Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
手機資訊/電腦軟硬討論>WindowsPhone 系統/手提/平板 討論區 (一)
D.K. 07:16 PM 12-22-14
去鴨記買再平幾舊,離開鋪頭前check好晒機就得
反正你唔響香港用,維修嘅野同你冇關
david 07:42 PM 12-22-14
作者: D.K.:
去鴨記買再平幾舊,離開鋪頭前check好晒機就得
反正你唔響香港用,維修嘅野同你冇關
鴨記有無邊間信譽好O的,可以簽CARD嗎?謝。
D.K. 07:53 PM 12-22-14
作者: david:
鴨記有無邊間信譽好O的,可以簽CARD嗎?謝。
我買完唔記鋪O既....幫你唔到.
鴨記鋪, 多二手機O既唔要, 減埋D專賣山寨機O既, 淨低唔多O者
半人馬-RigiL- 12:47 AM 03-01-15
買左架636來spare and share wifi
998送8gb sd card
IDGAF 07:27 PM 03-08-15
作者: 半人馬-RigiL-:
買左架636來spare and share wifi
998送8gb sd card
http://www.microsoft.com/zh-hk/mobil...pecifications/
http://www.microsoft.com/en/mobile/p...pecifications/

我上個月買咗Microsoft Lumia 535 Dual SIM,
$11XX有16GB microSD Card同埋一個有Cover的機殼,
部機係MIC呢點唔意外,但估唔到個Cover係MADE IN FINLAND…
芬蘭咪NOKIA個老家…可惜佢宜家已經賣咗比MS唔係個MIF Cover就更有歷史意義了。

部機我主要買嚟玩係WP上的XBOX GAME,閒時都可以儲下成就分咁,
用落都幾滿意,以呢個一千蚊多D的價錢嚟講,其實無乜嘢可以挑剔了。
佢有個性位就係果個5MP wide angle的前置鏡頭,
呢個的確方便咗有時放狗突然想同狗仔selfie用…

如果要同我之前一部WP Nokia Lumia 620(當時好似$2000左右)去比較,
有D機能係刪減咗的,例如NFC、Super sensitive touch、杜比等化器等…
同埋同620比較535個mon色水係淡d的。

有點我對535感到意外同失望的係,
雖然佢部機前後兩個鏡頭都有5.0 MP,
但原來部機係拍唔到720P/30fps影片的…我以為呢個已經係基本嘢,買機前都無留意添…(唯有keep返部620拍狗仔成長片)

不過,535個mon大(5")又有返1GB RAM(支援多D GAME同APPS)、傳統收音機、同埋果舊1905 mAh真係幾耐用,充滿一次用一日至1.5日都OK。
計埋個低價都無得輸了。

至於之前睇手機新聞話部機有螢幕有靈敏度問題,
我自己試過就覺得一般用係無問題的,
係早排凍到13度以下,凍到手指僵硬果期真係差D,
具體的例子,雙手持機時用左右手的手指公打虛擬KEYBOARD,或者單手持機時用食指玩Angry Birds果類操作的GAME係無問題的(重3星到D關卡先),
但如果你開中文手寫板,用食指書寫時就會覺得佢追手指追得有點慢了半拍跟唔上的感覺(慶幸我多數都係打字唔係寫字)。

同埋我前日收到個手機更新之後,再試手寫又好似無咗慢半拍果個問題了。
不過,其實究竟更新咗乜我都唔係好清楚…

更新後的版本:

更新前的版本:

半人馬-RigiL- 07:58 PM 03-08-15
對我來講,其實535係好吸引,但慘在無4g 同 唔係nokia
IDGAF 09:38 PM 03-08-15
作者: 半人馬-RigiL-:
對我來講,其實535係好吸引,但慘在無4g 同 唔係nokia
其實我本來對Lumia 735有興趣,
不過部機香港好似無引進,無行貨。

同埋本身已經有620,再換WP時優先考慮有1GB RAM、相機有閃光燈呢點先。
另外,宜家整粒實體影相制好貴咩?
好多部機都刪減呢粒制,有D連閃光燈都無埋…

如果budget多d,我諗lumia 830應該幾吸引,
之前睇二千蚊尾,已經有10 MP的主相機,可以試玩PureView又有得1080p拍片。

其實我都有少少因為轉咗MS LOGO先唔考慮之前用舊有NOKIA LOGO的Lumia手機…

4G PLAN有無底用推介?
IDGAF 07:43 PM 08-11-15
http://www.microsoft.com/zh-hk/mobil...pecifications/
http://www.microsoft.com/en/mobile/p...pecifications/

最近係附近的"胃逖"買了部白色鋼琴面的Microsoft Lumia 640 XL LTE,
$19XX連16GB microSD Card。
(個小白獅布袋同埋許廷鏗新曲+精選簽名CD就係買完機商場提供的購物優惠贈品嚟)

今次Microsoft Lumia 640 XL LTE係我第三部Windows Phone,
換機主要因素係因為Lumia 640係「大舖」個定價終於跌破HK$2000,
個mon比Lumia 535的5"更大去到5.7",
同埋有返Nokia Lumia 620果種ClearBlack技術(夏天太陽下睇個mon會清楚好多)
主鏡頭有13.0 MP,前鏡頭有5MP wide angle,同埋拍片可以做1080p/30fps都係換機的主因,
因為屋企養了一隻狗BB,有部可以拍到HD片的手機方便記錄成長日記。

跟機有火牛同入耳式耳筒(比你做傳統收音機的天線用?)

講起火牛,有樣嘢想問下,三部機提供的火牛,睇機身資料都點有不同。
Nokia Lumia 620是寫Output 5V,1.3A
Microsoft Lumia 535是寫Output 5V,550mA
Microsoft Lumia 640 XL LTE是寫Output 5V,750mA

我以前打去問過CS,Lumia 620同 Lumia 535可唔可交換使用,佢話係可以無問題的。
咁我相信Lumia 640的情況應該都係一樣,但單睇呢堆資料有無話邊隻火牛其實可以快D充滿電呢?

Nokia Lumia 620

Microsoft Lumia 535

Microsoft Lumia 640 XL LTE

IDGAF 08:51 PM 08-11-15
部LUMIA 640 XL手機新買返嚟我format完,前後收到兩次更新。

其實WP 8.1同8.1 UPDATE 2實際有乜分別呢?

我暫時淨係見設定個介面有分別,變為分做9大類的捷徑,唔駛慢慢拉到最底。

同埋唔知係咪OS版本問題,
好似Microsoft Hyperlapse呢個APP,LUMIA 535可以用到,
但LUMIA 640 XL就拍完片SAVE唔識正常SAVE低段片。

http://research.microsoft.com/en-us/...yperlapseapps/
https://www.microsoft.com/zh-tw/stor...e/9wzdncrd1prw

同埋之前我無留意,其實係咪充電期間就一定用唔到電筒APP?
因為充電時連用LUMIA CAMERA拍片的果個燈光掣都唔識長著,但用返內置的電池時又無問題。

返回主題版面