Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 11-14-22, 10:13 PM   #26
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
引用:
作者: wing 查看文章
癌症...........
真實世界 Chadwick Boseman 就大腸癌走嘅,戲中係話T'Challa 死於unknown disease

C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-22, 10:22 PM   #27
豪傑公子
God of Gamer

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: wing 查看文章
癌症...........
演員就死於癌症,但戲中冇交代,淨係話急病

舊 11-15-22, 12:18 AM   #28
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK

真人Namor比Shuri可愛

The Avatars

此篇文章於 11-15-22 12:23 AM 被 C.Ryo 編輯。
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-22, 03:49 AM   #29
王小虎

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: C.Ryo 查看文章
唔...

應該係人造心形花花有bug? 搞到Shuri 嘅豹神冥界face time連錯線比表哥, 但王母又有本事喺Shuri 準備落刀殺肥魚人時及時急call到清醒啊女叫佢停手

其實都仲有一堆吐槽點, 要玩serious 劇情其實係勁odd

因為啱啱死老母,仇恨憤怒令佢見到個都係為咗復仇的Killmonger,而Shuri同佢嘈一大輪,間接係幫咗Shuri清醒返(即係有啲人如果你好唔鐘意叫你做某件事係會幫"倒"忙),要佢知道佢並唔係咁嘅人。

跟住好多劇情會延續爭奪vibranium,其實下集係可以講Doomwar(Shuri, Doctor Doom, X-Men)。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-22, 05:48 PM   #30
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
早幾日重溫番第一集, 當時睇覺得麻麻, 依家經過ds2同thor4的洗禮, 覺得幾好睇。

舊 11-20-22, 06:31 PM   #31
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
Bosseman Forever!

好多嘢想講,總括嚟講,好過 DS 2 同 Thor 4,但絕對唔係最上乘嘅 MCU 片,好嘅唔少,不過問題都好多~~~

好:
  • 向 Chadwick Bosseman 致敬位做得好靚好真摯, 啲重溫片斷位又自然又感人。
  • 皇合絕對勁有壓場存在。
  • 前半部嘅 Okoye 仍然保持到個威勢,同時又有啲不經意嘅搞笑位。
  • 同好多唱反調嘅評論唔同,完全唔覺呢套貶低啲男性,M'Baku 打得,又莊又諧都得
  • 另一個亮點係反派 Namor 都好,起碼比一般 MCU 反派好。
  • 某個客串位意料之外,又係情理之中。
  • 反派招大絕開頭用得好正,好有恐怖感,又好在唔係「只用一次」。
  • 橋上打鬥同最後場大戰處理得好,起碼好過上一部場決戰先。
  • 最後嗰度重新有希望。
唔係咁好:
  • 聽講劇本因為 Chadwick Bosseman 過身要斬掉重鍊,改得好急吓,結果唔係咁理想 -- 個調太灰太沈落去呢個情緒入面,結果係唔太有超英片嘅味,講戲味又唔到 Logan 個水平,兩頭唔到岸。
  • 另一個問題係前兩幕無咗啲焦點,睇緊不斷估緊邊個先係主角~
  • 無需要地拖,尤其係「唔係阿特蘭提斯」嗰段,好鬼悶。
  • 其中一個原因,嗰個「唔係阿特蘭提斯」實在太暗,又太多近鏡,完全唔知睇緊乜,先唔好論咁嘅設定合唔合理(完全唔合理),效果係阿金馬倫大導演嗰套藍貓星人續集相對之下變得好可觀囉。
  • Shuri 個安排真係有「水鬼升城隍」嘅味道,完全唔入型入格。
  • 另一個夾硬加入嘅角式係 Iron Heart。開頭又煩,後尾又無乜用。而佢同 Namor 個關係,完全講唔通咯。
  • 有度好作狀地向 Phase 1 某套片致敬,完全無感。

本人無聊亂估 T'chala 單嘢完全係 Kang 搞鬼~

此篇文章於 11-20-22 06:40 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] Black panther ︱黑豹 (2018年2月16日) 信長 電影版 111 07-24-22 09:47 AM
[西片] Mission Impossible 7 (2022-05-07) 肉羊哩咖 電影版 4 04-22-21 04:02 PM
Faster. Stronger. Safer. The New Panther. (長文, 多圖注意) Super Bus 收藏品討論版 0 09-10-15 01:57 PM
決定時刻~ 2018&2022 世界杯主辦 Montella 體育版 57 12-11-10 02:20 PM
Pink Panther 異.仔 電影版 12 04-25-06 05:46 PM

現在的時間是 11:43 PM

手機版 | APP版