Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 19  ... 最後
手機資訊/電腦軟硬討論>Windows 8.1 Pro 用家聯盟! 正版使用者限定! 心得交流區!
mikemike 11:23 PM 09-12-07
作者: 肥陸行鳥:
我買IBM某款機果陣跟埋隻vista, 叫左間野轉XP又唔肯,結果搞成咁

我只係想知唔夠ram/CPU會否令鏡頭的畫質轉差,而非我部機夠唔夠力推vista
天才
你部機行vista都未夠力
仲要求響vista下做到野
你真攪笑
天使之國 11:37 PM 09-12-07
聽日加入vista 家族......
肥陸行鳥 11:43 PM 09-12-07
作者: mikemike:
天才
你部機行vista都未夠力
仲要求響vista下做到野
你真攪笑
只係希望有人回應的時候係回應返我問的問題
而非與問題無關的事
部份廠機配備vista出廠時巳經係咁上下的config(M$要推vista),當時唔係我公司唔比夠budget我都唔想出呢部機...
肥陸行鳥 10:50 AM 09-15-07
星期一返公司先試,thanks
收到的影像模糊...有人講過同display有關,但果部廠機睇網上的短片又無事..
大覺屋師真 11:51 AM 09-29-07
救命, 我手痕喺登出畫面啟用左個朗讀程式
但而家cut唔番, 唔剔d選項照講野.登出畫面果度唔剔又係照開機時啟動. 每次開機都要close番佢超煩 >O<
pulpman 09:22 PM 10-15-07
用左 home premium 兩日....發現裝 vista 個 partition 淨返既容量不斷下跌............裝完有 40gb.........今日跌到得返 29.8gb..........有無 c hing 知o羊事嗎??????????
驚寂 11:44 PM 10-16-07
請問vista的防毒功能如何?有安裝firewall和antivirus的必要嗎?
Chris Redfield 03:08 AM 10-17-07
嘩,部notebook由1GB RAM升做4GB之後用vista順左好多好多啊~勁開心~
Tdot 05:09 PM 10-17-07
作者: Chris Redfield:
嘩,部notebook由1GB RAM升做4GB之後用vista順左好多好多啊~勁開心~
4G ram要幾錢
Chris Redfield 10:00 PM 10-17-07
2條2GB DDR-2加埋 $!&))左右啦~睇係咩牌子~
沙律菜絲 02:41 PM 10-24-07
10月1号換左新gay
用返成10年無用過o既ATA HD
正~~320G先760蚊
+
第1次用ATI (intel P35 "|| )

用返隻用左7年 o既OEM win2000pro ...
發現ATI driver唔再support win2k
其他HW都OK bor

咁做左壞人用XP PRO VOL"
相比之下有少少feel慢左
再+上隻WGA真係好神...

忍唔住落街買左隻vista
先用32bit....用左幾分鍾...都OK..係慢左
之後64bit...Orz....好多software用唔返
driver又要重新dl
而且仲慢過32bit

terryskw 12:34 AM 10-26-07
基本上... 英文底+ language kit 都OK~

interface, prog 上既兼容度都無問題, 無需強求買乜版乜版(i means 語系)

基本上由XP 開始, 都無需理會係中文版日文版既問題~
基路亞 02:50 AM 10-26-07
有無人覺得VISTA 個BACKUP (系統還原) 食左HDD 好多位~ 成日都要清的...
Jamie 04:01 AM 10-26-07
non-unicode program呢??
是不是和XP一樣只可以選定一種語言....?? ^^'''
安東尼さん 11:41 PM 10-26-07
點解Vista裏面的新細明體會核突過XP果個?
小光 11:54 AM 10-27-07
作者: 安東尼さん:
點解Vista裏面的新細明體會核突過XP果個?
因為Vista的預設中文字體唔係新細明體
沙律菜絲 10:34 PM 10-27-07
买左盒vista home basic 32bit装落深圳屋企

display card = 6600GT 128mb 5.9分

HK部颓64bit

display card = 2600XT 256mb 5.8分

2600XT 2007年10月1号买....
6600GT 2005年5月买.....

PS home basic好正..又快......feel唔到同HK只颓64bit之间o既分别

I LOVE MS
大山椒魚 05:16 AM 10-28-07
一部VISTA機同一部XP機,
連住同一部router,
有冇辦法互傳file???
Kaede楓 05:01 PM 01-28-08
請問依家Vista賣緊幾錢
Business Retail 同 Ultimate Retail 分別幾錢....?
係Yahoo拍賣見到個D Ultimate Retail好平.....唔知有冇古惑

諗緊上Windows Marketplace買好定點
Kaede楓 05:44 PM 01-31-08
冇人覆 唔通冇乜人用Vista...
最後都係買左Business OEM

使用正常,正過XP
好多細節野執好左(都係D細微地方)....好多setting都方便左
對我而言操作起來方便過XP

軟件方面用開個D都冇問題
係隻unlocker唔知點解用唔番(裝到但用落好似冇效果咁 )
Ewin 12:22 AM 11-27-07
無奈地,我一路用vista都要一路話佢廢
有乜理由預設disable DHCP,要regedit改先用得?
裝完野要上網仲要搞一大輪,好彩我有另一部機可以上網o者,唔識搞果D人點算?唯有打電話問男朋友!

========================
問題解決
晌網上search vista>dhcp
試左ipv4>property (這是基本要做的,佢唔係disable DHCP,只係單純地選"connect to internet",佢唔會有得俾你揀囉!)
試左改regedit(等佢認我個router!)
試左cmd 等一堆方法
又做埋lan card driver付屬的diagnostic

為左確定lan 線真係用得,晌一個唔方便的位置拔出再插落mac機度試下,再插返返去。又確認router LED著燈等等.......

都係搞唔掂,忽然學校的tutor MSN問我一句:新電腦爽嗎?
簡直就是救星到,佢話原來reboot modem>reboot router>reboot PC
就搞掂了。

這是什麼道理

=================================
X..........
上一上去update完anti virus 再reboot,打回原形,又要重覆一次,咁即係玩野啦係咪?

我手頭上有一隻老返XP,一隻老正vista,係佢要我支持番版,真係無辦法。

=================================
終於掌握到了
剛才一上到網就急不及待更新左anti virus先,reboot左又上唔到,reboot哂全世界都唔得
而家冷靜地做一次,原來boot左機,reboot一次router,等5分鐘左右就上到了

睇黎每次開機都要咁做。

而家update緊window,希望update完佢同我fix左佢
否則以後PC用黎做野,MAC用黎上網,裝個XPpartition用黎打機。

update完了,restart中,佢一定要同我fix左佢呀......

PS,好在佢個user control乜鬼野有得off,否則佢每個step都要我allow一次,我真係會六百幾蚊買返黎隻vista都掟落街。

God daxn it,打回原形。

PSagain:
我只係想將一隻DVD入面D野抄落HD,佢話我聽該DVDis read only,跟住唔俾我抄,又係咩意思!
monster8 05:40 PM 12-10-07
你搞咁多野, 你有無用過"IPCONFIG /RELEASE" 同"IPCONFIG /RENEW"???

作者: Ewin:
無奈地,我一路用vista都要一路話佢廢
有乜理由預設disable DHCP,要regedit改先用得?
裝完野要上網仲要搞一大輪,好彩我有另一部機可以上網o者,唔識搞果D人點算?唯有打電話問男朋友!

========================
問題解決
晌網上search vista>dhcp
試左ipv4>property (這是基本要做的,佢唔係disable DHCP,只係單純地選"connect to internet",佢唔會有得俾你揀囉!)
試左改regedit(等佢認我個router!)
試左cmd 等一堆方法
又做埋lan card driver付屬的diagnostic

為左確定lan 線真係用得,晌一個唔方便的位置拔出再插落mac機度試下,再插返返去。又確認router LED著燈等等.......

都係搞唔掂,忽然學校的tutor MSN問我一句:新電腦爽嗎?
簡直就是救星到,佢話原來reboot modem>reboot router>reboot PC
就搞掂了。

這是什麼道理

X..........
上一上去update完anti virus 再reboot,打回原形,又要重覆一次,咁即係玩野啦係咪?

我手頭上有一隻老返XP,一隻老正vista,係佢要我支持番版,真係無辦法。

終於掌握到了
剛才一上到網就急不及待更新左anti virus先,reboot左又上唔到,reboot哂全世界都唔得
而家冷靜地做一次,原來boot左機,reboot一次router,等5分鐘左右就上到了

睇黎每次開機都要咁做。

而家update緊window,希望update完佢同我fix左佢
否則以後PC用黎做野,MAC用黎上網,裝個XPpartition用黎打機。

update完了,restart中,佢一定要同我fix左佢呀......

PS,好在佢個user control乜鬼野有得off,否則佢每個step都要我allow一次,我真係會六百幾蚊買返黎隻vista都掟落街。

God daxn it,打回原形。

PSagain:
我只係想將一隻DVD入面D野抄落HD,佢話我聽該DVDis read only,跟住唔俾我抄,又係咩意思!

Ewin 06:49 AM 12-12-07
作者: monster8:
你搞咁多野, 你有無用過"IPCONFIG /RELEASE" 同"IPCONFIG /RENEW"???
當然有,但沒效,事實上這個方法在很多情況也沒效的,例如以前用有線的DHCP時,也是要reboot modem才有效
terryskw 01:07 AM 12-13-07
公司有幾部Vista, 全部都係行DHCP~
屋企都用緊Vista, 都係行DHCP~
全部都無問題.....

ipv4>property << 唔係DHCP 就行fix 架啦..... 唔係太明你講咩*connect to internet*....

隻router 派唔到ip 落機, 其他機又無問題, 你試下set lan card speed tune 落10m or reinstall lan card driver~

我只係想將一隻DVD入面D野抄落HD,佢話我聽該DVDis read only,跟住唔俾我抄,又係咩意思! << 似係你部機有問題多D.....
Ewin 04:37 AM 12-14-07
我初初唔知,之後慢慢就知。

Vista 認唔到 router係兩邊都有問題,一來係個router出果陣有D咩不足令vista support得唔好,令一方面係vista有D唔知乜新功能令到佢認唔到個router,呢點有好多人都撞到,你唔會係你好彩,我無乜興趣為呢D原因而換我用左好耐o既router

http://support.microsoft.com/kb/928233/zh-tw
作者: :
發生的原因
發生這個問題是因為 Windows Vista 和 Microsoft Windows XP Service Pack 2 (SP2) 之間的設計不同。特別是,在 Windows XP SP2 中,DHCP 搜索封包中的 BROADCAST 旗標是設定為 0 (已停用)。在 Windows Vista 中,DHCP 搜索封包中的 BROADCAST 旗標並沒有停用。因此,有些路由器和有些非 Microsoft DHCP 伺服器無法處理 DHCP 搜索封包。
至於佢唔俾我抄野-- 其實唔係唔俾我抄野,而係佢想改我隻碟。因為我隻碟裡面有舊version alcohol,vista同alcohol勢不兩立,無論何時何地見到有alcohol就會自動毀滅而不作通知,就算係晌隻碟入面都好。佢想剷我隻碟,但係碟read only,咁o岩我抄緊野,佢呢頭話俾我聽隻碟係read only,果頭唔俾我抄,就變成一個巧妙的誤會。我初初以為係norton問題,所以即刻轉nod32,發現同樣問題,一般防毒郁野之前會有通知,而家無,我先至知道原來係vista問題,之後search過,原來download新version就得。問題只會發生在想抄一D內容有舊alcohol的時候,我抄隻碟係成隻抄,入面有alcohol,佢就會唔俾抄,我deselect左佢黎抄就抄到了。

真係vista問題,我部機無問題,咁多錢買返黎我唔俾人話佢有問題!

作者: terryskw:
公司有幾部Vista, 全部都係行DHCP~
屋企都用緊Vista, 都係行DHCP~
全部都無問題.....

ipv4>property << 唔係DHCP 就行fix 架啦..... 唔係太明你講咩*connect to internet*....

隻router 派唔到ip 落機, 其他機又無問題, 你試下set lan card speed tune 落10m or reinstall lan card driver~

我只係想將一隻DVD入面D野抄落HD,佢話我聽該DVDis read only,跟住唔俾我抄,又係咩意思! << 似係你部機有問題多D.....
類似連線精靈的東西
right click右下方network的icon>選第一項"Connect to a network">set up a connection or network>
之後有4樣野揀:
1. Connect to the internet: set up a wireless, broadband, or dial-up connection to the internet
2. Set up a wireless router or access point: set up a new wireless network for your home or small business
3. Set up a dial-up connection: connect through a dial-up connection to the internet
4. Connect to a workspace: set up a dial-up or VPN connection to your workspace

選1只有pppoe可選
選2detect不到任何network,當然了,detect到一早連到了
3跟4唔關事。

簡單來說,這是俾人用來set up network的東西,裡面沒有DHCP可選。不過唔關事,佢認唔到我個router,可能佢認到就有呢哈哈。
第一 ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 19  ... 最後

返回主題版面