Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 體育版 > 球會討論區

主題工具 顯示模式
舊 08-24-21, 11:32 PM   #1
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
曼聯躉紅魔鬼地帶[VOL.98]

[多奇出品] - 馬斯亞的未來

馬斯亞依個名只要一喺正選名單出現,球迷就會即時諗到點解係佢?仲出佢,玩咩?今場波馬斯亞响今季英超比賽首度正選登場,結果喺毫無建樹下於下半場被調出。賽後當然受到唔少球迷評擊:「佢又喺球場行行企企,帶住個波唔係甩腳就係死衝,仲有又唔肯主動走位配合隊友,令到球隊整體進攻模式單調,對方容易防守。」

馬斯亞就算表現幾差都好,都有蘇B為佢講好說話。筆者明白喺新一季蘇B想睇吓馬斯亞究竟有幾大改變,但最後發覺佢係原地踏步。一個人最可悲唔係退步,而係佢以為自己做好多嘢改變到自己,但其實最終係打回原形,與其係咁馬斯亞就不如唔好嘗試作出任何改變,要跳出框框嗰個應該係蘇B。

依個蘇B對馬斯亞喺曼聯未來嘅發展可以有三個選擇:一、就係繼續場場俾佢踢正選。二、賣走佢。三、就係俾佢主要踢下盃賽。

一、如果係俾馬斯亞踢正選,筆者建議可以俾番佢踢左翼,因為只有左翼發揮到佢速度嘅優勢,而且佢唔需要點走位做小組配合,又可以俾機會佢單打獨鬥,鍾意嘅就推順大位射死角。咁總好過逼佢打前鋒,波又攞唔到,帶波又無空間俾佢爆,場場比賽就喺度行行企企思考人生。依個方法可行性比較高,始終馬斯亞係打翼出生,基本上佢唔使點適應依個位置,一落場就識得踢。但有球迷會問咁普巴呢?佢依家打左邊打得咁好,而叫普巴打防中就等於令球隊處於下風。當然依家普巴踢得咁順就唔好變住,但球季流流長,球員狀態總有起伏,而且如果普巴唔踢左邊,可以俾佢踢柱躉式前鋒,以佢高大嘅身型同熟練嘅腳法,再加上靈活嘅頭腦,將會牽制到對方後防線。

二、賣走馬斯亞。聽講國際米蘭對馬斯亞有興趣,願意用5000萬英鎊買佢過去。其實好多球迷知道依個消息後,第一個反應就係仲唔賣走佢,咁對雙方都有好處。曼聯嗰邊固然可以收到一大筆轉會費,馬斯亞亦都可以喺新環境發展佢嘅足球事業,而且球迷亦都唔會再俾佢影響到睇波嘅情緒,後備球員又有多啲機會出場比賽,真係可以話係一舉四得。

三,主要喺杯賽時放佢落場。由於英超球隊對手個個都了解同識穿馬斯亞嘅打法同心理狀態,根本每一個後衛都有方法可以防守佢,所以就不如乾脆地搵馬斯亞專打盃賽,相信如果佢對住一啲唔熟悉自己打法嘅後衛仲有一啲用處。尤其曼聯前鋒唔多,但賽程又密,俾佢喺啲盃賽出場做輪換會係一個較合適嘅選擇。好似費格遜年代嘅法國翼鋒比利安同意大利前鋒羅斯都係專打杯賽,而且表現仲唔錯。

馬斯亞處於依家嘅境況,筆者相信唔係佢唔努力尋求進步,亦都唔係佢唔想改變佢嘅踢法,而係喺球隊入面好似無人幫到佢。蘇B成日安排佢要自己打前鋒,又無一套適合佢嘅戰術,再加上球迷亦都唔鍾意自己,所以馬斯亞都要為自己未來作打算,無論係為自己定為球隊,最理想就大家達到雙贏局面啦。

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-21, 11:35 PM   #2
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

今季外借到諾域治的威廉斯表示:「外借的感覺非常不同,這是我第一次為另一間球會效力,但我真的很高興在新球季能夠正選出賽並與大家見面。諾域治是大球會,我喜歡他們的比賽方式。 我近年也有留意諾域治,了解他們的戰術,他們喜歡從後場組織攻勢,激發我選擇外借到這裡。我認為諾域治領隊真的可以提高我的水平。我和領隊有過對話,他告訴我曾培養多個成功的球員,有些球員離開了諾域治後繼續能夠有好的發展,而我希望能更上一層樓。」

「我為曼聯踢過多場不同的比賽,我曾經和世上頂級後防球員一起訓練和對戰。我帶著這些經驗來到這裡將對我作為球員是會有所幫助,我正在讓自己走出舒適區。我來自曼徹斯特,我所有的家人和朋友都在那裡。我所知道的一切都在曼徹斯特,所以來到這裡專注於我的足球對我來說真的很好。」

舊 08-24-21, 11:36 PM   #3
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

蘇斯克查:「當未能夠勝出比賽時,你便會專注研究問題,但在我而言即使我們勝出了我也會專注研究該比賽中我們有什麼可做得更好的。我認為今場馬迪表現得相當出色,馬斯亞則很接近取得入球,而辛祖及雲迪碧克也是對我們非常重要的球員。」

舊 08-24-21, 11:38 PM   #4
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

曼聯前後衛施維斯達:「蘇斯克查自己亦知道今季必須贏下一個獎盃。在曼聯,贏得獎盃對球員、教練及球會而言就像被刻在DNA裡一樣。他們上季離歐霸冠軍只差一步,我十分肯定他們會以此作為額外的動力。這支球隊有著一切贏得獎盃和成功所需的要素, 但這建基於你必須每天變得更好,並完成那些目標。如果他們能有一個沒受太多傷病影響,並且能保持好狀態的賽季,他們就可以樂觀地再試一試…簽下辛祖和華拉尼,以及留下卡雲尼都是能推動球隊向前的重要元素。這支球隊應該準備好向曼城發起挑戰。球員間對自己和隊友都應該有足夠的信心和自信,所以我預計他們今季有力爭冠。蘇斯克查已經足夠熟知這些球員,他知道如何讓他們發揮出最好狀態。麥佳亞作為一個隊長已經有足夠的經驗,他亦逐漸作為一個球員和領袖成長,麥湯文尼亦從不害怕在關鍵時刻承擔起責任。儘管現在只是賽季初,但這已經是一個很好的開始,希望曼聯能夠保持這種狀態。」

舊 08-24-21, 11:40 PM   #5
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

死球戰術素來是曼聯的死穴,不論進攻還是防守都一直為人詬病,球隊去季便被對手以死球戰術攻破球門十八次。為了改善球隊的弱點,蘇斯克查痛定思痛,特意找來死球教練藍斯(Eric Ramsay)來訓練球員。曼聯日前對陣修咸頓時,便靠死球創造了多次機會,其中更包括馬斯亞的頭槌,成功把球送到對方球門的邊緣,可惜未竟全功。

對此,蘇斯克查說:「藍斯與球員們合作無間,在對陣修咸頓的賽事中,可以看到球員們進步不少。按照他們的表現,我認為他們理應在前三個死球攻勢裡,攻入至少兩球。這當然教我感到很失望,但球隊的進步確實使我感到欣慰。很高興死球能成為我們進攻的武器,而不是淪為輸球的主因。」

「馬迪、普巴、馬斯亞、連迪洛夫以及麥佳亞都是死球戰術的關鍵,我們會繼續努力,改善處理死球的手法,務求能攻破對方的大門,同時嚴守己方的球門。」

舊 08-28-21, 12:14 AM   #6
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
阿朗返黎啦

舊 08-28-21, 10:27 AM   #7
digiharuka
God of Gamer

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDdigi_haruka
Welcome back
digiharuka 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-28-21, 03:39 PM   #8
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

前C7非同凡響...眾人忽然蒲頭

舊 08-29-21, 05:46 PM   #9
digiharuka
God of Gamer

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDdigi_haruka
用當年雲佩斯說明書應可以吧, 又或者把P6 送前當前鋒也行, 反正不太指望P6的防守
digiharuka 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-11-21, 11:32 PM   #10
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

C7回歸,首場即梅開二度
F18曲墜靚波
連皇入球

FT:
曼4:1紐

此篇文章於 09-11-21 11:56 PM 被 Busconcamp 編輯。
舊 09-12-21, 12:56 PM   #11
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

2021/22 英格蘭超級足球聯賽第四周 - 曼聯 VS 紐卡素
全場完,曼聯4:1紐卡素

上半場6分鐘對手左路試圖突破射門但射斜出界,曼聯亦有幾次嘗試攻門,依靠普巴及般奴嘅傳送製造機會於禁區內攻門,但威脅唔大,10分鐘C朗左路帶波扭過對手後落底線窄角度射斜出界。其後曼聯有幾次角球攻勢頗為有威脅,尤其陣中華拉尼、麥佳亞兩名中堅嘅頭鎚能力唔錯,其中19分鐘華拉尼頭鎚頂中可惜僅僅頂斜出界。31分鐘辛祖接應般奴橫傳中路但控得唔好被對手封阻成功。到補時46分鐘曼聯終於先開記錄,格連活特右邊輕輕一推後左腳勁射,對方門將未有接實之下由門前嘅C朗執雞射入,並以招牌式動作慶祝入球。

下半場55分鐘對手一次從右路後上切入禁區射破迪基亞十指關,追和比數至1比1。隨後紐卡素亦有繼續進攻,但曼聯係61分鐘再次領先至2比1,C朗左路後腳接應梳爾傳波後射門入網,第二次地標戰中梅開二度。比賽去到79分鐘,般奴接應普巴橫傳遠射入網再下一城至3比1,射得相當靚。尾段時間曼聯換入連加特及雲迪碧克,換出今場大有進步嘅辛祖等人,並係完場前91分鐘由連加特錦上添花至4比1。禁區內嘅馬斯亞漏俾連加特後第一時間起腳射入,最終曼聯以4比1大勝紐卡素。

舊 09-12-21, 12:59 PM   #12
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

12年124日,C朗拿度再次為曼聯取得入球,第一球執雞表現到門前嘅觸覺,第二球接應梳爾傳送表現出技術。從來控嘅第一腳係最重要,順勢帶動個波向前就可以起腳射門,呢啲咪世界級囉
賽後實至名歸地成為MOTM

C朗拿度對紐卡素數據:
39次傳球成功
87%傳球成功率
1次創造機會
62次觸球
2次奪回球權
11次失去控權
3次傳球被封
6次攻門
2次中框
2入球
MOTM

此篇文章於 09-12-21 01:05 PM 被 Busconcamp 編輯。
舊 09-12-21, 01:00 PM   #13
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

蘇斯克查談及球隊主射十二碼的問題:「我知道我要面對這個問題,我跟C朗和般奴他們二人討論過,我相信他們都擅長主射十二碼。他們會根據我們的討論和賽前的安排得出解決主射十二碼的答案。由誰主射最終將由我作出決定。當他們被要求主射十二碼時,他們只需一如既往的主持極刑。」

「我可委派C朗、般奴或拉舒福特主射十二碼,我信任我的球員於每次他們站出來射十二碼時都能射入。我們已經進行了對話,他們知道我的立場,他們知道如果我們獲得十二碼時,我將決定誰來主射。這不會造成問題。我們是為了一起取勝,這不是關於個人入球數字,這是作為團隊,所有決定都將是由我來作出。」

舊 09-12-21, 01:02 PM   #14
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

雖然普巴踢防中總係令人戰戰兢兢,但同時間又為球隊貢獻2球助攻,令今季個人助攻數量達到7球

普巴對紐卡素數據:
90分鐘上陣時間
103次傳球成功
92%傳球成功率
3次創造機會
1次創造重大機會
125次觸球
6次奪回球權
14次失去控權
2次傳球被封
2次攔截成功
1次頭搥解圍
4次犯規
1次黃牌 ( 普巴無辜㗎 )
2助攻

此篇文章於 09-12-21 01:04 PM 被 Busconcamp 編輯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
曼聯躉紅魔鬼地帶[VOL.97] ~CLOSED~ Busconcamp 球會討論區 1020 11-20-21 09:25 PM
曼聯躉紅魔鬼地帶 [VOL.85]~CLOSED~ Busconcamp 球會討論區 1020 04-10-14 09:28 AM
曼聯躉紅魔鬼地帶 [VOL.83] ~~~CLOSED~~~ Busconcamp 球會討論區 1000 11-25-13 01:33 AM
曼聯躉紅魔鬼地帶 [VOL.82] ~~~CLOSED~~~ Busconcamp 球會討論區 1000 09-18-13 11:38 AM
曼聯躉紅魔鬼地帶 VOL.81 ~~~CLOSED~~~ Busconcamp 球會討論區 1001 07-12-13 03:15 AM

現在的時間是 07:06 PM

手機版 | APP版