Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-20-14, 04:38 AM   #701
Kewellma
Game Master

註冊日期: Mar 2005
臨尾佐倉妹子果段:"同感同感"有種無間道1臨尾劉華feel 做左對唔住同僚既事又要扮冇野敷衍應酬佢地w
anyway完得有點急,訊息量同演出時間不成比例,消化不良感覺比較重
或者看官會吐糟朱爺格鬥格贏東金w反正前面某集朱爺單挑一堆無人機已經可見朱爺能力值點到爆晒表,砌贏東金實在唔出奇XD

其實需要交代既野交代左
鹿目集團基於新的演算方式同標準下,得以由透明回復可見,犯罪系數達400,記番起佢一直以黎行動目的,問what colour,問自己亦問西比拉
鏡頭有交代西比拉有部份腦被分解排除(如同東金大媽),顯示西比拉有排除部份本身已接納的特異腦袋作為進入新檢測標準既決斷
鹿目臨尾亦問了朱爺為何不先測西比拉,換成不同腦可能有不同結論,此處基於朱爺一貫做法(想交流多於直接槍斃),朱爺選擇收番埋枝槍w聊天
朱爺果種守法精神係由心而生,當然背後有關智一背後靈提醒佢咪入歪道,佢自己亦一直講唔存在繞過法律程序既解決辦法,反而因為婆婆既死而染黑,就太牽強,簡直破壞角色性格,講唔通
整體來說成套第2期劇力比1期強,但細節各種角色描寫當然1期較好,時間充裕太多了,2期可算是上品了,美中不足是多兩話以13話1季形式做以分擔相應訊息量應該較恰當

出沒地:里斯本總部發呆中
大航海時代V id: 坂井悠二 lv:已登陸
暫時HR SR R バスX船,歡迎借用

日服戰國IXA 1-16 坂井悠二

並不是由法律保護人,而是要人去遵守法律

此篇文章於 12-20-14 04:43 AM 被 Kewellma 編輯。
Kewellma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-20-14, 10:50 AM   #702
Freddy
God of Gamer
博麗神社信徒

註冊日期: Dec 2001
感覺今季成件事太趕了
無論係描寫角色內心同戰鬥表現力
都冇上季咁好
可能得果11集...
上季係用每件個別犯罪事件去慢慢帶出幕後既陰謀主線
今季就比較單調, 劇情一直線咁去。

仲有角色表現力怪怪的
OP拎東金同狡嚙拼埋一齊
而東金係某集GYM ROOM同訓練機械人打
拎人聯想起對應上季狡嚙同樣對訓練機冇難度的畫面
加上碼頭果集小朱見到東金同狡嚙影子重疊
就拎觀眾更加覺得東金同狡嚙有某些關聯

但最後東金只係一個中意染黑人+戀母既無聊罪犯
同狡嚙完全扯唔上咩關係, 咁上面果D演出就完全唔知為乜
(想誤導觀眾?)
最後我只諗到佢地既關係只係一個想染黑小朱, 一個作為背後靈SUPPORT小朱而已

仲有如果東金格鬥術有狡嚙LEVEL, 同小朱打冇理由咁快比人做低
畫多幾版打鬥好睇D得唔得
所以成件事唔知D STAFF諗乜

雖然睇過上季知道小朱抗黑能力強
但今季只係用祖母同小朱傾過一兩句就帶出小朱無論咩事都知道生命可貴
係最尾先閃返第一季死過的角色畫面, 同小朱幾個驚恐表情
內心描寫表現未免太薄弱掛

今季只係覺得教授表現力最好, 其他角色好似冇乜戲份
(其實霜月妹妹都好好, 不過一開始都知道佢會比人糟質,
以為佢最後會同小朱為敵, 點知咩事都冇, 差在冇壞掉)

西比拉方面亦都表現力不足
成件事只係個東金阿媽作怪
最後西比拉咩都冇講就接受小朱意見
(唉? 小朱咩意見? 有提過? 佢自己諗PARDOX果到 )

最後結局個"集團性心理系數"意念唔錯
睇多幾次先明鹿矛想做乜
鹿矛係一堆人既集合體
而相對西比拉都係一堆人既集合體
如果鹿矛唔可以制裁西比拉, 咁同樣係一堆人既集合體既西比拉亦唔可以制裁鹿矛
所以要制裁鹿矛, 同樣西比拉都要可以被制裁
分別係西比拉可以自己將部份(腦)制裁而令自己心理系數降低
而鹿矛冇得咁做
所以先問西比拉你係咩顏色, 我係咩顏色
而鹿矛既目的其實亦只係想西比拉變得干淨
亦知道自己會被制裁

整體第二季感覺一般, 表現力不足
只能期待劇場版

一個十分喜歡 東方 系列的Fans
棋局幻無常,智者樂其中
任天堂大亂鬥 FC: Freddy/FRED/2105-8095-6543

少女祈禱中....
Freddy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-20-14, 11:26 AM   #703
比卡SP
Game Master
祭...

註冊日期: Sep 2003
大家講既都有道理,但唯一唔認同朱爺心理描寫薄弱果part,朱爺犯罪係數史無前例跳上到80幾已經好有力。
唔通要畫返幾分鐘童年回憶流兩分鐘眼淚拖慢個節奏咩,d可有可無既野就算啦。
有時間不如講清楚最後集團性犯罪係數既詳細概念係點好過

舊 12-20-14, 11:37 AM   #704
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: 尼路 查看文章
去得好趕,好似時間唔夠咁……
最慘係最應該領便當的霜月居然無事,乜天理……
咁先現實, 淆底保平安
最後一集好似幾趕

鹿目最後目標達成
不過佢係點知西比亞真相?

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-20-14, 12:11 PM   #705
Freddy
博麗神社信徒

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: 比卡SP 查看文章
大家講既都有道理,但唯一唔認同朱爺心理描寫薄弱果part,朱爺犯罪係數史無前例跳上到80幾已經好有力。
唔通要畫返幾分鐘童年回憶流兩分鐘眼淚拖慢個節奏咩,d可有可無既野就算啦。
有時間不如講清楚最後集團性犯罪係數既詳細概念係點好過
引用:
作者: T.K. 查看文章
今輯小朱不被染黑,我覺得天性涼薄、冷感多於其他www
我覺得如果多返少少文戲
唔一定要回憶, 多一兩個內心掙扎鏡頭, 講少少悔氣說話, 會好D
個表現我都覺有少少涼薄(維護法律既心> 祖母被人隊臨既悲憤)
( FATE ZERO 切嗣? )

不過我都認同應該多D時間講"集團性犯罪係數"
可能想留返劇場版先正式講都未定

一個十分喜歡 東方 系列的Fans
棋局幻無常,智者樂其中
任天堂大亂鬥 FC: Freddy/FRED/2105-8095-6543

少女祈禱中....
Freddy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-20-14, 01:29 PM   #706
東條希
Game Master
青春色の波紋疾走

註冊日期: May 2005
超級英雄好多時都有自身既弱點同缺陷
有時角色太完美反而顯得虛幻
如果只係睇d主角開掛就可以解決一切問題既爽片我唔會咁講究
我覺得朱爺呢類規格外既角色如果有內心脆弱/迷惘既一面會顯得角色更加有血有肉(當然演出上如何拿揑係另一個問題)

四十九年一睡夢,
一期栄華一盃酒。

TSUMUGI RHYME 薄桜鬼中毒中 今期1番好きな曲 希deきしめ
大好きって言うなら、大大好きって返すよ
忘れ物もうないよね? ずっと永遠に一緒だよ
東條希 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-20-14, 09:29 PM   #707
leungky1
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2009
論換左班底後嘅表現都算keep得唔錯
只係作畫跟公司風格而有少少變化

我相信劇場版唔寫死太多人物故仔時
成個系列絕對可以好似日美劇咁打夠十年
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-20-14, 10:48 PM   #708
Rv250

註冊日期: Aug 2002
其實第一季拍真人版都得, 唔知有冇人打主意

西比拉啲腦可以變黑, 以後即係要定時自己審自己?

此篇文章於 12-20-14 10:50 PM 被 Rv250 編輯。
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-23-14, 04:04 PM   #709
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
PSYCHO-PASS サイコパス 【全8巻】
巻数   初動      累計    発売日
     BD(DVD)   BD(DVD)
01巻 4,476(1,183) 8,320(*,***) 12.12.21 ※合計 9,503枚
02巻 5,197(1,557) 7,226(*,***) 13.01.25 ※合計 8,783枚
03巻 5,790(1,649) 7,660(*,***) 13.02.22 ※合計 9,309枚
04巻 5,514(1,476) 7,151(*,***) 13.03.22 ※合計 8,627枚
05巻 5,058(1,353) 6,662(*,***) 13.04.19 ※合計 8,015枚
06巻 5,239(1,359) 6,366(*,***) 13.05.24 ※合計 7,725枚
07巻 4,891(1,240) 6,150(*,***) 13.06.21 ※合計 7,390枚
08巻 5,885(1,635) 6,801(*,***) 13.07.26 ※合計 8,436枚

○PSYCHO-PASS サイコパス Blu-ray BOX
巻数 初動  累計 発売日
BOX 7,251 8,867 14.10.15
※TV版第1期、新編集版全話収録

○PSYCHO-PASS サイコパス2
巻数   初動      累計    発売日
     BD(DVD)   BD(DVD)
01巻 5,570(1,857) *,***(*,***) 14.12.17 ※合計7,427 枚

此篇文章於 12-23-14 04:11 PM 被 money 編輯。
money 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-23-14, 04:33 PM   #710
6eo
美波様!

註冊日期: Nov 2005
睇完
完得太急+1

故事性係唔錯但D表達手法差左少少, 好有趕收工FEEL...
如果將今集拆做2-3集詳細D交代會好D
依家感覺上浪費左個故事
6eo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-24-14, 11:59 AM   #711
HakiK
Crazy Gamer
秋月

註冊日期: Jan 2010
引用:
作者: Freddy 查看文章
鹿矛係一堆人既集合體
而相對西比拉都係一堆人既集合體
如果鹿矛唔可以制裁西比拉, 咁同樣係一堆人既集合體既西比拉亦唔可以制裁鹿矛
所以要制裁鹿矛, 同樣西比拉都要可以被制裁
分別係西比拉可以自己將部份(腦)制裁而令自己心理系數降低
而鹿矛冇得咁做
所以先問西比拉你係咩顏色, 我係咩顏色
而鹿矛既目的其實亦只係想西比拉變得干淨
亦知道自己會被制裁
唔止,佢既最終目的係令西比拉承認集團犯罪系數,
個人犯罪系數實際係西比拉一堆人去公審一個人,
之所以不停加入免罪體質
除左擴大database之餘,係因為西比拉要係一個最有說服力既中立審判系統(犯罪系數=0)

然後鹿目要西比拉承認百老匯呢種集團犯罪系數
臨死再同朱爺講,百老匯呢種集團思考只要換唔同既人&唔同角度,對集團既見解都會完全唔同
最終百老匯要為左一直保持犯罪系數0,
就需要不停針對集團每次唔同既見解去排除異已
最終會自取滅亡

西比拉最後亦都同朱爺講,確立集團犯罪系數最終會演變成一場大屠殺
但係朱爺仍然滿懷希望相信最後會獲得真正既和平自由
由手機版發出
HakiK 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-25-14, 06:44 PM   #712
money
◆.西野司命.◆

舊 12-25-14, 08:49 PM   #713
money
◆.西野司命.◆

『劇場版 PSYCHO-PASS サイコパス』初日舞台挨拶と4週連続の来場者特典が決定!
http://dengekionline.com/elem/000/000/983/983169/

4週連続で配布される来場者特典は、キャラクターの設定画やメカデザイン設定、美術ボードなどが盛り込まれた設定集となる。設定集の表紙は塩谷監督自らの描き下ろしキャラクターとなり、1週間ごとに表紙に描かれるキャラクターが変わる。

舊 12-26-14, 12:34 AM   #714
money
◆.西野司命.◆

雛河の誕生日ということで、来年2/18(水)発売の『PSYCHO-PASS サイコパス 2』BD&DVD VOL.3ジャケット解禁!イラストは雛河と、東金朔夜!

舊 01-05-15, 01:11 PM   #715
money
◆.西野司命.◆

舊 01-05-15, 10:36 PM   #716
天空

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDTEKxPHOENIX
東金朔夜好屎
以為好好打啦~~~點知.....

新CG一張
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=196278
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=189365
天空 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-05-15, 11:02 PM   #717
Rv250

註冊日期: Aug 2002
常守打茅波啫
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-15, 01:53 PM   #718
money
◆.西野司命.◆

舊 01-07-15, 08:14 PM   #719
拖羅仔
Senior Gamer
井上卜口

註冊日期: Apr 2008
3DS Friend Code0645 6102 0458
PSN  IDgeoffrey-toro

預售券入手
打算17號去睇
拖羅仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-08-15, 12:38 PM   #720
money
◆.西野司命.◆

舊 01-08-15, 10:29 PM   #721
money
◆.西野司命.◆

舊 01-09-15, 11:50 AM   #722
money
◆.西野司命.◆

映画観た
二期完全になかったことになっててワロタ

霜月は無能ではなくなったけど

舊 01-09-15, 02:56 PM   #723
money
◆.西野司命.◆

舊 01-10-15, 12:55 PM   #724
零式
Ultimate Gamer
Banned

註冊日期: Jan 2003
個劇場版PV,好正!!!!!

舊 01-10-15, 01:15 PM   #725
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
好多動作場面
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[XB1] Psycho Pass サイコパス 選択なき幸福 neo2046 電視遊戲討論版 16 12-28-15 10:38 AM
出讓 限定版主機,game, DVD & Blu-ray 等 andychan26675 買賣專區 4 03-16-14 12:27 PM
[影像碟] 黃偉文作品展[6 CD/4 DVD/3 Blu-ray][末日推出] W!LL Neo Music UNIVERSE 128 12-25-12 04:08 PM
[NEWS] PANASONIC, DMP-BD10 / SA-XR700 / SB-TP100, Blu-ray Disc播放機 / Blu-ray Disc 接收器 KTN 影音館 0 06-28-06 03:20 PM
DVD Format Wars: HP & Dell choose Blu-Ray C.K.F. 影音館 1 01-17-04 12:56 AM

現在的時間是 02:18 PM

手機版 | APP版