Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 07-22-08, 11:19 PM   #501
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
盧覓雪:小丑才是電影主角
22.07.2008 16:21

電影《蝙蝠俠─黑夜之神》「掛頭牌」(排首名)的當然是飾演蝙蝠俠的那位基斯頓比爾(Christian Bale)。但看畢全片,你會懷疑這套《蝙蝠俠─黑夜之神》的主角,似乎是飾演小丑的希斯萊傑(Heath Ledger)才對啊!並不是因為希斯萊傑拍完這套電影後不久就去世,為了表示對他的追思我才這樣說......

小丑才是《蝙蝠俠》的主角,並不是因為要追思演員希斯來傑,而是導演擅於以心理層面探討角色,蝙蝠俠與小丑一正一邪,卻都是戴著面具做人,兩人都有發揮機會。希斯來傑飾演小丑,演技立體化有層次,甚至將老牌演員積利高遜所演的小丑給比下去

http://beta.881903.com/page/ZH-TW/ne...x?ItemId=48828

GAF大家都係咁話了~

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-22-08, 11:20 PM   #502
tigerj
Crazy Gamer
讓我舔舔你的血~

註冊日期: Sep 2003
點解我上網睇冇呢段新聞嘅?

舊 07-22-08, 11:20 PM   #503
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
看過Batman Begins
始終都覺得在今集 Batman 和 Joker也是主角
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-22-08, 11:22 PM   #504
吸血伯爵
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2003
引用:
作者: WonderJimmy2 查看文章
你既然睇左,無理由唔知佢有無死架?

不過呢條thread個個都放spoiler,好彩睇左套戲先入黎o者~~
我真係唔知佢有冇死...
佢有冇死?
吸血伯爵 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-22-08, 11:24 PM   #505
GateHacker
God of Gamer
Baned

註冊日期: Aug 2003
Wii U IDgatehacker01
PSN  IDFE-C_2008
Jocker

Why So SERIOUS
佢真係演得好好
GateHacker 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-22-08, 11:25 PM   #506
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
64%觀眾打算再進場觀看The Dark Knight
http://www.slashfilm.com/2008/07/21/...ee-film-again/

引用:
64% of Dark Knight moviegoers say they plan to see the movie again in the theater, according to a poll conducted this weekend by fandango. Sixty-two percent of those respondents said that Heath Ledger’s incredible performance is the factor that makes them want to see it a second time.
我都有咁打算

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-23-08, 12:07 AM   #507
com1010hkjp
‧唔知咩兔 .

註冊日期: Feb 2005
PSN  IDcom1010hk
睇完

呢套野可以比9.5分
0.5係~

1.batman車太化學,一支RPG-7搞掂
明明話比軍用
2.雙面人果段感覺上硬加落去,唔係做得唔好,而係覺得可以用黎拍第3集

舊 07-23-08, 12:17 AM   #508
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: com1010hkjp 查看文章
睇完

呢套野可以比9.5分
0.5係~

1.batman車太化學,一支RPG-7搞掂
明明話比軍用
2.雙面人果段感覺上硬加落去,唔係做得唔好,而係覺得可以用黎拍第3集
我唔係咁鐘意架電單車姐
two face我又覺得ok
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-23-08, 12:32 AM   #509
Nicklaus
Crazy Gamer
二クラス

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: 小嘉 查看文章
我唔係咁鐘意架電單車姐
+1,唔係咁鐘意架電單車
但係我覺得個idea真係好過癮
Nicklaus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-23-08, 12:40 AM   #510
com1010hkjp
‧唔知咩兔 .

註冊日期: Feb 2005
PSN  IDcom1010hk
引用:
作者: 小嘉 查看文章
我唔係咁鐘意架電單車姐
呢架電單車可以撞爆檣架

雙面人我都覺好正 ,只係少左d ja

舊 07-23-08, 01:05 AM   #511
kin~kin
霹靂無敵閃電俠

註冊日期: Dec 2004
岩岩商台新聞, 話batman男主角 Bale涉嫌毆打家人在英國被捕...
kin~kin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-23-08, 01:06 AM   #512
HIM

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhim927
[少少ot]蝙蝠俠俾警察拉左[/少少ot]

HIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-23-08, 01:10 AM   #513
cinimod

註冊日期: Dec 2001
有無朋友可唔可以用spoiler答下,究竟two-face下場係點呢?我睇完,但睇唔切,thx!
cinimod 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-23-08, 01:11 AM   #514
森羅

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDcavelife87
話時話
舊版双面人好似又係擲緊coin個時比人counter........
森羅 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-23-08, 03:32 AM   #515
smalltung
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2004
http://www.youtube.com/watch?v=PVKvKkmO1YU

大家睇過未

舊 07-23-08, 08:11 AM   #516
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
引用:
作者: cinimod 查看文章
有無朋友可唔可以用spoiler答下,究竟two-face下場係點呢?我睇完,但睇唔切,thx!
睇唔切?
佢咪
俾Batman衝過去救Gordon個仔嗰陣一陣跌落街跌死囉,不過Batman同Gordon仔捉得住牆邊(Gordon拉返個仔上去之後,Batman都捉唔住跌落去)

引用:
作者: 森羅 查看文章
話時話
舊版双面人好似又係擲緊coin個時比人counter........
我記得好似係擲銀時Batman灑一大堆銀出去,Two-Face望住成天銀唔知邊個係自己嗰個時失足跌死......

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-23-08, 09:51 AM   #517
t-cup
Moderator
CD-ROM

註冊日期: Dec 2001
3DS Friend Code4511 1485 9506
PSN  IDtcuphk2
XBox Live Gamertagtcuphk
引用:
作者: Metal Gear NT 查看文章
64%觀眾打算再進場觀看The Dark Knight
http://www.slashfilm.com/2008/07/21/...ee-film-again/

我都有咁打算
我都想, 睇完普通版, 想看 imax 版

t-cup 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-23-08, 09:56 AM   #518
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
嘩!好多人想睇多次
我都係第一次重睇同一套戲(入戲院)

拍得太好

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-23-08, 10:27 AM   #519
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
套戲實在太精彩,唔睇多次唔得~~
再睇多次的話應該就會睇IMAX版了~~

舊 07-23-08, 11:05 AM   #520
候鳥
Crazy Gamer

begins得batman一個唱獨腳戲都咁成功
darkknight冇左是但一個都唔得既

沈晚都睇到新聞...打人
候鳥 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-23-08, 11:07 AM   #521
鷹柳
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2005
昨晚終於再睇多次 雖然之前勁想睇imax版 不過就fd就時間結果去左ua時代睇.
兩次睇都遇到小朋友. 上次睇到成12:00 今次睇到成1:00都仲有小朋友.而且昨晚亦是full house.

自己都好似未試過入兩次戲院睇同一套戲, 不過第二次依然震撼, 由於第一次都會分心睇字幕, 第二次就真係可以留心演員的演技

看罷感想反白)

1. 陳生好似唔只一個shot 一句對白, 係天台接機時講左句對白同接機都係陳生(好似, 把聲好似)

2.其實2face一向都靠自己, 從佢個coin兩面公已可知. 及後死去女友失去一齊令佢覺得一直以來的信念是錯的, 繼而轉變. 而且除左化妝特技好正外 亦都冇咩發揮 同batmen一樣....

3.一開場段打劫我覺得表達訊息好重要. 尤其是個 banker(pb個個探長 )講賊已沒有道義和尊重. Joker就為了表達這段訊息已打劫, 但後來郵輪事件卻證明賊都有道義和尊重的. 重挫了Joker的思想理念.

4.Batmen今隻的責任更沈重, 本來可以放低 到頭來要負擔更多. 已且佢冇2face咁好彩可以用自己的手法表達對愛人的愛. 雖然佢唔想殺人但冇辦法下亦殺了2face, 亦證明Joker win 左因為Joker講過您一定要放棄原則, 而佢最後亦被迫殺了2face.

總括來說
這是一部十分出色的戲, Joker超正. 唯一美中不足之處是有一個 方法好似用了兩次而亦破壞了我喜愛的東西, 有點心痛
鷹柳 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-23-08, 11:33 AM   #522
Vice
Ultimate Gamer
抓娃人

註冊日期: Jan 2003
3DS Friend Code5198 2375 5776
PSN  IDsmileyvice2010
XBox Live Gamertagsmileyvice
剛剛的星期日睇完一般版星期一再去睇imax版...

heath ledger超讚...
第二次睇完... 覺得佢連自己的靈魂都變埋joker...
做得太好呢...
好難想像佢上一套戲果個內歛, 寡言的牛仔...

jack nicholson的joker令我只想到一個"奸"字(當中也有搞少的部份)...
而heath的joker本身係恐怖, 邪惡, 混亂和瘋狂...
將所有人性的地方都去除...

諗緊去唔去睇多一次...

舊 07-23-08, 11:48 AM   #523
候鳥
Crazy Gamer

點解你地可以咁快睇完第一場然後買到第2場imax飛
我想買但黎緊個星期都爆哂,
你地預早幾耐之前買?
普通版我預早左一星期,但而家imax買下一個星期都冇哂
舊 07-23-08, 01:23 PM   #524
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: shunshun8894 查看文章
+1,唔係咁鐘意架電單車
但係我覺得個idea真係好過癮
我只係覺得個電單車唔夠型

引用:
作者: 拉打龍騎 查看文章
-SKIP-

4.Batmen今隻的責任更沈重, 本來可以放低 到頭來要負擔更多. 已且佢冇2face咁好彩可以用自己的手法表達對愛人的愛. 雖然佢唔想殺人但冇辦法下亦殺了2face, 亦證明Joker win 左因為Joker講過您一定要放棄原則, 而佢最後亦被迫殺了2face.

2 FACE的死是意外吧~唔算係殺佢掛~又唔係特登整跌死佢

(不過我仍然懷疑佢係咪真係就咁跌死左 ? 再REPEAT : 果度唔係好高咋嘛XD)

引用:
作者: 半人馬-RigiL- 查看文章
看過Batman Begins
始終都覺得在今集 Batman 和 Joker也是主角
我都覺得JOKER雖然非常搶鏡~~但係因為劇本關係Batman亦讓人印象十分深刻~
特別係最後果段~話佢唔係英雄~而係沉默的守護者~真係有少少心UP~~

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-23-08, 01:49 PM   #525
候鳥
Crazy Gamer

有關架車,睇睇呢段
http://www.youtube.com/watch?v=PVKvKkmO1YU

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[DATA] Game Makers 商標出願情報 neo2046 電視遊戲討論版 242 02-21-24 12:01 PM
曼聯躉紅魔鬼地帶 VOL.39 [ ~CLOSED~ ] 啤梨王子 球會討論區 1033 12-19-08 07:21 AM
曼聯躉紅魔鬼地帶 VOL.36 [ ~CLOSED~ ] 啤梨王子 球會討論區 1007 08-03-08 02:37 AM

現在的時間是 06:21 PM

手機版 | APP版