Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 潮流版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 03-27-06, 06:54 PM   #226
HuGo_達之礦工
Moderator
潮流礦工

註冊日期: Mar 2005
反轉浸吧...and 會縮的~

www.hkprokicker.com
HuGo_達之礦工 目前離線  
舊 03-27-06, 07:00 PM   #227
景*
Crazy Gamer
..........

註冊日期: Sep 2005
引用:
作者: HuGo_Hong
反轉浸吧...and 會縮的~
係咪會縮1-2吋到?

謝..今個星期日去買47501-0017

舊 03-27-06, 07:02 PM   #228
HuGo_達之礦工
Moderator
潮流礦工

icic....LVC unwash...料正
係summer 慘d ...焗身d~

舊 03-28-06, 01:36 AM   #229
DARK ANGEL
Game Master
雋賢B!

註冊日期: Sep 2004
XBox Live GamertagDARKANGELMASTER
有冇人有買WAREHOUSE D jeans?
想入條44年unwash版!
take 5 sale $19XX算貴ar可?

20:26PM
7.23LB
DARK ANGEL 目前離線  
舊 03-28-06, 08:28 AM   #230
HuGo_達之礦工
Moderator
潮流礦工

Take-5 sell $19xx 算平ar la haha~

舊 03-29-06, 12:27 AM   #231
realpeople
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2002
前排我有fd同我講APC d褲都係好ok嫁喎~~(for價錢and用料)
佢話絕對買得過~~~

舊 03-29-06, 12:36 AM   #232
HuGo_達之礦工
Moderator
潮流礦工

Apc...好無印feel
d料有如無印
實用型

舊 03-29-06, 01:05 AM   #233
realpeople
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2002
引用:
d料有如無印
實用型
無印…?我fd話佢買個條$999,但係佢覺得同Unwashed LVC有得揮d料~~~

舊 03-29-06, 01:09 AM   #234
HuGo_達之礦工
Moderator
潮流礦工

咁this one 我有d保留了~

but such a good suggestion ga~

舊 03-30-06, 10:35 PM   #235
TLCF
Junior Member

註冊日期: Mar 2006
洗LEvis用左柔順劑,而家D壓摺冇左呀,變到直不甩,有咩方法補救?有咩方法整番硬條牛?

P.S>條牛係529洗水
TLCF 目前離線  
舊 03-30-06, 10:48 PM   #236
KARAS
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2003
PSN  IDrazgriz13ghost
引用:
作者: TLCF
洗LEvis用左柔順劑,而家D壓摺冇左呀,變到直不甩,有咩方法補救?有咩方法整番硬條牛?

P.S>條牛係529洗水
燙返硬d洗水痕就得,變硬我就唔知...
d摺痕一定會變返平的

《 N  Music No Life》
KARAS 目前離線  
舊 03-30-06, 10:56 PM   #237
HuGo_達之礦工
Moderator
潮流礦工

柔順劑<=牛仔褲殺手~
變硬真係無咩可能~

舊 03-31-06, 12:34 AM   #238
TLCF

引用:
柔順劑<=牛仔褲殺手~
變硬真係無咩可能~
咁係咪好似樓上果位話齋,D摺痕一定會變直,只係遲早問題?
TLCF 目前離線  
舊 03-31-06, 12:56 AM   #239
HuGo_達之礦工
Moderator
潮流礦工

不是的...如果d 摺紋一早有
應該唔係咁易無的~

but now u use jor 柔順劑
mo lu~

舊 03-31-06, 12:59 AM   #240
TLCF

引用:
不是的...如果d 摺紋一早有
應該唔係咁易無的~

but now u use jor 柔順劑
mo lu~
有人話過可以浸生粉+水將條牛變硬,可行嗎?
TLCF 目前離線  
舊 03-31-06, 08:36 AM   #241
HuGo_達之礦工
Moderator
潮流礦工

但咁你條野會好臭 lor
and 我都ng g 係咪得~

舊 04-01-06, 01:27 AM   #242
piggyin

註冊日期: Feb 2004
引用:
d料有如無印
實用型
哥仔,我路過的,話時話,點為之無印feel? 是否指沒有tab?

還有,以牛料來說,lvc,真的不算靚,織布不夠密,染色非天然,同價牛來說,甚至很一般呢.

我也有玩lvc,美日也有,是為了玩detail復刻,以及那種傾向fashion的洗水. 要靚料unwash牛,同價的studio d'artisan, denime,以前的45rpm等日牛更勝一籌呢.

要靚染色,當然是natural indigo首選, 如sugar cane,d'artisan的natural indigo系列.

要真正靚牛,當然是一切日牛及lvc的源頭,原裝big e吧.
piggyin 目前離線  
舊 04-01-06, 01:33 AM   #243
HuGo_達之礦工
Moderator
潮流礦工

我agree....你既point
我都feel Sugar Cane lee d 好正~
自己亦將會買條sugar cane~
但現實歸現實....
而家market 玩樣...
LVC 咁誇既洗水但有人 buy~....無計~

我指無印feel...係指佢d料幾正...襟穿+舒服~

舊 04-01-06, 01:35 AM   #244
piggyin

引用:
作者: 天立﹏.
燙返硬d洗水痕就得,變硬我就唔知...
d摺痕一定會變返平的
新的牛仔褲(無論washed or unwashed)感覺較硬,是因為有一層coating,讓消費者感實牛仔褲質感厚實,牛仔布是綿織品,穿過及洗過後,一定會軟. 或者,你可以試到超巿買一支以前人用來熨shirt的噴漿(starch),原理像定型水般,不過老實說,幫助不大.

牛仔褲,一定是多著少洗,要洗,就手洗. 我半年才洗一次褲,每次也很大工程呢.
舊 04-01-06, 01:39 AM   #245
piggyin

引用:
但現實歸現實....

sugar cane,我初初也打算買,我首選天然染藍的系列,但不太喜歡砂糖藍那種過份的直紋,而且有朋友告知,原來不是100%純綿,雖然硬,但可能不太舒服.

結果,選擇了豬仔的 sd103xx,料靚,而且是天然染色,可以考慮呢.
舊 04-01-06, 01:42 AM   #246
piggyin

引用:
但現實歸現實....

哈哈,我反而嫌太多人玩lvc了,不是介意多人著,因為牛仔褲就是普及的,況且是levi's. 只是回想兩年前,到尖沙咀漢口道,齊size 44501-0085任試,只售1999,現在,完全不指望能在專門店入貨呢.
舊 04-01-06, 02:08 AM   #247
DARK ANGEL
Game Master
雋賢B!

XBox Live GamertagDARKANGELMASTER
引用:
作者: piggyin
新的牛仔褲(無論washed or unwashed)感覺較硬,是因為有一層coating,讓消費者感實牛仔褲質感厚實,牛仔布是綿織品,穿過及洗過後,一定會軟. 或者,你可以試到超巿買一支以前人用來熨shirt的噴漿(starch),原理像定型水般,不過老實說,幫助不大.

牛仔褲,一定是多著少洗,要洗,就手洗. 我半年才洗一次褲,每次也很大工程呢.
我想知你點洗!can teach me??thx a lot!!detail D 重好!我吾太識點洗又乾淨吾影響條褲!

7.23LB
舊 04-01-06, 02:09 AM   #248
DARK ANGEL
Game Master
雋賢B!

引用:
作者: piggyin
sugar cane,我初初也打算買,我首選天然染藍的系列,但不太喜歡砂糖藍那種過份的直紋,而且有朋友告知,原來不是100%純綿,雖然硬,但可能不太舒服.

結果,選擇了豬仔的 sd103xx,料靚,而且是天然染色,可以考慮呢.
豬仔is???

7.23LB
舊 04-01-06, 12:02 PM   #249
piggyin

引用:
作者: DARK ANGEL
我想知你點洗!can teach me??thx a lot!!detail D 重好!我吾太識點洗又乾淨吾影響條褲!
新褲,如果是unwash,一般會縮1-2吋,第一次我通常開一盤水,把褲反轉放進去,下一點鹽及醋鎖色,大約浸3,4小時浸甩層coating同埋等條褲縮定.

unwashed,其實已洗水,唔會點縮,所以我通常唔洗就著.

之後著得耐,我只是反轉放進一盤水中,下一點洗手皂液,輕擦一些較污糟的部位就算了.

都要重申一次,想牛仔褲靚,多著,少洗.

這裡有個網頁,是轉載自其他論壇的,講述如何洗牛仔褲的:
http://www.atelierladurance.com/wash...eral_wash.html.
舊 04-01-06, 12:04 PM   #250
piggyin

引用:
作者: DARK ANGEL
豬仔is???
豬仔即是studio d'artisan

http://www.dartisan.co.jp/jeans.html
關閉主題

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[粉絲區] 燕姿 fans專區vol 2: 11 年最新大碟 ”It's Time”是時候, 3月8日是時候了 JACKY Neo Music UNIVERSE 799 04-12-11 09:56 PM
[SEGA] SEGA HI-SATURN 及 DC 的 KARAOKE UNIT (P.20) - 大家的世嘉年代續集 鳴謝劉公子提供 八仙果 電視遊戲討論版 1001 10-24-09 05:19 PM
[日,美]遊戲發售時間表(不定期更新) 神祕人1號 電視遊戲討論版 9 11-26-05 02:09 PM

現在的時間是 02:41 PM

手機版 | APP版