Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 05-24-22, 12:45 PM   #1
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
[港劇]《冥冥之中》|郭羨妮、劉心悠、栢天男主演|5月30日起 星期一至五晚九點半 ViuTV

此篇文章於 05-31-22 07:31 AM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-24-22, 12:49 PM   #2
IDGAF
The One

終於有個推出日期了,
唔駛再睇兩線韓劇了…

睇預告片,見到有認字特警李天翔

舊 05-27-22, 07:16 AM   #3
IDGAF
The One

死神公司?
死神都退休?

【ViuTV原創劇《冥冥之中》5月30日 下星期一晚9:30 首播! 】
https://youtu.be/MjN-xfHRhkU
【ViuTV原創劇《冥冥之中》5月30日 下星期一晚9:30 首播! 】
好人未必有好報,惡人都未必有惡報?
當你打開呢個黑色信封,
就係時候進入死神嘅世界,接受佢派畀你嘅任務,
邊個生,邊個死,究竟係憑咩決定?

《冥冥之中》5月30日起 星期一至五晚 9:30

舊 05-27-22, 07:24 AM   #4
IDGAF
The One

記者會相關訪問
查一查原來劉心悠 41歲,郭羨妮 47歲,
真係唔似喎。

郭羨妮 劉心悠新劇演婆媳 Phoebus喊戲獲栢天男大讚|Viu1 娛樂新聞
https://www.youtube.com/watch?v=Yh7tURH59wo

郭羨妮 劉心悠新劇演婆媳 Phoebus喊戲獲栢天男大讚|Viu1 娛樂新聞

郭羨妮(Sonija)、劉心悠、栢天男同吳啟洋(Phoebus)今日出席ViuTV原創劇《冥冥之中》記者會,由於新劇講述平行時空同長生不老,所以年紀差不多嘅Sonija同心悠,劇中除咗係上司下屬,仲係家婆同新抱嘅關係,嘩!劇本咁深,驚唔驚觀眾唔明呀?兩位靚女就話未驚過,反而希望開拓大家對平行時空嘅興趣。Sonija被「阿妹」岑樂怡踢爆誤塞拳頭入對方口中,佢話相當難忘,加上角色要不斷被追殺,絕對係「Sonija連環不幸事件」,雖然不乏殺人場口,但佢就話唔會禁止囡囡追劇,皆因個女睇嘅《鬼滅之刃》都唔嘢少!而心悠就難忘開真槍場口,雖然導演一Take收貨,但自己就覺得未夠完美喇,認真謙虛!

處男下海拍劇嘅Phoebus,飾演栢天男個仔,仲有喊戲添,單靠聽音樂就喊出真眼淚,獲嗲哋大讚呀!雖然唔使跟嗲哋一齊騷肌,但佢好敬佩栢天男日日食烚菜雞胸,反而自己就狂食兩個飯盒,嘩,估唔到你都幾擦得喎!

舊 05-30-22, 09:37 PM   #5
IDGAF
The One

開始了,
滅世刀?!

一開場就人生走馬燈…
舊 05-31-22, 07:36 AM   #6
IDGAF
The One

睇第一集見到都有幾多前大台藝人同舞台劇演員演出喎,
睇製作特輯講原來有成30集咁長,
仲有幾個唔同的時空,
唔怪得當初唔緊接放係《940920》之後推出啦,
類型近似之餘又多嘢要記,真係會睇到觀眾頭爆…:

《冥冥之中 製作特輯:意料之外》足本播!
https://youtu.be/WgmerVRywnQ
舊 06-01-22, 11:44 PM   #7
IDGAF
The One

睇咗幾集,個男主角做開鴨咁…

個床戲對手咁似大台以前做兒童節目果個乜乜姐姐嚟?
樣有變化,但佢講對白把聲就好易認。

避孕套係死神公司員工發明?
因為咁佢升咗職~!

舊 06-04-22, 09:27 AM   #8
IDGAF
The One

睇咗一個星期覺得套劇節奏比較慢同拖戲咁,
如果想講各人做黑信封死因無可疑意義任務後,
感到內疚、後悔、苦惱的話,
唔需要每件case都拍晒出嚟吧?
搞到好似成日都係車禍咁款,
有無諗過個司機比你哋借刀殺人的感受呀?
舊 06-12-22, 06:09 PM   #9
IDGAF
The One

睇咗十集,
到蘇姑娘一死,
突然什麼「冥冥之中 貳」,易世界?!
即係殺死死神、"公司"高級職員或者繼過命的人,
個世界會分裂?定直接跳去第二個時空?

套劇節奏太慢,
其實唔好勉強拍成30集,
剪得緊湊d個故事應該唔錯,
呢套播之前又有《940920》及《二月廿九》,
有比較下暫時呢套《冥冥之中》唔算好吸引。

《冥冥之中》為錢!為報仇!為愛情!為親情! 殺意濃!一人一個想殺蘇姑娘嘅理由!
https://youtu.be/lL5mC12FygM
舊 06-16-22, 06:28 PM   #10
IDGAF
The One

呢套劇本來去到「冥冥之中 貳」(part 2?),
換入一班老戲骨新角色之後好睇咗,
點知到最近係第二時空`又loop返雞良事件的死人任務,
離離去去都係車禍咁太無新意了…

希望過咗呢part之後,講返安排咁多似曾相識的場面有乜用意。

特使可以有晒咁多個世界的記憶,
咁會唔會好似《涼宮春日的憂鬱》漫無止境的八月的長門咁玩到壞咗…
(同時令觀眾留下了心理陰影)

《冥冥之中》轉折點多重引爆! 彭森唔接受現實!想逃離異世界?
https://youtu.be/e4v7LItxGZM
舊 06-18-22, 01:13 PM   #11
IDGAF
The One

第15集《神秘的任務》,
套劇播到一半終於有個角色向主角解說,
其實有異世界,普通人唔可以承受兩世記憶之類的內容了。
個獅子山係咪鏡面反轉了?
不如索性個畫面用鏡面反轉嚟分別兩個世界好過用純文字資訊表示啦。

家明同人握手果一刻以為會出現《東京復仇者》果種穿越劇情添。

《冥冥之中》勁崩潰!一個人要承受兩世記憶! 彭森無啦啦要殺死家明仔?
https://youtu.be/4zYUWWzPsOs
舊 06-30-22, 10:55 PM   #12
昏迷童子Sleepy
God of Gamer
新澳門殖民星住民甲

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDAI_Sleepy
其實到最後十集先終於冇咁拖……

由開頭到第一個異世界篇…太多野想說明……
但係導演又仲有dd cctvb餘毒未清……
有d位都係嫌講得太過白……

唔好同本童子講其實第一集個“一年前”本身已經係異世界……

----------------------- 童子的娛樂亂報 本童子個Twitter -----------------------
死神Lv.3能力覺醒
昏迷童子Sleepy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-30-22, 11:03 PM   #13
IDGAF
The One

唔知係咪剪輯上的問題了.
呢套劇真係睇到「媽,好亂呀~!」,
不過,集集hea住追睇都大概明佢做緊乜的。

陳嘉倩的黑面表情都做得幾自然喎,
甚至懷疑本人真係咁…(<-是讚美)
有對手戲下,演技好過劉心悠同郭羨妮。
舊 06-30-22, 11:16 PM   #14
IDGAF
The One

引用:
作者: 昏迷童子Sleepy 查看文章
其實到最後十集先終於冇咁拖……

由開頭到第一個異世界篇…太多野想說明……
但係導演又仲有dd cctvb餘毒未清……
有d位都係嫌講得太過白……

唔好同本童子講其實第一集個“一年前”本身已經係異世界……
唔係好明"死神公司"的CEO、特使、長老、大長老的能力去到邊?
同埋點解殺咗個CEO就跳去異世界,
咁殺特使、長老、大長老又會點?
做到CEO先拎得一支續命水,
但又無自動發動的能力,…

特使腦部改造後,
除了有晒咁多個世界記憶之外,
本身好似連續命水都無支。

(又因為有實驗體存在,
同樣有多世記憶,
搞到特使地位好弱)

其實無講續命水點整,
會唔會死神殺人就係拎人類的生命嚟整續命水(自肥?)。

《冥冥之中》彭森決戰公司長老!石東介入!倒戈相向?

https://youtu.be/-84CpUh_A_c
舊 06-30-22, 11:26 PM   #15
IDGAF
The One

今晚果集,奶茶殺人事件個肥妹好慘,
不知情下,一定會好自責自己個豪華臀殺死咗阿婆~!

第24集 決戰拉開序幕
https://viu.tv/encore/inevitable/ine...ai-hoi-jui-mok

《冥冥之中》死神公司大長老歸位! 一杯奶茶都可以殺死人?
https://youtu.be/6hPT-LvQe8E
舊 07-01-22, 06:22 PM   #16
昏迷童子Sleepy
新澳門殖民星住民甲

引用:
作者: IDGAF 查看文章
唔係好明"死神公司"的CEO、特使、長老、大長老的能力去到邊?
同埋點解殺咗個CEO就跳去異世界,
咁殺特使、長老、大長老又會點?
做到CEO先拎得一支續命水,
但又無自動發動的能力,…

特使腦部改造後,
除了有晒咁多個世界記憶之外,
本身好似連續命水都無支。

(又因為有實驗體存在,
同樣有多世記憶,
搞到特使地位好弱)
其實可以推到出黎......
第一次殺CEO係有提過要消滅黑信封就要殺簽發黑信封果個人......
咁CEO一死...佢所簽的黑信封都會失效(應該仲包埋已執行果d)......
於是大量事件因果律逆轉-->異世界生成......

至於特使都不過係強化人間黎啫......
基本上只係追加能力...同職級無關......
簡單d講...孤兒院就等於村雨同オーガスタ......
秋男頭痛果下野直頭似足科姐......
咁搞法...唔該個結局係咪家明請大長老食西瓜冰(大誤)......

引用:
其實無講續命水點整,
會唔會死神殺人就係拎人類的生命嚟整續命水(自肥?)。
賢者之石咩......
係的話咁呢間公司0既鍊成功力真係好差......

----------------------- 童子的娛樂亂報 本童子個Twitter -----------------------
死神Lv.3能力覺醒

此篇文章於 07-01-22 06:24 PM 被 昏迷童子Sleepy 編輯。
舊 07-07-22, 09:16 AM   #17
IDGAF
The One

大長老隨時可以念力殺人咁款
又可以穿越另一個維度,
連外形都可以變返青年狀態,
最搞笑個技能應該係炒魷魚吧?!(無得引發蝴蝶效應)
真係好屈機…

不過,應該都會孤單、寂寞、凍,
所以先搵人接班,去溝女。

套劇睇到最後階段仲加新角色,
個關係圖又複雜,睇到好亂…
不如分兩季拍,好過一次過播30集。
舊 07-07-22, 07:11 PM   #18
昏迷童子Sleepy
新澳門殖民星住民甲

引用:
大長老隨時可以念力殺人咁款
又可以穿越另一個維度,
連外形都可以變返青年狀態,
最搞笑個技能應該係炒魷魚吧?!(無得引發蝴蝶效應)
真係好屈機…

不過,應該都會孤單、寂寞、凍,
所以先搵人接班,去溝女。

套劇睇到最後階段仲加新角色,
個關係圖又複雜,睇到好亂…
不如分兩季拍,好過一次過播30集。
X 念力
O 原力

吹得太大……
至怕聽晚大結局收唔到科……

個孫之前又係吹到好勁咁……
到而家都仲未覺有乜異能……

死神Lv.3能力覺醒
舊 07-08-22, 01:06 PM   #19
IDGAF
The One

引用:
作者: 昏迷童子Sleepy 查看文章
X 念力
O 原力

吹得太大……
至怕聽晚大結局收唔到科……

個孫之前又係吹到好勁咁……
到而家都仲未覺有乜異能……
唔好對男主角後宮宇宙劇有太大期望,
個男主角無論去到邊個世界同維度,
都會搵到女角同佢結婚,
d女真係被佢溝晒…

"免費巴"唱果首《漸漸地》幾好聽~!

舊 07-09-22, 02:29 AM   #20
昏迷童子Sleepy
新澳門殖民星住民甲

引用:
唔好對男主角後宮宇宙劇有太大期望,
個男主角無論去到邊個世界同維度,
都會搵到女角同佢結婚,
d女真係被佢溝晒…

"免費巴"唱果首《漸漸地》幾好聽~!
頂…
反而大長老先係純過蒸餾水0既純愛……
之不過…媾還媾始終都冇乘機賣肉……
反觀對面cctvb果套又吹話點懸疑燒腦……
結果望到其他林d po本童子仲以為套野改左名做“十幾年後的究極性愛”……

搞足半個鐘鋪路擺到明想開S2……

死神Lv.3能力覺醒
舊 07-12-22, 09:58 PM   #21
IDGAF
The One

最後一集先嚟一個假Happy Ending,
再留條尾…

其實套劇有無咩隱喻?

黑信封,製造死因無可疑的意外任務。

劇中避過黑信封的角色都係去咗台灣。

滅世,透過拖篋客散播病毒。

到最後一幕香港淪陷咗咁款。

《冥冥之中》終於大結局!期待!
https://youtu.be/8th8lnKQZSc

《冥冥之中》走到最終章!另一維度開啟! 女家明出現!座標就係答案?
https://youtu.be/ij-6YxCVuvM

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[港劇]《940920》|《二月廿九》前傳+續集| 3月7日起星期一至五晚9點半 ViuTV|官網免費重溫 IDGAF Neo Entertainment TREND 28 09-03-22 11:13 PM
《肥美人》| Extra Beauty | 選美真人騷 11/4起逢星期一至五21:30-22:30 ViuTV IDGAF Neo Entertainment TREND 34 05-12-22 04:41 PM
[ViuTV] 王貽興 VR驅魔人 [J形VR頭盔] | 謎之港式捉鬼敢死隊 | 26號起星期1-5晚上10點 ( ゚ω゚)? Neo Entertainment TREND 14 04-22-18 10:10 PM
Now TV ‧ ViuTV 正式取得2018世界盃決賽周賽事播映權 (1/12 將會直播分組賽抽籤) DevilElvis 國家隊討論區 9 12-01-17 11:46 PM

現在的時間是 11:25 AM

手機版 | APP版