Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館 > 照相館研習區

主題工具 顯示模式
舊 01-29-09, 09:48 PM   #1
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
城門紅葉

好難影....好難影的香港紅葉
又爛, 又多窿....肉眼睇到仲幾靚, 但一用
tele lens影落去, 睇得清楚....真係好難落手
結果影張大wide例景算了...影唔到特寫

希望各位喜歡XD

http://fotologue.jp/KAGA0401#/5590034/9057697

舊 01-29-09, 09:55 PM   #2
monster8
Game Master

註冊日期: Dec 2002
KAGA大, 有D影花問題請教, 其實你影花時要重曝幾多張, 定係睇環境?
仲有無其他野注意?
唔好意思有D OFF TOPIC
monster8 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-29-09, 10:11 PM   #3
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
引用:
作者: monster8 查看文章
KAGA大, 有D影花問題請教, 其實你影花時要重曝幾多張, 定係睇環境?
仲有無其他野注意?
唔好意思有D OFF TOPIC
冇特定幾多張, 當然要睇環境, 同埋自己想要乜野效果
注意是不要為個效果而去影張相

舊 01-29-09, 11:19 PM   #4
monster8
Game Master

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: 加賀KAGA 查看文章
冇特定幾多張, 當然要睇環境, 同埋自己想要乜野效果
注意是不要為個效果而去影張相
明白 THANKS!!
monster8 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-30-09, 01:50 AM   #5
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
油王油王...
今次呢張...
我覺得顏色,構圖,內容物都好似麻麻喎...
紅調...奇奇怪怪...又不覺得吸引...睇落簡直唔似係有意加上去而係Set錯嘢炒粉的結果
構圖...樹枝亂七八糟的...白天都不見得有什麼可觀
內容物...確實係把一堆爛葉大刺刺地放在觀眾眼前...
a
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-30-09, 09:31 AM   #6
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
主樹幹本身是一個起點, 擴散的佈局基本上 work 啦.
不過一個 3:2 frame 中, 主樹幹放右下角, 而最左邊又沒什麼看, 令重量失了平衡.
要不就 crop 掉左邊, 反正那個由右至左的擴散, 未到左邊已經停了,
又或者把主樹幹放遠離右下角多一些的位置.

我十分同意小餅所說有關 graphics 元素方面 -
我覺得太多微絲血管了, 而且亂枝多紅葉少, 有種很不健康的感覺.
雖然爛葉, 穿窿倒看不出來, 不過既然是這樣, 我覺得不拍特寫是對的,
但現在所拍的形態, 也不見得吸引, 老實說, 我覺得這棵樹很寒酸.

這個主體給我的感覺很負面.
不過你用的方法是美化系的方法. (包括你用的 curve 和 柔化處理)
很失禮的說, 我覺得格格不入.

此篇文章於 01-30-09 09:46 AM 被 KKH 編輯。
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 07:11 AM

手機版 | APP版