Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 03-28-05, 10:58 PM   #1
HK-X-Force
Insane Gamer

註冊日期: May 2003
動漫講座 - 萌 & 殺必死 (Moe & Service)

近年來,一大堆如《草莓100%》、《Love Hina》、《Chobits》、《守護月天》、《AngelDust》等萌及殺必死動漫畫推出,市場反應不俗,究竟這潮流是何時開始?香港中文大學動漫畫研究社請來了 方墨ACG 的楊威利及傑特,還有 動漫線 主筆內木一郎為大家論盡 Moe 與 Service,解開其本質,分析它們對動漫所帶來的影響及透視將來的前景!

講者:
楊威利、傑特:方墨創作人簡介
內木一郎:動漫線主筆

日期:四月七日 (星期四)
時間:7:30~9:30p.m.
地點:中大利黃瑤璧樓一號演講廳 (ELB LT1)

當日由晚上七時開始,在大學火車站 (中文大學出口) 會有幹事帶大家到講座場地,希望大家能抽空出席,謝謝。如有疑問,歡迎聯絡我們:acsoc@cuhkacs.org

版權新聞及文章分享:知識產權關注小組

此篇文章於 03-28-05 11:03 PM 被 HK-X-Force 編輯。
HK-X-Force 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-29-05, 02:32 PM   #2
安東尼さん
Game Master
好人

註冊日期: Oct 2004
XBox Live Gamertagantony617
係唔係開放俾公眾?

定係中大學生先聽得?

安東尼さん 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-29-05, 03:01 PM   #3
HK-X-Force

歡迎全港動漫迷來參加

請於當日晚上七時至七時半到達大學火車站 - 中文大學出口,本社會有幹事帶路。如果想先取小弟的手提電話號碼,請 PM 我

P.S. 順帶一提,由於講座由 7:30~9:30p.m.,聽衆可考慮先「醫肚」。 (火車站有美心餐廳)

此篇文章於 03-29-05 03:22 PM 被 HK-X-Force 編輯。
舊 04-05-05, 08:54 PM   #4
HK-X-Force

提一提大家,講座是就後天 (四月七日) 啊~

舊 04-05-05, 08:58 PM   #5
咩Feel
Game Master
脫線一族

PSN  IDMaTTheWHk01
XBox Live GamertagMaTTheW Hk01
閒日...........
要返學..............
第日測驗...........
好想去...........................

舊 04-07-05, 01:45 AM   #6
Asurada
God of Gamer
機動六課的一等空尉

註冊日期: Apr 2003
明日就係啦~~有無人去聽?

舊 04-07-05, 02:05 AM   #7
HK-X-Force

>.<
大家黎唔到都仲有機會,我地仲會有錄音,遲 D 網上廣播再通知大家 ^^"

舊 04-07-05, 10:09 AM   #8
白薔薇騎士
まきちゃん

註冊日期: Jun 2003
引用:
作者: Asurada
明日就係啦~~有無人去聽?
你去
仲有冇人去
有人陪就去

我唔係蘿莉控,只係我咁啱我鍾意d角色大部份係蘿莉姐
天道語錄:
everything is awesome
白薔薇騎士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-07-05, 10:11 AM   #9
Asurada
機動六課的一等空尉

引用:
作者: 阿薩姆
你去
仲有冇人去
有人陪就去
我朋友有份搞~當然有人陪啦~
識的人之中都有十個八個去~
不過好似無乜GAF人咁喎~(得兩,三個)

此篇文章於 04-07-05 10:28 AM 被 Asurada 編輯。
Asurada 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-07-05, 10:41 AM   #10
白薔薇騎士
まきちゃん

引用:
作者: Asurada
我朋友有份搞~當然有人陪啦~
識的人之中都有十個八個去~
不過好似無乜GAF人咁喎~(得兩,三個)
咁你接我就去啦
個人上有d興趣

天道語錄:
舊 04-07-05, 11:33 AM   #11
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
引用:
咁你接我就去啦
個人上有d興趣
幾得意咁, 有o的性趣

Rice

舊 04-07-05, 11:38 AM   #12
白薔薇騎士
まきちゃん

引用:
作者: riceking
幾得意咁, 有o的性趣

Rice
咁夜你得咩?

p.s.飯王涼風動畫化喎
知唔知

天道語錄:
舊 04-07-05, 11:43 AM   #13
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

引用:
咁夜你得咩?

p.s.飯王涼風動畫化喎
知唔知
9:30好夜咩?

當然知啦, Magazine有講

Rice

舊 04-07-05, 11:46 AM   #14
白薔薇騎士
まきちゃん

引用:
9:30好夜咩?

當然知啦, Magazine有講

Rice
係我記憶中
你遲都係8點幾就走

咁今晚你去唔去架?

天道語錄:
舊 04-07-05, 12:18 PM   #15
riceking
一人前のダメ人間

引用:
係我記憶中
你遲都係8點幾就走

咁今晚你去唔去架?
食完飯答你
問題是今晚晚飯在哪吃

Rice

舊 04-07-05, 01:25 PM   #16
Asurada
機動六課的一等空尉

最好食o佐飯去~~
方墨講座無一次係十一點前講得完的~

舊 04-07-05, 01:35 PM   #17
riceking
一人前のダメ人間

我都係決定去, 不如一起在沙田吃飯如何?
青蛙好似都會去

Rice

舊 04-07-05, 02:23 PM   #18
白薔薇騎士
まきちゃん

引用:
我都係決定去, 不如一起在沙田吃飯如何?
青蛙好似都會去

Rice
都好
係新城市食啦
幾點
廢青蛙係唔係去

天道語錄:
舊 04-07-05, 02:36 PM   #19
riceking
一人前のダメ人間

引用:
都好
係新城市食啦
幾點
廢青蛙係唔係去
佢PM我話去, 我會直接搭廠車入. 18:00會到新城市

Rice

舊 04-07-05, 02:40 PM   #20
白薔薇騎士
まきちゃん

引用:
佢PM我話去, 我會直接搭廠車入. 18:00會到新城市

Rice
我時間較唔穩定
我知幾點會到

天道語錄:
舊 04-07-05, 02:51 PM   #21
PTX-003C
天下第一盲鬼

註冊日期: Dec 2004
PSN  IDKazamiChris
XBox Live GamertagGesphest MK III
守護月天don't have survice ar.....=.=|||

this sounds interesting....
too bad i can't come back for it...><

====================================================

BLOG: http://blog.roodo.com/blinder_geist

此篇文章於 04-07-05 02:55 PM 被 PTX-003C 編輯。
PTX-003C 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-07-05, 03:39 PM   #22
安東尼さん
Game Master
好人

註冊日期: Oct 2004
XBox Live Gamertagantony617
引用:
作者: HK-X-Force
當日由晚上七時開始,在大學火車站 (中文大學出口) 會有幹事帶大家到講座場地,希望大家能抽空出席,謝謝。如有疑問,歡迎聯絡我們:acsoc@cuhkacs.org

有冇識別ga?

例如拎住塊牌之類............

安東尼さん 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-07-05, 09:47 PM   #23
KENSNAKE
Ultimate Gamer
╮(╯_╰)╭

註冊日期: Feb 2005
好似幾有趣喎.但時間唔多O岩去唔到.
KENSNAKE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-07-05, 10:41 PM   #24
Asurada
機動六課的一等空尉

聽完~~雖然不是論點都有矛盾同問題所在~
但的確沒有太多悶場~

舊 04-07-05, 10:45 PM   #25
riceking
一人前のダメ人間

基本上我做了一點Note, 將講者的精句及主張記了下來.
等我整理一下之後再Post出來

Rice

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[轉貼]svchost.exe的工作 kotoko 手機資訊/電腦軟硬討論 4 07-15-04 08:03 PM
HKBN優惠!? angelsky 手機資訊/電腦軟硬討論 12 06-12-04 07:26 PM
恐怖病毒唔比洗? siufung518 手機資訊/電腦軟硬討論 20 03-26-04 12:18 AM

現在的時間是 10:22 PM

手機版 | APP版