Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 11-10-15, 05:19 AM   #451
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: wuxu 查看文章
抗輻寧呢d就唔算問題,但係對白個邊有時覺得好怪
引用:
作者: 大覺屋師真 查看文章
吾係呀,抗輻寧依個名翻得幾好呀
其實最衰係台灣團隊去翻都吾好整d台語啦大佬,你要顧下其他中文區既人先得架
引用:
作者: david 查看文章
FO玩日版...

我覺得等中文MOD好過官方爛翻譯囉,反正XBOX ONE版對應PC MOD

http://www.gaforum.org/showpost.php?...&postcount=157
差唔多兩個月前我已經插緊,鬼頭單機RPG O既官方中文翻譯出曬名就是爛...

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-10-15, 06:15 AM   #452
大懶財
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2006
PSN  IDJACKYSIN
引用:
作者: david 查看文章
差唔多兩個月前我已經插緊,鬼頭單機RPG O既官方中文翻譯出曬名就是爛...
玩主機版嘅我表示 好過冇la

啱聽嘅說話,就係金石良言....相反就當你透明.
(  ̄ー ̄)人(゚д゚;)
大懶財 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-10-15, 07:11 AM   #453
Alpha
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2012
Performance Analysis: Fallout 4

All things put into perspective, Fallout 4 does hold 30fps as a general rule, but drops are noticeable. For example, moving between major city areas is a particular strain on the engine, causing PS4 and Xbox One to drop to 20fps in matching spots on the map. Like clockwork, each platform lurches downward for a spell when passing a threshold in the environment - suggesting assets are being decompressed on the fly for the next location. 30fps is restored relatively quickly on arriving at the next spot, and it's business as usual from there. However it's not an ideal setup when these connecting areas are filled with enemies, and controller response suddenly takes a hit - though PS4 holds a frame-rate advantage in matching runs.

On top of this, Xbox One is unique in its suffering of a stuttering issue, halting the game experience for up to a second during play. It's a glaring hitch downward, and matching runs to the gates of Diamond City shows Xbox One dropping to a record 0fps (zero) while PS4 turns the same corner at 28fps. Each has their blips, but having tested two separate Xbox One and PS4 consoles, the results are always the same across the world at large; we get sizeable stutters on Microsoft's console that aren't present on PS4.

For now though, evidence so far suggests those buying Fallout 4 on console should get an overall smoother experience from PS4. It's far from perfect, and we have a suspicion re-tests will be due once each machine receives new patches down the line. As ever, we'll update as new information comes in. Meanwhile, for those with PC as their platform of choice, all the signs look good for a smooth experience even on budget kit. We're currently putting together an in-depth guide to settings tweaks and recommended setups, so expect that in the next couple of days.

http://www.eurogamer.net/articles/di...mance-analysis

此篇文章於 11-10-15 07:18 AM 被 Alpha 編輯。
Alpha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-10-15, 09:13 AM   #454
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: wuxu 查看文章
抗輻寧呢d就唔算問題,但係對白個邊有時覺得好怪
好在一路打算玩英文.

係呢係呢, D對話option係咪同以前一樣定真係極度簡化?

舊 11-10-15, 10:10 AM   #455
whassupbun

註冊日期: Jul 2010
PSN  IDwhassupbun
XBox Live Gamertagwhassupbun
引用:
作者: wing 查看文章
好在一路打算玩英文.

係呢係呢, D對話option係咪同以前一樣定真係極度簡化?
我琴晚玩左一兩個鐘, 其實我覺得唔係, 佢只係簡化左個介面
以前因為主角冇配音, 佢要show晒全句句子出黎, 你先知自己揀左答人乜野
依家簡化變左四個選擇, 縮短左句子變單字比你揀, 但你揀左之後配音一樣會將全句回應完整讀番出黎, 唔係揀Yes就真係答單字Yes, 所以我覺得問題不大

whassupbun 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-10-15, 10:48 AM   #456
jeffyen83
Insane Gamer

註冊日期: Apr 2010
第一個人整左好耐,算好樣,點知中bug,會成日個畫面暗晒
Load save都冇用。。。
重新開過隻,求期整,點知越睇越樣衰
又想重開。。。

仲有生存模式唔係hardcore?唔使吃喝睡既?
jeffyen83 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-10-15, 10:55 AM   #457
reiyaw
Crazy Gamer
絶望を焚べよ

註冊日期: Dec 2011
3DS Friend Code4081 6920 1571
PSN  IDReiYaw
XBox Live Gamertag360已丟
引用:
作者: whassupbun 查看文章
以前因為主角冇配音, 佢要show晒全句句子出黎, 你先知自己揀左答人乜野
依家簡化變左四個選擇, 縮短左句子變單字比你揀, 但你揀左之後配音一樣會將全句回應完整讀番出黎, 唔係揀Yes就真係答單字Yes, 所以我覺得問題不大
以前睇晒成句可以知道自己講乜...
太簡化就會變左Glass Him...

reiyaw 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-10-15, 11:29 AM   #458
wing
格鬥低手

引用:
咁都唔係太好....我睇英文可以明95%, 但聽可能只聽到70-80%
而且咪限制左一次只得4個選擇? 以前好多唔同perk的特殊選擇, 依家咪會少左?

舊 11-10-15, 11:36 AM   #459
david
The One

註冊日期: Mar 2002
無得開CLOSED CAPTION?正常係要有的(鬼頭REGULATIONS)。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-10-15, 11:50 AM   #460
whassupbun

註冊日期: Jul 2010
PSN  IDwhassupbun
XBox Live Gamertagwhassupbun
引用:
作者: wing 查看文章
咁都唔係太好....我睇英文可以明95%, 但聽可能只聽到70-80%
而且咪限制左一次只得4個選擇? 以前好多唔同perk的特殊選擇, 依家咪會少左?
有字幕架嘛
我暫時見係得四個囉, 正方圓圈三角交叉, 一樣有得用Persuasion既, 個對話選擇會變左其他顏色, 黃色等如最易成功說服, 紅色等如最難, 中間好似仲有一個色, 唔記得左 (我估橙掛)

見啲review咁高分, 大家唔洗咁擔心丫 如果簡化得太過份應該已經比人鏟到上天花板啦

whassupbun 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-10-15, 11:57 AM   #461
reiyaw
Crazy Gamer
絶望を焚べよ

註冊日期: Dec 2011
3DS Friend Code4081 6920 1571
PSN  IDReiYaw
XBox Live Gamertag360已丟
引用:
有字幕架嘛
我暫時見係得四個囉, 正方圓圈三角交叉, 一樣有得用Persuasion既, 個對話選擇會變左其他顏色, 黃色等如最易成功說服, 紅色等如最難, 中間好似仲有一個色, 唔記得左 (我估橙掛)

見啲review咁高分, 大家唔洗咁擔心丫 如果簡化得太過份應該已經比人鏟到上天花板啦
metacritic 打手分都係得89分 AAA真係唔算高(而且講到明係打手分 )
user review分應該都要等一星期

唔係話柴佢台 今次fallout4 launch大家疑問都多
B社宣傳又擺明避重就輕..唔知想點
(例如骨架動畫用返skyrim兼用卡... E3特登cut走唔比你知)

寫紙板變左盾牌

reiyaw 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-10-15, 12:21 PM   #462
柯士甸
愛姿病x奶茶毒~

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDfoxaustin
引用:
作者: jeffyen83 查看文章
係,有得轉三身視點
咁真係唔錯喎
唔該哂

舊 11-10-15, 12:42 PM   #463
Sgodkyo
the one

註冊日期: Jan 2003
不嬲都話 fallout 係 Skyrim has gun 架啦

舊 11-10-15, 12:48 PM   #464
Amuro0093

註冊日期: Aug 2009
PSN  IDgio0079
XBox Live GamertagSilentEagleF15N
Trainer:
http://www.cheathappens.com/21191-PC-Fallout_4_cheats
Amuro0093 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-10-15, 01:14 PM   #465
minekaoru
Crazy Gamer
UROBOROS

註冊日期: Nov 2004
3DS Friend Code0087 3062 9709
PSN  IDminekaori
XBox Live GamertagDLLMisFun
打ps4版不知是否frame rate問題
用第3身都打到想嘔...
我都是放game,乖乖買pc版算了...
(如果有人想要就pm我啦,我買$380,如果冇我先去買賣區開post)
minekaoru 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-10-15, 02:10 PM   #466
wing
格鬥低手

引用:
作者: minekaoru 查看文章
(如果有人想要就pm我啦,我買$380,如果冇我先去買賣區開post)
請check pm

舊 11-10-15, 02:15 PM   #467
大覺屋師真
The One

3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
引用:
可以試下set高鏡頭敏感度, 當需要大幅度轉身時可以一步到位,唔駛睇佢室住咁慢慢轉. 會好少少.
不過家用版fallout相對都係易暈D. 始終frame rate唔高又要低頭搵野

相薄
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-10-15, 03:19 PM   #468
ZEROBO
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDx360
XBox Live GamertagHK360
今集個女人算叫靚女!
ZEROBO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-10-15, 03:47 PM   #469
Amuro0093

註冊日期: Aug 2009
PSN  IDgio0079
XBox Live GamertagSilentEagleF15N
引用:
PC 版要今晚12點先解鎖
Amuro0093 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-10-15, 06:19 PM   #470
大覺屋師真
The One

3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
引用:
作者: ZEROBO 查看文章
今集個女人算叫靚女!
巴哈依個砌得幾好算係.

相反依個就......比佢笑死

相薄

此篇文章於 11-10-15 06:22 PM 被 大覺屋師真 編輯。
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-10-15, 08:37 PM   #471
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
Fallout 4 PC Graphics Card Benchmark – 1080, 1440, & 4K FPS Tested

http://www.gamersnexus.net/game-benc...ll-resolutions

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-10-15, 09:04 PM   #472
hap3afrien
Game Master

註冊日期: Dec 2005
Wii U IDfung_Lam90
3DS Friend Code0259 0644 3586
pip-boy 2000fun有貨好彩啫, 不過深夜先有得玩
最後只係紙盒有中文細字, game盒中英文, pip-boy盒/說明書全英

另外amazon訂果隻今日上船24號先到

舊 11-10-15, 09:20 PM   #473
minekaoru
Crazy Gamer
UROBOROS

引用:
作者: Amuro0093 查看文章
PC 版要今晚12點先解鎖
今早steam買了
一早在玩
舊 11-10-15, 09:22 PM   #474
minekaoru
Crazy Gamer
UROBOROS

引用:
作者: 大覺屋師真 查看文章
可以試下set高鏡頭敏感度, 當需要大幅度轉身時可以一步到位,唔駛睇佢室住咁慢慢轉. 會好少少.
不過家用版fallout相對都係易暈D. 始終frame rate唔高又要低頭搵野
我覺得是家用版的第三身視點太近再加上drop frame所致
pc版是可以調校得很遠的
結果pc版玩了差不多的進度
一d都沒有暈
舊 11-10-15, 09:33 PM   #475
hap3afrien
Game Master

註冊日期: Dec 2005
Wii U IDfung_Lam90
3DS Friend Code0259 0644 3586
果d叫cinematic

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
賣/換P4 Fallout 4 GP03D 買賣專區 1 12-11-15 05:49 PM
Fallout 3 神祕人1號 電視遊戲討論版 618 12-02-13 04:34 PM
fallout 3 enilyks PC電腦遊戲討論版 7 10-24-08 01:00 PM
Fallout 3? okman PC電腦遊戲討論版 1 04-20-07 09:20 PM
fallout 2 and fallout tastics 西野村中一條河 PC電腦遊戲討論版 2 08-18-03 06:12 PM

現在的時間是 02:29 AM

手機版 | APP版