Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Music UNIVERSE

主題工具 顯示模式
舊 03-04-06, 06:06 PM   #676
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

註冊日期: Oct 2004
引用:
作者: 新堂愁一
爬格仔的確係一開始最先要做既野....
一開始最好4拍, 72bpm 開始....盡最要粒粒清咁跟倒個拍子...
覺得ok之後可以慢慢加個速度..
thx.........因為之前個呀sir無迫我跟拍子...........而家想重頭練起..........
半熟蕃茄 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-07-06, 01:14 PM   #677
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

請問呢度有無人學CLASSICAL GUITAR?
如果由唔識睇五線譜開始學..........自修係咪好難?
舊 03-07-06, 02:22 PM   #678
V3耶~
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2002
XBox Live GamertagArthurV
引用:
作者: frankieccc
請問呢度有無人學CLASSICAL GUITAR?
如果由唔識睇五線譜開始學..........自修係咪好難?
識睇譜梗係快好多la
不過其實譜都唔係咩大問題
學classical其實最緊要知道個要求

舊 03-10-06, 01:11 PM   #679
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

引用:
作者: V3耶~
識睇譜梗係快好多la
不過其實譜都唔係咩大問題
學classical其實最緊要知道個要求
我大約都知道個要求..........不過0個種手勢我覺得幾難學好.....
另外仲想問下.......大家點可以練到係人面前演出唔會因緊張而失手?
我連錄音都好緊張.......未試過一TAKE完美彈到一首歌
舊 03-11-06, 01:02 AM   #680
新堂愁一
Eternal Flame™
男人三寶無樣有

註冊日期: Aug 2002
錄音咁pro

舊 03-11-06, 01:13 AM   #681
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

引用:
錄音咁pro
係錄黎自己聽下ja.........
唔好以為用咩器材咁pro......
舊 03-11-06, 01:16 AM   #682
新堂愁一
男人三寶無樣有

引用:
作者: frankieccc
我大約都知道個要求..........不過0個種手勢我覺得幾難學好.....
另外仲想問下.......大家點可以練到係人面前演出唔會因緊張而失手?
我連錄音都好緊張.......未試過一TAKE完美彈到一首歌
有無fd一齊玩??
多d試下同三兩個fd或者一隊band咁玩下先~
慢慢會習慣響人前彈~

舊 03-11-06, 10:19 AM   #683
txl

註冊日期: Aug 2005
XBox Live GamertagJonouil
基本上錄音好少可以一take過,之前我隊band出去studio錄demo,
用兩粒鐘好勉強咁叫做錄左個ok既demo,其實有唔少錯,但唔明顯
book studio錄音每分鐘都係到燒緊錢,所以每人只係錄一次半次,
真係唔得果段或者果幾個bar再錄一次,所以精神一定要好集中,而且唔可以大錯

錄野對你手野既要求仲高過出show...

致於點樣可以唔緊張,都係果句,上多幾次台就會無咁緊張
就算我到而家出去表演,有時都會緊張,
但上到台音樂一起就focus係自已彈既野上面,就無時間俾你去緊張,
因為有一秒唔留神,就會出錯。
另外我自已經驗就係係台上郁多d,唔好企死係到,咁樣就唔會咁緊張
txl 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-11-06, 09:10 PM   #684
◣AkuMa◥
Junior Member

註冊日期: Feb 2003
各位好,成日上gaf但好少出post..(CD_ROM)

想問下txl係邊到錄音?
我試過係d band 房錄,一次過入mixer出
效果好麻麻,尤其鼓d bass drum 聲

其實個人覺得出show,唔好太驚出錯就會無咁緊張
好多大band 都唔會話 無出錯
始終出show 最重要係玩到個feel 出黎呢
◣AkuMa◥ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-06, 02:19 AM   #685
txl

我去hot focus錄左一次,用multi track,
但用電鼓錄,所以好d

一次過咁入晒果d唔會好得去邊...
舊 03-12-06, 09:09 PM   #686
驚寂
Game Master

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: txl
我去hot focus錄左一次,用multi track,
但用電鼓錄,所以好d

一次過咁入晒果d唔會好得去邊...
hot focus錄野係咪去佢隔離果個單位錄?係自己一手搞哂定係佢有幫手?
係咪收咪過mixer再入電腦?中間仲有冇過d乜野咁?
驚寂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-06, 10:46 PM   #687
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

引用:
有無fd一齊玩??
多d試下同三兩個fd或者一隊band咁玩下先~
慢慢會習慣響人前彈~
我d frd對學音樂又唔大興趣.............所以自己玩好難進步.........
舊 03-12-06, 11:17 PM   #688
txl

引用:
作者: 驚寂
hot focus錄野係咪去佢隔離果個單位錄?係自己一手搞哂定係佢有幫手?
係咪收咪過mixer再入電腦?中間仲有冇過d乜野咁?
係呀
上次去有一兩個幫手,直落mixer入電腦,唔會用mic收咁cheap啦
舊 03-19-06, 09:58 PM   #689
txl

http://www.youtube.com/watch?v=3sDZOrqWoWI

舊 03-23-06, 10:50 AM   #690
新堂愁一
男人三寶無樣有

我都好似有一段 Karat live片

d band score要訂既話好貴....
新星堂你番黎呀.....

舊 04-02-06, 11:41 PM   #691
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

而家淨係係度記scale.........
其實有無好方法可以背晒成支fret d 音?
thx
舊 04-06-06, 11:34 AM   #692
新堂愁一
男人三寶無樣有

Haku~~~響唔響度?
知唔知Syu隊野有無出過band score架?
好想試下搵隻revelation黎練下

舊 04-06-06, 08:49 PM   #693
メ小萌.琉璃メ

註冊日期: Jan 2006
我想問你地彈結他(民謠)時,係用手定係用pick彈架!?

同埋想問個手勢應該係點架!?

以前曾學過小小...但因一些原因就冇再學了...

只識彈一首歌,而家就忘記了!!

想問點調音架!!?

馬太福音5:48:所以你們要完全,像你們的天父完全一樣。
樂意做自己不喜愛的事情~
メ小萌.琉璃メ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-07-06, 08:47 AM   #694
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

引用:
作者: 小茗~tina~
我想問你地彈結他(民謠)時,係用手定係用pick彈架!?

同埋想問個手勢應該係點架!?

以前曾學過小小...但因一些原因就冇再學了...

只識彈一首歌,而家就忘記了!!

想問點調音架!!?
其實彈民謠多數用手指, 都有用pick, classical guitar淨係用手指, 而電結他就幾乎一定要用pick........

手勢.......用文字唔知點講你聽.....都係由高手答吧

調音可以用turner(易d), 或者用音叉(揾到其中一條線個音就可以逐條線tune返),當然高手係可以淨係用聽覺去調音(以前上過工聯會d course個阿sir一入黎乜都唔用就咁tune晒成班同學d結他)

以上有錯請指正
舊 04-10-06, 10:23 AM   #695
HaKu

註冊日期: Dec 2003
XBox Live GamertagHaKuHK
引用:
Haku~~~響唔響度?
知唔知Syu隊野有無出過band score架?
好想試下搵隻revelation黎練下
應該有 不過你響香港應該真係搵唔到咖喇
之前就好似響amazo就見過囉
我都好想搵隻revelation黎聽丫..mp3都搵唔到隻!!怨念
HaKu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-10-06, 01:28 PM   #696
新堂愁一
男人三寶無樣有

引用:
作者: HaKu
應該有 不過你響香港應該真係搵唔到咖喇
之前就好似響amazo就見過囉
我都好想搵隻revelation黎聽丫..mp3都搵唔到隻!!怨念
你怨念唔夠強
add我

舊 05-16-06, 04:56 AM   #697
usayarE
God of Gamer

註冊日期: Jul 2002
Wii U IDusayarE
3DS Friend Code3952 6975 1779
PSN  IDusayarE
XBox Live GamertagusayarE
我想問大家知唔知道有咩路數可以找到想學鋼琴既學生
我想試下教但唔知去邊到找
usayarE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-06, 12:05 AM   #698
黃昏之魔彈
Ultimate Gamer
閃光的王牌駕駛員

註冊日期: May 2002
XBox Live Gamertagjohnnywmh
初哥想買個平平地ga結他
去邊度好?
一開始就玩電結他又得唔得?

永遠都不可能真正的再次擁有過去
黃昏之魔彈 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-23-06, 12:46 PM   #699
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

引用:
作者: 黃昏之魔彈
初哥想買個平平地ga結他
去邊度好?
一開始就玩電結他又得唔得?

通利買返四五百0個d yamaha la.......質素有保証
如果電(其實學電先無問題,係你第日想玩木時難按d,會唔慣)就睇下通利0個d連Amp套裝, 比較抵買係Squire(fender平價版), yamaha同ibanez呢幾個牌子, 約千五樓下己有
舊 10-24-06, 11:30 AM   #700
GBA fans
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2002
Sell Accoustic guitar

物品名稱: accoustic guitar

種類: Ibanez accoustic 木 guitar AW200, made in Korea

Pls see the web:
http://www.ibanez.co.jp/ac_page.php?...175&COLOR=CL01

新舊程度: 90%, Good action and intonation, bright sound, no scratch in the body. 少彈, good for intermediate and beginner, MUCH BETTER than Yamaha accoustic

價錢: 原價 $2000 + $200 TomLee gig bag, 現加埋兩樣售 $1100

交易及聯絡方法: PM me,,thanks

M: ipt2G, ipc160, W3, Monster Pro Copper, Galaxy S
MI: strato. am. delux, TS9DX distor, H2O chorus/echo, CS-3 sustain
W: 888V sub仔 (3135), aquaracer DD (ETA2824), st8000 (tourbillon)
GBA fans 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 07:37 PM

手機版 | APP版