Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 12-19-21, 01:06 PM   #1
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
明日戰記 | 科幻動作電影 古天樂、劉青雲主演

https://www.youtube.com/watch?v=VTsk8ALenNU

19年到依家 終於有D聲氣, 如無意外都會入左支持古仔

萬眾期待,籌備經年,香港有史以來最具製作規模及動用最多電腦特效鏡頭,總投資總額達4.5億港元的科幻動作電影《明日戰記》(Warriors Of Future),鐡定在2022年橫空上映。

《明日戰記》由天下一電影投資及發行,由曾獲得香港電影金像獎;台灣電影金馬奬及亞洲電影大奬「最佳視覺效果」之特技總監吳炫輝首次執導,多位影帝影后級人馬包括古天樂、劉青雲、劉嘉玲、謝君豪以及香港電影金像獎最佳男配角姜皓文主演,張家輝友情客串。 這部一眾科幻及電影迷期待已久的電影上星期推出有關【特別新聞報道】網上片段,內容講述科學家偵測到一顆隕石逼近地球,更偵察到隕石上含生命跡象,極可能是有外太空生物,估計隕石會撞擊香港,時間就在今晚(2021年12月17日)晚上8時正。

今天晚上發放的最新【特別新聞報道】片段中,內含至今宣傳中從未曝光的電影畫面,更透露了隨隕石而來的外太空植物的由來及特性,訊息量豐富!片段講述隕石撞向地面造成破壞之餘,隕石更承載着遇水生長及充滿攻擊性的外太空巨型植物來到地球,對城巿造成嚴重破壞,危及地球人存亡,古天樂飾演的「泰來」親率空戰步隊緊急處理。而片段當中亦見到劉青雲穿上重型戰甲迎戰敵人,場面危急,空戰裝甲戰機穿梭災場,在惡劣天氣下迎擊;裝甲車在炮火連連的戰場左穿右插,節奏緊湊之餘,細緻的CG畫面經過電影製作組花盡心血的後期製作,每格細膩逼真及震撼鏡頭,絕對叫人萬分期待。
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-21, 07:47 PM   #2
HON HON
God of Gamer
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
呢套一定入場睇, 淨係睇古生將呢套野做成點都好夠LA.

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-22, 08:34 PM   #3
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
好想快D睇呢套香港科幻動作電影,
因為真係延期太耐了~!

《明日戰記》熱血預告 2022年度最矚目科幻動作巨獻 8月25日 盛大公映
https://youtu.be/k2j8MDAffDc

大戰,一觸即發!古天樂全力監製,打造華語電影里程碑,揭開亞洲特技新一頁。2022年度最矚目的華語科幻動作電影巨獻《明日戰記》,鐵定於8月25日在港盛大公映。

萬眾期待,籌備經年,香港有史以來最具規模科幻巨著,總製作額達4.5億港元的《明日戰記》,由天下一電影出品、製作及發行,古天樂擔任電影總監製及主演,吳炫輝執導加上劉青雲、劉嘉玲、姜皓文、謝君豪主演以及張家輝友情客串。踏入上映倒數階段,一股科幻機械人大戰熱潮,將由《明日戰記》掀起。

《明日戰記》8月25日 並肩作戰

IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-22, 08:56 PM   #4
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
呢套點都入場支持,第一套本港純科幻電影
古仔拍咁多爛片都係為完下自己個科幻夢,點都要撐你
古仔上金像獎狂sell, 仲有尋秦記

此篇文章於 07-17-22 11:00 PM 被 C.Ryo 編輯。
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-22, 05:54 PM   #5
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
佢唔講都唔覺,
居然搵咗三位港產"黑人"做主角
(歧視港產"白人"?)

https://youtu.be/dPFK2KWTqSA

此篇文章於 08-30-22 12:00 AM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-22, 01:55 PM   #6
Heaven
Game Master

竟然出Hot Toys 劉青雲就完全認唔到

舊 08-14-22, 09:35 PM   #7
C.Ryo
Game Master

Nintendo Switch ID4426 5495 5212
戲院睇trailer啲CG 幾ok, 故仔就既然MCU都已經很爛時已經冇嘢好怕
已經買咗19號晚飛

一娛:古天樂堅持用本地班底

此篇文章於 08-14-22 11:35 PM 被 C.Ryo 編輯。
舊 08-15-22, 12:53 AM   #8
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
睇預.告,唔多feel到有咩故事。
單睇CG既話,係幾得。
內地影評幾差下,睇定d先…

舊 08-15-22, 09:07 AM   #9
C.Ryo
Game Master

https://news.ebc.net.tw/news/entertainment/332021
內地唔得就明顯係啲二元因素
應該都冇下套

舊 08-15-22, 04:47 PM   #10
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: C.Ryo 查看文章
https://news.ebc.net.tw/news/entertainment/332021
內地唔得就明顯係啲二元因素
應該都冇下套
我都相信唔關套戲本身質素事。

爆谷片冇劇情係缺點, 但唔係死罪。

舊 08-15-22, 04:58 PM   #11
JoJo
Insane Gamer

註冊日期: May 2002
Wii U IDGiogioLeung
PSN  IDGiogioLeung
XBox Live GamertagG i o g i o
依幾年真係攪到個世界天翻地覆,很無奈很無奈
JoJo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-22, 06:11 PM   #12
wing
格鬥低手

引用:
作者: JoJo 查看文章
依幾年真係攪到個世界天翻地覆,很無奈很無奈
不過我記得套戲早在2019之前已經不斷延期上映, 果時唔知係咪做唔切後期。

舊 08-15-22, 10:57 PM   #13
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
3個理由,就算這套戲點爛,都必定買飛支持!

1)古仔在疫情期間,一直都出錢、出力去幫沒工開的演藝界從業員。

2)香港人撐香港人!本片做後期製作嘅都係香港人。古仔嘅理念係荷李活做到嘅,點解香港做唔到?要改變只會入戲院睇西片的觀眾(申利:包括我),也會入戲院睇港產片。

3)古仔因為票房失利而哭了!
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-22, 01:25 AM   #14
JoJo
Insane Gamer

註冊日期: May 2002
Wii U IDGiogioLeung
PSN  IDGiogioLeung
XBox Live GamertagG i o g i o
一個理由也不需要,入場睇
JoJo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-22, 08:22 AM   #15
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
唔係預咗蝕嘅咩
港產片根本唔應該用咁多錢拍
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-22, 09:35 AM   #16
wing
格鬥低手

引用:
作者: 野良猫 查看文章
唔係預咗蝕嘅咩
港產片根本唔應該用咁多錢拍
只可以講係極高風險, 而且疫情會有影響, 又可能後期拖得耐拉高左成本。

不過都係果句, 電影唔係只係一盤生意, 某程度上係藝術, 亦有好多電影人係有夢想的。

參考下:

Terry的媒體懶人堂

https://www.facebook.com/terrylazyclass/

支持古天樂,又何止「打感動」咁片面?
稍後講少少親身經歷。
古生唔係普通演員,係香港電影產業嘅支柱。睇一套戲等佢蝕少啲,意味住佢會留到多啲資源去幫助電影業。
如果純講感情,當然冇人需要為佢嘅夢想負責,但係佢亦都為咗好多電影從業員嘅生計、理想孭飛。
有來有往,有好多電影大家有得睇,背後都有古天樂。
套戲或者唔算精彩,但古生本身已經足以叫人入場。《明日戰記》投資額係4.5億,電影一般要收三至四倍票房先有得回本或賺到微利,係好難做的。
所以,而家中國票房係無可能打平手的。
可能你會話,咁點解要支持古天樂?
2018年做過天下一集團,古生成日都出入Office,間唔時我哋會收到Order,希望可以幫手捧一啲藝人,等佢哋多啲行業經驗。
而佢想幫嘅,全部都係極極極少人識嘅藝人。
而我當時公司都處理過幾次,係古生親自安排的。有一個Artist,直情係古生出錢請做全職,因為演出收入太少,古生唔想佢放棄做演員。
嗰位演員,直情唔係古生旗下的。
連動作演員,古生都親自安排出鏡機會,因為知打得辛苦又難生活。
而頭先講嘅演員,而家已經冒起,甚至紅咗。你話佢有無眼光,我覺得有。
有一間幕後公司當時有困難,古生出手相救,經營成本好高,但佢最後決定盡量保持原狀,因為唔想影響工業發展。
全部係我親眼見證,報紙無報過,因為古生真係好低調。佢對行業絕對係有承擔,好多演藝界人士出嚟讚佢,我寫包單全部都係自發,係忍唔住讚。
一個連Office都想整靚啲畀同事,對台前幕後畀足機會嘅人,幫咁多人追夢,自己想玩一次,點解唔支持?
當然,大家都希望支持電影夢之餘,嗰套都係一套好電影。咁唔講故事,特效邊際上係好難進步的,因為好好好貴。
唔係淨係打感動,如果你做過動畫或者後製項目,就知道成本極高,而家連台灣都算好貴,判到去東南亞,甚至更加遠了。
想香港人做特技,完全係玩命燒錢。唔係佢一個人想興奮玩吓,呢幾億投資,其實都養起好多人。
香港願意做科技大片,呢個嘗試本身都值得支持,更唔使講係古天樂主理。
感動有,實際都有,8月25日,希望大家多多支持《明日戰記》。

此篇文章於 08-16-22 09:58 AM 被 wing 編輯。
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-22, 10:41 AM   #17
420secured
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2020
知佢有心

就算Endgame / Avatar / Infinity War 香港票房頂點,都係1.5億左右 (港幣)

佢投資都4.5億,幫極都有個限度....
420secured 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-22, 12:43 PM   #18
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: 420secured 查看文章
知佢有心

就算Endgame / Avatar / Infinity War 香港票房頂點,都係1.5億左右 (港幣)

佢投資都4.5億,幫極都有個限度....
+1

作為窮_,應該會早場幫一野既…
不過大陸跑唔出又賣唔出世界既,其實真係買經驗。

舊 08-17-22, 09:30 AM   #19
Heaven
Game Master

《明日戰記》在內地上映12天,截至8月16日,票房暫收3.77億人民幣
https://news.mingpao.com/pns/%E5%A8%...88%86%E7%AC%91

古天樂要14億票房才回本 張建聲分享電影界苦況呼籲支持香港電影
https://www.am730.com.hk/%E5%A8%9B%E...5%BD%B1/333913

好難得香港人齊心做同一件事 買飛撐古生
舊 08-17-22, 04:57 PM   #20
Heaven
Game Master

《明日戰記》中國失利 疑被戲院「偷票房」手法曝光
https://unwire.hk/2022/08/17/warrior...ture/fun-tech/

呢個手法一向有 外國片一向係被偷目標
舊 08-18-22, 05:13 PM   #21
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2005
引用:
作者: JoJo 查看文章
一個理由也不需要,入場睇
u r not alone, +1
628 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-18-22, 10:48 PM   #22
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
先問定

套戲有無咩宣揚愛蟈情懷蛆蟈救世之類既劇情

如果有既慳返

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-22, 11:38 PM   #23
C.Ryo
Game Master

睇完, 完全冇主旋律, 國內演員都頂多只是配角, 唔怪之得牆內會咁
有render得好靚嘅近未來香港景, 故事簡單直接, 就是王道硬派科幻一本道, 基本同top gun甘上下, 就係睇主角群去完成個不可能任務, 過程一樣咁緊張刺激,啲CG render 得好好, 作為爆谷科幻動作片完全收貨有突

啲科幻機設都唔錯, 睇得出好跟古生啲個人喜好口味, 又好鬼打機feel
正場上IMAX睇多次先

此篇文章於 08-19-22 11:52 PM 被 C.Ryo 編輯。
舊 08-20-22, 11:57 AM   #24
王小虎

註冊日期: Apr 2002
其實我真係信偷票房多於一切。兩部戲同時上,一部CG動作片,一部係喜劇片,但票房就一面倒。

其實以前啲超誇張票房,每一套你可以搵返同時放映的西片(例如長津湖->James Bond),睇吓佢哋票房合唔合理。
No Time to Die:
China $65,050,000
Germany $74,516,000
票房仲低過德國

比較吓The Avengers:
China $83,060,000
Germany $30,805,732

當然你話多咗人睇長津湖,少咗人睇其他戲,但係咪真係咁簡單?唔只係長津湖,你睇佢戲種好多票房係超誇張,卡通片又有,溫情片又有。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-22, 01:58 PM   #25
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
覺得有偷票房唔出奇不過又未必咁大影響
國情唔同日本都柯南電影贏荷里活大片
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章

標籤
明日戰記