Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 04-10-24, 09:05 PM   #26
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
Ghostbusters: Frozen Empire《捉鬼敢死隊:冰封魅來》

呢套Ghostbusters: Frozen Empire《捉鬼敢死隊:冰封魅來》,
長假期前入場睇咗,之後都經以前買落的影碟、數碼版同免費電影台,
重溫返晒全個系列。

今集我覺得只係合格水平,結尾太趕收工feel,
見佢尾段"走鬼"後,新舊成員都上齊裝備,
似係準備係消防局玩守城迎戰"冰王"的幽靈大軍咁款,
點知佢直接安排打大佬"冰王"一個就完場…
仲要劇情上明知原有裝備對付唔到"冰王"絕對零度,
但全員照用,得女主角一支"鍍金版"Proton pack有少少用,
呢個安排都幾犯駁,同上集一樣點解用大型捉鬼器時,只吸大佬唔吸埋主角方的鬼魂入去?

今集一開場就已經係上集3年後,
主角全家移居NYC唔多解釋直接繼承祖業,
係有唔少新道具,例如無人機,
但無乜特別出色的名場面咁,
嘥咗架電單車Ecto-C。

"靈魂出竅"以為玩純靈魂對話同鬼火女LGBT愛情線時…
居然玩Game of throne冰與火之歌?Winter Is Coming?

個Fire Master真係純搞笑,
同埋以為最後會放返個大佬係Fire Master嫲嫲個Sex Dungeon度~!
(對白真係講Sex Dungeon,家長注意現場真係有小朋友唔明問媽媽咩嚟,尷尬了!)

由1984年一直儲鬼?
以為會消滅或轉做再生能源添,
今次終於有講有人做後勤支援,係舊水族館 。

棉花糖怪今集繼續賣萌,
以為好似隔離I Am Groot咁有BB期、青少年期、壯年期添,
但睇片尾彩蛋…即係如果有下集應該會再玩巨大化?
個人期待出現控制自由神像打巨大化棉花糖怪。

雖然今次有為食鬼(Slimer)同圖書館女鬼,
但1984年GB1的"四眼仔" Rick Moranis繼續無影,
所以未算原班人馬全員回歸吧?

其實宜家咁興玩多重宇宙,
應該可以搵埋Ghostbusters: Answer the Call (2016)班女子組一齊拍續集喎。
翻睇完覺得女子組版其實唔差,笑位真係好笑先,
鬼怪種類、滅鬼道具又多,
係覺得"雷神"蠢男秘書情節可以全刪,
或者改設定做怕鬼的膽小猛男會更討好。

https://www.sonypictures.com/movies/...rsfrozenempire
https://www.imdb.com/title/tt21235248/
https://en.wikipedia.org/wiki/Ghostb..._Frozen_Empire

此篇文章於 04-10-24 10:55 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-24, 01:03 PM   #27
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
我四眼見到鬼

終於的起心肝入場,啲人少到⋯⋯加上整杯思樂冰,冷氣又夠凍配合畫面,唔~~~

總結一般。好在個個都有戲份,唔係咁好係個個都有戲份,Paul Rudd 同四眼女同埋班老人家爭做主角(?),或者無個角式似主角,群戲太多,有兩位無喇喇彈出嚟,啲舊角又好似同佢哋好熟嗰隻;笑就好麻麻,故仔又太大路;好在特技唔係好誇,同埋真正嘅賣點,懷舊!前段啲嘢根本就係累積到最後嗰場,不過走嗰陣係好滿足,唔敢講一個星期後仲記唔記得睇咗啲乜~

肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] Frozen II 肉羊哩咖 電影版 31 04-08-20 12:10 AM
Ghostbusters World | AR捉鬼 david 手機平板遊戲討論版 0 10-23-18 04:23 PM
[西片] Ghostbusters (2016) david 電影版 106 03-07-18 03:30 AM
[多機種] Ghostbusters |JULY 15推出女子組版捉鬼敢死隊 IDGAF 電視遊戲討論版 11 08-02-16 12:45 PM
[多機種] Ghostbusters (捉鬼敢死隊) [已售] 神祕人1號 電視遊戲討論版 671 06-16-11 02:42 PM

現在的時間是 07:35 AM

手機版 | APP版