩個人,而是唔係太熟的另一組同學)不停對比同指教, 仲要不時向呀SIR指教
另一科4個人一組的係寫程式,原本我係要支援寫程式的,但對方(同時係另一科同組的組員)認為我唔識寫+寫唔切,就走去搵另一個組員幫手,因為眼見順利進行, 不便再插手,所以就轉去寫REPORT的部份幫手
咁去到近呢個星期係最後趕工的一星期,本身同一個星期有三份REPORT交(有一份係個人REPORT,唔關其他人事),咁個人個份已經完成,咁就搞4個人一組的那份REPORT,傾好點開工,就做,而另一份兩人一組的,我要做的野都叫完成左,係差另一個組員自己要完成的部份同睇下有乜野我漏左要加返野

而事情就係呢到發生了.........
本身4人一組(寫程式個邊)我負責REPORT的部份,可以話係純吹水,所以好快就完成左,而另一科就補漏資料
但第二日,寫程式個邊的組員話睇唔明,話寫得差,叫我用point form寫比佢(因為上學期都有合作,話我英文文法差,呢點我唔否認)
之後兩人一組個邊,又話我寫得唔好,要改,唔係問題
但之後黎料,又話我一份我寫point form有d不明野,一份又話我錯得好緊要,又話我圖畫錯,要搵另一邊幫手
又話我交出黎的野無質素同水準
我即刻話,請問你有無一個標準係點為知係有質素同水準?
咁你要搵人改圖,唔係問題,咁我都唔出聲
咁嘈交可以話嘈到星期六(以發帖時間,應該叫昨日了)
2人一組的那一份,可以話順利完成,但報告由兩個人變成由我一個人單拖完成(同組的另一個繼續寫程式的功課)
之後另一組的都順利完成報告,但比呀sir話用錯圖案(呀sir話我原本的圖啱,但比同組另一個人話錯所以比左另一邊改,但報告時間太少,我只係show 縮圖,算叫過到骨)
咁出到去再做另一份程式功課,中途我再講返之前的報告,我話我跟左呀sir做,佢自己都知我係用啱圖,所以話唔想同我嘈
之後另一份程式功課,組員話我report個部份唔得,比同組員重新再執(基本上變左唔係我寫咁)
程式又話有bug未完成,之後因為程式未完成而導致report未能進行, 報告用的powerpoint由於因為咁而不能動工
去到最後..........報告用powerpoint只用左大約半小時制作加上太快要去報告,無準備下,爛尾
程式去到最後有bug,不能完全展示,爛尾
report,呀sir睇過,話做得唔好(係話差個隻),爛尾
最後等人走晒,單獨同呀sir傾,佢話合格的成數好低(根本可以話唔合格)
話可以同一年重做,但期限係公佈成績後一個月(以今日計即係有三個月左右的時間可以執返靚仔佢),代價係份project最高只有40分同埋條件係同時該科的小測唔可以唔合格,否則要重讀該科
基本上自問自己小測問題不大,所以開始諗重做的部份
而今晚,可以話d呀sir一次過把我比佢地鬧的野一次過透個呀sir把口完全吐嘈,
但代價係,而家同組100%分裂,完全把我排斥在外,連原本有個whatapps吹水group都因為咁而拆伙
基本上下一個學期我已經確定跳船去其他組,但補交功課個度好大機會因為分裂而要一條友單拖重做

其實係好唔開心,大家一組人,所有野可以一齊傾,一齊商量,但因為d小問題而分裂,最慘係佢地自己企係話人的道德高地,但之後比呀sir ko左佢地的批評(即話我交野無質素同水準及話我畫錯圖), 但仲係唔順超咁,而搞到分裂(而本身的共用資源都比人cut晒),個心超痛,而且仲要係由一入大學就共事的伙伴........

唉........

發洩完畢,多謝收看
鐘意鬧就鬧吧
好灰
sunhikari 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-14, 04:54 AM   #2
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
既然有咁多人話你有問題 連lecturer話你有問題 你就要反省

同埋反省下有無拖到其他人後腿

用lol 術語, 你carry 唔到隊友, 仲要累隊友亂送頭既話 隊友無義務包容你

唔知你讀緊咩大學 不過既只係Part time mode 大家fd 極有限

大家只係give and take 既關係, 唔好期待你groupmate 會對你好好

你覺得你無問題, 你可以去理論

你應該係讀computer science 或者media 果d 科吧?

果d 科比分標準應該都好objective

所以連呀sir話你有問題 咁你要想清楚邊度出左問題

此篇文章於 12-07-14 04:59 AM 被 朝霧 海斗 編輯。
朝霧 海斗 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-14, 09:33 AM   #3
sunhikari
Crazy Gamer

引用:
作者: 朝霧 海斗 查看文章
既然有咁多人話你有問題 連lecturer話你有問題 你就要反省

同埋反省下有無拖到其他人後腿

用lol 術語, 你carry 唔到隊友, 仲要累隊友亂送頭既話 隊友無義務包容你

唔知你讀緊咩大學 不過既只係Part time mode 大家fd 極有限

大家只係give and take 既關係, 唔好期待你groupmate 會對你好好

你覺得你無問題, 你可以去理論

你應該係讀computer science 或者media 果d 科吧?

果d 科比分標準應該都好objective

所以連呀sir話你有問題 咁你要想清楚邊度出左問題
首先,你要搞清楚,係佢地話我有問題
但最後佢地自己交出黎的野反而比呀sir話出問題,反而我原本的做出黎的野係無問題
講直接d係,佢地自己有口話人,但無口話自己
舊 12-07-14, 11:30 AM   #4
( ゚ω゚)?
God of Gamer
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
睇完我靜係覺得樓主讀緊有關Programming科目,但係比其他人覺得唔識寫Program咁...,出到黎社會做嘢,有Group做到嘢係好彩,除時要有一個人做晒全部嘢嘅覺悟

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-14, 12:50 PM   #5
sunhikari
Crazy Gamer

引用:
作者: ( ゚ω゚)? 查看文章
睇完我靜係覺得樓主讀緊有關Programming科目,但係比其他人覺得唔識寫Program咁...,出到黎社會做嘢,有Group做到嘢係好彩,除時要有一個人做晒全部嘢嘅覺悟
差不多但亦有點唔同,我係識D,但要接觸新野要好花時間
基本上係預左,但最憎D人有口話人,仲要站係道德高地,之後就比呀SIR插完,知唔得就拆人伙
各有各的困難,大不了係共同解決,玩到咁係好自私......

而家好彩有同班同學知道情況,肯支援我一下,而家先搞掂左佢,然後拿成品同呀SIR直接交涉睇下受唔受

此篇文章於 12-07-14 12:54 PM 被 sunhikari 編輯。
舊 12-07-14, 02:36 PM   #6
kimtch

註冊日期: Mar 2008
PSN  IDkimtch
其實PT 大學你咁既情況算好架啦, (叫做可能係有人一齊做
雖然可能單挑情況仲好..

見好多係理都唔會理
到PRESENT前一晚先浦頭
kimtch 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-14, 01:20 AM   #7
Shirley Sheila
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

註冊日期: Aug 2006
我經驗 (都係programming... VB... SQL...

總之program既野可以一個人鬥

夾份做既只有死路一條

一係就一人做一份睇下邊份好就交果份上去

無論係PT/U又好、IVE之類又好

都會因為各種理由,成組人都會起唔到份野出黎

所以通常我自己會另外做多少少

到時真係唔得既咪拆伙囉

但自己起碼有野交到先

Melty Blood
Ciel
214C236C2CjAAAD63214C
MHP2G
膽小×游擊×大劍
一擊脫離之術!? OAO!?
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=
Shirley Sheila 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-14, 02:21 PM   #8
D.K.
Game Master
こなみきりえ

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDKatyherDave
XBox Live GamertagDaveKatyher
簡單d講
結果係因為group project唔合格, 大家都好唔開心.
而你似乎係磨心, 所以更加一肚氣
拆伙end

但睇番就算group mate順你意走, 最後都係report冇point, 但過左骨.
program夾唔到report, demo爛尾. 結果一樣係唔合格. 磨心去左另一個度.
拆伙end

情況冇變, 你同你group mate都唔mature, 完

大જિંગ
大징

D.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-14, 04:04 PM   #9
kimtch

話說今個大學學期有兩份GROUP PROJECT功課,一科4人一組,一科2-3人一組
因為有一科人數唔可以多個3人,即4人一齊做係無可能,所以變左係4人拆兩組交兩份,互相支援

渣正黎做分分鐘比人捉plag

其實prog既野demo見有bug你都係聽收皮
唔關磨唔磨心事
舊 12-08-14, 04:53 PM   #10
GUSTAV
The One
poor

註冊日期: Oct 2003
XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
交功課有bug 幾咁正常.....

それが王者の戦いというものだ
GUSTAV 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-14, 05:07 PM   #11
D.K.
Game Master
こなみきりえ

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDKatyherDave
XBox Live GamertagDaveKatyher
引用:
作者: GUSTAV 查看文章
交功課有bug 幾咁正常.....
present果陣見唔見到係差好遠o既.
小bug用把口講都過, 但似乎唔係咁

大જિંગ
大징

D.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-14, 05:08 PM   #12
s2001154
Crazy Gamer
~酒田~

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDSakata2014
讀書做group project睇自己好唔好彩
未必會遇到有團隊精神既隊友
比人話有問題其實無咩所謂 不過只提出problem無solution 實屬無咩意義
除非一個係客一個係vendor 但大家一條船就唔會只說你有問題然後無提出解決辦法
咁當然隊友或自己既問題要點處理
係考自己應變能力了 要識執生
s2001154 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-14, 12:36 AM   #13
sunhikari
Crazy Gamer

引用:
作者: s2001154 查看文章
讀書做group project睇自己好唔好彩
未必會遇到有團隊精神既隊友
比人話有問題其實無咩所謂 不過只提出problem無solution 實屬無咩意義
除非一個係客一個係vendor 但大家一條船就唔會只說你有問題然後無提出解決辦法
咁當然隊友或自己既問題要點處理
係考自己應變能力了 要識執生
無錯,我想講的就係呢點
因為我之前讀書,真係見識過乜野係勁人,所以自此做事係唔會認叻,只會相信天外有天
而問題係,佢地只站在高地認了叻,但最後比真正的專家話差
嚴格黎講今次唔合格係唔關我事(因為我做的野係100%比人完全改掉,根本已經唔係自己野了)
但仲要無故中槍兼拆伙,其實係幼稚且無聊

事件我暫時放下了,但100%我係會同佢地絕交,形同陌路
你對我不仁時我何需對佢地有義?

此篇文章於 12-09-14 01:55 AM 被 sunhikari 編輯。
舊 12-09-14, 12:39 AM   #14
sunhikari
Crazy Gamer

引用:
作者: D.K. 查看文章
present果陣見唔見到係差好遠o既.
小bug用把口講都過, 但似乎唔係咁
係絕對唔細
但我主樓講左
比人介入左就好難跟,所以program我最後係無跟
舊 12-09-14, 10:14 AM   #15
kimtch

做份PROJ姐. 定係本新已經識
舊 12-09-14, 05:05 PM   #16
sunhikari
Crazy Gamer

引用:
作者: kimtch 查看文章
做份PROJ姐. 定係本新已經識
可以話一入大學上堂就結識,本身結識可以話同PROJECT無關
舊 12-09-14, 05:13 PM   #17
kimtch

引用:
作者: sunhikari 查看文章
可以話一入大學上堂就結識,本身結識可以話同PROJECT無關

一科個分數見清楚真面目, 抵玩啦
一科既proj 最多咪retake3 cred

fyp先唔夾先大
舊 12-09-14, 07:45 PM   #18
sunhikari
Crazy Gamer

引用:

fyp先唔夾先大
唯一好彩係FYP係要求獨自完成
舊 12-10-14, 11:24 AM   #19
朝霧 海斗
Crazy Gamer

引用:

fyp先唔夾先大
3個Credit 既 GPA 好甘架喎..

舊 12-10-14, 02:23 PM   #20
kimtch

引用:
作者: 朝霧 海斗 查看文章
3個Credit 既 GPA 好甘架喎..
好過8CRED既FYP既
舊 12-11-14, 03:58 PM   #21
HakiK
Crazy Gamer
秋月

註冊日期: Jan 2010
可以打機吹水既同學 & 可以一齊做野既同學必需分開辨識,呢點我自己那些年讀大學都感同身受

而且當一個sem有幾份group proj, 第一年好自然咁幾份proj都同一班人就好易出事
一班人彼此玩又一齊做野又一齊,熟過頭就好易互相指指點點推卸責任
組得親友團而大家實力其實都半桶水既話通常都無好結果

同樓上意見一致就係programming既野一定唔可以有第2個人插手

好老實某d地方你比佢地單方面話你有問題既時候
你無去反駁而係順從,
當雙方都各持已見果陣,
最佳做法係應該全group人即時去搵專業+比分既呀sir問意見先係最直接,
我見你一時啞忍,同team人溝通又唔多,搵呀sir又單單獨獨咁只會產生更多內部分裂

再講,點解意見分歧上你會一直處於弱勢總會有原因
可能就算你大方向係正確,但係表達出黎既方法難以說服組員既話都係唔work

此篇文章於 12-11-14 04:01 PM 被 HakiK 編輯。
HakiK 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-11-14, 05:33 PM   #22
Nelly
Ultimate Gamer

註冊日期: Oct 2008
引用:
其實PT 大學你咁既情況算好架啦, (叫做可能係有人一齊做
雖然可能單挑情況仲好..

見好多係理都唔會理
到PRESENT前一晚先浦頭

試過有個sem係 有個組員唔理 就我地其他人做
之後做到7788 佢就出場做推土機 (距離present 仲有兩日

老實講, project 真係睇盡人性
不過有問題 一定要三口六面傾清楚
Nelly 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-14, 09:46 PM   #23
david
The One

註冊日期: Mar 2002
我係最唔鍾意GROUP PROJECT,因為到最後通常都係我自己睇唔過眼一個人做曬佢...

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-14, 08:12 PM   #24
朝霧 海斗
Crazy Gamer

引用:
作者: david 查看文章
我係最唔鍾意GROUP PROJECT,因為到最後通常都係我自己睇唔過眼一個人做曬佢...
不能同意更多 傾proejct既時間都係opportunity cost黎

頭先D組員COMBINE左成份research report比我, 改左我勁耐

又要同佢解釋點解要改

真係一個人做無咁煩

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] Project - ICE mikemike 日本動漫畫討論版 0 06-26-07 01:14 AM
[ETC] project zero Hayami 電視遊戲討論版 0 07-15-04 08:52 PM
Jam Project AM Project 3rd.LIVE「震撼~Return to the Chaos~」預覽! macross7ra Neo Entertainment TREND 2 11-21-03 07:12 PM

現在的時間是 06:56 PM

手機版 | APP版