Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 05-01-24, 07:07 PM   #1
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
九龍城寨之圍城

睇完,感覺好滿足嘅一套港產動作片,今次武指揾番香港出身嘅谷垣健治出任,佢喺本身已經為多套港日美作品武指,效果都好好(日本真人版劍心算係佢代表作)。

呢次番黎拍呢套啲動作設計更有睇頭,有武功底果啲演員固然打得好睇,但連其他冇武術底嘅打鬥都拍到幾有說服力,咁當然有部分危險鏡頭有替身,不過今套打鬥場面算幾多,又啲文戲又唔差,幾setup到氣氛又做到世代交替同建立角色間情仇。

多個演員今次表現都令人耳目一新, 伍允龍做癲癲喪喪反派王九最突出,一反之前定形嘅戇直角色;林峯唔再只係得chock樣今次做陳洛軍交到戲;劉俊謙今次交到個又型又有義嘅角色信一;而且其他各個角色都好鮮明
,各位可以入場感受下各演員嘅傾力演出。

城寨搭景同再現那些年嘅CG都好高質,再加上一場又一場精彩困獸鬥,睇到好鬼肉緊又賞心悅目,值得入場支持下

本地收得應該唔難,我嗰場近乎全滿;又以呢套質素要賣外地市場應該唔難,希望佢哋世界票房都有好成績啦。

此篇文章於 05-02-24 10:32 AM 被 C.Ryo 編輯。
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-01-24, 07:13 PM   #2
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
外國大量城寨迷同功夫迷分分鐘好賣過香港
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-01-24, 08:43 PM   #3
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: C.Ryo 查看文章
睇完,感覺好滿足嘅一套港產動作片,今次武指揾番香港出身嘅谷垣健治出任,佢喺本身已經為多套美日作品武指,效果都好好(日本真人版劍心算係佢代表作)。

呢次番黎拍呢套啲動作設計更有睇頭,有武功底果啲演員固然打得好睇,但連其他冇武術底嘅打鬥都拍到幾有說服力,咁當然有部分危險鏡頭有替身,不過今套打鬥場面算幾多,又啲文戲又唔差,幾setup到氣氛又做到世代交替同建立角色間情仇。

多個演員今次表現都令人耳目一新, 伍允龍做癲癲喪喪反派王九最突出,一反之前定形嘅戇直角色;林峯唔再只係得chock樣今次做陳洛軍交到戲;劉俊謙今次交到個又型又有義嘅角色信一;而且其他各個角色都好鮮明
,各位可以入場感受下各演員嘅傾力演出。

城寨搭景同再現那些年嘅CG都好高質,再加上一場又一場精彩困獸鬥,睇到好鬼肉緊又賞心悅目,值得入場支持下

本地收得應該唔難,我嗰場近乎全滿;又以呢套質素要賣外地市場應該唔難,希望佢哋世界票房都有好成績啦。
我都想睇呢套

舊 05-01-24, 09:18 PM   #4
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
有冇IMAX,好似唔見...

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-03-24, 06:15 PM   #5
420secured
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2020
Overall真係好好

不過最後「X功」睇到有啲出戲。。。
420secured 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-03-24, 10:33 PM   #6
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
睇完,比想像好好多,個場景見到真係好認真(好似用左好多錢搭出來)
不過之前冇睇原著,之後仲有冇得拍?不過就算有都冇左個城寨等於另一套古惑仔....

成套有一個位最唔like....
打拳頭交就拳頭交啦,攪咩拎兩支機鎗射,太不講武德
仲有90年代有kai呢個字未?感覺好奇怪...

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。

此篇文章於 05-03-24 10:36 PM 被 亍 ◣ 編輯。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-04-24, 03:50 PM   #7
Rv250
God of Gamer

註冊日期: Aug 2002
似係將3本小說改做兩個鐘電影, 寫到就拆都唔似會有下集
至於古惑仔

https://www.books.com.tw/products/0010834508
《九龍城寨》
「暴力團」頭目火兒,講道義、重然諾,一雙火拳打遍天下。
可他誓死效忠的大老闆竟對他的親人趕盡殺絕,母親慘死,弟兄濺血,一連串的打擊讓火兒燃燒復仇火燄,孤身獨闖油麻地欲手仞仇人,所經之處手起刀落,屍橫遍野。
但雙手難敵眾拳,最終不敵陰險算計與武功強手之下,他命懸一線之際,奮力逃往暴力團無法碰觸的禁地──「九龍城寨」。
那裡是鐵鎖籠台遍布,污槽篷簷,外牆斑駁,一座座錯綜複雜的違章建築彷如罪惡的迷宮,毒販、黑道、貧民、盜賊、逃犯、密醫,龍蛇雜處的「三不管」非法地帶,卻是火兒此生復仇的唯一希望之城……

《九龍城寨2:龍城第一刀》
甫登基的龍捲風嫡傳「龍城幫」第二代掌舵人──信一,不僅面臨「後哥哥時代」的內憂奪權包袱,又必須對抗外患澳門黑幫超級梟雄的「雷公子」。
喪心病狂滿腦子陰險狡詐狠毒變態手段的雷公子,視火兒信一十二少吉祥等義氣兄弟為眼中釘,雙方針鋒相對,欲除之後快!
AV卻仇人相見,分外眼紅,欲把雷公子轟得死‧無‧全‧屍!
無奈雷公子的詭計及身旁無敵戰將,讓眾人陷入苦戰、受傷被伏、分崩離析,龍城浩劫、黑道變天、人間悲劇即將上演!
九死一生之際,一個炙手可熱的江湖新貴──銅鑼灣洪興「陳浩南」,降臨夢幻聯盟,力撐龍城幫!

《九龍城寨3(完結篇):江湖火鳳凰》
變態魔頭雷公子與龍城幫的恩怨情仇,沒有轉寰餘地,只有至死方休。
雷公子的魔掌正式入侵香港,隻手遮天的出錢出人鯨吞大計,聯合其他幫派,左劈火兒信一、右砍十二少吉祥、回馬槍刺下逆鱗,邁向統一黑道的路,逐步殲滅龍城幫、架勢堂、暴力團……
所有的陰險毒辣喪心病狂狡詐變態手段盡出,天下無敵的絕世高手邢鋒壓境,火兒AV等人該如何招架,重整旗鼓,如浴火重生鳳凰,逆轉局勢?
「九龍城寨三部曲」絕對痛快精彩大結局!

今日先知舞雙刀嗰個係喬靖夫

此篇文章於 05-11-24 03:45 PM 被 Rv250 編輯。
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 02:34 AM

手機版 | APP版