Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Music UNIVERSE

主題工具 顯示模式
舊 08-14-03, 05:09 PM   #26
usayarE
God of Gamer

註冊日期: Jul 2002
Wii U IDusayarE
3DS Friend Code3952 6975 1779
PSN  IDusayarE
XBox Live GamertagusayarE
不如找日大家約出來夾呀
有冇人想玩piano duet 呀
usayarE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-03, 05:14 PM   #27
Rosicky
我愛攝影

註冊日期: Oct 2002
XBox Live GamertagykcisoR
引用:
Originally posted by onon :

玩住打鼓機先囉
去機鋪打鼓簡直係浪費金錢

英雄聯盟: Rosicky
Rosicky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-03, 05:16 PM   #28
usayarE

引用:
Originally posted by 高佬 :

去機鋪打鼓簡直係浪費金錢
買ps2之後買套鼓同game囉
玩到你隻手廢都得
舊 08-14-03, 05:18 PM   #29
Rosicky
我愛攝影

引用:

買ps2之後買套鼓同game囉
玩到你隻手廢都得
你俾錢呀?

舊 08-14-03, 05:19 PM   #30
usayarE

引用:

你俾錢呀?
玩就要付出架啦
舊 08-14-03, 05:22 PM   #31
Rosicky
我愛攝影

引用:

玩就要付出架啦
自己出去學仲好

舊 08-14-03, 07:36 PM   #32
『庭』
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2002
PSN  IDmagoting
XBox Live GamertagARTing
其實結他自學好唔好?
會唔會難明?
『庭』 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-03, 09:12 PM   #33
其卵
Game Master

註冊日期: May 2002
我係bass手..夾左1年band左右
鼓,結他,果d都識(夾夾下自然識埋..)
交換夾歌都無乜問題
我bass solo有好大個缺點
就係用感覺彈...唔肯背譜...
攪到d聲咩左一兩格音
次次熱血地背果陣
睇到d數字都想死,好似溫書咁..妖

自學結他= 唔好 =學壞手勢 = 完蛋
學速成班,再買書學d深d既野

01冷雨夜live果個bass solo我彈到8成..
係唔願背譜,攪到d聲咩黎咩斜...
但係我搵唔到03 beyond live果個冷雨夜live solo
(即係林曉培翻唱個版本)
guitaryou死左,不過唔死果陣都係無
邊到有比guitaryou更好既結他pro網呀

此篇文章於 08-14-03 09:17 PM 被 其卵 編輯。
其卵 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-03, 02:22 AM   #34
Rosicky
我愛攝影

引用:
Originally posted by 『庭』 :
其實結他自學好唔好?
會唔會難明?
幾難
一開頭真係好辛苦
我而家都自學中
因為冇錢搵人教

舊 08-15-03, 02:26 AM   #35
Rosicky
我愛攝影

引用:
Originally posted by 其卵 :
-skip-
其實有一個網值得分享
http://www.guitarplayer.com.tw/

自學結他既人必上這兒

>雖然個譜又真係幾煩
但夾band表演
咁都要迫住你去記架嘛
所以唔記唔得...

舊 08-15-03, 08:54 AM   #36
勇小朋友
Crazy Gamer
STEFANIE

註冊日期: Jan 2003
引用:
Originally posted by 小雨 :

玩左五年結他先識睇五線譜...||
個人越大學樂理越難...:@_@":
唔係架
其實個人越大就越易上手
而且做份paper都會小心d
通常都會高分d

我唔係好識結他....
但係結他係睇五線譜架咩?

此篇文章於 08-15-03 08:57 AM 被 勇小朋友 編輯。
勇小朋友 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-03, 08:56 AM   #37
勇小朋友
Crazy Gamer
STEFANIE

DELETE

舊 08-15-03, 08:59 AM   #38
勇小朋友
Crazy Gamer
STEFANIE

呢到有無人玩ORCHESTRA玩BAND?
我玩OBOE,有時PARTIME埋ENGLISH HORN
以前都有學琴既, 但無興趣學落去...

舊 08-15-03, 11:26 AM   #39
小雨

引用:
Originally posted by 勇小朋友 :

唔係架
其實個人越大就越易上手
而且做份paper都會小心d
通常都會高分d

我唔係好識結他....
但係結他係睇五線譜架咩?
因人而異...如果俾著係本子剛剛學結他果時學埋樂理...
一定事半功倍...

結他譜係六線...
但係作曲譜係五線...
當你作曲同寫譜果時就要用五線譜...

舊 08-15-03, 11:49 AM   #40
勇小朋友
Crazy Gamer
STEFANIE

引用:
不如找日大家約出來夾呀
有冇人想玩piano duet 呀
喂~~~
呢到呀
不過我好耐都無彈過琴喇
但要練返都得既...
(突然有舖癮~)
你大約grade幾呀?
唔...
我諗我drop個陣都有grade7既
但係無考到

舊 08-15-03, 04:20 PM   #41
其卵
Game Master

註冊日期: May 2002
引用:

幾難
一開頭真係好辛苦
我而家都自學中
因為冇錢搵人教
其實如果好似我咁仲細的話..
可以去青年中心學...好平
而且多數速成班
不過多數係d暑期工少年教...
如果大過佢地..可能有d濫介

其卵 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-03, 05:46 PM   #42
usayarE

引用:
Originally posted by 勇小朋友 :

呢到有無人玩ORCHESTRA玩BAND?
我玩OBOE,有時PARTIME埋ENGLISH HORN
以前都有學琴既, 但無興趣學落去...
玩過學校orchestra
仲坐second violin 首席後面添
不過之後比人踢左出來

順便講下我樂理grade 5 拎80分

我piano 考就考左grade 7 ,差幾分就pass with distinction

但我自己認為自己都有8-10級
舊 08-15-03, 09:17 PM   #43
勇小朋友
Crazy Gamer
STEFANIE

引用:

我樂理grade 5 拎80分
同我一樣呀

舊 08-16-03, 04:06 PM   #44
『庭』

註冊日期: Dec 2002
PSN  IDmagoting
XBox Live GamertagARTing
引用:

順便講下我樂理grade 5 拎80分
我都係80分呀...

有一part要記什麼意大利文個d冇讀...
考個陣都有好多大人去考...
『庭』 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-03, 01:19 AM   #45
勇小朋友
Crazy Gamer
STEFANIE

個d我都無讀

(睇得多譜都會識架喇)
讀左勁少就去考

舊 08-17-03, 01:32 AM   #46
阿盧
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2003
我果d 勁冷門.........
trombone + euphonium
阿盧 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-03, 01:37 AM   #47
千野 衛
KY KISKE

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDChino121484
XBox Live GamertagKANDA1214
好想學結它同打鼓!

舊 08-17-03, 10:09 AM   #48
Rosicky
我愛攝影

呢到有冇人開班教結他或者其他音樂?

舊 08-17-03, 11:07 AM   #49
小雨

你地用緊既樂器係乜牌子乜 MODEL 架?!

本子剩係識買結他...:@_@":
純木 :
YAMAHA 唔知乜 MODEL...中一玩到而家..第一支結他..

電 :
Epiphone 58 RI Flying V (最常用)
Ibanez JS2000 >> pickup - SH-13 Dimebucker (練習用)
Hollow T Classic (粉紅色.. )

AMP
Ibanez TB25R (屋企用)

effectors 果 D 就唔講了...
仲想買支電木玩的..
不過無錢...

舊 08-17-03, 11:41 AM   #50
勇小朋友
Crazy Gamer
STEFANIE

引用:
Originally posted by 阿盧 :
我果d 勁冷門.........
trombone + euphonium
邊到冷呀...

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 11:50 PM

手機版 | APP版