Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 07-21-08, 12:42 AM   #451
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: 黑翔 查看文章
如果你用spiderman3黎比,真係無咩好比,因為spiderman3實在太爛
但spiderman1 or 2個劇本係同類英雄片中都算數一數二的好
你睇多幾次spiderman頭兩集,就會覺得劇本1d都唔簡單
spiderman頭兩集真係已經睇左N次~
拿~~我並唔係覺得spiderman 1 / 2 劇本差架~
我覺得兩集都好睇架~~
不過比起badman個劇本~~劇情變化~佈局~對白(尤其是!!!)等等點睇都係唔同level咁姐...

當然...唔同層次唔代表另一方差ge...只不過人上有人姐

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-08, 12:50 AM   #452
Einhander
God of Gamer
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
引用:
作者: 大山椒魚 查看文章
唔覺得電影入面果個雙面人係一個盲目依循個coin黎做決定的人,
佢對住d真係想做既事,
佢會俾藉口自己擲多次coin
佢唔殺大佬殺司機嗰幕其實已經完全表現到

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-08, 12:55 AM   #453
玄武
Game Master
無品牌至上!

註冊日期: Apr 2005
PSN  IDcharlesiumHK
XBox Live GamertagCharles%20IUM
引用:
作者: Hitomi 查看文章
呢出戲女主角戲份其實都無咩位有特別發揮
無演技應該唔太覺眼XD
又唔係咁講,當大家都覺得大部份主要角色演技好好,
唯獨有一個主角演技比花瓶更爛......
咁會係呢套戲o既一個大污點...

覺得 Maggie Gyllenhaal 唔靚唔係問題,
但係話要用返上集o既o個個 cast.........真係接受唔到
玄武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-08, 01:15 AM   #454
DXG
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2007
我只係覺得劇本不俗
電影好在導演的表達手法同主要演員演活了當中的角色
可以將一個本來應該非常悶蛋的題材拍得這樣富娛樂性,導演的功力值得一讚
本作Joker玩殘batman的原因不但在於Joker本身不受規則地去處理
另外batman本身的精神弱點又係令事情更加惡化
batman對待罪犯雖然絕不手軟,但係對殺人呢方面,佢是出於情感上的抗拒而非理智上的判決
每每去到最後關頭都不敢動殺機,被Joker有機可乘
如果當初佢有覺悟願意承擔一切後果,事情就未惡化到這個地步
還好佢最後終於解決掉這個問題
DXG 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-08, 08:48 AM   #455
HEAD_HUNTER
Ultimate Gamer
月圓下之銀狼

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: sin_wong 查看文章
http://tw.youtube.com/watch?v=dqAvub...eature=related

youtube搵到,兩代joker一同較技,
各有各好,但令我更婉惜 heath ledger的死..........
如果下一集繼續有佢你話幾好呢.......
Jack版Joker - 有漫畫中「惡魔」既感覺
Heath版Joker - 一個字形容:madness

我的雜談小屋
dream304.mysinablog.com
HEAD_HUNTER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-08, 10:37 AM   #456
Dev
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2005
XBox Live GamertagPhonix Dev
唔覺Edison有存在過囉. /\

小丑真係好癲, 可以明白要Heath演活佢真係好難...
不過Harvey黑化一段太快, 搞到小丑好似會洗腦多過好曉唆擺, 煽動.

最後Batman乜都拿上身, 仲要好似幾順攤咁, 感覺英雄味重過悲壯味.

舊 07-21-08, 11:23 AM   #457
信長
The Flash

Nintendo Switch ID6287 6181 7226
聽日睇多次....
星期4/5 應該會去imax 睇多次

止唔到隱....
真係未試過對一套戲咁回味,想睇多幾次

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-08, 12:41 PM   #458
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
有冇人有買到套動畫Gotham Knight?
BD版香港有冇?

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-08, 12:42 PM   #459
草薙さん
The One

註冊日期: Dec 2003
引用:
作者: Metal Gear NT 查看文章
有冇人有買到套動畫Gotham Knight?
BD版香港有冇?
香港有得賣
印象中都係2xx

メモリはプライスレス
My Trophy Road
草薙さん 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-08, 12:44 PM   #460
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: Hitomi 查看文章
spiderman頭兩集真係已經睇左N次~
拿~~我並唔係覺得spiderman 1 / 2 劇本差架~
我覺得兩集都好睇架~~
不過比起badman個劇本~~劇情變化~佈局~對白(尤其是!!!)等等點睇都係唔同level咁姐...

當然...唔同層次唔代表另一方差ge...只不過人上有人姐
但始終愛情線呢個位batman係不及豬豬俠。

可能係原著問題,batman不嬲都唔多講男女感情,
但begins同dark knight兩集唔知點解要整個女主角出o黎,如果一開始唔整可能仲好

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-08, 12:47 PM   #461
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
引用:
作者: 呂鳳仙 查看文章
但始終愛情線呢個位batman係不及豬豬俠。

可能係原著問題,batman不嬲都唔多講男女感情,
但begins同dark knight兩集唔知點解要整個女主角出o黎,如果一開始唔整可能仲好
第一集都可以話冇都ok
但係第二集冇的話Harvey Dent就唔會咁嬲搞到入魔

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-08, 12:58 PM   #462
信長
The Flash

Nintendo Switch ID6287 6181 7226
無女角就唔得呀,又係戲中的唯一朋友..cut 左佢,真係無朋友
begins 有一part ,布斯仔為左救佢失晒理性,開快車
無左尼part ,bruce 無咁有血有肉

bruce 好慘,好多野要收收埋埋,想愛又不能愛...
ending d 衰野,又自己受晒

此篇文章於 07-21-08 01:06 PM 被 信長 編輯。
舊 07-21-08, 01:01 PM   #463
fxi

註冊日期: Dec 2004
睇完, 真係好正 谂返起閃電傳真機套BATMAN, 完全解釋返點解BATMAN要做到捉賊反而比警察捉既原因, 我記得卡通片果時有個肥肥地既探長係成日都想除左BATMAN個面具, 事實上有幾次真係差D比佢知道BATMAN真正身份, 不過都比GORDAN局長化解左...
如果BATMAN真係加個PARTNER既話加BATGIRL啦, 佢係局長個女, 最好拍埋佢比人推落樓死果幕, 因為果次誤會, 連局长都對BATMAN失去信心, BATMAN果種孤獨無助感出哂來
如果第三集真係加返以上兩個角色就GOOD啦, 不過就會拍到好SAD
fxi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-08, 01:11 PM   #464
邪氣小貓
Crazy Gamer
喵~

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDXieQiXiaoMao
引用:
作者: 信長 查看文章
-skip-
你個頭像好正

引用:
作者: fxi 查看文章
最好拍埋佢比人推落樓死果幕,
唔係只係要坐輪椅咩?

舊 07-21-08, 01:19 PM   #465
fxi

引用:
作者: 邪氣小貓 查看文章
你個頭像好正

唔係只係要坐輪椅咩?
唔係好記得TIM , 只係記得有期漫畫封面BATGIRL训左係地下好似死左敢, 令, 加BATGIRL可能性都不大, 因為今集都講左佢得個幾歲大既仔
fxi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-08, 01:20 PM   #466
信長
The Flash

剛剛tvb 新聞講
batman dark knight 票房破晒紀錄
仲比較歷代joker
仲話希夫有望死後追封影帝

晚間新聞應該會重播尼part 吧

舊 07-21-08, 01:35 PM   #467
邪氣小貓
Crazy Gamer
喵~

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDXieQiXiaoMao
引用:
唔係好記得TIM , 只係記得有期漫畫封面BATGIRL训左係地下好似死左敢, 令, 加BATGIRL可能性都不大, 因為今集都講左佢得個幾歲大既仔
我都係睇漫畫 HUSH 先知,不過都唔係好記得清楚

舊 07-21-08, 02:24 PM   #468
荒木飛呂彥
Game Master
◇白金之星◇

註冊日期: Dec 2001
今日日頭睇多一次,很多第一次不明白的地方都明白了....JOKER好愛你

舊 07-21-08, 03:40 PM   #469
kin~kin
霹靂無敵閃電俠

今晚去imax睇了....can't wait!!
kin~kin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-08, 04:08 PM   #470
t-cup
Moderator
CD-ROM

註冊日期: Dec 2001
3DS Friend Code4511 1485 9506
PSN  IDtcuphk2
XBox Live Gamertagtcuphk
今集 two face 個 coin, 同 batman forever tommy lee jones 差得遠. 今集我覺得個 coin 要依佢心意o黎行, 如果我無睇錯, 今集 two face 個 coin 兩面都係公黎的

t-cup 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-08, 04:12 PM   #471
Eking

註冊日期: Feb 2006
未做two face 前係兩面公, 炸完唔係

舊 07-21-08, 04:13 PM   #472
神風@AMD
Action!

Nintendo Switch ID2776-5245-9304
3DS Friend Code5327 1257 3881
PSN  IDamd8899
引用:
作者: t-cup 查看文章
今集 two face 個 coin, 同 batman forever tommy lee jones 差得遠. 今集我覺得個 coin 要依佢心意o黎行, 如果我無睇錯, 今集 two face 個 coin 兩面都係公黎的
唔知有無睇錯
係2面都係公(原本
最後一邊花左,佢當一面公一面字

不過佢最後射batman果陣…好似係擲到公,但係照開槍?

依集個two face…都唔係瘋狂既正義朋友
而且佢自己仲有決斷力…

此篇文章於 07-21-08 04:17 PM 被 神風@AMD 編輯。
神風@AMD 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-08, 04:51 PM   #473
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
引用:
作者: sin_wong 查看文章
另外呢個係for joker的資料~睇戲前最好補習一下
咁你會更覺得TDK2係拍得好有heart
同埋會明白點解joker o係戲中的身世會有咁多個版本

http://www.wretch.cc/blog/yivenlalal...ackback3799427
多謝推薦這個咁好的blog
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-08, 04:54 PM   #474
Oruma
Ultimate Gamer
Beware...

註冊日期: Aug 2004
引用:
作者: Shadow 神 查看文章
雙面人應該死左,所以 batman 佢地先可以幫佢保留到個美好形象黎為 gotham 保留一絲希望。不過講真佢死唔死都無所謂,呢個奸角無乜吸引力 (又或者 joker 太出),只不過係一味擲銀 ...
其實真係Joker太搶戲﹐Harvey墮落成為TwoFace一段其實極具悲劇意味﹐但陰沉悲壯的故事被Joker瘋狂華麗的暴行掩蓋掉----劇情太豐富的反效果

引用:
作者: bbmanonline 查看文章
我個度相反
我左右兩旁狂笑
有D地方的確係會輕鬆D﹑笑下既
不過果D位係比你放鬆下﹐一直係緊張﹑緊張的話﹐未去到高潮段落就麻木掉啦

引用:
作者: MPS 查看文章
two face 無死, 佢咪即係占基利果集果個囉
呢隻假野黎﹐擲銀幣拿不到想要的結果時﹐會再擲直到得為止既

引用:
作者: MPS 查看文章
但其實joker自己本身既弱點會係乜?大家點睇?
(1)同佢講佢既joke唔好笑
(2)令佢睇到完來佢並非真正混沌﹐而係都係有規矩循既

引用:
睇完, 真係好正 谂返起閃電傳真機套BATMAN, 完全解釋返點解BATMAN要做到捉賊反而比警察捉既原因, 我記得卡通片果時有個肥肥地既探長係成日都想除左BATMAN個面具, 事實上有幾次真係差D比佢知道BATMAN真正身份, 不過都比GORDAN局長化解左...
如果BATMAN真係加個PARTNER既話加BATGIRL啦, 佢係局長個女, 最好拍埋佢比人推落樓死果幕, 因為果次誤會, 連局长都對BATMAN失去信心, BATMAN果種孤獨無助感出哂來
如果第三集真係加返以上兩個角色就GOOD啦, 不過就會拍到好SAD
係咪 Batman The Animated Series?
肥佬應該係Bullock﹐其實都係好人黎﹐不過對Batman始終有成見嗟
反而Gordon...有唔少版本既故事佢其實知道Batman既身份﹐不過隱忍不言
今集可以見到﹐Barbara年紀不過幾歲﹐過多十幾年先可能做Batgirl吧

你講緊既係動畫版某集既橋段黎﹐係稻草人既一集
Batgirl幻覺見到自己被殺﹑Gordon悲傷中對Batman下追捕令﹐結果最後Robin被擒﹐Gordon﹑Batman同歸於盡
係咪漫畫故事改編就唔知
至於坐輪椅一段﹐則係Joker在[Killing Joke]篇中﹐將Batgirl打傷至殘廢﹔
打後Barbara離開Batman﹐作為超級駭客/情報員而成為了Oracle

AMD﹕
對Batman的一擲﹐的確是刮痕面的

對了﹐最後Lucius是否離開了Wayne Enterprise? 還是只是毀掉了超級雷達就算了?

此篇文章於 07-21-08 05:06 PM 被 Oruma 編輯。
Oruma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-08, 05:11 PM   #475
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: Oruma 查看文章
呢隻假野黎﹐擲銀幣拿不到想要的結果時﹐會再擲直到得為止既
我無睇漫畫,不過記得上一套個two face都係會擲到得為止,只係無擲得咁快。

我以為joker講身世第一個版本係真o既,因為有咁o既阿爸阿媽,會變成joker o既機會超大。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[DATA] Game Makers 商標出願情報 neo2046 電視遊戲討論版 242 02-21-24 12:01 PM
曼聯躉紅魔鬼地帶 VOL.39 [ ~CLOSED~ ] 啤梨王子 球會討論區 1033 12-19-08 07:21 AM
曼聯躉紅魔鬼地帶 VOL.36 [ ~CLOSED~ ] 啤梨王子 球會討論區 1007 08-03-08 02:37 AM

現在的時間是 12:10 PM

手機版 | APP版