Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 10-28-22, 04:33 PM   #276
昏迷童子Sleepy
God of Gamer
新澳門殖民星住民甲

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDAI_Sleepy
其實BLACKPINK今次出新碟係咪冇拜神......
由開始到而家一直黑過墨斗......
自從抄COLLAR疑雲之後......
早幾日先俾某音樂頒獎禮點名指責佢地同PSY叔都有人違例灌票(估計係指用機械人之類)結果被DQ......
而家仲......

引用:
疑耳機漏電!Jennie巡演突痛到尖叫
編輯中心/綜合報導
2022年10月28日週五 上午9:33

韓國人氣女團「BLACKPINK」15日起開始第2次世界巡迴演唱會「BORN PINK」,讓全球歌迷都相當興奮,不過近日卻流出一段表演片段,4人在舞台上跳舞時,成員Jennie疑似遇到耳機漏電,不僅嚇得尖叫,還痛苦地蹲在地上,卻又馬上敬業地投入表演,令粉絲看了十分心疼。

影片中,Jennie正在和成員們一起熱舞,卻疑似出現耳機漏電的狀況,她先是尖叫一聲,接著痛得一連往後退好幾步,最後蹲在地上,但又迅速整理好狀態,邁步向前跟上團員們的舞步,敬業地繼續演出。

雖然影片只有短短5秒鐘,卻引起大批粉絲不滿,痛批「這不是第一次」,過去Jennie也曾疑似遇到耳機爆音或是漏電的狀況,臉皺在一起的模樣,讓歌迷們很是心疼,也呼籲公司能改善此類突發狀況,讓藝人們能在舞台上安心表演。

BLACKPINK的第2次世界巡迴演唱會「BORN PINK」已於15日開跑,目前場次已安排到2023年6月,自首爾開始共巡迴全球26處,其中包含2023年的3月18日的台灣高雄場,讓台灣粉絲非常期待。(編輯:賴禹妡)
日常資訊:
MIRROR Recovery rate: 99.6%
COLLAR Recovery rate: 87.5%

----------------------- 童子的娛樂亂報 本童子個Twitter -----------------------
死神Lv.3能力覺醒

此篇文章於 10-28-22 04:38 PM 被 昏迷童子Sleepy 編輯。
昏迷童子Sleepy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-01-22, 07:34 PM   #277
昏迷童子Sleepy
新澳門殖民星住民甲

真係冇生意到要衝出黎......
-----------------------------------------------------------------

Yahoo 娛樂圈 1.9k 人追蹤追蹤
下流上車族︳TVB引收視數字寸市場推廣人員唔識貨 行內人逐點KO︰ViuTV廣告費更抵
2022年11月1日週二 下午2:02

社交媒體唔只得FB同 Instagram,唔少人用嚟搵工嘅LinkedIn其實都可以同網友互動,甚至可以因應受眾係行內人,出post講行業相關資訊都得。

TVB喺LinkedIn都有account,早前就出咗個post,以台慶劇《下流上車族》收視高開為引子,仲話「第一集平均直播收視22.5點,第二集再升至23.2點。而另一個電視台同一時段嘅收視係3點,計落CPRP(編按︰收視點成本)比TVB貴994% 」。「另一個電視台」當然係講緊ViuTV。

呢個post仲以質疑語氣,用行內人口吻問市場推廣人員(marketer)「點解 CPRP 貴到咁都仲要買?點解Ratings(收視)咁高都睇唔到?點解Marketers唔要高ROI(投資回報)?如果你係marketers,你會點揀? 唔通你真係唔使同老闆交代?」。

專門研究廣告行銷嘅FB專頁「廣告狂人」就逐點回應TVB嘅詰問,例如以收視點成本計,ViuTV的確貴,但TVB嘅主要觀眾唔係客戶想要嘅層面。《下流上車族》收視係高,但客戶落唔落廣告唔止睇收視,仲要睇報導數目同網上討論熱度,而呢方面TVB冇優勢。至於「真係唔使同老闆交代?」呢點,「廣告狂人」指「正正就係要同老細交代,先至唔敢落TVB 。講到尾,收視再高,有生意先至最重要;Marketer 唔係傻,喺低收視嘅ViuTV 落廣告,竟然都返到數,喺ViuTV absolute廣告費平過TVB 之下,喺前者落廣告,其實更抵!」。

----------------------- 童子的娛樂亂報 本童子個Twitter -----------------------
死神Lv.3能力覺醒

此篇文章於 11-01-22 07:38 PM 被 昏迷童子Sleepy 編輯。
舊 11-01-22, 07:35 PM   #278
昏迷童子Sleepy
新澳門殖民星住民甲

(撳錯左...留住先......)

死神Lv.3能力覺醒

此篇文章於 11-01-22 07:38 PM 被 昏迷童子Sleepy 編輯。
舊 11-26-22, 11:56 AM   #279
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
叱咤5強,女歌手果邊的賽果好合理,
男歌手方面,Mirror嚟講Ian 陳卓賢今年幾首派台歌都幾好聽~!
以人氣榜嚟講的確幾位都係有代表性的,
但以歌曲嚟講,有乜理由林家謙MC 張天賦會入唔到5強呀?

; width:calc(100% - 2p;">

舊 11-26-22, 12:05 PM   #280
IDGAF
The One

引用:
作者: 昏迷童子Sleepy 查看文章
真係冇生意到要衝出黎......
-----------------------------------------------------------------

Yahoo 娛樂圈 1.9k 人追蹤追蹤
下流上車族︳TVB引收視數字寸市場推廣人員唔識貨 行內人逐點KO︰ViuTV廣告費更抵
2022年11月1日週二 下午2:02

社交媒體唔只得FB同 Instagram,唔少人用嚟搵工嘅LinkedIn其實都可以同網友互動,甚至可以因應受眾係行內人,出post講行業相關資訊都得。

TVB喺LinkedIn都有account,早前就出咗個post,以台慶劇《下流上車族》收視高開為引子,仲話「第一集平均直播收視22.5點,第二集再升至23.2點。而另一個電視台同一時段嘅收視係3點,計落CPRP(編按︰收視點成本)比TVB貴994% 」。「另一個電視台」當然係講緊ViuTV。

呢個post仲以質疑語氣,用行內人口吻問市場推廣人員(marketer)「點解 CPRP 貴到咁都仲要買?點解Ratings(收視)咁高都睇唔到?點解Marketers唔要高ROI(投資回報)?如果你係marketers,你會點揀? 唔通你真係唔使同老闆交代?」。

專門研究廣告行銷嘅FB專頁「廣告狂人」就逐點回應TVB嘅詰問,例如以收視點成本計,ViuTV的確貴,但TVB嘅主要觀眾唔係客戶想要嘅層面。《下流上車族》收視係高,但客戶落唔落廣告唔止睇收視,仲要睇報導數目同網上討論熱度,而呢方面TVB冇優勢。至於「真係唔使同老闆交代?」呢點,「廣告狂人」指「正正就係要同老細交代,先至唔敢落TVB 。講到尾,收視再高,有生意先至最重要;Marketer 唔係傻,喺低收視嘅ViuTV 落廣告,竟然都返到數,喺ViuTV absolute廣告費平過TVB 之下,喺前者落廣告,其實更抵!」。
[IMG]https://s.yimg.com/ny/api/res/1.2/NmDPq3ccrZmaffio8SVX6A--/YXBwaWQ9aGlnaGxhbmRlcjt3PTk2MDtjZj13ZWJw/https://s.yimg.com/os/creatr-uploaded-images/2022-11/bd03e830-59a1-11ed-9fde-36895249a245[IMG]
[IMG]https://s.yimg.com/ny/api/res/1.2/gcRLx1nwrLQWRVN3x2Ggsg--/YXBwaWQ9aGlnaGxhbmRlcjt3PTk2MDtjZj13ZWJw/https://s.yimg.com/os/creatr-uploaded-images/2022-11/bd040f41-59a1-11ed-b7ff-147242e37e9d[IMG]
[IMG]https://s.yimg.com/ny/api/res/1.2/poUkYQTj6w5Ndq6avWlk9g--/YXBwaWQ9aGlnaGxhbmRlcjt3PTk2MDtjZj13ZWJw/https://s.yimg.com/os/creatr-uploaded-images/2022-11/bcf87681-59a1-11ed-abff-3762eb2d401d[IMG]
[IMG]https://s.yimg.com/ny/api/res/1.2/CWPXmMQWBJEutb0.T.fg4w--/YXBwaWQ9aGlnaGxhbmRlcjt3PTk2MDtjZj13ZWJw/https://s.yimg.com/os/creatr-uploaded-images/2022-11/bd03e831-59a1-11ed-bf7f-3590ff248b88[IMG]
[IMG]https://s.yimg.com/ny/api/res/1.2/1FzNGBhC4H5AGereO_Q0yA--/YXBwaWQ9aGlnaGxhbmRlcjt3PTk2MDtjZj13ZWJw/https://s.yimg.com/os/creatr-uploaded-images/2022-11/bcf84f70-59a1-11ed-bb8d-53836b05ac9d[/MG]
[IMG]https://s.yimg.com/ny/api/res/1.2/JeQY7Jk689xl.JbSYqsR3Q--/YXBwaWQ9aGlnaGxhbmRlcjt3PTk2MDtjZj13ZWJw/https://s.yimg.com/os/creatr-uploaded-images/2022-11/bd040f40-59a1-11ed-bef9-1f17d4e6192c[IMG]
其實大台目前的觀眾就係《下流上車族》劇中講的銀髮族,
同慳緊錢供樓養家,只會去超市買特價嘢的中年人…

隔離"細台"的主要客源就係"對自己好d",
借錢都要買新嘢玩、去旅行的大學生同年青人,
廣告商緊係落廣告去果邊啦。

舊 11-26-22, 03:44 PM   #281
昏迷童子Sleepy
新澳門殖民星住民甲

引用:
作者: IDGAF 查看文章
叱咤5強,女歌手果邊的賽果好合理,
男歌手方面,Mirror嚟講Ian 陳卓賢今年幾首派台歌都幾好聽~!
以人氣榜嚟講的確幾位都係有代表性的,
但以歌曲嚟講,有乜理由林家謙MC 張天賦會入唔到5強呀?

MC或多或少都係佢個豬隊友助手響度倒米啦……

既然係公開投票睇人黎投就難免架喇……
就好似女歌手果邊咁…
明明Jace係得年頭有一首半首入榜而已……
但係自上個月開始傳出環球同佢傾唔掂約所以雪足佢大半年之後……
網上評論好多都傾向buy佢而鬧爆環球……
連帶今次投票都有一堆無黨派樂迷仗義谷票俾佢推到佢入五強……

反而組合就……唉……
親生仔死霸爛霸……
果個位就算唔係COLLAR都該係CAllStar同ToNick行先啦……

死神Lv.3能力覺醒

此篇文章於 11-26-22 04:09 PM 被 昏迷童子Sleepy 編輯。
舊 11-27-22, 08:13 PM   #282
IDGAF
The One

引用:
作者: 昏迷童子Sleepy 查看文章
MC或多或少都係佢個豬隊友助手響度倒米啦……

既然係公開投票睇人黎投就難免架喇……
就好似女歌手果邊咁…
明明Jace係得年頭有一首半首入榜而已……
但係自上個月開始傳出環球同佢傾唔掂約所以雪足佢大半年之後……
網上評論好多都傾向buy佢而鬧爆環球……
連帶今次投票都有一堆無黨派樂迷仗義谷票俾佢推到佢入五強……

反而組合就……唉……
親生仔死霸爛霸……
果個位就算唔係COLLAR都該係CAllStar同ToNick行先啦……
無女團入圍先係問題~!!!
明明今年有STRAYZ、COLLAR、Lolly Talk三隊女團加入樂壇。

另外,提一提今日有得睇KKBOX香港風雲榜,Youtube免費直播緊。

引用:

https://youtu.be/yrUrUIzB7hk

【FWD 富衛保險呈獻:第四屆 KKBOX 香港風雲榜】即將舉行!無論你身處何地,都希望同你分享聽音樂嘅喜悅,一齊參與呢項年度盛事 約定你 TUNE IN HERE

---------
【FWD 富衛保險呈獻:第四屆 KKBOX 香港風雲榜】
日期|2022 年 11 月 27 日(星期日)
時間|7:00PM
地點|亞洲國際博覽館 ASIAWORLD-ARENA

完整出席得獎歌手名單:Anson Lo 盧瀚霆、Edan 呂爵安、Ian 陳卓賢、Jer 柳應廷、MC 張天賦、MIRROR、per se、林家謙
風雲大使:Serrini
主持:Serrini、林家謙

舊 11-28-22, 09:46 AM   #283
Eking

註冊日期: Feb 2006
同錢冇關吧, 大台客基本上就係個班唔鍾意改變老人, 銀髮唔代表佢地追唔上潮流, 講真不論CCTVB定細台....質數都係半斤八兩....

舊 01-02-23, 12:40 AM   #284
昏迷童子Sleepy
新澳門殖民星住民甲

叱吒頒獎完...
大部份獎因為有數得計所以都冇乜冷熱可言......
之但係見到叱吒女歌手三甲居然冇一個有歌入到十大...始終有D......

我最喜愛男歌手係教主但歌曲係姜濤......
鏡粉十二派事前傾好配票?......

COLLAR終於全員復歸......
但係新力軍演出完後就唔見左阿Day......
傳聞原因係...肚痛?!......

點解本童子覺得全晚最搶眼造型唔係泳兒賣大包而係LollyTalk全員斜路look上台......

得獎名單
專業推介.叱咤十大
第十位—《Freakin' Nightmare》馮允謙
第九位—《我也難過的》吳林峰&謝芊彤
第八位—《笑住喊》Gareth.T
第七位—《留一天與你喘息》Ian 陳卓賢
第六位—《下流社會》陳蕾
第五位—《憶年》謝安琪
第四位—《鏡中鏡》姜濤
第三位—《到底發生過什麼事》Dear Jane
第二位—《小心地滑》MC 張天賦
叱咤樂壇至尊歌曲大獎—《邊一個發明了encore》林家謙

幕後人大獎
叱咤樂壇作曲人大獎—Gareth.T
叱咤樂壇監製大獎—T-ma
叱咤樂壇編曲人大獎—王雙駿
叱咤樂壇填詞人大獎—黃偉文

叱咤樂壇唱作人
銅獎—Ian 陳卓賢
銀獎—馮允謙
金獎—林家謙

叱咤樂壇生力軍組合
銅獎—STRAYZ
銀獎—Lolly Talk
金獎—COLLAR

叱咤樂壇生力軍女歌手
銅獎—吳家忻 Kayan9896
銀獎—張蔓莎
金獎—雲浩影

叱咤樂壇生力軍男歌手
銅獎—黃明德
銀獎—CY 陳宗澤
金獎—李駿傑Jeremy

叱咤樂壇至尊唱片大獎
《MEMENTO》林家謙

叱咤樂壇女歌手
銅獎—黃妍
銀獎—泳兒
金獎—欣宜

叱咤樂壇組合
銅獎—COLLAR
銀獎—Dear Jane
金獎—MIRROR

叱咤樂壇男歌手
銅獎—MC 張天賦
銀獎—馮允謙
金獎—林家謙

叱咤樂壇我最喜愛的組合
MIRROR

叱咤樂壇我最喜愛的女歌手
欣宜

叱咤樂壇我最喜愛的男歌手
Anson Lo 盧瀚霆

叱咤樂壇我最喜愛的歌曲大獎
《作品的說話》姜濤

死神Lv.3能力覺醒

此篇文章於 01-02-23 12:59 AM 被 昏迷童子Sleepy 編輯。
舊 01-02-23, 01:27 AM   #285
Rv250

註冊日期: Aug 2002
冇睇齋聽
男歌手本身都估呢3個, 女好似冇乜特別突出, 係估中泳兒
其實男/女歌手係睇派台歌平均成績, 可以多歌但係唔特別好咁?
(利申 : 有聽電台但係冇留意流行榜)
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-23, 12:34 PM   #286
昏迷童子Sleepy
新澳門殖民星住民甲

引用:
作者: Rv250 查看文章
冇睇齋聽
男歌手本身都估呢3個, 女好似冇乜特別突出, 係估中泳兒
其實男/女歌手係睇派台歌平均成績, 可以多歌但係唔特別好咁?
(利申 : 有聽電台但係冇留意流行榜)
咁本童子同你剛好相反...好多時都唔方便聽電台但有睇下個榜咩樣......
聽聞計分時冠軍歌有bonus...但實情係點加就唔知喇......

死神Lv.3能力覺醒
舊 01-10-23, 09:11 AM   #287
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
台灣藝人柯震東拍攝時被無人機碎片割傷 臉部嚴重破相
原文網址:https://www.881903.com/news2/china/2471589

咁大鑊
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-23, 07:04 PM   #288
昏迷童子Sleepy
新澳門殖民星住民甲

好死神來了feel……
不過諗多下…其實係咪有啦啦隊狂迷落手呀(誤)……

唔怪得之啦……
原來套戲係講標童……

死神Lv.3能力覺醒
舊 01-31-23, 08:46 PM   #289
IDGAF
The One

陳柏宇上THE FIRST TAKE咁大件事呢度居然無人提…(雖然係Sony Music歌手專用)

本身唔係陳生fans,
之前免費電視台播過佢個紅館演唱會,
覺得佢d歌雖然都幾多聽,但風格變化不大聽多幾首就覺得悶…

希望佢今次上完THE FIRST TAKE多咗人認識之後,
抒情歌以外會試下玩埋跳唱等音樂風格啦。

幾驚佢代表香港歌手唱「我現時自己肯做飯」、「王菲的孤寂 多麼孤寂」

Jason Chan 陳柏宇 - Lies Between Us 你瞞我瞞 / THE FIRST TAKE
https://youtu.be/rJwhYtsL1N8

Jason Chan 陳柏宇 - One Day 有天 / THE FIRST TAKE
https://youtu.be/Ea1rvy3DWhc

舊 01-31-23, 09:18 PM   #290
IDGAF
The One

好高興見到2023年又有女團加入香港樂壇~!!!

EOS個MV又高質,首歌又真係幾好聽先~!

無睇選拔過程,點解得3個隊員咁少的?
一般新出道的女團唔係最少都有4個人以上咩?
是但一個大肚咪可以摺得…

EOS -【BIG BANG】Official Music Video
https://youtu.be/oFdqxN8-9iY

EOS【MV Making Behind The Scene】
https://youtu.be/rGl0hSpF7tE
EOS遠赴韓國拍攝出道曲《BIG BANG》,連見慣大場面嘅CEO都讚嘆製作龐大認真。第一次拍攝MV嘅EOS興奮又緊張,拍攝過後,回望40日韓國之旅,有咩感受同期望?一齊去MV拍攝現場睇下啦。

EOS【40 Days Journey in Korea - Behind the Scene】
https://youtu.be/72fbPUSTwhM
嚟自英國嘅Hazelle、澳洲嘅Summer,同埋香港嘅樂兒,三個女仔聚集喺韓國,只為一個夢想:成為能夠代表香港嘅女團。EOS成軍過程中,減肥、訓練、拍攝,流下眼淚亦留下笑聲,最難忘會係邊一刻呢?邊一秒又最觸動到你?睇下EOS喺韓國訓練與拍攝嘅40日心路歷程。

舊 02-01-23, 01:49 AM   #291
昏迷童子Sleepy
新澳門殖民星住民甲

引用:
陳柏宇上THE FIRST TAKE咁大件事呢度居然無人提…(雖然係Sony Music歌手專用)

本身唔係陳生fans,
之前免費電視台播過佢個紅館演唱會,
覺得佢d歌雖然都幾多聽,但風格變化不大聽多幾首就覺得悶…

希望佢今次上完THE FIRST TAKE多咗人認識之後,
抒情歌以外會試下玩埋跳唱等音樂風格啦。

幾驚佢代表香港歌手唱「我現時自己肯做飯」、「王菲的孤寂 多麼孤寂」

Jason Chan 陳柏宇 - Lies Between Us 你瞞我瞞 / THE FIRST TAKE
https://youtu.be/rJwhYtsL1N8

Jason Chan 陳柏宇 - One Day 有天 / THE FIRST TAKE
https://youtu.be/Ea1rvy3DWhc

本來以為有人響音樂版果邊講......

其實罪大響香港仲有冇其他歌手夠料上去......
或者其實有膽把聲穩就得...
早前見到連日向坂都有上......

係唔明咁都有人唔抵得係咩心態......

死神Lv.3能力覺醒
舊 02-09-23, 07:15 PM   #292
昏迷童子Sleepy
新澳門殖民星住民甲

咪‧一‧X‧樣......

上面班糕層繼續腦裝屎......
好在下面個小編識玩......

引用:
Yahoo 娛樂圈
十大中文金曲︳港台IG編輯疑似撳錯掣 轉發負評限動恥笑「十大廢老中文金曲」
2023年2月9日週四 下午12:08

港台主辦嘅十大中文金曲頒獎音樂會,近期公布候選名單,雖然有傳唔少唱片公司都答應派歌手支持,但係睇返樂迷有份參與投票嘅幾個獎項角逐名單,當時得令嘅林家謙、近年表現唔錯嘅陳蕾、岑寧兒,盛傳被港台封殺嘅謝安琪、許廷鏗、Serrini、方皓玟等都被消失。反而資歷深厚嘅譚詠麟、劉德華、郭富城,就會同出道未夠2個月嘅魏浚笙(Jeffrey)一齊爭優秀流行歌手大獎。

有網民就此事出post恥笑,認為十大金曲成為「十大廢老金曲」,仲話連加拿大嘅中文電台搞嘅音樂大獎都冇咁廢。不過港台都「落後」唔晒,因為佢地官方IG嘅管理員,居然將呢則帖文轉發……咁當然係撳錯掣啦,於是好快就刪咗帖。

而尋日港台舉行嘅十大中文金曲記者會上,負責人回應點解林家謙冇份角逐優秀歌手、COLLAR冇緣新人獎等問題。高層之一李錦明話林家謙嘅歌冇上過中文歌曲龍虎榜三甲,而COLLAR就係舊年新人,所以唔符合準則……喎。

死神Lv.3能力覺醒
舊 02-10-23, 06:49 PM   #293
昏迷童子Sleepy
新澳門殖民星住民甲

上得山多終遇虎......
引用:
余迪偉半裸照登艾粒演唱會發文鬧爆:呢單嘢係性取向同職場歧視﹗

撰文:洪曉璇
出版:2023-02-10 10:19
更新:2023-02-10 12:56

艾粒兩位成員少爺占同當奴,2月9日晚於九展Star Hall舉行一連四場艾粒part 2演唱會,不少圈中人都有到場支持,但同屬商台DJ的余迪偉,卻在SHOW後發文怒斥二人「你地都有頭有面有地位,仲玩?」

多年來艾粒都有以「迪偉後花園」「迪偉俱樂部」作搞笑橋段,從余迪偉上載的照片見到艾粒part 2演唱會舞台大螢幕,有一張余迪偉赤裸上身浸溫泉照片,並打上「迪偉同你浸溫泉」字眼,但原來艾粒事前並未得到本人同意取用照片,令余迪偉嬲到於社交網鬧爆艾粒:「Enough is enough! 你哋都玩咗咁多年啦,我都冇出聲咁多年啦,你哋都有頭有面有地位,仲玩?呢張相係我IG嘅,有冇經過我同意上你哋個大台去賺錢呢?呢單嘢係性取向歧視同埋職場歧視!」

原文網址: 余迪偉半裸照登艾粒演唱會發文鬧爆:呢單嘢係性取向同職場歧視﹗ | 香港01 https://www.hk01.com/article/865739?...edium=referral
引用:
余迪偉鬧爆「性取向同職場歧視」 艾粒發文:會更改餘下場次內容

撰文:洪曉璇
出版:2023-02-10 15:18
更新:2023-02-10 15:50

商台DJ余迪偉2月9日晚忽然爆SEED,在網上鬧爆電台同事艾粒甄子康(少爺占)及唐劍康(當奴),直斥二人:「係性取向歧視同埋職場歧視!」當奴與少爺占先後在2月10日下午3時發文向余迪偉道歉:「我知道錯了對不起。」

艾粒part 2演唱會舞台大螢幕,有一張余迪偉赤裸上身浸溫泉照片,並打上「迪偉同你浸溫泉」字眼,但原來艾粒事前並未得到本人同意取用照片,令余迪偉嬲到於社交網鬧爆艾粒:「Enough is enough! 你哋都玩咗咁多年啦,我都冇出聲咁多年啦,你哋都有頭有面有地位,仲玩?呢張相係我IG嘅,有冇經過我同意上你哋個大台去賺錢呢?呢單嘢係性取向歧視同埋職場歧視!」

事件發生大半日後,當奴與少爺占先後在2月10日下午3時發文向余迪偉道歉,全文如下:

原文網址: 余迪偉鬧爆「性取向同職場歧視」 艾粒發文:會更改餘下場次內容 | 香港01 https://www.hk01.com/article/865882?...edium=referral
引用:
被艾粒性取向同職場歧視 余迪偉開記招回應:佢哋以後唔好再咁玩

撰文:關穎賢
出版:2023-02-10 17:38
更新:2023-02-10 18:36

由甄子康(少爺占)及唐劍康(當奴)組成的艾粒昨晚(9日)舉行演唱會,期間在熒幕上展示余迪偉的半裸照公開取笑。迪偉得悉事件後隨即在Instagram爆Seed發文鬧爆艾粒「係性取向歧視同埋職場歧視!」。由於事件持續發酵,艾粒於今日(10日)下午出Post向迪偉道歉,而迪偉亦於下午4點在商台舉行記者會回應此事。

迪偉在記者會詳細交待事件,並指自己忍氣吞聲多年,覺得是時候發聲。期間亦分享了一位前度,因為受到歧視最後選擇自殺,自己亦因而耿耿於懷多年:「我係好無所謂嘅人,我做人亦都非常光明磊落,但經過今次,我嘅嬲唔單只係要為自己發聲,我亦都要為一眾受到任何歧視嘅人發聲。」對於艾粒公開道歉,迪偉直言一定會原諒對方,並指道歉真誠。問到會否要求兩人當面道歉?迪偉表示不會,又或者待兩人完成演唱會再說:「佢哋以後唔好再咁玩,或者玩任何人,亦都唔係淨係佢哋,希望所有人,任何歧視都唔啱。」

提到啞忍多年,迪偉指過去多年一直都被艾粒以「迪偉後花園」及「迪偉俱樂部」來取笑,有粉絲曾經投訴及去信平機會,而艾粒亦知情。被問到更艾粒是否還是朋友,迪偉直言:「可以算係㗎,如果佢哋當我係,我無所謂㗎。(有冇介意佢哋喺你IG偷你啲相嚟用?)呢個反而唔係最大介意,你Post得出嚟,預咗人用。(覺得佢兩個本身係咪歧視同性戀者?)呢個我唔批評喇,我喺呢件事覺得佢唔應該咁玩啫。(今次出嚟講,係咪因為《給十九歲的我》啟發?)完全唔關事,唔好相提並論。」

問到為何要等這麼多年後才發聲,迪偉坦言:「係時候要Stop,以後唔好再做。(佢哋係商台高層,怕唔怕以後影響工作?)都要面對,咁大把行出嚟講平權嘅人之後都會有啲不幸都唔頂,你話我勇敢又好,要出聲都好,我覺得係要做。」至於可會因此事而與艾粒產生芥蒂?迪偉認為不會:「工作還工作,喺職場上如果有朋友係Bonus嚟嘅,職場上唔係朋友咪點吓頭,講句早晨,買吓Lunch無所謂,食吓飯都得。」

另外,迪偉又提到早前出席商台舉辦的慈善籃球賽事,被兩位壯男抬出場,當時艾粒嘲:「迪偉掂過個波好污糟,你哋唔好掂。」雖然當時自己不覺得是一回事,反而粉絲向他反映太過份,更去信平機會投訴。

其後迪偉更透露一段往事令自己感覺非常差:「曾經有同事帶小朋友嚟公司玩,小朋友同我玩嘅時候,同事老公就叫小朋友唔好同呢個哥哥玩,話哥哥玩嘅嘢同我哋唔同,佢玩後面。我就同小朋友講,佢當時只有一、兩歲,亦都係講畀佢爸爸媽媽聽,叫佢喺呢種父母底下要小心成長。」

原文網址: 被艾粒性取向同職場歧視 余迪偉開記招回應:佢哋以後唔好再咁玩 | 香港01 https://www.hk01.com/article/865941?...edium=referral

死神Lv.3能力覺醒

此篇文章於 02-10-23 06:53 PM 被 昏迷童子Sleepy 編輯。
舊 02-20-23, 03:02 AM   #294
昏迷童子Sleepy
新澳門殖民星住民甲

都明白大家近年注重番本地音樂會少左留意日韓方面......
但係估唔到係會連SM大地震到隨時俾HYBE吞埋都冇人理......

順便一提...今年黎到七年大刼0既團有......
引用:
她們終究沒挺過七年魔咒!2023年即將面臨合約到期(&已解散)的12組歌手偶像團體
2023年2月20日週一 上午8:00
【MV】你喜歡的偶像團體,也遇到了七年魔咒&今年續約的狀況嗎? 以2016年出道為基準,2023年真的有好多組人氣團體遇到續約和七年魔咒,M編整理了一下最新的續約狀況,也放上了各團的熱門MV給大家欣賞,目前也有已經宣布解散,或著不與公司續約的歌手,讓許多粉絲感到非常遺憾。

▼Brave Girls(合約到期全員不續約,發行最後一首單曲〈Goodbye〉)
▼MOMOLAND(已解散,爆紅時9人,後期剩6人)

▼BLACKPINK
▼NCT U、NCT 127、NCT DREAM
▼宇宙少女
▼ASTRO(躲過七年魔咒,公司聲明:JIN JIN、車銀優、文彬、尹產賀已續約,ROCKY 深入協商中,MJ 則等他退伍後再商談。)
▼SF9(躲過七年魔咒,全員在2021年3月提前續約完成。)
▼PENTAGON
▼VICTON
▼KARD(躲過七年魔咒,於去年7月和公司再續約三年)

死神Lv.3能力覺醒

此篇文章於 02-21-23 07:05 PM 被 昏迷童子Sleepy 編輯。
舊 03-26-23, 11:15 AM   #295
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
康王朝何去何從??

https://www.hollywoodreporter.com/ne...235360852/amp/

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-10-23, 02:10 AM   #296
昏迷童子Sleepy
新澳門殖民星住民甲

其實有冇人知發生咩樹......
係咪有人覺得某d組合獎俾偶像團體搶左條氣唔gur?......

正如某個回覆話齋...
批評絕對可以...但係冇必要玩到人身攻擊啫......
你睇下ToNick攪個爛gag都俾人講成係攻擊性言論......
你而家篇野仲連登過連登......
定話你諗住學Wyman走去英國唔返香港先......

P.S.
會唔會過兩日又聽到話其實係部電話俾佢條女開左黎亂打以為幫佢出頭......
反正佢條女個朵都臭哂...幫手擋多兩刀冇乜所謂......

死神Lv.3能力覺醒
舊 05-10-23, 12:51 PM   #297
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
經常唔出活動,其實退團都好正常

So Ching蘇芷晴傳退團ViuTV突開記招 COLLAR八人合體成絕響
https://www.hk01.com/article/896432
由手機版發出
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-10-23, 07:02 PM   #298
昏迷童子Sleepy
新澳門殖民星住民甲

都預左會係咁......
先唔講其他...一面顧住演出一面照顧男友負荷實在太大喇......

不過會方又係爭唔落0既......
成場記招Wing姐都唔知響度做過乜......
身為經理人咁大單野你起碼都幫班女頂住幾題難答0既好卦......

定話其實呢d係暗黑兵法...而家個個都鬧哂落你度咁就冇人理隊員們有冇講錯野啦......

死神Lv.3能力覺醒
舊 05-10-23, 09:39 PM   #299
IDGAF
The One

蘇師兄…

So Ching退隊缺席COLLAR記者會 Gao祝福:讓她過平靜生活 Winka為8-1=0解畫
https://channelchk.com/%E5%8D%B3%E6%...A7%A3%E7%95%AB
足本版|So Ching退隊缺席COLLAR記者會 Winka解釋8-1=0:歸零重新出發|Channel C HK
https://youtu.be/IrS0WcnH2_E

女團COLLAR今舉行記者會,交代成員So Ching(蘇芷晴)宣佈離團一事。記者會於下午3點舉行,成員沈貞巧(Gao)、王家晴(Candy)、許軼(Day)、蘇雅琳(Ivy So)、邱彥筒(Marf)、李芯駖(Sumling)和陳泳伽(Winka)及經理人戴穎一同現身,So Ching則沒有出席。

舊 05-11-23, 07:37 PM   #300
昏迷童子Sleepy
新澳門殖民星住民甲

本來想寫番呢個林0既金句黎close file......
點知話咁快又有人衝出黎......

如果連批評同辱罵都唔識分0既話好心就咪出黎獻醜啦......

另外...講真份道歉聲明其實主要都係為搞到自己人設崩壞而發......
原理同林襄俾人影到煲煙之後要道歉一樣......

死神Lv.3能力覺醒

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
娛樂新聞報告 Vol. 10 Terry仔 Neo Entertainment TREND 1000 09-08-14 12:05 AM
tales of series VOL 2 盒蛋&膠扣 & DISSIDIA FINAL FANTASY TRADING ART VOL 2 sariel 買賣專區 5 10-12-13 10:38 PM
吹水專區 Vol.1738《~!@#$%^&^~!@#$%^!@#$%^&**&^%$#@!@#$%^》 Yakumo Fujii 吹水專區 1002 02-14-11 07:36 PM
利物浦之友 News & Discussion Vol.11 ~ [超聯戰報] 打呲戰復仇失敗,主場被愛華頓悶和 ~ syncmaster 球會討論區 1030 02-11-07 01:34 AM

現在的時間是 12:32 PM

手機版 | APP版