Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館 > 照相館研習區

主題工具 顯示模式
舊 05-02-09, 06:47 PM   #1
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
wink 夢蓮

"夢蓮"

攝於濕地公園蓮花池, 同樣都是影蓮花, 構圖自問亦同之前所影的分別不大,
但大膽嘗試去影得更畫意, 利用水面中的反光同埋風吹動引起的水紋, 用了CPL
去減除反光同ND filter去降低快門速度, 在大日光下都能利用慢快門拍攝, 影出
水面中的水紋, 效果造到近似筆觸的紋理, 為左影得更有畫意, 特別影到張相不
中foucs, 算是比自己一個新嘗試....各位請比意見XD

http://fotologue.jp/KAGA0401#/7817033/9741676

舊 05-02-09, 07:47 PM   #2
DBS
Crazy Gamer
Pinky迷

註冊日期: Nov 2003
特別喜歡第二、三、十、十二、尾四這幾張照片.

另外, 想請教一下你拍的花好像特別光, 有PS過的嗎?

DBS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-09, 07:51 PM   #3
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: DBS 查看文章
特別喜歡第二、三、十、十二、尾四這幾張照片.

另外, 想請教一下你拍的花好像特別光, 有PS過的嗎?
特別光?你over去影就可以得別光啦, 在日光下想影得佢光好易姐
ps?我有呀, level, contrast, usm, 調色溫等

乜野第2,3,12果張相? 指我相簿果d相?
是以前影落的, 昨日只影了呢一張

舊 05-02-09, 09:23 PM   #4
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
風格的確有d唔同左,但哩張真實感尚存,畫意不足.
還有個人不喜歡唔中focus既相,蒙查查睇得好辛苦....
睇相都係想欣賞,並不是要爭大眼去睇張相影緊咩..

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-09, 09:39 PM   #5
DBS
Crazy Gamer
Pinky迷

註冊日期: Nov 2003
引用:
作者: 加賀KAGA 查看文章
特別光?你over去影就可以得別光啦, 在日光下想影得佢光好易姐
ps?我有呀, level, contrast, usm, 調色溫等

乜野第2,3,12果張相? 指我相簿果d相?
是以前影落的, 昨日只影了呢一張

對啊, 是相簿那些

引用:
作者: 嘿哈兒 查看文章
風格的確有d唔同左,但哩張真實感尚存,畫意不足.
還有個人不喜歡唔中focus既相,蒙查查睇得好辛苦....
睇相都係想欣賞,並不是要爭大眼去睇張相影緊咩..
唔中焦, 我覺得拍出來的照片很有幻想空間, 有時我也會故意這樣做

DBS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-05-09, 09:01 AM   #6
OldCake
Moderator

註冊日期: Aug 2004
我不喜歡此相............

我欣賞加賀敢於嘗試.........

但從解說中>>為左影得更有畫意, 特別影到張相不中foucs

先不論中 focus 是否會減少畫意.........

但似乎更有畫意是加賀所追求的......right???

此相的高反差.......深沉色調.......於我而言......並不對"更有畫意"有所裨益...

再者..........也不一定不中 focus 就更有畫意......

係就要轉走焦 system 了......

舊 05-05-09, 11:25 PM   #7
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: OldCake 查看文章
我不喜歡此相............

我欣賞加賀敢於嘗試.........

但從解說中>>為左影得更有畫意, 特別影到張相不中foucs

先不論中 focus 是否會減少畫意.........

但似乎更有畫意是加賀所追求的......right???

此相的高反差.......深沉色調.......於我而言......並不對"更有畫意"有所裨益...

再者..........也不一定不中 focus 就更有畫意......

係就要轉走焦 system 了......
XD....我好多朋友都唔多喜歡呢....
餅爺講得冇錯, 我正是在嘗試一D新的手法, 想影得更
虛同有畫意是我想要的重點, 近排不斷去睇一些中國畫
去吸收, 希望有點幫助

高反差, 暗色調....比你提下, 我又犯了老毛病XD...
真係要多點留意

我又想問, 乜野叫走焦system??

舊 05-06-09, 08:51 AM   #8
OldCake
Moderator

加賀........拍照不是為他人喜歡......拍你喜歡的就可以了.

至於觀眾......也不需為不喜歡的而拍掌.......不喜歡就不喜歡了.......

至於乜 system 強於走焦..........死罪 bor......點答.

此篇文章於 05-06-09 08:54 AM 被 OldCake 編輯。
OldCake 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-06-09, 06:12 PM   #9
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
加賀........拍照不是為他人喜歡......拍你喜歡的就可以了.

至於觀眾......也不需為不喜歡的而拍掌.......不喜歡就不喜歡了.......

至於乜 system 強於走焦..........死罪 bor......點答.
我當然不是為了迎合他人的口味去創作啦, 之前如果我好介意人地點睇,
相信唔會有今日呢份成績( 當然不是話他人的意見不重要, 人家的意見當
然亦重要, 但自己聽完要識分辨)

至於你所講的"觀眾......也不需為不喜歡的而拍掌.......不喜歡就不喜歡了 "
我亦好認同, 唔喜歡就唔喜歡, 不必要勉強自己...我自己亦一樣, 不喜歡去"擦鞋"

乜野system 強於out focus...我真係好想知...pm講我知得嗎?
XD

舊 05-06-09, 06:35 PM   #10
OldCake
Moderator

引用:
作者: 加賀KAGA 查看文章
乜野system 強於out focus...我真係好想知...pm講我知得嗎?
XD
你問幾位老大啦.........魚少...KK........米王.........

舊 05-06-09, 06:38 PM   #11
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
你問幾位老大啦.........魚少...KK........米王.........
哦....完全明白

舊 06-25-09, 08:27 PM   #12
yuchai
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2002
請問點解OVER影花,但背影仲咁黑? 好長焦距,揾個黑位當背影?

Town: DDLaid
yuchai 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 05:00 AM

手機版 | APP版