Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 11-29-10, 03:22 PM   #51
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

註冊日期: Mar 2006
亞運, who cares?

舊 11-29-10, 03:29 PM   #52
魔璃
The One
ちょうじげんアイドル

註冊日期: Jun 2002
PSN  IDRuriHoshino
引用:
作者: XMew 查看文章
黃金寶籲長遠目光申辦亞運
(明報)2010年11月29日 星期一 10:35

——————————
理所當然地被騎劫榮耀
正直,呢幾年我地經歷過奧運同東亞運,但政府真係有實際地推動過本土運動發展咩
我只記得當年政府問阿爺乞到個馬術黎搞後將班運動員趕出沙田…
閉門造車

一向都系局內人覺得要攪就要攪
不過一直都冇諗過局外人(至少市民)去唔去參與先
差到系至少買飛張去睇都做唔到, 香港又冇幾億人可以確保場場門票售出率夠6-7成
避左金錢上既回報收益就猛咁系度講理想

\ /
/ \
\(^ω^)/
魔璃 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-29-10, 11:06 PM   #53
God of Gamer
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
引用:
作者: 魔璃 查看文章
閉門造車

一向都系局內人覺得要攪就要攪
不過一直都冇諗過局外人(至少市民)去唔去參與先
差到系至少買飛張去睇都做唔到, 香港又冇幾億人可以確保場場門票售出率夠6-7成
避左金錢上既回報收益就猛咁系度講理想
有人會包場架啦.....

狼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-29-10, 11:13 PM   #54
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: XMew 查看文章
黃金寶籲長遠目光申辦亞運
(明報)2010年11月29日 星期一 10:35

在廣州亞運勇奪一金一銀的單車手黃金寶,今早在立法會呼籲以長遠的目光,支持香港申辦亞運。

立法會民政事務委員會今早舉行特別會議,討論申辦2023年亞運會及聽取團體意見。多名參與廣州亞運的本港運動員,亦有出席。
其中,單車運動員黃金寶說:「我很傷心,運動是個好議題,應該正面討論,但(申辦亞運)很快就被很多黨派否決。」
他說:「香港是亞奧理事會的成員,應該有義務和權力(參與),也應該在經濟條件容許下申辦亞運,搭建一個舞台,給亞洲運動員、甚至香港的運動員。」
他認為,申辦亞運的好處多過壞處,應該用宏觀和長遠角度去考慮。

忍痛負傷奪銀的女單車手黃蘊瑤則認為,申辦亞運對運動員是個鼓舞,可藉此興建及提升體育設施,推動體育發展。

黃金寶在廣州亞運勇奪公路賽金牌當日,特首曾蔭權前往廣州祝賀時,「阿寶」曾表示,理解有香港市民認為,目前香港要面對民生等暫時性問題,當時他說,「我不希望有一天連新加坡、澳門都成功申辦,香港才為了面子申辦亞運,這樣對身為亞奧理事會成員的香港,以及市民來說都不好。」

——————————
理所當然地被騎劫榮耀
正直,呢幾年我地經歷過奧運同東亞運,但政府真係有實際地推動過本土運動發展咩
我只記得當年政府問阿爺乞到個馬術黎搞後將班運動員趕出沙田…
阿寶哥你+其他金牌精英捐晒副身家出黎先傾喇

辛辦亞運,影響一生

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363

此篇文章於 11-29-10 11:16 PM 被 Busconcamp 編輯。
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-29-10, 11:26 PM   #55
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
其中,單車運動員黃金寶說:「我很傷心,運動是個好議題,應該正面討論,但(申辦亞運)很快就被很多黨派否決。」
(我很傷心,亞運是個大花桶,應該審慎考慮,但(申辦亞運400億預算)很快就被德成自己否決。)
他說:「香港是亞奧理事會的成員,應該有義務和權力(參與),也應該在經濟條件容許下申辦亞運,搭建一個舞台,給亞洲運動員、甚至香港的運動員。」
(參與亞運是成員義務,舉辦亞運不是義務,否則每屆都會有幾十個國家無盡義務)
話說你地上年先搭完個舞台,叫做東亞運....

(當扶完貧仲有錢剩時我唔反對申辦)
他認為,申辦亞運的好處多過壞處,應該用宏觀和長遠角度去考慮。
(例如?)

忍痛負傷奪銀的女單車手黃蘊瑤則認為,申辦亞運對運動員是個鼓舞,可藉此興建及提升體育設施,推動體育發展。
(為左鼓舞你而去使400億?下次拎金牌要唔要請晒大家叫雞?如果不申亞就不能興建及提升體育設施,推動體育發展?)

黃金寶在廣州亞運勇奪公路賽金牌當日,特首曾蔭權前往廣州祝賀時,「阿寶」曾表示,理解有香港市民認為,目前香港要面對民生等暫時性問題,當時他說,「我不希望有一天連新加坡、澳門都成功申辦,香港才為了面子申辦亞運,這樣對身為亞奧理事會成員的香港,以及市民來說都不好。」

我不希望有一天連新加坡、澳門都成功申辦,香港才為了面子申辦亞運
└轉換後:我希望新加坡、澳門都成功申辦前,香港才為了面子申辦亞運

此篇文章於 11-29-10 11:43 PM 被 狼 編輯。
狼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-29-10, 11:35 PM   #56
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

曾德成爭取政黨及市民支持特區政府申辦亞運
曾若德成爭得成...可改名叫"爭得成"

舊 11-30-10, 12:37 AM   #57
碧克

註冊日期: Aug 2003
運動員的心態當然希望自己地頭有個大型運動會,主場wo幾難得.
問題的癥結所在就是政府經常以搞show的形式去搞運動,下下要計成本,然後又要計成績.
推動全民運動風氣呢類大理想就唔知排左去邊

點解幾個政黨都針對政府用果舊錢太浪費,又成日勸政府用返筆錢去搞民生好過,
原因正係睇死政府唔會再有長遠政策支援體育界,而如果申辦失敗港府應該都會全盤放棄計劃,連承諾會起的大型場館都係大隻講.
難得連民建聯都反對,我就想睇下曾局長在議員圍攻之下點樣挾持運動員與年輕人的「民意」去拆招

╔══════════════╗
║ UNTIL WE SCORE ║
╚══════════════╝
    \  /

http://xv-s.heteml.jp/skill/v3.php?uid=g16219
碧克 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-10, 01:30 AM   #58
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
已在民政局留言反對

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-10, 01:39 AM   #59
Kaiser
ドウケシ

註冊日期: Jul 2002
起完個場靚一靚之後咪又係擺響度封塵....

請叫我「小丑」。

Forever Fans:Mr.Children & JAM Project || アニぱら音楽館補完計劃 ||  I Am Always Beside You(Blog)
Kaiser 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-10, 01:44 AM   #60
風音
The One

註冊日期: Feb 2004
Wii U ID我願像浮雲
PSN  ID輕輕的飄遠了
XBox Live Gamertag拋開一切好逍遙
洗版大戰

呢個唔知有無5毫子一個post呢?a

セカイガオワルマデハー ノシ
(☝ ՞ਊ ՞)☝オメデトウ
⊃天⊂
風音 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-10, 02:19 AM   #61
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
攪亞運唔係問題,
但一定要攪得好好睇睇,
至少要同京奧同級,

另外
室內活動運動場既上蓋如果可以起豪宅就好,
唔駛浪費土地

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-10, 07:15 AM   #62
delta
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2004
就算班運動員唔讚成,但比人推左出黎唔通話反對咩,
點知會唔會搞到運動員都無得做ga...

「きっとこの世界の共通言語は,英語じゃなくて笑顔だと思う」

高橋優 / 福笑い
delta 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-10, 08:14 AM   #63
美版之王-天涯浪子
玩具封印王

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: DevilElvis 查看文章
已在民政局留言反對
不會被河蟹嗎?

Cuddle
Rose of May
Hometown Domina

好聽, 動聽.
美版之王-天涯浪子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-10, 09:09 AM   #64
碧克

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: 美版之王-天涯浪子 查看文章
不會被河蟹嗎?
不會,只會被無視

╔══════════════╗
║ UNTIL WE SCORE ║
╚══════════════╝
    \  /

http://xv-s.heteml.jp/skill/v3.php?uid=g16219
碧克 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-10, 10:25 AM   #65
魔璃
The One
ちょうじげんアイドル

註冊日期: Jun 2002
PSN  IDRuriHoshino
引用:
作者: 查看文章
有人會包場架啦.....
你有交稅就系你有份包場架啦

\ /
/ \
\(^ω^)/
魔璃 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-10, 02:27 PM   #66
CMS
Game Master

註冊日期: Feb 2002
亞運 找到 59萬義工...香港找唔找到咁多義工呀!

香港攪亞運實在有好多問題,都解決唔到
CMS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-10, 02:34 PM   #67
二伍

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: CMS 查看文章

叫大陸人自由行落黎做義工
順便帶旺經濟
二伍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-10, 03:09 PM   #68
CMS
Game Master

註冊日期: Feb 2002
引用:
作者: 二伍 查看文章
叫大陸人自由行落黎做義工
順便帶旺經濟
香港俾錢出 衣食住行,實冇問題 條數好金呀
CMS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-10, 03:39 PM   #69
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: CMS 查看文章

政府有辦法既,又用稅囉。
唔參加義工要交幾萬蚊亞運稅
到時應該會有廣告「今次亞運係屬於我地香港人既,大家都應該有錢出錢有力出力…」

此篇文章於 11-30-10 03:42 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-10, 04:02 PM   #70
kashiko
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2008
點解係都要搞亞運而唔係奧運?
既然搞就一定要搞大佢!
kashiko 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-10, 04:26 PM   #71
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
引用:
作者: 碧克 查看文章
難得連民建聯都反對,我就想睇下曾局長在議員圍攻之下點樣挾持運動員與年輕人的「民意」去拆招
同一班人馬響區議會舉腳支持

舊 11-30-10, 04:50 PM   #72
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
仲有而家有温和文史黨嘛,點會過唔到
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-10, 03:34 PM   #73
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

工聯會率先改口支持香港申亞...
並唔認呢d叫轉'車太'...

歷史果然不斷重演...

舊 12-05-10, 04:19 PM   #74
Hunter

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: Busconcamp 查看文章
工聯會率先改口支持香港申亞...
並唔認呢d叫轉'車太'...

歷史果然不斷重演...
轉咩"車太"WOR
個心一路都支持緊, 把口唔係者
反正佢都係同禮義廉一樣咁禮義廉架啦

Hunter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-10, 04:29 PM   #75
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
這是香港人o既悲哀.....

呢個評論唔多關呢件事.....不過可以看到香港人係何等無能.....
http://commentshk.blogspot.com/2010/...post_8343.html

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 08:43 AM

手機版 | APP版