Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 20 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 40  ... 最後
收藏品討論版>模型製作交流區 Vol.5 ~~
野良猫 11:33 AM 12-17-20
作者: anyone:

慢慢再摸下點搞陰影
陰影對比度要搞高啲
因為消完光會冇咁覺
HAKAIDER 05:28 PM 01-31-21
初代電撃模型王 日野鋭之介 的金色作例................

> 32:30

起碼有半斗高光位金色模型油倒左唔要.............

anyone 08:03 PM 11-01-20
如果換插電bump的話就要搵個摺得ge抽風箱先
HAKAIDER 08:15 PM 11-01-20
雙星有台用7.2V 鋰電的.............

https://www.amazon.co.jp/%E3%82%BF%E.../dp/B000BMV0HY
HAKAIDER 09:01 PM 11-01-20
滿滿的兩袋..............

基本上除左枝機槍外已經上好了色

但噴上半光沢後質感硬是怪怪

過幾日加少少啞油調整一吓光沢度, 再噴多次好了

anyone 12:41 PM 11-02-20
作者: HAKAIDER:
雙星有台用7.2V 鋰電的.............

https://www.amazon.co.jp/%E3%82%BF%E.../dp/B000BMV0HY
呢隻以前有應該未丟要搵過pack電
HAKAIDER 12:50 PM 11-02-20
呢隻以前有應該未丟要搵過pack電
鴨記買18650 自己diy 啦

攞去後樓梯噴唔洗煩
野良猫 04:19 PM 11-02-20
你噴av油唔會臭得去邊又冇毒,開大隻窗就得啦
anyone 04:24 PM 11-02-20
作者: 野良猫:
你噴av油唔會臭得去邊又冇毒,開大隻窗就得啦
屋企人連av陣味都嫌嘛
野良猫 04:51 PM 11-02-20
屋企人連av陣味都嫌嘛
咁去淘個幾十蚊嘅抽氣機,size係細但玩近噴的話都叫抽到陣味
HAKAIDER 05:44 PM 11-02-20
屋企人連av陣味都嫌嘛
自炊吧...........酥年

anyone 01:17 PM 11-02-20
照用埋雙星呢支槍?
HAKAIDER 01:43 PM 11-02-20
照用埋雙星呢支槍?
原裝膠喉另一邊出1/8 牙嘛

再不然自己去配個水喉頭轉牙
anyone 11:13 PM 11-06-20
借左支槍試應該係原本果支有問題
噴順左好多
就算都係同一個usb bump
野良猫 08:16 AM 11-07-20
借左支槍試應該係原本果支有問題
噴順左好多
就算都係同一個usb bump
咁會唔會係支槍洗得唔乾淨

水油油其中一個問題响支槍入面會好快乾,每噴完一隻色要即刻洗乾淨
因為水油油乾咗後唔能夠被洗筆水溶解
HAKAIDER 11:29 AM 11-07-20
酥年.............

要不然同樣0.3 mm...............

點解Iwata 可以賣16,XXX 円..............
anyone 10:03 AM 11-07-20
次次噴完可以拆ge地方都拆曬出黎洗
anyone 03:33 PM 11-07-20
知道係槍問題咁就唔使諗抽風箱住
HAKAIDER 08:41 PM 11-07-20
以Plum 這間細廠黎講............

這隻Power Loader X-4+ 絶對可以感受到製作小組濃濃的愛 (拍掌)

唯一可惜係有現代化的分件技術, 但沒有現代化的注模技術

模紋比想像中多, 而且有幾個位係用P 形ABS 關節, 所以有部份位要先上色再黐合補夾口

不過拜P 形ABS 關節嘅強大受力度, 成隻X-4+ 關節好紮實 www

另外普通版附設武器只有一支豆槍, 也没有重現X-4+ 代表性的肩部武器掛具實在好可惜

mkmonkey 08:12 AM 11-08-20
作者: HAKAIDER:
以Plum 這間細廠黎講............

這隻Power Loader X-4+ 絶對可以感受到製作小組濃濃的愛 (拍掌)

唯一可惜係有現代化的分件技術, 但沒有現代化的注模技術

模紋比想像中多, 而且有幾個位係用P 形ABS 關節, 所以有部份位要先上色再黐合補夾口

不過拜P 形ABS 關節嘅強大受力度, 成隻X-4+ 關節好紮實 www

另外普通版附設武器只有一支豆槍, 也没有重現X-4+ 代表性的肩部武器掛具實在好可惜

呢個年頭竟然仲有機會見到 Power DoLLS 既商品 ...
HAKAIDER 07:51 PM 11-08-20
作者: mkmonkey:
呢個年頭竟然仲有機會見到 Power DoLLS 既商品 ...
己經係2013 年産物來了............

香港見有人返個貨
J+1 11:10 AM 12-17-20
指上畫板

由手機版發出
野良猫 04:37 PM 12-20-20

好耐冇砌RG了
HAKAIDER 06:27 PM 12-21-20
麻煩了..............

郡氏113 發色率比想像中仲低

白光燈都還好, 係自然光下明顯見到有幾個位透到白色底油

右邊那兩個盾是來添亂的 www

野良猫 06:53 PM 12-21-20
噴多層不就好了嗎?

郡氏一向塗膜薄所以我都盡量唔用,玩疊色或陰影係正但遮蓋力真係好低
依家底油我直接用GAIA嗰幾隻有色底灰算,夠省時
關節色底灰又係省時又耐磨
第一 ... 20 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 40  ... 最後

返回主題版面