Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 25 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41  ... 最後
收藏品討論版>模型製作交流區 Vol.5 ~~
anyone 06:42 PM 07-29-21
終於搵到唔使比幾舊水買玻璃樽喇

亍 ◣ 11:33 PM 08-03-21
好似滲線樽蓋都裝到??

HAKAIDER 12:08 PM 08-04-21
噴那12 支飛翔炮累人是其次, 耗油量驚人才是意料之外

加上藍色主色我只調了少量, 還是將噴咀扭出一點, 收窄集中一點噴省一省塗料好了

又話説網上的模型塗裝影片很少人會講噴咀調節寛窄的方法, 似乎大家已經集慣直接買一支0.2mm 去噴了

HAKAIDER 04:42 PM 08-07-21
1/100 就是爽..................b

$328 一部base jabber 好肉赤

HAKAIDER 10:56 PM 08-07-21
地獄繪圖 ~飛翔炮の獄~

一支11 件零件...............累死了

出渕裕............你係咪同模型玩家有仇的?

HAKAIDER 09:35 PM 08-08-21
其實我是比較喜歡出渕裕的新版Hi-Nu

先唔講Ka 版的三尖八角外型 + 裂甲

Ka 版最大毛病係外型風格同馬反電影版中靈格斯 / 積根果種輕巧風格完全唔夾

但又唔係新自護果種圓滑線條的西洋重盔士兵風格

如果將Ka 版Hi-Nu 同其他馬反機體放埋一齊睇

設定只有20m 的Ka 版Hi-Nu 完全係矮人一截, 但又好腫脹

感覺好似人羣中有一個肌肉横生, 但只有5 呎差1 吋高的矮仔............

Terry仔 09:08 PM 09-05-21
之前淘仔買支手榴彈連噴筆 0.3mm)
一直淨係用嚟噴灰
今日噴完灰,手多多拆支針出嚟清潔下
點知洗完之後就塞咗
筆頭有氣噴出嚟,但係如果支筆向下按(出油), d 氣就向個container 入邊噴(就好似谷槍咁)
成支針拎咗出嚟,試吓噴,情況都係一樣

想請教有冇方法救?
雖然係平嘢,不過噴灰好夠用. 唔想浪費
HAKAIDER 11:58 PM 09-06-21
作者: Terry仔:
之前淘仔買支手榴彈連噴筆 0.3mm)
一直淨係用嚟噴灰
今日噴完灰,手多多拆支針出嚟清潔下
點知洗完之後就塞咗
筆頭有氣噴出嚟,但係如果支筆向下按(出油), d 氣就向個container 入邊噴(就好似谷槍咁)
成支針拎咗出嚟,試吓噴,情況都係一樣

想請教有冇方法救?
雖然係平嘢,不過噴灰好夠用. 唔想浪費
唔知你支筆係翻邊款

不過好大機會係橡膠塾圏出事

你拆過咩位?

小光 05:10 PM 09-20-21
模型白痴一問:
上左金屬色既件應該用咩TOPCOAT? (FLAT, GLOSSY, SEMI-GLOSSY ETC.)
定係直頭唔駛用?
HAKAIDER 06:09 PM 09-20-21
作者: 小光:
模型白痴一問:
上左金屬色既件應該用咩TOPCOAT? (FLAT, GLOSSY, SEMI-GLOSSY ETC.)
定係直頭唔駛用?
特別型號的金屬色噴咩coating

郡氏係有官方見議的....................

其他牌子正常都會有官方見議...................

至於 "基本色系列" 的金屬色, 就不用太在意

至於光面啞面就個人隨意, 我前面隻Hi-Nu 銀色係C181 半光溝 GX 114啞光 (1:2)

https://www.mr-hobby.com/ja/product1...ry_7/2972.html
HAKAIDER 12:15 PM 09-21-21
郡氏官方解繹Surfacer 號數定意

即係如果你係用800 砂紙的話

基本上係可以硬上Surfacer 1000 號 > 主色

唔需要800 砂紙 > 1000 砂紙 > Surfacer 1000 號 > 主色

Terry仔 05:30 PM 09-07-21
我係開咗支筆尾部,鬆開支針
拎支針出嚟抹乾淨,最後拎支針後尾部插返入去

係清洗前都噴到,洗完就出事
真係怪自己衰多手
野良猫 08:01 PM 09-07-21
我係開咗支筆尾部,鬆開支針
拎支針出嚟抹乾淨,最後拎支針後尾部插返入去

係清洗前都噴到,洗完就出事
真係怪自己衰多手
有機會係支針未入哂噴咀位置導致漏風
你以為入到盡但其實係未
Terry仔 09:52 PM 09-07-21
手多多的我又搞返掂
但係已經買咗支新筆又已經收到貨

不過都係覺得舊果支個container好用d
夠大,半透明可以睇到油量

唔該晒上面兩位C hing

另外想問下Sparmax TC-501s 幾百蚊貨仔
有缸,又有自動cut off
有冇咩缺點? (噴色用. 金屬色都有機會用到)
HAKAIDER 11:15 PM 09-07-21

另外想問下Sparmax TC-501s 幾百蚊貨仔
有缸,又有自動cut off
有冇咩缺點? (噴色用. 金屬色都有機會用到)
有氣缸果隻唔係$1XXX 咩

如果$1K 以下係抵玩的

兩個原厰有風錶水隔, 其中一個仲要有出風調節制

你去泵行問吓一個有牌子, 1/8 牙有風錶水隔幾錢就知咩事的了
野良猫 12:35 AM 09-08-21
台灣牌子有氣缸的最少都過千吧,幾百係二手?

缺點倒冇乜,係得閒做下保養
尤其香港濕,唔清下個缸會好多水
Terry仔 05:34 PM 09-08-21
又係wor, 望真D原來係二手$700. TC-501 全新$998

但係TC-610H就要成$2000
野良猫 06:05 PM 09-08-21
又係wor, 望真D原來係二手$700. TC-501 全新$998

但係TC-610H就要成$2000
610好似係雙泵,充氣快、同時可以俾兩支筆用
HAKAIDER 08:57 PM 09-08-21
全隻VAIOLA 最麻煩的地方也完成了, 看看駁口位那精美的段差

而且所有盔甲都有外層 / 内側分件

所以這次我選擇先塗裝内側 > 封遮蓋紙 > 外圍塗遮蓋液

再裝小腿外甲 > 填駁口打磨 > 上主色

需説我不停的罵鬼打牆.............

但其實製作這隻VAIOLA 的工夫真的不難, 部件雕花刻線也不用重刻加深

只要有一些製作舊模和首辨模型的經驗, 剩下的就只有根性和根性

HAKAIDER 11:48 PM 09-08-21
https://twitter.com/chiakikun0417/st...807078401?s=19

依盒真係不得了

當年預約限定只生産30 隻的實心cast 版MAX 雪霸
HAKAIDER 08:39 PM 09-13-21
快完成了.................

只剩外層盔甲的少量滲線, 之後全部零件噴一層coating 統一光沢就可以了

經過VAIOLA 拆騰後, 我的精神狀况................

大概和休特蘭一樣吧...............

野良猫 08:26 PM 10-16-21
RG HI NU

模型比NU更出色
HAKAIDER 09:53 PM 10-27-21
砌1/100 的煩惱就是..........除了重就是重

首辨件Bruno Gun 背包未裝齊零件都已149g 重

野良猫 02:06 PM 11-01-21
https://hobby.dengeki.com/news/1384609/

應該要廿塊左右先夠用www
亍 ◣ 07:45 PM 11-07-21
如果吉吉島見到番貨單聲

第一 ... 25 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41  ... 最後

返回主題版面