Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 收藏品討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-20-09, 05:03 PM   #1
pkkuen007
Junior Member

註冊日期: Mar 2004
請問點解我次次玩完噴油,下次再玩,一開始都會噴陣水???
同埋加air tank,個泵係咪冇熱得咁快???thx
pkkuen007 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-20-09, 06:54 PM   #2
HAKAIDER
God of Gamer
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: pkkuen007 查看文章
請問點解我次次玩完噴油,下次再玩,一開始都會噴陣水???
同埋加air tank,個泵係咪冇熱得咁快???thx
你個水隔係咪直接裝係風泵出風位?

係的話可以加裝一條約3~4呎風喉在風泵/水隔之間

空氣在經過風喉内會先降温再進入水隔 ,自然就會減少水隔内的積水

而且風喉也有一定的穩壓作用

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-20-09, 06:14 PM   #3
K_Alien

註冊日期: May 2009
XBox Live Gamertagkeyalien
係唔係你每次噴完油都冇放返d水出黎呀?
K_Alien 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-20-09, 06:49 PM   #4
pkkuen007

我有放水格d水
舊 05-24-09, 06:40 PM   #5
pkkuen007

係,水格連住個泵
舊 06-25-09, 03:54 PM   #6
Hung99hk
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2005
近期預算入手 VF-25S
想將透明機窗上透明紫 (手油)
因比較小接觸透明部件
請高手門解答以下問題:

1. 應該用那種組合比較理想?
a. 郡氏油性透明紅 + 透明藍 + thinner
b. 雙星法榔透明紅 + 透明藍 + X20

2. 因怕手油留下筆觸,是否加入對應開油水開稀比較好? 但加入開油水會否令透明油變啞色??

3. 機窗黑框部份容易處理嗎? 應先上透明油再畫黑框?

4. 因怕上黑框時會出錯令透明油部份受損,可否在機窗裹面上透明油而不在表面上? (即出面油黑框,入面上透明油)

請打救一下小弟

8750 5764 1526 4448
user name: GAP
add me play together la~

add 左我 ge 人請 PM
Hung99hk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-25-09, 04:31 PM   #7
amaderasu
Crazy Gamer

引用:
作者: Hung99hk 查看文章
因比較小接觸透明部件
請高手門解答以下問題:

2. 因怕手油留下筆觸,是否加入對應開油水開稀比較好? 但加入開油水會否令透明油變啞色??

4. 因怕上黑框時會出錯令透明油部份受損,可否在機窗裹面上透明油而不在表面上? (即出面油黑框,入面上透明油)

請打救一下小弟
油唔洗法榔都OK啦, 用4 既做法比較大路
amaderasu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-09, 06:55 PM   #8
kog
Moderator
リン・ミンメイ

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: Hung99hk 查看文章
因比較小接觸透明部件
請高手門解答以下問題:

請打救一下小弟
手油透明油本身就好難平均和冇筆跡,透明紫又是好難溝得靚,
我意見就是唔攪好過攪,只油黑框部份,黑框部份掃外面

kog 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-30-09, 06:00 PM   #9
Apricot

註冊日期: Oct 2007
低手一問,電鍍件過完洗甲水,再浸完漂白水之後,個面鋪左一層薄膜
請問係咪只可以物理移除佢(刮走佢/刷走佢,etc)
因為小弟番工時間太長,一番黎就即訓咁滯,雖然知道模型係要時間但都係想偷下懶
Apricot 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-10-09, 12:16 PM   #10
豆腐銓

註冊日期: Dec 2005
問: 其實有冇4mm既手鑽用drill blade賣?

如果冇既有冇一個易d既方法張一個圓筒型既物體整細1mm?
豆腐銓 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-10-09, 12:24 PM   #11
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
作者: 豆腐銓 查看文章
問: 其實有冇4mm既手鑽用drill blade賣?

如果冇既有冇一個易d既方法張一個圓筒型既物體整細1mm?
想將4mm > 3mm ?

直接用電鑽的索頭索住來打磨就可以

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 09-10-09, 12:37 PM   #12
豆腐銓

係4mm > 3mm
不過我想磨既係類似gunpla關節用既軟膠

基於我係模型新手, 好多tools都未有, 而家只係想張之前某d爛左既toys補番好
舊 09-10-09, 12:52 PM   #13
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
作者: 豆腐銓 查看文章
係4mm > 3mm
不過我想磨既係類似gunpla關節用既軟膠

基於我係模型新手, 好多tools都未有, 而家只係想張之前某d爛左既toys補番好
關節用既軟膠..............

有其它代用關節適合嗎?

再不然自行改動關節位裝上新關節吧

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 09-10-09, 01:34 PM   #14
豆腐銓

引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
關節用既軟膠..............

有其它代用關節適合嗎?

再不然自行改動關節位裝上新關節吧

其實我係攪緊volks出個d a3

腰部件

鐵的部份為接駁腰部件的地方

買回來的parts

我是打算用買回來的parts, 磨成合適的大小, 放進去腰部件的小孔裡. 加強本體跟腰部件的保持力
舊 09-17-09, 02:24 PM   #15
TCS_disable
我有車車~

可能OT...如果搵野油 PSP,最好用咩顏料好?
TCS_disable 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-25-09, 11:30 PM   #16
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001

呢set油用黎油咩?

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-09, 01:57 PM   #17
簡..
Game Master

註冊日期: Jan 2008
引用:
作者: jaVaj ◣ 查看文章

呢set油用黎油咩?
首辦 <---廢話?
http://www.mr-hobby.com/itemlist/pg61.html

你是被盒封面包裝吸引? 還是....?

引用:
作者: TCS_disable 查看文章
可能OT...如果搵野油 PSP,最好用咩顏料好?
看來"貼"或買殼會是正路.
曾自行將psp上色的人應該很少...

(碎碎念)
簡.. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-09, 05:49 PM   #18
TCS_disable
我有車車~

引用:
作者: 簡.. 查看文章
看來"貼"或買殼會是正路.
曾自行將psp上色的人應該很少...
I just want recover Silver parts ....
TCS_disable 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-09, 08:52 PM   #19
amaderasu
Crazy Gamer

引用:
作者: TCS_disable 查看文章
I just want recover Silver parts ....
如果花左少少就買支銀油, 唔開稀, 搞勻, 直接點落花左0既地方, 如果遮唔住就點
之後用粗 幼 仕上 拋光, 用拋光布摔令佢, 效果可能冇原本咁好

如果係好花就買過個殼=.=""
舊 10-01-09, 01:41 PM   #20
walker3600
Senior Gamer

註冊日期: Jul 2008
模型新手, 有些問題想問:

1.雙星白蓋同橙蓋有什麼分別?普通痴野用什麼膠水?
2.新手用什麼筆刀好, 我見OLFA筆刀AK-1好似幾好, (我想用來去水口)
3.消光我常常聽人用郡氏半光澤, 是否通常都是用它?
4.消光應該幾時噴? 砌好之後定係未剪件之前?
5. Mr.topcoat 同 Mr. super clear 有什麼分別? 應該用哪個來消光?

thx

此篇文章於 10-02-09 01:35 AM 被 walker3600 編輯。
walker3600 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-09, 05:40 PM   #21
amaderasu
Crazy Gamer

引用:
作者: walker3600 查看文章
模型新手, 有些問題想問:

1.雙星白蓋同橙蓋有什麼分別?普通痴野用什麼膠水?
2.新手用什麼筆刀好, 我見OLFA筆刀AK-1好似幾好, (我想用來去水口)
3.消光我常常聽人用郡氏半光澤, 是否通常都是用它?
4.消光應該幾時噴? 砌好之後定係未剪件之前?
5. Mr.topcoat 同 Mr. super clear 有什麼分別? 應該用哪個來消光?

thx
1. 普通痴野用橙蓋都得啦
2. 呢個要你自己試, 每個人控刀方法都唔同
3. 消光當然用抗UV消光最穩陣
4. 消光當然係最後0既步驟
5. 冇睇錯就係同一類野, 感覺上Mr. super clear比Mr.topcoat更高品質(可能係我錯覺)
舊 10-02-09, 11:38 PM   #22
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
作者: amaderasu 查看文章
5. 冇睇錯就係同一類野, 感覺上Mr. super clear比Mr.topcoat更高品質(可能係我錯覺)
Mr.topcoat > 水性

Mr. super clear > 油性

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 10-04-09, 06:43 PM   #23
walker3600
Senior Gamer

註冊日期: Jul 2008
如果要噴消光, 要噴多少層?

另外上網見到好多磨水口既次序:

400 >600 >800
400 >800 >1200 >2000
400->800->1000->1200
有d有又話最後1500

其實如果唔上色, 個次序應是那樣?
THX
walker3600 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-09, 07:01 PM   #24
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
作者: walker3600 查看文章
如果要噴消光, 要噴多少層?

另外上網見到好多磨水口既次序:

400 >600 >800
400 >800 >1200 >2000
400->800->1000->1200
有d有又話最後1500

其實如果唔上色, 個次序應是那樣?
THX
不用在意次序的...........

自己覺得表面不 [多句] 幼滑就再用細一号的沙紙多磨幾次就可以

總之砌模形既人係"你" , 砌完之後自己滿意就OK

噴消光也同樣..........噴完一次之後留意表面光沢的變化, 覺得不 [多句] 啞就多噴一次

砌模形係講求最終 "効果".........不應盲目地將其 "數理化"

有考慮過噴消光時遠噴, 近噴的不同効果嗎? 很有趣的不妨―試 //

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 10-04-09, 07:05 PM   #25
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
有考慮過噴消光時遠噴, 近噴的不同効果嗎? 很有趣的不妨―試 //
唔有趣....太近會出白泡

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 02:37 AM

手機版 | APP版