Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館 > 照相館研習區

主題工具 顯示模式
舊 06-20-06, 11:07 PM   #26
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
K大小心! Meat attack! /\

KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-06, 11:19 PM   #27
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
作者: 沙律菜絲
巴打~第2春?
寡佬無可能有咁好福食......
傻啦.... 我雖愛女人, 但我更愛生蠔~~

幾時得閒過黎湊我放工同你去搵 Stella 啦...
舊 06-20-06, 11:26 PM   #28
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
KK大果然周身刀~
話說小餅都有興趣研究料理的說~
遲下可能要跟你學o野了~
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-06, 02:14 PM   #29
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

原來小餅都好此道! 有空交流交流~~

剛剛的午餐... 近日都買不到桶蠔, 下等帶子變成了心靈上的慰藉... /\
舊 07-01-06, 02:30 PM   #30
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
請問這個Topic可以Jam相嗎? a

Rice

舊 07-01-06, 02:34 PM   #31
AshleyYan
God of Gamer
↓打到乾晒水先出↓

註冊日期: Dec 2004
Wii U IDAshleyYan
3DS Friend Code2105 8594 0996
PSN  IDAshleyYan
XBox Live GamertagAshleyYan
引用:
作者: riceking
請問這個Topic可以Jam相嗎? a

Rice
jam啦~
我諗大家都想睇

舊 07-01-06, 02:36 PM   #32
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

引用:
作者: AshleyYan
jam啦~
我諗大家都想睇
因為Jam相是頗為不禮貌的事, 所以問一下比較好

Rice

舊 07-01-06, 09:59 PM   #33
riceking
一人前のダメ人間

KKH大唔覆即係唔得? a

Rice

舊 07-01-06, 10:05 PM   #34
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

Food Thought 變身做主題公園嗎? (so that 大定一齊 jam) 我是不介意啦...... 不過大家對食物的怨念及不及對人偶的怨念呢?... 有覺悟就來吧!
舊 07-01-06, 10:12 PM   #35
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
引用:
作者: KKH
原來小餅都好此道! 有空交流交流~~
我係"想"而已......
煎炒煮炸是怎樣搞我都未識~
而家極其量都係整下飲品而已~
/\

前幾日見KK大玩得咁開心,即刻飛落街買兩盒羅拔神又想玩下......
不過整完出黎太核凸所以吃掉就算了~

ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-06, 10:15 PM   #36
riceking
一人前のダメ人間

大眾小食...

Rice

舊 07-04-06, 01:23 AM   #37
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

沒有 lighting, 只有一部 DC, 又技不如人... 性格惡劣如我, 平常的話一定不拍, 不過 otouto san 一年只下廚一次, 最多兩次, 怎辦呢? ... 結果屈服了 \/

此篇文章於 07-04-06 01:29 PM 被 KKH 編輯。
舊 07-05-06, 03:54 PM   #38
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

The rest of otouto san's work from last Sunday. Pictures by me and my idiot DC of course! ...

好想撻走佢隻碟... /\

Really HARD tomatos! \/

Taste really good!
舊 07-06-06, 01:05 AM   #39
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

還是自己家中可以正正經經地拍... /\

懶人的晚餐... 碟頭飯~~ \/
舊 07-06-06, 01:38 AM   #40
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
是不是需要加上以下的東西.../\

引用:
材料:
XXXX x X隻
XXXX x xxg
XXXX x X茶匙
........

做法:
先將甚麼怎樣
然後再這樣
再跟著把它那個
這樣接著又那樣....
多少分鐘...上碟..

KKH:
今日的KKH入廚教室就到這裏
大家可以返去試試這款既簡單
又怎樣的菜式..................

舊 07-06-06, 09:34 PM   #41
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

這樣麼? /\ 不過話明係懶人晚餐, 這東西沒難度啊... /\

材料:
白米飯酌量
碎牛肉酌量
茄子酌量
Basil 葉酌量
雞蛋一只
Photoshop調味料酌量,

做法:
1. 煮飯. 按制後記得上 GAF 照相館 check 今日新 post.
2. 茄子切粒炒熟. 其實熟不熟不要緊, 菜可以生吃的... 其實 brown 了表面最重要, 而且我喜歡 crunchy 一點.
3. 把醃好的碎牛肉炒熟. 有經驗的家庭主婦都知道醃肉不可以放糖, OK? (我起碼放一大匙糖)
4. 茄子 + 牛肉 + 中國人秘密武器 (豉油豆粉鹽糖) + 切碎 basil
5. 找一隻漂亮的碟子, 把煮好的白米飯和茄子牛肉放上面, 以喜歡的方法合成, 合成時深呼吸並有型有款地大喊神魂合體.
6. 而家先 set 腳死硬, 煮落飯之後好 set 定啦!

Optional step:
7. 上面放一只生雞蛋, 放上 Grill 爐把雞蛋表面 grill 熟. (好孩子不要試, 千萬不可以吃生雞蛋, OK?)

此篇文章於 07-06-06 11:15 PM 被 KKH 編輯。
舊 07-07-06, 01:09 AM   #42
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

又是懶人的晚餐~~ \/
舊 07-07-06, 08:42 AM   #43
KTN
~♡

怒~反桌//

舊 07-07-06, 12:22 PM   #44
萬能俠
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
每次看這post 時, 口水分泌得特別多

AF-S 70-300VR 4.5/5.6 + Ais 35mm 2.8
萬能俠 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-08-06, 10:29 AM   #45
REDCHASER
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2004
Delicious food.
REDCHASER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-06, 08:51 PM   #46
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
作者: KTN
怒~反桌//
搞錯~ 人間美食啊~~

ar- o個日你冇食蠔餅?!
舊 07-10-06, 01:08 AM   #47
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
作者: 真 三一萬能俠
每次看這post 時, 口水分泌得特別多
我當這個是讚賞囉~~ (厚面皮不客氣... ) 多謝~ 多謝~
其實呢, 這些東西, 做出來真的是用來吃的, 所以都不怎麼裝飾賣相的. (這是藉口, 本來就不懂 dish presentation 什麼的.)
本來不是很想拍, 因為拍食物手腳要好快, 尤其是 hot dishes, 食物好快變掉! ("出水"最可怕...) 拍完又冷掉了, 之後拿來吃怪怪的...
不過可能最近 food and drink 的 blogs 看多了, 人家廚藝和拍攝技巧都好厲害! 於是自己忍不住手又試試, 失禮了......
舊 07-10-06, 01:10 AM   #48
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

繼續... 懶人晚餐系列...

舊 07-10-06, 07:16 PM   #49
KTN
~♡

我想說...我每天在吃JUNK FOOD時...
看到人家的碟頭飯呀~人間美食呀之類之類~不怒才怪~

有~/蠔餅的話還可接受~
青口...像腐屍腐肉的味道~(逃~)

引用:
作者: KKH
搞錯~ 人間美食啊~~

ar- o個日你冇食蠔餅?!

舊 07-10-06, 10:47 PM   #50
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

在家做前菜的意義不在於主菜前熱身一番, 而是當你跟本不肚餓, 但又心思思時, 打發時間的一種活動.

Ar... 這個乜東東? 成舊炸雞咁, 同炸雞一定一樣味... /\

Pan fried oyster 煎生蠔也

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[ARTICLE] Food Secrets Revealed! KKH 照相館 0 06-04-06 08:03 PM
A Blue Thought Frez 照相館 1 11-08-03 07:46 PM
鍾意食D乜野SEA FOOD DC 97 飲食版 49 11-08-03 11:06 AM
A Pink Thought Frez 照相館 12 11-07-03 01:49 PM
FOOD EXPO 凍檸茶 飲食版 18 08-18-03 01:38 PM

現在的時間是 03:55 PM

手機版 | APP版