Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 18  ... 最後
電視遊戲討論版>大家的世嘉年代 III [詳細頭 post] 世嘉祭 2019 | 新版 Nomad 及 DC HDMI adaptor | 巴西主機 Zeebo 簡介
david 05:33 PM 09-10-07
作者: ~祺~:
有無人玩過SS最強作品 "Death Crimson"?

http://fcuaa.fcu.edu.tw/~d8733493/gkbase6.htm
唔單只呢隻,佢o係dc o既續集都好似係最下位帝皇,咁o既「正」game都有能力出第2集,真係好佩服班製作人員勇氣。
亞利古 06:05 PM 09-10-07
作者: david:
唔單只呢隻,佢o係dc o既續集都好似係最下位帝皇,咁o既「正」game都有能力出第2集,真係好佩服班製作人員勇氣。
仲有OX
豪傑公子 02:44 PM 10-07-09
原裝DC VGA BOX到手了,竟然俾我喺YAHOO JP BID到全新的,實在太感動~~
玩咗兩日,同以前用三色線玩真係完全兩回事,用嚟玩莎木真係正到爆燈~~
玩2D格鬥就好似爭少少,可能因為我用LCD TV玩啦,畫面拉大咗又清咗勁多,
D狗牙反而明顯咗,用CRT MON玩唔知會唔會仲靚D呢~~
問個白痴問題: 經VGA BOX再駁三色線出會唔會比用普通三色線出靚?
八仙果 01:47 AM 10-08-09
作者: 豪傑公子:
原裝DC VGA BOX到手了,竟然俾我喺YAHOO JP BID到全新的,實在太感動~~
玩咗兩日,同以前用三色線玩真係完全兩回事,用嚟玩莎木真係正到爆燈~~
玩2D格鬥就好似爭少少,可能因為我用LCD TV玩啦,畫面拉大咗又清咗勁多,
D狗牙反而明顯咗,用CRT MON玩唔知會唔會仲靚D呢~~
問個白痴問題: 經VGA BOX再駁三色線出會唔會比用普通三色線出靚?
咁正?不會太貴罷?

另,理論上係會差左,
因為再過多一個 step,會 Lost 左。
大情大性武大帝 08:13 PM 09-10-07
作者: david:
世嘉應該做過野的!!!

因為這遊戲世嘉幫佢出街機!!!

可能世嘉想用佢來重震名聲「由最下位帝皇翻新」!!!

不過,最後隻遊戲「中槍後無無敵時間」而唔好玩…(都係果個問題,易死…)
AshleyYan 10:08 PM 09-10-07
arm arm用2407打爆左爸叉窿,果然DC版先係王道
好正
KTN 10:44 AM 09-11-07
除了立體感同層次不足頹些外
隻二四零七係頹LCD來講算收貨...

不過底大才是硬道理,這點我都幾認同
大有大好...加上DC個VGA夠殺...

作者: monkeylove:
真係好靚哦......
作者: ELT:
d texture真係正到...
作者: AshleyYan:
arm arm用2407打爆左爸叉窿,果然DC版先係王道
好正

八仙果 02:26 AM 11-24-07
有一段時間沒更新了。
近日找回一隻 DC 的 RPG:Eternal Arcadia。

這是 DC 的 @barai 版,
就像當時 PS2 的體驗版一樣,
不同的是這個 @barai 版,
可以在線上購入 @barai Key,再開始遊戲時,
就會「解鎖」,變為完全版了,
而在未解鎖之前的遊戲記錄也可用在解鎖後的完全版內,
所以不怕要從頭玩起。

一般而言,@barai 的體驗版約是遊戲的十分一內容。
而 @barai Key 會記錄在 DC 的 VMS 內,
使用兩格 (blocks) 記錄這個 @barai Key。

@barai 接受信用咭、ISAO 咭及 WebMoney。

以下是 Eternal Arcadia 的資料:
遊戲名字
日版:Eternal Arcadia (2000 年 10 月 5 日)
美版:Skies of Arcadia (2000 年 11 月 13 日)
歐版:Skies of Arcadia (2001 年 4 月 27 日)

Eternal Arcadia 的主題畫面,
下圖的選單中文為:
- 從新開始 (遊戲)
- 繼續 (遊戲)
- Homepage
- 購入 @barai Key

在 @barai 購入 Eternal Arcadia 前的選擇畫面:

九里貓 08:27 PM 05-05-08
邊度有機賣,我個部打左柴/+\

シェンムー 08:29 PM 06-07-08
好耐冇在GAF同大家傾傾~
LE排買左新電視(PAN記700M)

成日掛住打PS3..
但係也終於買左DC個VGA BOX了(八爺我終於買左了)

打GUNDAM DX同莎木真係.......正爆.

影得唔好請見諒~~~~~~~~~~~~~~~~~~

實在太正...
DREAMCAST真係太神..
攪到我莎木又要爆多次^^""(龜SPEED中)

攪攪下拎番我部SS出黎...

覺得自已部SS真係KEEP得好好~~XDDD
開番.個SRW FFINAL SAVE出黎^^仲O係度

SS始終用~大電視~(?)玩好^^

不算什麼特別的東西...只係想同大家分享玩舊GAME種快樂.
打新GAME同時玩下舊GAME也不錯...
櫻大戰1,2都玩緊,
太多GAME想玩...真係一日得太少時間可以打機...........><
劉公子 09:13 PM 06-07-08
o我!? 正兄借問聲用了多少錢入手個 VGA BOX 呢(迷)???
的確, DC 接上 VGA box 的輸出到現在仍然好靚(雖然我仍用那舊款的 CRT mon)~~~

作者: 肥仔正:
好耐冇在GAF同大家傾傾~
LE排買左新電視(PAN記700M)

成日掛住打PS3..
但係也終於買左DC個VGA BOX了(八爺我終於買左了)

打GUNDAM DX同莎木真係.......正爆.
影得唔好請見諒~~~~~~~~~~~~~~~~~~
實在太正...
DREAMCAST真係太神..
攪到我莎木又要爆多次^^""(龜SPEED中)
不知何解, 最近反而想玩返隻 SEGA RALLY...... 等我一陣又整返來玩先(笑)~~~
你就好啦, 那些 save 仍在...... 我那些在多年前已經無哂了(苦)~~~
之後的 save card 就開始時好時壞(汗)~~~

攪攪下拎番我部SS出黎...
覺得自已部SS真係KEEP得好好~~XDDD
開番.個SRW FFINAL SAVE出黎^^仲O係度

SS始終用~大電視~(?)玩好^^

不算什麼特別的東西...只係想同大家分享玩舊GAME種快樂.
打新GAME同時玩下舊GAME也不錯...
櫻大戰1,2都玩緊,
太多GAME想玩...真係一日得太少時間可以打機...........><

シェンムー 09:30 PM 06-07-08
劉公子 你好 我用左100蚊買䟭 tcast的
二手的 可以接受啦 但係都唔會放過原裝那個 XD
牙 crt係好正 而家好多用ips panal lcd tv顏色還原能力都唔比crt差 XD
sega rally ?DC OR SS? 隻 rally 又係正野
劉公子 11:46 PM 06-07-08
哈哈...... 第三廠的 VGA BOX 我也有一個, 怕原裝的有乜差池都有得頂住o下(笑)~~~
SEGA RALLY 當然是指第一集的 saturn 版本, 記得以前無乜錢買新遊戲, o里隻我那時玩到...... 都好難o下(逃)~~~

劉公子 你好 我用左100蚊買䟭 tcast的
二手的 可以接受啦 但係都唔會放過原裝那個 XD
牙 crt係好正 而家好多用ips panal lcd tv顏色還原能力都唔比crt差 XD
sega rally ?DC OR SS? 隻 rally 又係正野

草薙さん 11:58 PM 06-07-08
入到呢個Topic就好自然咁想去買返DC隻連邦vs自護&DX
DC game入面想買, 但未買就只有呢隻
シェンムー 02:28 AM 06-08-08
作者: 劉公子:
哈哈...... 第三廠的 VGA BOX 我也有一個, 怕原裝的有乜差池都有得頂住o下(笑)~~~
SEGA RALLY 當然是指第一集的 saturn 版本, 記得以前無乜錢買新遊戲, o里隻我那時玩到...... 都好難o下(逃)~~~
作者: KUSANAGI 草薙:
入到呢個Topic就好自然咁想去買返DC隻連邦vs自護&DX
DC game入面想買, 但未買就只有呢隻
sega rally好玩呀 個第4條賽道個秘技我仲記得。
成日覺得如果dc可以玩ss game 就仲正

gundam dx
甘正點可以唔擁有
而家雖然唔易搵
果時覺得dc後期仲有甘正的遊戲玩又係太神
用dc vga出同玩gc版 gundam vs z用色差出畫面都係甘正。
劉公子 07:48 PM 06-08-08
o我!? 是怎樣按的秘技呢(迷)??? 我只有那個 ghost mode 的秘技(在遊戲雜誌 copy 出來的)~~~
昨晚玩了一陣, saturn 版本的 sega rally 的操控性及流暢度的確好正......
結果一係唔玩, 一玩就玩哂那四版賽道...... 最後仲要睇埋隻 Digital Dance Mix 先至收得手(笑)~~~

Irwin 08:03 PM 06-08-08

gundam dx
甘正點可以唔擁有

而家雖然唔易搵
果時覺得dc後期仲有甘正的遊戲玩又係太神
用dc vga出同玩gc版 gundam vs z用色差出畫面都係甘正。
同感…
PS2果隻雖然有雙打,不過玩呢隻覺得原汁原味多D…
而且DC版仲一盒兩GAME(DX/非DX版),抵到喊…

我只有用S線出來玩…
原裝日版DC VGA BOX由推出果日買左到而家一直都未用過(汗)
因為一直想搵個MON俾DC專用…唔想用俾佢用LCD (而家用緊果個15"LCD都係麻麻地,不過有TV INPUT就算啦…)
但奈何屋企地方細無位再擺多個MON,一直到DC沒落左都無實行過… (嘆氣)
シェンムー 08:14 PM 06-08-08
作者: Irwin:
同感…
PS2果隻雖然有雙打,不過玩呢隻覺得原汁原味多D…
而且DC版仲一盒兩GAME(DX/非DX版),抵到喊…

我只有用S線出來玩…
原裝日版DC VGA BOX由推出果日買左到而家一直都未用過(汗)
因為一直想搵個MON俾DC專用…唔想用俾佢用LCD (而家用緊果個15"LCD都係麻麻地,不過有TV INPUT就算啦…)
但奈何屋企地方細無位再擺多個MON,一直到DC沒落左都無實行過… (嘆氣)

係呀~~
一game兩味...好可借capcom 的遊戲通訊對戰只可以用日本國內KDDI...
我GE遺憾係從未試過用DC ONLINE

未用過咁慘 不如賣比我啦
Irwin 08:21 PM 06-08-08
係呀~~
一game兩味...好可借capcom 的遊戲通訊對戰只可以用日本國內KDDI...
我GE遺憾係從未試過用DC ONLINE
用DC玩ONLINE我試過啦…… PSO I、PSO II
過多一兩年會搬屋,到時睇下夠唔夠地方安置返部DC出來玩…
而家D主機同部PS3一樣,都係有時間先拎出來SET好格局玩幾個鐘再收埋
シェンムー 07:56 PM 06-08-08
劉公子,個秘技係在title畫面按面幾個指令....就可立刻玩第4條賽道^^
如果你想知我可以搵搵...
シェンムー 10:25 PM 06-15-08
wo.... this system......wonderful
八仙果 07:38 PM 06-23-08
又很久沒有在這裡吹水,談談舊遊戲。
還看到有人回應及別的 DC Topic,
真好,想不到還有人留意上上世代的遊戲及遊戲主機 ...... (笑)

在 SEGA 的 Topic 再貼一下 CDX 的圖片。

CDX 可說是 DC 用開機碟 / 金手指,
若是前期的 DC,就對應 MIL-CD ,
使用 CDX 就可玩美、日、歐的原裝 DC 遊戲,
我用的是 CDX 體驗版,
只對應其他區碼的遊戲,( 開機碟 )
沒有金手指功能。

我也是靠他來玩其他區碼的原裝遊戲,
沿用至今,
沒有它的話,就真的錯過了很多好作品了。

順帶一提,
這個 Demo version 是當年購買 DC-UK 雜誌附送的,
物有所值。

pritt 07:50 PM 06-23-08
還記得細個時家很窮,有個有錢同學轉新任天堂時平讓了他玩了年幾的紅白機給我,當時已經覺得很好玩,卡帶都是同學借給我的 ,但當 MD 一出時,立時被獸王紀的畫面吸引了,幾兄弟死慳死抵用紅白機 trade-in 了部 MD 回來..... 自此就一直愛上sega 了.....

世嘉不竟帶給很多人歡樂,到現在還珍藏著 MD+CD drive、SS、DC等

八仙果兄,我果隻也是demo version,真的很好用,美版及歐版真的有很多正 game,如MSR、headhunter、spiderman 等都很好玩..... 不過雖然隔咁耐,有些 game 我還未開,小弟每隔一段時間就會開 game 打一陣.... 很是快樂.....

xDDD
八仙果 02:02 AM 07-06-08
作者: pritt:
還記得細個時家很窮,有個有錢同學轉新任天堂時平讓了他玩了年幾的紅白機給我,當時已經覺得很好玩,卡帶都是同學借給我的 ,但當 MD 一出時,立時被獸王紀的畫面吸引了,幾兄弟死慳死抵用紅白機 trade-in 了部 MD 回來..... 自此就一直愛上sega 了.....

世嘉不竟帶給很多人歡樂,到現在還珍藏著 MD+CD drive、SS、DC等

八仙果兄,我果隻也是demo version,真的很好用,美版及歐版真的有很多正 game,如MSR、headhunter、spiderman 等都很好玩..... 不過雖然隔咁耐,有些 game 我還未開,小弟每隔一段時間就會開 game 打一陣.... 很是快樂.....
xDDD
我以前細個讀中一時,
有個同學又係有部 MD1 + MDCD1。

有次上個同學佢屋企玩,
佢有自己一個房,房內又有電視,加埋部 MD1 + MDCD1,
真係好羨慕,到現在還記得。
Irwin 05:47 PM 07-08-08
作者: pritt:

xDDD
MSR簡直係DREAMCAST入面的賽車神GAME…
轉做司機位視點會見到對手的,呢樣係DREAMCAST賽車GAME入面可以話係首次做到
另外果堆BGM又正到暈…英國電台同美國電台播D歌又o岩聽
最後用晒全部根性爆晒隻GAME開晒全部野
唯一可惜係只有出過歐版

除左MSR,隻金手指我係用o黎開機玩呢隻GAME的,四打都OK好玩
http://www.gamespot.com/dreamcast/ac...nds/index.html
日版唔出,唯有玩美版~

仲有果堆NBA2K幾,日版去到後期又係唔出,又係只能夠玩美版…

部DREAMCAST唯一憾事係買唔到SEGAGAGA俾佢玩
第一 ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 18  ... 最後

返回主題版面