Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Music UNIVERSE

主題工具 顯示模式
舊 04-10-04, 10:00 PM   #301
StOnE
Game Master

註冊日期: Jun 2003
引用:
作者: 高佬
EFFECTOR係乜?
effects 係用黎出 effect 的

結他手必有的物品
StOnE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-04, 12:05 AM   #302
Rosicky
God of Gamer
我愛攝影

註冊日期: Oct 2002
XBox Live GamertagykcisoR
引用:
作者: StOnE
effects 係用黎出 effect 的

結他手必有的物品

應該有...
有冇相可以俾我confirm下

英雄聯盟: Rosicky
Rosicky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-04, 09:56 AM   #303
StOnE
Game Master

引用:
作者: 高佬
應該有...
有冇相可以俾我confirm下
細細舊的
http://www.ibanez.co.jp/japan/effect...k_toppage.html

大大舊的
http://www.zoom.co.jp/japanese/models/GFX8/pdmodel.html
舊 04-11-04, 08:41 PM   #304
Rosicky
我愛攝影

註冊日期: Oct 2002
XBox Live GamertagykcisoR
冇呀

英雄聯盟: Rosicky
Rosicky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-12-04, 01:31 AM   #305
小白
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2002
我是學saxophone的
小白 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-12-04, 07:43 PM   #306
貓仔1031
Game Master

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 小白
我是學saxophone的
聽講好難吹嫁喎..
貓仔1031 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-14-04, 03:25 AM   #307
小白

引用:
作者: 貓仔1031
聽講好難吹嫁喎..
其實唔係好難,因為好多人少接觸呢樣野先多野覺得難..........
而且八級的普比較piano真係易好多倍
我覺得saxophone係難過牧童笛少少
舊 04-14-04, 04:04 AM   #308
天空

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDTEKxPHOENIX
學Keyboard的人 = 天空

學左幾堂
冇學算唔算?

冇時間學..........

新CG一張
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=196278
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=189365
天空 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-14-04, 04:49 AM   #309
Obsolescence
Junior Member

註冊日期: Feb 2004
Wink

我覺得Chopin 首 Barcarolle 同 Fantasie 超正~
Obsolescence 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-14-04, 04:21 PM   #310
黃金史提芬
Crazy Gamer
叫我史提芬

註冊日期: Mar 2002
XBox Live Gamertaggoldensteven
引用:
作者: Obsolescence
我覺得Chopin 首 Barcarolle 同 Fantasie 超正~
chopin ballade 1 仲正
黃金史提芬 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-16-04, 08:48 PM   #311
StOnE
Game Master

求助 :
大家有shining friends 的結他譜嗎 ? (四葉草首主題曲)
做project 用
急用 ~ thx
舊 04-17-04, 01:23 AM   #312
小白

引用:
作者: 天空
學Keyboard的人 = 天空

學左幾堂
冇學算唔算?

冇時間學..........
幾時一齊JAM反首歌?
舊 04-17-04, 06:00 PM   #313
usayarE

註冊日期: Jul 2002
Wii U IDusayarE
3DS Friend Code3952 6975 1779
PSN  IDusayarE
XBox Live GamertagusayarE
其實..我想問..香港來講邊到讀音樂最好....?
最好係中五都可以讀個d....
因為要為自己舖定路...如果會考失敗左可以會去讀音樂...
usayarE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-19-04, 11:24 PM   #314
黃金史提芬
Crazy Gamer
叫我史提芬

XBox Live Gamertaggoldensteven
引用:
作者: onon
其實..我想問..香港來講邊到讀音樂最好....?
最好係中五都可以讀個d....
因為要為自己舖定路...如果會考失敗左可以會去讀音樂...
演藝law
不過講真o係香港讀音樂冇乜前途,我係指教學上唔掂
同埋讀音樂真係冇相像咁易
為興趣可以,為前途就..........
舊 04-19-04, 11:44 PM   #315
usayarE

引用:
作者: 黃金之太陽
演藝law
不過講真o係香港讀音樂冇乜前途,我係指教學上唔掂
同埋讀音樂真係冇相像咁易
為興趣可以,為前途就..........
......

讀得好賺到錢可以去外國進修呀...
做鋼琴老師都賺唔少架...
不過專攻得音樂梗係想做鋼琴家....
舊 04-19-04, 11:48 PM   #316
天空

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDTEKxPHOENIX
引用:
作者: 小白
幾時一齊JAM反首歌?

我冇玩好耐
而家學業為重

遲D有時間一定學番

新CG一張
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=196278
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=189365
天空 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-20-04, 10:18 PM   #317
黃金史提芬
Crazy Gamer
叫我史提芬

引用:
......

讀得好賺到錢可以去外國進修呀...
做鋼琴老師都賺唔少架...
不過專攻得音樂梗係想做鋼琴家....
講真,鋼琴家邊有咁易做
如果你要做鋼琴家
起碼有一半是天資
如果冇天資.即使後天幾勤力都冇用的
因為去到一個位,你就會停左係度
同埋如果要做鋼琴家,多數自少開始
好似你咁既年齡先諗住做鋼琴家,可能已經遲左d(但如果有料就唔同講法)
同埋讀音樂學院,不知有幾多天才人才,但最終出名既呢?得幾多個?
所以呢,我都係認為如果學音樂,主要應該係為興趣
其次可以諗下做鋼琴老師,或者作曲
至於鋼琴家........真係要三思......唔係想像中咁容易既事
舊 04-20-04, 10:21 PM   #318
小忍~~
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2003
演藝有冇結他讀ga???
同埋要點讀ga?
小忍~~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-21-04, 04:18 PM   #319
usayarE

引用:
講真,鋼琴家邊有咁易做
如果你要做鋼琴家
起碼有一半是天資
如果冇天資.即使後天幾勤力都冇用的
因為去到一個位,你就會停左係度
同埋如果要做鋼琴家,多數自少開始
好似你咁既年齡先諗住做鋼琴家,可能已經遲左d(但如果有料就唔同講法)
同埋讀音樂學院,不知有幾多天才人才,但最終出名既呢?得幾多個?
所以呢,我都係認為如果學音樂,主要應該係為興趣
其次可以諗下做鋼琴老師,或者作曲
至於鋼琴家........真係要三思......唔係想像中咁容易既事
講之嗎

當然你都唔可以排除我做到
舊 04-21-04, 05:27 PM   #320
小白

引用:
講之嗎

當然你都唔可以排除我做到
其實黃金次太陽講D野我諗你覺得都好"UN"耳,
聽你口吻應該今年係岩岩中五果D..........

我自己身邊果D成功左既人,
一個係教居合道既,一個係教SAXOPHONE既
佢地都係做好自己本份(即是讀好書)先至有今時今日既成就
世界上絕少人只依靠一種技能就可以成功..........
更何況係音樂?你諗下幾多音樂家係死左先至成功............

其實我唔建議你畢左業就主攻音樂,
我建議你搵FT既野讀先,PT再學音樂啦!
我相信等你到時音樂有成就再讀FT音樂都未遲

(雖然同個TOPIC離左題,
但有緣相見都想為你好 )
舊 04-21-04, 09:42 PM   #321
黃金史提芬
Crazy Gamer
叫我史提芬

其實我只係比意見
我當然冇排除你可以做到呢個可能性
但我只係想希望你知道,其實呢個世界真係好大
叻人真係好多
我以前都好似你咁諗
到我呢家讀大學,已經改觀左
因為我睇得多左,知道原來唔係樣樣野好似我相像中咁易
同一首曲,即使技巧上好難,比你彈到,你以為自己已經好成功
但係你一聽D叻人彈,你就知道咩先叫做真正既music......
呢個係我非常深切既體會......
要做到鋼琴家,非要找到自己的golden sound不可
就是獨一無二的聲音
自問我到現在還是沒有找到.......可能一生人也不會找到
舊 04-21-04, 09:50 PM   #322
usayarE

我明白大家既苦心同勸告, 多謝 m(_ _)m

其實我只係純粹問下.....以防真係走投無路的話都起碼可以去學自己有興趣既野....

.......

你地講到咁我都唔知點答好.....

唔好怪我, 我宜家都真係幾徬徨同迷茫........
舊 04-21-04, 09:52 PM   #323
黃金史提芬
Crazy Gamer
叫我史提芬

唔緊要
人人都有迷妄既時候
其實讀演藝都唔錯
你可以去睇下有關資料
睇下岩唔岩自己
如果係可以去報,主修鋼琴
個度D老師唔會差得去邊
同埋肯定學得好過你就咁跟老師
起碼上堂時間多D
舊 04-21-04, 09:56 PM   #324
usayarE

引用:
唔緊要
人人都有迷妄既時候
其實讀演藝都唔錯
你可以去睇下有關資料
睇下岩唔岩自己
如果係可以去報,主修鋼琴
個度D老師唔會差得去邊
同埋肯定學得好過你就咁跟老師
起碼上堂時間多D
我個鋼琴老師係個到讀, 佢話d 老師好串.....彈到你一文不值...

我諗住中六之後參加多d比賽吸收下經驗...不過中六之後先選.........
不過其實中六...話咁快就al....都無咩時間攪咁多野....
舊 04-21-04, 09:57 PM   #325
黃金史提芬
Crazy Gamer
叫我史提芬

引用:
我個鋼琴老師係個到讀, 佢話d 老師好串.....彈到你一文不值...
我諗住中六之後參加多d比賽吸收下經驗...不過中六之後先選.........
不過其實中六...話咁快就al....都無咩時間攪咁多野....
可能係要求高,不過我都唔太清楚,以我所知裡面D老師質數係幾好的
如果讀到中六咁梗係AL殺上大學,大學仲可以major music添
其實好多出路既
唔使灰

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 03:59 PM

手機版 | APP版