Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手提遊戲機討論版

主題工具 顯示模式
舊 10-01-07, 11:28 PM   #126
闇影風
God of Gamer

註冊日期: Dec 2005
Nintendo Switch ID207717831903
PSN  IDShadow0524
引用:
作者: iu fu pig 查看文章
我搵唔到依版個箱..係邊一個位置?
依版唔難..用大戰艦...見到佢地..
用一代名機Rw-11A Future World放map~
搞掂左最遠果d..得返d近劍機..好易搞
黑洞上面

上面都有批敵人的,所以這版要全滅比較難呢
闇影風 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-07, 12:07 AM   #127
weinky
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2006
3DS Friend Code2578 4046 6410
PSN  IDweinky
引用:
作者: 闇影風 查看文章
黑洞上面

上面都有批敵人的,所以這版要全滅比較難呢
玩到20版之後我好多時都兵分兩路,一邊用宇宙戰艦做主力,另一邊就用戰機+轟炸機

我反而鍾意用Rwf-9Ac個擴散波動炮,儲炮攻擊範圍夠哂大
weinky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-07, 07:53 PM   #128
闇影風

Nintendo Switch ID207717831903
引用:
作者: weinky 查看文章
玩到20版之後我好多時都兵分兩路,一邊用宇宙戰艦做主力,另一邊就用戰機+轟炸機

我反而鍾意用Rwf-9Ac個擴散波動炮,儲炮攻擊範圍夠哂大
其實單論戰鬥力,Rwf-13B+Force不錯的,移動亦有3
波動炮的範圍簡直係極惡 (不過好少有機會射中人)

而且剛剛無聊生產了一部可變人型兵器,單論普通戰鬥力唔錯,仲有5移動力
打果陣變人型都唔錯,但遠距離攻擊就死晒

另外バイド既第一版都覺難玩
得兩架爛鬼戰機同幾部機打,好痛苦
舊 10-02-07, 08:46 PM   #129
iu fu pig
Ultimate Gamer
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
隻Rr2o-3-2
工作機二號運完石返唔到戰艦落貨
點做好?
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-07, 09:00 PM   #130
闇影風

引用:
隻Rr2o-3-2
工作機二號運完石返唔到戰艦落貨
點做好?
二號機返艦不能,改用舊機或出多架

バイド軍既Mission好難打
機少過人,又廢過人,除時一隊都比人秒殺
唔靠地型+波動炮根本過唔到
舊 10-02-07, 09:07 PM   #131
iu fu pig
塵埃...

引用:

原來過左d資源會係返度
舊 10-03-07, 11:49 AM   #132
Jockey
Crazy Gamer
清淡素雅俏麗韻致

註冊日期: Mar 2006
3DS Friend Code1246 8878 9215
PSN  IDKingRance
XBox Live GamertagKing Rance
為左鐵壁的名打得好龜,家陣先次元通道......
為目標加快進度要放棄稱號~ 再次亞空間突入~

戦場の絆 ジオン公国軍戦術情報局に所属する特殊部隊。ガンダム強奪遂行の為なら金も惜しまない!
BorderBreak EUST 25nd Airborne Brigade Combat Defence Enforcer
Jockey 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-03-07, 05:49 PM   #133
weinky
Crazy Gamer

引用:

開頭幾版的確好難,我深深感受到之前用嘅機係幾咁屈機

不過去到36版可以開發一round出一炮嘅機械人,即刻可以報番仇

此篇文章於 10-03-07 05:53 PM 被 weinky 編輯。
舊 10-03-07, 06:06 PM   #134
闇影風

引用:
開頭幾版的確好難,我深深感受到之前用嘅機係幾咁屈機

不過去到36版可以開發一round出一炮嘅機械人,即刻可以報番仇
我今日都終於過左版,即時整返兩部同你連發

第一版都仲好,起碼佢個地型擺明叫你用波動炮屈佢
之後打上黎,バイド軍最大問題係素敵能力,經常性比地球軍發現再先制
所以,甚麼大型艦都沒用,有Decoy系統+4素敵的補給艦才是王道
舊 10-03-07, 06:38 PM   #135
weinky
Crazy Gamer

BYDO side黑洞個版痴線架,有成10架Rwf-9DH排隊放激光...

舊 10-03-07, 07:08 PM   #136
闇影風

引用:
BYDO side黑洞個版痴線架,有成10架Rwf-9DH排隊放激光...

靠嚇吧了,在黑洞地型,你隻人型兵器最少兩炮先死(通常都頂到三炮)
同佢硬打你贏硬
因為佢地會打埋自己人,幫埋你清場

不過,敵旗艦在下方,你旗艦行上面...
舊 10-05-07, 06:45 AM   #137
iu fu pig
塵埃...

24關點過...
隻宇宙戰艦行得一格
舊 10-05-07, 01:16 PM   #138
闇影風

引用:
24關點過...
隻宇宙戰艦行得一格
咩艦都無用,係水底一定龜速

而且記住整返一兩隻補給機開發出黎既潛水機...補給方便不要靠戰艦了,出補給機吧
母艦最好都有一兩隻部隊係左近,因為有亞空間機能既敵機會隨時爆出黎

Boss係ドブケラドプス水棲種...小心波動炮
整體成版根本係龜速逵軍
舊 10-05-07, 11:11 PM   #139
Dev
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2005
XBox Live GamertagPhonix Dev
引用:
咩艦都無用,係水底一定龜速

而且記住整返一兩隻補給機開發出黎既潛水機...補給方便不要靠戰艦了,出補給機吧
母艦最好都有一兩隻部隊係左近,因為有亞空間機能既敵機會隨時爆出黎

Boss係ドブケラドプス水棲種...小心波動炮
整體成版根本係龜速逵軍
咁講, 隻水上艦整唔整得過?

未入Bydo線, 所以想問一下.
入Bydo線時, 嚮地球線入手o既機同Item, 係咪全部都唔繼承?

此篇文章於 10-05-07 11:13 PM 被 Dev 編輯。
Dev 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-05-07, 11:41 PM   #140
闇影風

引用:
作者: Dev 查看文章
咁講, 隻水上艦整唔整得過?

未入Bydo線, 所以想問一下.
入Bydo線時, 嚮地球線入手o既機同Item, 係咪全部都唔繼承?
會用那艦的最多只有Mission 10和Mission 23,但假如有資源整無妨,始終那間艦只佔4格,在那兩個Mission實用性是有的

Item和資源是共用的呢
機體嘛...兩邊的部隊根本不一樣嘛
我玩バイド軍所有資源都是用地球軍收集的

現在バイド軍返回太陽系,才Mission 47...全部60個Mission,即係係太陽系打成14版

暫時バイド軍的心得
主力用機械人上陣吧...戰機只是輔助
一回一炮波動炮才是王道
戰機方面,可以一用的有BXf-4及Bwf-5A,前者有良好的4速度及3索敵,亦有一定戰鬥力,偵察機不二人選後者則戰力良好,更有153威力,Charge 3Turn的波動炮

旗艦方面,夠位最好出B-BS-Cnb,始終7索敵是全バイド軍最強的
次選是B-Fnmt,速度良好,有4索敵,有波動炮及5格射程,可以幫助全軍呢
最後,當然是萬用補給艦啦有Decoy的是絕強的利器

p.s. 初期未有甚麼好戰機,出Force也是良好的戰力來
舊 10-06-07, 07:48 PM   #141
闇影風

原來Total只有57個Mission
地球軍30個Mission,バイド軍27個Mission

結局很慘呢
玩完バイド軍,地球軍會多左少量部隊...但偏偏不是那些強機
最後一版返地球打...
舊 10-07-07, 09:40 PM   #142
iu fu pig
塵埃...

終於玩完左地球軍了~
不過唔明點解架艦會搞成咁樣 點解會痴左係度?

此篇文章於 10-07-07 09:42 PM 被 iu fu pig 編輯。
舊 10-08-07, 01:46 PM   #143
Dev
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2005
XBox Live GamertagPhonix Dev
24關全世界超龜速...

隻純補給機水戰係咪都係行得同一般機一樣慢?

舊 10-08-07, 05:19 PM   #144
lcwtony
Junior Member

註冊日期: Oct 2007
引用:
原來Total只有57個Mission
地球軍30個Mission,バイド軍27個Mission

結局很慘呢
玩完バイド軍,地球軍會多左少量部隊...但偏偏不是那些強機
最後一版返地球打...
may I know how "結局很慘呢"?...I am playing mission 30 now. .
lcwtony 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-08-07, 05:52 PM   #145
闇影風

劇透(?)
地球軍全體被同化為バイド,但仍然留有「返回故鄉地球」的意思,全體向地球進軍...

最後的確返回地球了,但被視為同伴的艦隊趕走,甚至射陽電子炮
最後段片,叫望鄉/自失,睇完會覺你一直控制的那隊艦隊很可憐呢

引用:
作者: Dev 查看文章
24關全世界超龜速...

隻純補給機水戰係咪都係行得同一般機一樣慢?
speed係3~4格吧? 水中專用的,在宇宙不能用的
但為了那版,始終要整一兩隻,否則單靠戰機係好惡打

此篇文章於 10-08-07 05:54 PM 被 闇影風 編輯。
舊 10-08-07, 05:53 PM   #146
闇影風

-del-
舊 10-08-07, 07:40 PM   #147
iu fu pig
塵埃...

引用:
speed係3~4格吧? 水中專用的,在宇宙不能用的
但為了那版,始終要整一兩隻,否則單靠戰機係好惡打
這版的真的打到火呢..暫時最難打是這版了...
慢不只..連大佬也很強呢....
雖然...大佬給我用map搞掂...但真的很惡搞...
バイド軍第一版很難打....要自殺
不過可以自己修複...完全同地球軍係兩種玩法~
舊 10-11-07, 08:46 PM   #148
iu fu pig
塵埃...

46點玩?
好似唔識郁咁
舊 10-12-07, 10:44 AM   #149
lcwtony
Junior Member

註冊日期: Oct 2007
which stage can collect more "red" stone after stage 30?..thanks
lcwtony 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-07, 05:39 PM   #150
闇影風

引用:
作者: lcwtony 查看文章
which stage can collect more "red" stone after stage 30?..thanks
兩軍資源共用
引用:
46點玩?
好似唔識郁咁
地型大約分為9x9
1 2 3
4 5 6
7 8 9

進軍方式強制地由 3 > 2 > 1(有爆擊機) > 4(有Rwf-13A連Force) > 7(旗艦為ガルム級)
箱係5

這關用補給艦就好了,其他大型艦幫不上忙的

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 12:25 AM

手機版 | APP版