Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 21 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 41  ... 最後
收藏品討論版>模型製作交流區 Vol.5 ~~
HAKAIDER 07:08 PM 12-21-20
作者: 野良猫:
噴多層不就好了嗎?

郡氏一向塗膜薄所以我都盡量唔用,玩疊色或陰影係正但遮蓋力真係好低
依家底油我直接用GAIA嗰幾隻有色底灰算,夠省時
關節色底灰又係省時又耐磨
...............已經係用2倍稀釋同10psi 厚噴兩次

再用3.5倍稀釋5psi 薄噴一次了

不過橙黄色係好麻煩的顔色, 要出到橙色色調真係要好花工夫

其實應該先用郡氏GX4 打底, 只係我窮無錢買GX 系列吧了
HAKAIDER 10:08 PM 12-23-20
應該是最後的拆騰了.............大概吧

P 型關節真的是令人又愛又狠.............

亍 ◣ 10:40 PM 12-24-20

HAKAIDER 11:24 PM 12-24-20
補好了夾口.............

也一拼將那些煩人的刻線填掉和新追加的凸起物磨走

只保留下半的刻線...............差不多完成了

另今天是班尼陣亡記念日, 但買不到RE 1/100 渣克2 FZ............

就買隻DOGA 好了, 返正也想補回全套馬反1/100

亍 ◣ 11:28 PM 12-24-20
班尼沒有輸
亍 ◣ 08:20 PM 12-27-20
要行多幾次吉吉島睇下有無得賣

15個BALL JOINT...

野良猫 09:01 PM 12-27-20
直接去十二蚊店搵仲快吧
亍 ◣ 10:26 PM 12-27-20
當然係吉吉島$12店囉/

左邊人仔就見過好多款...
野良猫 10:34 PM 12-27-20
-del-
HAKAIDER 02:30 PM 12-31-20
一向覺得馬反ファンネル外型係一個劃時代設計

同時又係一個邊砌邊問候人老母嘅設計

我受夠了...................一粒八件零件, 仲要我砌六粒

野良猫 01:18 PM 01-02-21

哩隻出得唔錯
本體分件夠多唔駛搞咁多遮蓋
HAKAIDER 12:44 PM 01-03-21
望見終點了................

UC 年代1/100 的20m 級以上機體真是龐然巨物................

仲要RE 系列無咩分件................

好彩用支0.5 去噴...............

HAKAIDER 07:22 PM 01-05-21
有監於罐裝表漆越來越貴.............又懶得最後又開個大泵

於是買左個新版手榴彈, 諗住用黎噴吓啞油 / 補吓油用

又剛好有個位要主色補油就試一試好了

左方是用大泵7psi / 0.5mm / 1:3 稀釋粗噴 > 1:5 稀釋薄噴

右方是新版手榴彈 0.4mm / 1:5 稀釋薄噴

明顯見到新版手榴彈出氣量不足 > 霧化効果不足

所以噴出黎係仲粗過支0.5mm...............

不過如果係用1:5 稀釋噴表漆, 効果算不錯啦

HAKAIDER 08:41 PM 01-06-21
只欠一些手尾就完成了

額頭的鷹眼先用貼紙頂上, 過後再用法瑯油手畫好了

膊頭改回舊設定外型

胸甲削走新追加的凸起物

腹部用膠條將罅隙補滿

兩側護盾新追加伸長位改成雕通

脚底後争位加厚1mm , 前脚磨走部位凸起物

HAKAIDER 03:54 PM 01-14-21
Iwata 上個月已經完成收購埋台灣漢弓 (SPARMAX)................

連同之前收購的Harder & Steenbeck

基本上美術相關用途的噴塗工具已經係Iwata 獨大了

http://www.anest-iwata-sh.com/news/det.aspx?id=317&lb=1
J+1 12:57 PM 01-18-21
根本拎指甲油樽來用

由手機版發出
HAKAIDER 04:14 PM 01-26-21
Finemolds 部 jedi starfighter d 水貼.................係咪想反人類?!

張底紙厚到呢...................浸幾分鐘先浸得甩張貼

見唔對路上網査吓, 原來張水貼好多人都出事

可能............我用遮蓋紙拉花噴油會仲快

https://sabage69.blog.ss-blog.jp/2016-02-15

野良猫 08:21 PM 02-04-21

原來膠水仲可以咁用
anyone 09:26 PM 02-04-21
咁uv膠水好似仲好
大把較位然後一照搞掂
野良猫 08:06 AM 02-06-21
作者: anyone:
咁uv膠水好似仲好
大把較位然後一照搞掂
其實我個重點係非一般用途,即係尾段嘅應用
HAKAIDER 11:14 AM 02-06-21
作者: 野良猫:
其實我個重點係非一般用途,即係尾段嘅應用
一早也有人UV 膠做洨汁了

不過都係用白膠漿好d , 起碼日後可以用水完全清除
HAKAIDER 10:40 PM 02-06-21
同神手SPN-120 價錢相約, 但刃身更薄...............

https://www.amazon.co.jp/gp/product/...0f1191dfafd8b9

anyone 10:59 PM 02-06-21
再薄會唔會剪錯一野就gg
Shirley Sheila 01:30 AM 02-07-21
即係用呢隻剪完後唔使用再刀削?

用黎磨個舊野有興趣...好似幾好楂咁
Rance 05:54 AM 02-07-21
根本只係淘寶貨,
重薄係因為返到日本再用人手偷薄
第一 ... 21 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 41  ... 最後

返回主題版面