Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 11-13-05, 08:13 PM   #176
Einhander
God of Gamer
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
引用:
作者: 真!DC
就算唔比畫面,
z 戰鬥場面都好過 seed d 好多
seed d係冇戰鬥場面o架
次次都係同一段片..
再唔係就抄人...
打what?

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-05, 08:13 PM   #177
P.Hope
GAF GGXX團
39最高( ̄∇ ̄)

註冊日期: Nov 2002
引用:
作者: leotam3
但係點可以將壓縮50集(25hr)成3集(~6hr)又可以俾人完全明白成個故事呀
(如果要計可能連0079都要講理d人先會明 )

呢套電影一開始就擺明係fans向啦
不過如果畫面全部都係全新會好d
(下星期可能去睇 )
我們看不懂~ 這就是制作者們表達能力的問題~

真人電影就算故事唔掂~ 但只要當去看特技都還可以~ 動畫就...

畫面不說了~ 音效又不是特別的好~ 故事上只為了講故而講故~ 完全沒有將原作的真髓和魅力展現出來... 照劇情進度來說~ 下集可能會好d... 不過這麽一說... 第一集就是為了交差而交差的了...存在的意義實在是... 應該說, 如果制作者們的技巧再高些的話~ 大可以狠心將第一集cut緊一半去(反正現在也是半調子的...)~ 背景,設定等交代了便算了~ 劇情應該要詳細的將重點表現出來才是~ 而且可以加長至2~3hr一集~ 咁最少可以令電影去到某個高潮時才落幕~ 現在劇情平鋪直述, 雖說原作重要緊湊的戰斗都有出現了~ 但連續出現和左cut右壓下反而令整体變得平平無奇...

此篇文章於 11-13-05 08:15 PM 被 P.Hope 編輯。
P.Hope 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-05, 08:17 PM   #178
GAF GGXX團
紅月カレン

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: msz006
唔好意思,我想問下閣下有幾多歲...........
比你問左我條問題~~

舊 11-13-05, 08:18 PM   #179
Oruma
Ultimate Gamer
Beware...

註冊日期: Aug 2004
其實如果拉長D可能好D??
好似0079三部曲﹐TV43集==>電影版3集﹐每套3個鐘
而家Z多9集﹐反而電影版短左...個故事又複雜左...
當然會令新人們

Oruma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-05, 08:19 PM   #180
冬雨
Game Master
closing

註冊日期: Oct 2002
在下之前是沒看過0079...z...tv版等..
街機的dx及zdx便有玩過..
但也於之前做了一些資料收集...
雖然看完...星繼..也是不太明白...事後由友人解釋一下才比較明白...
作畫方面...雖然時新時舊...但也不要緊...起碼新舊交接..我習慣到...
戰鬥場面十分精彩...新畫更甚之...十分有迫力
音樂....最初打機時都聽過一些...
但在看星繼時..再聽過..真是完全感受到個下震撼(於戲院看)

Person who spins time.
Person who walks to the future.
It is a story of the "Will".

此篇文章於 11-13-05 08:21 PM 被 冬雨 編輯。
冬雨 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-05, 08:20 PM   #181
冬雨
Game Master
closing

註冊日期: Oct 2002
引用:
作者: 計劃犯罪者
seed d係冇戰鬥場面o架
次次都係同一段片..
再唔係就抄人...
打what?
z的戰鬥畫面(起碼都有些策略)...不像..seed d大部份都咁熱血吧

Person who spins time.
Person who walks to the future.
It is a story of the "Will".

此篇文章於 11-13-05 08:25 PM 被 冬雨 編輯。
冬雨 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-05, 08:24 PM   #182
Einhander
能登かわいいよ能登

引用:
作者: P.Hope
音效又不是特別的好~
你係邊間戲院睇?
定係dl返黎?
後者我冇野好講
前者...
十個有八個都話好正...
你話唔好...
恐怕係你嘅問題...

夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

iDontCare
舊 11-13-05, 08:26 PM   #183
GAF GGXX團
紅月カレン

引用:
作者: kenpeter
好似我咁,未睇過tv版的,去睇電影的話,就好似比人呃錢咁,畫質時好時壞,差起上來就好似?咱珚U能俠o的畫質咁
靚的時候,又好唔過seed-d,睇極都睇唔明o的對白,鬼咁亂,冷係有深度咁,同幾個friend睇,幾過都r晒頭咁甚至唔明邊過打邊過咁,垃圾 咁又浪費了三十元,唉,早知睇nana都唔睇z啦
tv 版都成十幾廿年前睇~~
根本上d內容係乜都已經唔記得左~~
依套其實都講得幾清楚...完全唔覺邊度懶有深度~~
不過你可能睇慣seed 果d 重覆又重覆既劇情...睇唔明z 電影版都唔出奇既~~

至於畫面時好時壞問題我都覺得幾唔掂~~

同埋你居然用seed d 同 z 比~~你用其他動畫比可能都無咁嬲~~

此篇文章於 11-13-05 08:29 PM 被 91 編輯。
91 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-05, 08:30 PM   #184
msz006
私の紗夢は可愛です~
六蚊玩倒舖

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: 91
比你問左我條問題~~
我自己完全推斷唔到.........:

首先: seed -d-----------tvb 暫時未播,
在港人仕只有bt 或買日本正版dvd 才有機會見識得到,
如果bt的話, 相信5-10歲以下的細路係未有能力做到,
但有錢買日本正版dvd 的話, 相信事主己經係有經濟能力,
無記錯在港最少要有16 歲 先可以合法 在職 成為社會人仕,

但如果有16 歲的話,對事物的判斷力應該己經成熟 , 對外界事物的見識也應該逹到一定水平,

這階段的人會說"seed-d "的畫面比"z " 劇埸版 好 的 是不可能.....

因此事主不可能是成年人,
但事主又看過seed-d......

問題又回到第一點....

而且也有其他令事主只有5~10 歲 也有機會看到seed -d 的可能性如的爸爸 BT 給他看,
又或者到信和購買海賊版DVD 等等.....

因此,我自己真是完全推測不到事主的年歲是多少....
故而問之
msz006 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-05, 08:36 PM   #185
GAF GGXX團
紅月カレン

引用:
作者: msz006
我自己完全推斷唔到.........:

首先: seed -d-----------tvb 暫時未播,
在港人仕只有bt 或買日本正版dvd 才有機會見識得到,
如果bt的話, 相信5-10歲以下的細路係未有能力做到,
但有錢買日本正版dvd 的話, 相信事主己經係有經濟能力,
無記錯在港最少要有16 歲 先可以合法 在職 成為社會人仕,

但如果有16 歲的話,對事物的判斷力應該己經成熟 , 對外界事物的見識也應該逹到一定水平,

這階段的人會說"seed-d "的畫面比"z " 劇埸版 好 的 是不可能.....

因此事主不可能是成年人,
但事主又看過seed-d......

問題又回到第一點....

而且也有其他令事主只有5~10 歲 也有機會看到seed -d 的可能性如的爸爸 BT 給他看,
又或者到信和購買海賊版DVD 等等.....

因此,我自己真是完全推測不到事主的年歲是多少....
故而問之
13-16我估~~

舊 11-13-05, 08:39 PM   #186
MS331
Game Master

註冊日期: Feb 2005
畫面呢方面見仁見志
有人睇到集集同一個畫面都會興奮到呼天嗆地

不過話z劇場版是垃圾實在太過分了
MS331 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-05, 08:44 PM   #187
msz006
私の紗夢は可愛です~
六蚊玩倒舖

引用:
作者: Oruma
其實如果拉長D可能好D??
好似0079三部曲﹐TV43集==>電影版3集﹐每套3個鐘
而家Z多9集﹐反而電影版短左...個故事又複雜左...
當然會令新人們
今次Z 劇埸版真係好多地方令人好不滿,
我自己尼講有:

1.新舊畫面交替太多,
舊片只少都整靚番d 色丫但佢竟然用新技術去 再舊化佢......

2. 對白
嗱!!!!首先!!!我完全唔覺佢的對白有深度 ,己經可以用淺白易明尼形容都得咁滯喇....
我指的係好多都算重要的對白無左.....

3.長度
得1時45分鐘 真係短到爆....
-------------------------------------
不過,如果硬要將其他野去比的話,有好多我又唔同意.......

0079三部曲....
我只係睇過少少tvb 版,
不過都叫睇到咩事.....

0079 套野, 唔只用舊片,
直情用埋 seed -d 奧義-----同一段片段 倒轉尼播 ....
我好記得 有度老虎帶住兩隻渣古,
一齊向左step,之後無幾耐, 段片反轉,
變左一齊向右step,

另外,悶埸勁多.....

究竟長得尼,好似睇梗tv 版咁,係咪好事
舊 11-13-05, 08:47 PM   #188
Hunter

引用:
作者: 91
tv 版都成十幾廿年前睇~~
根本上d內容係乜都已經唔記得左~~
依套其實都講得幾清楚...完全唔覺邊度懶有深度~~
不過你可能睇慣seed 果d 重覆又重覆既劇情...睇唔明z 電影版都唔出奇既~~

至於畫面時好時壞問題我都覺得幾唔掂~~

同埋你居然用seed d 同 z 比~~你用其他動畫比可能都無咁嬲~~
原來要好似seed-d 咁重覆又重覆既劇情佢先會明/記得
可能佢記憶力唔好
Hunter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-05, 09:23 PM   #189
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: kenpeter
好似我咁,未睇過tv版的,去睇電影的話,就好似比人呃錢咁,畫質時好時壞,差起上來就好似?咱珚U能俠o的畫質咁
靚的時候,又好唔過seed-d,睇極都睇唔明o的對白,鬼咁亂,冷係有深度咁,同幾個friend睇,幾過都r晒頭咁甚至唔明邊過打邊過咁,垃圾 咁又浪費了三十元,唉,早知睇nana都唔睇z啦
.......................
你會唔會有D搞錯左D野

你到底知唔知Z係咩年代GE動畫呀小朋友

睇唔明D對白?

未睇過Z TV版的人企圖去明D對白?深度??唔覺wo~~

點解有人可以咁天真咁膚淺

引用:
作者: P.Hope
我們看不懂~ 這就是制作者們表達能力的問題~

真人電影就算故事唔掂~ 但只要當去看特技都還可以~ 動畫就...

畫面不說了~ 音效又不是特別的好~ 故事上只為了講故而講故~ 完全沒有將原作的真髓和魅力展現出來... 照劇情進度來說~ 下集可能會好d... 不過這麽一說... 第一集就是為了交差而交差的了...存在的意義實在是... 應該說, 如果制作者們的技巧再高些的話~ 大可以狠心將第一集cut緊一半去(反正現在也是半調子的...)~ 背景,設定等交代了便算了~ 劇情應該要詳細的將重點表現出來才是~ 而且可以加長至2~3hr一集~ 咁最少可以令電影去到某個高潮時才落幕~ 現在劇情平鋪直述, 雖說原作重要緊湊的戰斗都有出現了~ 但連續出現和左cut右壓下反而令整体變得平平無奇...
老實講~Z個故事裡面D組織呀人身其實真係幾複雜~
(有時A君去左B組織C君走左去A組織之類)
我諗已經唔係製作者表達能力上問題~~~

Z故事本身接住0079~基本上要睇過下0079~再睇埋Z先至好可以明多D~
淨睇Z TV版都唔會明晒~唔好忘記仲有0079同z之間的空當期

加多兩粒鐘都唔洗旨意令到D未睇過GE人去明白

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-05, 09:27 PM   #190
KENSNAKE
╮(╯_╰)╭

講真丫.<>劇場版佢D新片同舊片邊個睇都一眼就睇出,新片好靚舊片真係好舊.我寧願佢重新畫過好過.

套片如果唔係睇過TV版根本就唔知佢講乜劇情去得好快.(不過我睇得好開心)
KENSNAKE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-05, 09:35 PM   #191
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

PSN  IDhigurash66442088
其實個流程執過之後都無乜問題丫
基本上條路至少有一兩句對白交代,可能唔覺意飛左就唔知做乜掛
係好多野講得唔夠入,好似尊尼同拉娜只係講過兩次野,淨睇呢度鬼知拉娜對佢咁緊要咩
不過三大nt個完位仲唔夠好?唔通要洛比度戰死做完位好d咩

百式0係對露沙美隊0個陣好勁呀,一個打哂,最後仲要一句"我都等緊你呀!"一槍射走加布蘭
諗住0係tv版0既古惑波羅卒之變返神喇!
點知之後即刻俾漢堡包一野dash格鬥.......

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-05, 09:36 PM   #192
KENSNAKE
╮(╯_╰)╭

引用:
作者: Hitomi
.

老實講~Z個故事裡面D組織呀人身其實真係幾複雜~
(有時A君去左B組織C君走左去A組織之類)
我諗已經唔係製作者表達能力上問題~~~

Z故事本身接住0079~基本上要睇過下0079~再睇埋Z先至好可以明多D~
淨睇Z TV版都唔會明晒~唔好忘記仲有0079同z之間的空當期

加多兩粒鐘都唔洗旨意令到D未睇過GE人去明白

要做過功課去就會好好多.淨係一開始要理解泰坦斯呢個組織已經煩~
KENSNAKE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-05, 09:38 PM   #193
msz006
私の紗夢は可愛です~
六蚊玩倒舖

佢果句唔係"這邊也是(捉到你了)啊"咩?
舊 11-13-05, 09:40 PM   #194
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

PSN  IDhigurash66442088
是但啦

>要做過功課去就會好好多.淨係一開始要理解泰坦斯呢個組織已經煩~
聯邦軍0既部隊
被重力束縛住的人0既私兵
做過0既好事:親筆信,30殖民地事件

咁樣其實差唔多架喇

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-05, 09:42 PM   #195
小嘉
The One

睇劇場版如果唔睇過電視版就真係唔知佢睇咩
我睇緊果時一路諗
哇,乜去得咁快既,CUT左好多
如果唔睇過TV版
咁睇人地明唔明架

SEED D
佢用舊片技術一定比Z出神入化
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-05, 09:44 PM   #196
小嘉
The One

引用:
作者: sugihara
是但啦

>要做過功課去就會好好多.淨係一開始要理解泰坦斯呢個組織已經煩~
聯邦軍0既部隊
被重力束縛住的人0既私兵
做過0既好事:親筆信,30殖民地事件

咁樣其實差唔多架喇
最好由0083最後講起啦
一定夠晒清楚
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-05, 09:44 PM   #197
ianbbhoho
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2002
PSN  IDiancat
引用:
作者: sugihara
其實個流程執過之後都無乜問題丫
基本上條路至少有一兩句對白交代,可能唔覺意飛左就唔知做乜掛
係好多野講得唔夠入,好似尊尼同拉娜只係講過兩次野,淨睇呢度鬼知拉娜對佢咁緊要咩
不過三大nt個完位仲唔夠好?唔通要洛比度戰死做完位好d咩

百式0係對露沙美隊0個陣好勁呀,一個打哂,最後仲要一句"我都等緊你呀!"一槍射走加布蘭
諗住0係tv版0既古惑波羅卒之變返神喇!
點知之後即刻俾漢堡包一野dash格鬥.......
個下我為馬沙平返
佢係望到部運輸機之後唔留意先比包包打中
可能個時佢同阿寶新人類互相感應到
ianbbhoho 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-05, 09:45 PM   #198
Crazy Gamer

註冊日期: May 2004
XBox Live GamertagMING0229
引用:
作者: KENSNAKE
講真丫.<>劇場版佢D新片同舊片邊個睇都一眼就睇出,新片好靚舊片真係好舊.我寧願佢重新畫過好過.

套片如果唔係睇過TV版根本就唔知佢講乜劇情去得好快.(不過我睇得好開心)
我情願佢全部新片or全部舊片
新片人設跟本同舊片唔match

其實有人話唔明
不如講下邊度唔明
呢度實有人答到架喎
0229 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-05, 09:50 PM   #199
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: KENSNAKE
要做過功課去就會好好多.淨係一開始要理解泰坦斯呢個組織已經煩~
淨明泰坦斯就唔算咩..我覺得要明白奧干X泰坦斯X聯邦軍的關係煩D..
我到宜家都記唔晒D主腦人物D名

引用:
作者: 0229
我情願佢全部新片or全部舊片
新片人設跟本同舊片唔match

其實有人話唔明
不如講下邊度唔明
呢度實有人答到架喎
咁即係背晒0079去到Z個故仔出黎

其實我幾期待佢全部新片~樓上話part 2 有60%以上是新片
唔知part 3會不會100%
part 1戰鬥的新畫真係正到暈

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-05, 09:56 PM   #200
Einhander
能登かわいいよ能登

引用:
作者: Hitomi
淨明泰坦斯就唔算咩..我覺得要明白奧干X泰坦斯X聯邦軍的關係煩D..
我到宜家都記唔晒D主腦人物D名
http://www.gundam.org/rpt_history4.html
我覺得呢度已經答左好多人嘅問題...

夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

iDontCare

論壇跳轉

現在的時間是 09:22 PM

手機版 | APP版