Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 03-08-21, 06:09 PM   #151
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
睇一啲鬼佬評第9集都係異國風情,非日語天下為優點XD
地位高先會識其他語言之類,佢地會覺得合理好多
就算要表達「地位高先會識其他語言」這一點,都可以用字幕表示啫。
而且根本,這個世界的人類語言本來就唔係日文,但都一直用日文對白啦。

按而家的做法,將來如果做到魯迪講真正的日文,而其他人聽唔明的那段劇情,唔知又會點樣表達?
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-08-21, 06:20 PM   #152
高級嘍囉
Crazy Gamer

註冊日期: May 2007
3DS Friend Code4038 6395 0913
PSN  IDtimen1972
XBox Live Gamertagtimen1972
因為我哋聽唔明日文靠睇字幕先感覺唔到用魔神語嘅分別。
高級嘍囉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-08-21, 06:24 PM   #153
十一月
Game Master

就算要表達「地位高先會識其他語言」這一點,都可以用字幕表示啫。
而且根本,這個世界的人類語言本來就唔係日文,但都一直用日文對白啦。

按而家的做法,將來如果做到魯迪講真正的日文,而其他人聽唔明的那段劇情,唔知又會點樣表達?
雖然我講的做法都係要出字幕。
但只出「魔神語」三隻字,同成句對白出哂字幕,在觀眾來說,兩者所需的閱讀時間明顯差太遠。

此篇文章於 03-08-21 06:29 PM 被 十一月 編輯。
舊 03-08-21, 06:28 PM   #154
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: 十一月 查看文章

你估個個都魔戒作者可以原創語言咩……如果寫異世界用母語都唔得,去異世界就要異世界語先唔講邊個睇得明,咁唔係語言學家都寫唔到異世界啦……(如果佢唔轉日語而係好似一開始轉生咁繼續異世界語,除左配死班聲優做死個劇本觀察聽到傻外有乜好處?)
而講日文的劇情後面真係有,一般文字都係橫直大細,動畫/電影咪都係照講其他角色唔明囉,都唔係第一次出現架啦。

舊 03-08-21, 06:39 PM   #155
十一月
Game Master

引用:
作者: 高級嘍囉 查看文章
因為我哋聽唔明日文靠睇字幕先感覺唔到用魔神語嘅分別。
多口問聲,你的回覆其實係唔係以下意思?
「因為我哋聽唔明日文,靠睇字幕,所以先感覺唔到用魔神語嘅分別。」

我是相反,因為聽得明日文,原本睇得好舒服。
但到魔神語那段,我要留心睇字幕。所以覺得佢多此一舉。
舊 03-08-21, 06:44 PM   #156
十一月
Game Master

引用:
作者: 尼路 查看文章
你估個個都魔戒作者可以原創語言咩……如果寫異世界用母語都唔得,去異世界就要異世界語先唔講邊個睇得明,咁唔係語言學家都寫唔到異世界啦……(如果佢唔轉日語而係好似一開始轉生咁繼續異世界語,除左配死班聲優做死個劇本觀察聽到傻外有乜好處?)
而講日文的劇情後面真係有,一般文字都係橫直大細,動畫/電影咪都係照講其他角色唔明囉,都唔係第一次出現架啦。
唔係話唔得
但既然「異世界人類語言」都可以轉為日語。咁魔神語都冇必要阿茂整餅地創作出來啦。
最重要的是令觀眾知道該場面是在用甚麼語言。

此篇文章於 03-08-21 06:58 PM 被 十一月 編輯。
舊 03-08-21, 07:18 PM   #157
高級嘍囉
Crazy Gamer

因為之後會有人唔識聽外語出事。
舊 03-08-21, 08:18 PM   #158
anyone
The One
↘嫁

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRitsuZui
車里龜鄉下真係龜殼

anyone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-08-21, 08:37 PM   #159
RPG之鬼
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: anyone 查看文章
車里龜鄉下真係龜殼
唔計洛琪希
實在唔知呢個部落啲人有幾強XD
雖然有講係有狩獵隊
但個龜咁鬼大……

引用:
作者: 十一月 查看文章
唔係話唔得
但既然「異世界人類語言」都可以轉為日語。咁魔神語都冇必要阿茂整餅地創作出來啦。
最重要的是令觀眾知道該場面是在用甚麼語言。
其實有好多英語片也將仍然會使用外語(中文、日文、俄羅斯文)+英文字幕架(甚至唔加添)
唔會有乜突兀,唔似得80-90年代港產片"架佬會港港冬話假"
再睇返第一集,剛轉生成BB時,前世男都聽唔明保羅佢地講乜
就神視角來說我們聽的是日文,但劇中的人是說人類語
兩樣嘢嚟架
而呢套佢賣點之一係比較傾向合理
並不會因為帶部電話就會自動google翻譯

去到魔法大學編時更會令某人覺得魯迪有出軌嫌欵XD,不過冒險者編將會優先發生同樣是語言的問題

此篇文章於 03-08-21 08:46 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-21, 12:35 AM   #160
十一月
Game Master

第10話預告

舊 03-13-21, 12:38 AM   #161
高級嘍囉
Crazy Gamer

做咩搞到個頭咁樣呀?
舊 03-15-21, 10:20 AM   #162
RPG之鬼

CUT到呢
總覺得首8集的節奏好好
呢兩集有好大落差……
唔會係想人去買小說呀XD
覺得夜晚果段唔錯

舊 03-15-21, 12:15 PM   #163
十一月
Game Master

今話有處好明顯有問題的。
03:19向右行的那個路人,留意背景,就會發覺他不但沒有前進,甚至是在倒後行。
舊 03-15-21, 10:11 PM   #164
真!DC
Banned User
奉行我道

有咕嚕咕嚕去魔族村果集感覺
做乜個人神咁輕挑又咁在意主角

真!DC 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 03-15-21, 10:22 PM   #165
RPG之鬼

引用:
作者: 真!DC 查看文章
有咕嚕咕嚕去魔族村果集感覺
做乜個人神咁輕挑又咁在意主角
人神劇透

真係劇透啦

人神可以看到未來
魯迪的孩子會成為打倒人神的關鍵
由於魯迪的命運屬於很難改變一類
所以人神要不停地點佢走到有利自己的未來

小說裡魯迪最初就懷疑(按照一堆輕小說和遊戲推論下)人神係最終boss喇

講到人神
其實到日記篇前都冇乜嘢
不過依家配音同啲動作做到咁
真係想打鑊佢XD

再睇返呢一集其實都幾現實下
想去旅行就要錢
但賺錢又好鬼難
好啲似以前電視台做的電波少年
一邊旅行一邊打工

今集cut咗唔細節少
1) 最初暖男係戴住魯迪做的面罩入城,係守衛裡知道冒險者公會位置,同dead end
2) 冒險者公會證記時講明冒險者規則
3) 青蛙先剔低魯迪,艾莉絲係跳過,而孩子守護神係一腳打走佢
4) 個城原本係魔界大帝的居城
6) 去到旅館魯迪分析入城同公會的事後知道只要唔比人見到斯佩路迪亞啲特徵,啲人就唔會驚,所以先同瑞傑路德染髮

此篇文章於 03-15-21 10:35 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-15-21, 10:50 PM   #166
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
想打鑊人神 x2

佢同前世男嘅互動根本就係銀魂嘅老闆娘登勢叫銀時快啲交租 XD

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-16-21, 10:42 AM   #167
真!DC
Banned User
奉行我道

動畫黨我睇落好暢順唔覺有問題
艾莉絲已經完全被攻略了
由手機版發出
真!DC 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 03-16-21, 01:34 PM   #168
RPG之鬼

引用:
作者: 真!DC 查看文章
動畫黨我睇落好暢順唔覺有問題
艾莉絲已經完全被攻略了
由手機版發出
睇小說其實對艾莉絲冇乜感覺
不過動畫就將呢個角色表演得活靈活現

舊 03-16-21, 07:46 PM   #169
十一月
Game Master

暖男脾氣真係太好,被紅毛咁樣鬧,打,踢都忍得住。
舊 03-20-21, 01:42 PM   #170
十一月
Game Master

11話預告

舊 03-22-21, 01:15 AM   #171
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

註冊日期: Sep 2003
第一季完…

唔知幾時會有第二季呢
lunn 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-22-21, 08:25 AM   #172
RPG之鬼

引用:
作者: rinxlun 查看文章
第一季完…

唔知幾時會有第二季呢
不是第一季的上半部份完嗎?
7月下半部份

原來將第10集的資源放到今集
作為結尾真係好好FEEL

下集魔‧界‧大‧帝

舊 03-22-21, 09:27 AM   #173
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
對於杉田過於心計唔係太好感覺,不過即時報應後嘅後悔希望將來會有改進

今集都唔似第一季尾。。。但之後就要到7月。。。
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-22-21, 03:15 PM   #174
十一月
Game Master

睇小說都唔覺。
睇動畫令我覺得紅毛強得過份。
紅色大蛇,初時斬唔入,但轉頭就一刀砍斷。

暖男,我覺得呢個稱呼係過低評價。
佢講「即使不能洗脫一族的污名,也一定會保護魯迪他們」那一幕真係型到爆。
應該稱呼佢做型男。
舊 03-22-21, 04:10 PM   #175
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
紅毛真係勁得濟……

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
ネトゲの嫁は女の子じゃないと思った? コミカライズ決定!! money 日本動漫畫討論版 49 12-09-23 03:28 AM
箕崎准「ハンドレッド」#12 (終)「仲間」 supermanlady 日本動漫畫討論版 16 06-22-16 05:15 PM
「猟界のゼーレン」コミカライズ決定 supermanlady 日本動漫畫討論版 0 08-18-13 05:25 AM
[漫畫] 遊佐真弘「オーバーイメージ」コミカライズ決定! money 日本動漫畫討論版 2 08-27-12 06:57 PM
[漫畫] 蒼山サグ「My sweet ウマドンナ」コミカライズ決定 money 日本動漫畫討論版 1 06-08-12 08:39 PM

現在的時間是 05:20 PM

手機版 | APP版