Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 10-08-18, 02:22 AM   #26
朔望~
Game Master
妹控

註冊日期: Oct 2007
老手只會一直向前沖打D好賺既怪,唔會點理D新手
新手都係慢慢自己去累積經驗
結果就係哥布布任務堆埋無人接,得哥布林殺手一個去清哥布林

套野設定D魔法使用次數真係奇少,對法系十分唔友善

D3: Enhance#3299
CC: 144,917,878 主掛強運/田村 另80貓娘/60姬劍/65青山(放置中)
朔望~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-08-18, 07:33 AM   #27
高級嘍囉
Crazy Gamer

註冊日期: May 2007
3DS Friend Code4038 6395 0913
PSN  IDtimen1972
XBox Live Gamertagtimen1972
引用:
作者: 朔望~ 查看文章
老手只會一直向前沖打D好賺既怪,唔會點理D新手
新手都係慢慢自己去累積經驗
結果就係哥布布任務堆埋無人接,得哥布林殺手一個去清哥布林

套野設定D魔法使用次數真係奇少,對法系十分唔友善
TRPG D&D中,Lv1只可以用2次,可以用3次已經很仁慈。
高級嘍囉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-08-18, 08:03 AM   #28
RPG之鬼
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: gingq7 查看文章
一直有耳聞唔錯, 但今次係第一次睇
第一集很可能係我近呢幾年睇過最好的新番第一集,
氣氛做倒出黎, 哥布林殺手的老練有做倒出黎
話說哥布林殺手真係我睇過最pro的冒險者, 唔係靠咩神裝和外掛能力, 武技已唔見得超群, 但出場短短10-15分鐘就已經做出了很專業的感覺 (CV亦絕對值得一讚)

吐嘈時間:
冒險者公會都算十分不負任, 明知呢班新手根本無能力處理都照出任務, 雖然話哥布林很弱, 但很明顯呢班新手連隻大哥布林都打唔贏, 呢個任務根本就唔係佢地呢個冒險者級別可以處理
而且正常都唔應該係一班新手自已組團, 應該係安排d新手去跟老手先學野吧?
(教佢地魔法和武術的老師又係攪笑既, 課程竟然唔包實戰? 班新手一入到去好似全無實戰經驗咁)

另外, 只能用3次魔法(連照明都計一次)仲解唔倒毒的healer真心唔知有咩用,
我唔明點解哥布林殺手咁pro又一向單獨行動的人點解會主動邀請女主角加入, 希望下集有解釋
(我原本仲以為係傳統的"女主角跪求加入,男主角拒絕"的套路)
小說有講任何人都能成為冒險者,公會也有搵老手教新人,但新人唔一定要學會了先可以接任務,因為低級任務實在太多太多,老手又唔會接,而且公會小姐已經講明希望新手能練一下先去
另外呢套好講求冒險者要有心理準備、裝備準備、經驗準備

此篇文章於 10-08-18 08:05 AM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-08-18, 08:42 AM   #29
gingq7

註冊日期: May 2008
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
小說有講任何人都能成為冒險者,公會也有搵老手教新人,但新人唔一定要學會了先可以接任務,因為低級任務實在太多太多,老手又唔會接,而且公會小姐已經講明希望新手能練一下先去
我意思係公會都將冒險者分了9級, 呢個任務係低級, 但實在唔似低級到呢4個新手到不能再新手夠級數去做
一般RPG Lv1係應該係只能去做送貨任務, 跑腿任務, 儲吓錢買裝備藥水先
而家一黎就容許呢幾個連哥布林都未見過的新手去哥布林巢穴, 和推呢幾個15-16歲青少年去死係無分別
(其實唔好話哥布林, 叫呢4條友去狼巢殺現實世界強度的20隻狼都應該全滅)

引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
另外呢套好講求冒險者要有心理準備、裝備準備、經驗準備
其實我正正就係鐘意呢點, 套套異世界都神級外掛/神裝/lv100滿天飛, 難得有一套個主角和世界觀比較"貼地"
但既然呢套野主打係真實系, 就自然會希望佢設定上嚴謹d
(當然我也明白只係第一集, 好多設定未解釋係好正常, 所以只係吐嘈一下)
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-08-18, 08:53 AM   #30
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
你見呢班新手就咁打都殺左4,5隻喎....只不過地型同數量誤判以為同空曠地方打一樣無分別,最多都係怪佢地準備不足...

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-08-18, 08:56 AM   #31
高級嘍囉
Crazy Gamer

公會只係中介人,冇責任阻止人去自殺,升級制度只靠任務的結果去決定,公會沒有能力分辨冒險者嘅能力有幾高。
舊 10-08-18, 09:10 AM   #32
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
你見呢班新手就咁打都殺左4,5隻喎....只不過地型同數量誤判以為同空曠地方打一樣無分別,最多都係怪佢地準備不足...

根本係有人之前响村殺咗幾隻哥布以為佢哋廢就輕敵
藥又唔買諗住單靠個回復

冇做場地視察
上次就話嚟襲擊先俾殺
今次係入人地主場都唔做足準係抵死
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-08-18, 10:01 AM   #33
若天
Game Master
水樹奈々死忠系

註冊日期: Jan 2004
引用:
作者: gingq7 查看文章
我意思係公會都將冒險者分了9級, 呢個任務係低級, 但實在唔似低級到呢4個新手到不能再新手夠級數去做
一般RPG Lv1係應該係只能去做送貨任務, 跑腿任務, 儲吓錢買裝備藥水先
而家一黎就容許呢幾個連哥布林都未見過的新手去哥布林巢穴, 和推呢幾個15-16歲青少年去死係無分別
(其實唔好話哥布林, 叫呢4條友去狼巢殺現實世界強度的20隻狼都應該全滅)

因為老手唔願意接殺哥布林既任務(報酬低又麻煩,而且世界上還有一大堆比哥布林強很多的魔物,軍隊又有其他更重要任務)

公會小姐亦同新手講解過任務危險性並推薦其他任務,但世界上總有人滿滿自信的

舊 10-08-18, 10:16 AM   #34
s2001154
Crazy Gamer
~酒田~

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDSakata2014
補左D漫畫
主角其實較似一個遊擊軍人轉世去左打哥布林....
嚇親班王道RPG人物都好正常
一堆勇者法師武者職業
中間多左個軍人職業
係唔同D
s2001154 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-08-18, 12:28 PM   #35
gingq7

引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
就算在平地, 都唔覺得佢地可以打得贏隻大哥布林+魔法師哥布林, 剩係解唔倒毒已注定滅團
豬領隊劍士俾5-6隻圍都已經腳中一刀, 就算唔係在山洞用長劍佢都遲早輸
女魔法師連哥布林都未見過咁, 而且事實係打2-3隻已出事
女格鬥家....除了顏值外完全無用 (大姐你被打中一下就暈,都係乖乖地拎把劍吧,玩咩格鬥...)
女主角...零戰鬥力

引用:
作者: 高級嘍囉 查看文章
公會只係中介人,冇責任阻止人去自殺,升級制度只靠任務的結果去決定,公會沒有能力分辨冒險者嘅能力有幾高。
問題係e班人睇落連一個任務都未做過
冇責任阻止人去自殺, 係, 但....咁洗乜分9級...? 唔通你新手去接白金級任務個公會又俾?
新手亂咁接任務直頭係阻住老手完成任務
而且推d人去死 = 少左人做野 = 影響完成任務數 = 影響中介收入
舊 10-08-18, 12:49 PM   #36
高級嘍囉
Crazy Gamer

來自Wiki:

冒險者公會(冒険者ギルド)
管理冒險者們的組織。與歷史上實際的職業公會不同,是把實質上擁有戰鬥技能的冒險者加以管束的國營機構。
工作內容除了發表、接受委託,也負責裁定冒險者的等級與信用關係。對冒險者並無強制的約束力,冒險者本身安危自負,公會並不具有教育和保護冒險者的職責。不過由於新進冒險者傷亡率居高不下,公會目前已有將已引退的冒險者找回來開設訓練場的計劃。

大把低級冒險者,死幾個新人,公會唔會有損失。
舊 10-08-18, 01:00 PM   #37
gingq7

"不過由於新進冒險者傷亡率居高不下,公會目前已有將已引退的冒險者找回來開設訓練場的計劃。"

咁就合理番d了
舊 10-08-18, 01:51 PM   #38
Kewellma
Game Master

註冊日期: Mar 2005
即係咁..魔法師唔遇要近戰,個party明顯肉盾唔夠,而且兩隻後排被偷襲時隻女monk冇跟住保護後排,隻女魔師得到呢個下場好合理

另外幾點
1.下集會講點解洞裡面會有隻大哥布林,原因係請番黎既保鏢,所以情況就類似一個打lv3哥布林洞,突然出現一隻lv10保鏢,團滅end
2.隻女神官明顯都係好低lv,skill得兩招,聖光同小回,個豬頭帶隊咁輕敵以為有小回就夠做,點會諗住問下女神官有冇學到解毒/沉默/催眠之類
3.唔帶回復藥,公會唔負責阻人去死呢d上面都有其他人講左,唔駛我補充...
btw,可以去睇左漫畫版先,反正宜家先到27話左右

出沒地:里斯本總部發呆中
大航海時代V id: 坂井悠二 lv:已登陸
暫時HR SR R バスX船,歡迎借用

日服戰國IXA 1-16 坂井悠二

並不是由法律保護人,而是要人去遵守法律
Kewellma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-08-18, 04:27 PM   #39
忍者

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
有睇漫
以打機黎講,新手任不嬲都係一本道迷宮兼最後得個強少少O既boss

其實如果入巢清哥布林事故率咁高又多叉路又會俾人包抄
而哥布林個災害影響又大(漫畫講,冇人清巢就滅村喎)
其實根本就唔係新手任

打到後面又elite怪又大boss
都唔明點解仲算下位任

舊 10-08-18, 04:52 PM   #40
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 忍者 查看文章
有睇漫
以打機黎講,新手任不嬲都係一本道迷宮兼最後得個強少少O既boss

其實根本就唔係新手任

都唔明點解仲算下位任
其實以哥布林的設定,實在很難想像其他魔物會有幾強
去到殺哥組團個個都有經驗,但一樣可以差啲被滅團
唔係殺哥怒爆發,故事就咁會完結

另外劇中有提到女神官之後有學其他神蹟,神蹟唔係話打點都可以學到

此篇文章於 10-08-18 04:59 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-08-18, 04:58 PM   #41
s2001154
Crazy Gamer
~酒田~

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDSakata2014
引用:
有睇漫

其實根本就唔係新手任

都唔明點解仲算下位任
滅村明顯對這個社會來說是小事
只有弒神丸這經歷過的人特別痛恨哥布林這些小怪
所以就成了幹一堆小事既男人
新丁上戰場易死好正常
只是故事無說打史萊母的新丁是怎樣死法
是因為經驗不足而死不是任務不夠易而死
漫畫中也有女高手過去被哥布林搞過但唔死得仲做緊主教

此篇文章於 10-08-18 05:01 PM 被 s2001154 編輯。
s2001154 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-08-18, 04:59 PM   #42
STRIFE
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
淨係想快D睇聖女出場

舊 10-08-18, 05:37 PM   #43
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
但設定上哥戰神係廢到喊架喎,隻抽只係贏到細路,成年人大隻啲已經無得打,冒險者有訓練過正面打根本唔會輸
反而係佢地個腦進化咗成日出蠱惑,所以完全係輸經驗

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-08-18, 05:42 PM   #44
Kewellma
Game Master

註冊日期: Mar 2005
引用:
作者: STRIFE 查看文章
淨係想快D睇聖女出場
暫時睇cast唔似會出到有劍之聖女?

出沒地:里斯本總部發呆中
大航海時代V id: 坂井悠二 lv:已登陸
暫時HR SR R バスX船,歡迎借用

日服戰國IXA 1-16 坂井悠二

並不是由法律保護人,而是要人去遵守法律
Kewellma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-08-18, 07:09 PM   #45
gingq7

引用:
有睇漫

其實根本就唔係新手任

都唔明點解仲算下位任
第一集背景d路人接的任務係咩打魔神/魔王咁
可能d上位任要幾百人一齊出raid
舊 10-08-18, 08:02 PM   #46
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
身為睇小說的原作黨,其實好多問題後面會講。
簡單講新人作死最大原因係佢地以為自己玩緊日式RPG,但現實佢地個隻係硬到爆的DND系……
小透
佢地個世界玩日式RPG得勇者一個

舊 10-08-18, 08:08 PM   #47
忍者

但係你作為公會set quest難度
都唔好好似mhp1咁樣用四本之角去玩人啦

明明難打又要俾新手接任...

舊 10-08-18, 08:16 PM   #48
高級嘍囉
Crazy Gamer

係TRPG嚟,一切由擲骰決定,所有行動都會有失敗嘅可能,同日式RPG完全唔同。
舊 10-08-18, 08:33 PM   #49
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
但係你作為公會set quest難度
都唔好好似mhp1咁樣用四本之角去玩人啦

明明難打又要俾新手接任...
所以我都覺公會啲任好似乜人都接得哩個係個大BUG嚟
公會唔會約束冒險者,即係叫講到明你死你事,有種新手接個打龍任都得

引用:
作者: 高級嘍囉 查看文章
係TRPG嚟,一切由擲骰決定,所有行動都會有失敗嘅可能,同日式RPG完全唔同。
我覺得似MHW(指玩法)
齊道具、著合適嘅裝、了解場地有乜先去打嘢好重要
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-08-18, 08:38 PM   #50
忍者

引用:
作者: 野良猫 查看文章
所以我都覺公會啲任好似乜人都接得哩個係個大BUG嚟
公會唔會約束冒險者,即係叫講到明你死你事,有種新手接個打龍任都得

我覺得似MHW(指玩法)
齊道具、著合適嘅裝、了解場地有乜先去打嘢好重要
其實打MH咁樣又幾好呀

一套防1 O既村裝去juno quest個camp度燒肉等執屍
即日爆機

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
樹林伸.コザキユースケ「ファイアーエムブレム Fire Emblem」漫画化決定!2015年秋から連載開始 supermanlady 日本動漫畫討論版 0 07-24-15 09:04 PM
「El Shaddai ceta-エルシャダイ セタ-」漫画化決定 supermanlady 日本動漫畫討論版 0 01-09-14 08:17 PM

現在的時間是 06:59 PM

手機版 | APP版