Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 8 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 
日本動漫畫討論版>丸山くがね「オーバーロードⅢ」Chapter13 (終)「PVP」
高級嘍囉 04:52 PM 08-29-18
好似冇解釋個頸圈有咩作用。
6eo 01:21 PM 09-06-18
作者: 高級嘍囉:
好似冇解釋個頸圈有咩作用。
D人話係小說有講, 降低能力但能提升取得經驗值/習得技能既道具
gingq7 08:15 PM 08-29-18
今集係由第一集開始最睇到我唔想睇的一集
唔關咩魔唔魔王事, 而係骨骨有被害妄想

如同我前一頁所講, 佢100%清楚係自己主動引班工作者入黎,
但佢心入面諗既依然係覺得自己係被害者, 覺得自己只係自衛還擊
而最抵死既係, 佢自己都覺得果4個工作者係無乜做錯甚至很有義氣, 但都係繼續無乜意義的酷刑虐待
佢亦十分清楚係酷刑虐待, 因為有提一死了之是慈悲

用樓上個例子既話, 就係一個成年人自已打開度門放幾個幾歲小孩入間屋,
然後一邊妄想係果幾個小孩入侵佢屋企, 一邊懶係說教, 一邊以壓倒性的體格將果幾個細路綁起, 再慢慢虐殺
而過程中佢同時覺得果幾個細路和自己都無錯
Lamsze 08:31 PM 08-29-18
作者: gingq7:

如同我前一頁所講, 佢100%清楚係自己主動引班工作者入黎,
但佢心入面諗既依然係覺得自己係被害者, 覺得自己只係自衛還擊
而最抵死既係, 佢自己都覺得果4個工作者係無乜做錯甚至很有義氣, 但都係繼續無乜意義的酷刑虐待

用樓上個例子既話, 就係一個成年人自已打開度門放幾個幾歲小孩入間屋,
然後一邊妄想係果幾個小孩入侵佢屋企, 一邊懶係說教, 一邊以壓倒性的體格將果幾個細路綁起, 再慢慢虐殺
你個比喻甘似歐美D片既
不過以前好似有過佢既內心心態都開始變得唔似人?
高級嘍囉 09:10 PM 08-29-18

唔係骨骨有被害妄想,而係今次行動係有其目的,就係要全滅入侵者以震懾帝國,不留活口讓帝國可能找到反駁嘅理據。
骨骨在出發前已留一道太平門,問有否金錢以外嘅參加理由。
而在骨骨面對姐姐小隊時,只要她們能證明自己有值得生存下去的價值(大過行動目標的價值),骨骨不是非要殺死她們不可。

姐姐的結局雖然令人很不安,但現實世界就是這樣,人哋搞唔搞得你唔係因為你有冇道理,而係你有冇討價還價嘅本錢。
phil077 09:40 PM 08-29-18
我反而係諗冒險者可以為錢去殺怪
點解怪就唔可以為了自身利益去殺人
工作者的身體各部份都可以對大墳墓各處有作用
正如一隻豬各部份有不同的食法一樣啫

硬要用人的道德觀和邏輯去批評骨骨的行為始終不適合
他做的一切都是對大墳墓和征服世界必需便可
gingq7 08:54 PM 08-29-18
係, 佢係覺得自己唔係人, 而係另一物種,
但我覺得重點唔係佢覺得自已係咩物種, 而係佢仍然能和"人"正常交流

即係現實中人踩死一隻蟻, 殺幾隻老鼠, 無人會覺得有問題, 因為人和蟻/老鼠係無任何交流
但人殺死一隻狗就會很多人反感, 因為人和狗係可以有交流

骨骨而家一邊可以和人類正常交流, 一邊又被害妄想+虐殺人類(包括佢認為無做錯的人)
如果佢覺得自己係神, 可以任意殺低等物種反而好d,
但而家又唔係, 佢未到覺得自己係神(因為佢仲十分清楚自己的game友係人類), 睇落佢最多都係覺得自己係十分高lv的人

所以成件事就好奇怪, 骨骨個思路實在太矛盾
gingq7 09:02 PM 08-29-18
如果套用奇幻世界觀,
例子應該係人類和妖精(elf)/矮人(dwarf)係不同物種,
但人類殺妖精/矮人 和 殺隻蟻, 很明顯係完全不同程度
STRIFE 09:40 PM 08-29-18
雖然每個人觀點唔同,但有誤解就唔好
1.骨王唔係被害妄想,係佢由一開始就唔鍾意呢個計劃,但係因為迪既提議有益先採用,佢本身唔想放人入黎佢屋企
2.不存在無意義虐殺,全部都係測試防衛機制,你覺得虐殺係本身班npc自己既手法
3.骨王對foreSight,係順便測試自己實力,佢一向有做,唔係第一日既事
4.骨頭並冇認為佢地有冇做錯,而係認為呢個係佢地選擇既路,既然係咁,死就係其中一個風險,唔係對與錯既問題
5.其後係物盡其用,正如你殺一隻動物黎食,你都會用盡動物既可食用部位

重點得兩個,測試墓地既防衛機制、為接觸帝國鋪路
黑工係俾兩方面雙重利用
fantast 03:10 AM 08-30-18
骨骨間接害死兩隻小蘿莉
點解佢呢個唔跟web版做就算
s2001154 10:00 AM 08-30-18
今集最不滿是獵奇畫面嚴重不足
尼路 06:35 PM 08-30-18
以一個善惡值-500的角色來講,骨骨好仁慈了,同其他同樣-500的NPC比
不過呢集我成日覺得,阿隊長唔扮熟跟返之後的劇情係有幾唔死……
當然最安全係死跟迷之戰士啦
casio 11:31 PM 08-30-18
作者: 尼路:
以一個善惡值-500的角色來講,骨骨好仁慈了,同其他同樣-500的NPC比
不過呢集我成日覺得,阿隊長唔扮熟跟返之後的劇情係有幾唔死……
當然最安全係死跟迷之戰士啦
其實覺得今次骨骨受爭議嘅問題點係,同之前幾次唔同,骨骨自己就係攪屎棍,但佢又一直鬧對面為錢呢d好低俗嘅理由入嚟打劫扮受害者
當然,11歲本身都講過係想寫魔王,但作為魔王對住d二打六都咁小家就有d那個,如果係4謀士為入侵道歉時,骨骨理直氣壯話「唔使道歉,係我跣你地嘅」問題應該冇咁大
不過都係嗰句,今次班工作者唔係冇得簡,所以今次只可以講一個願打一個願捱
gingq7 12:08 AM 08-31-18
作者: casio:
如果係4謀士為入侵道歉時,骨骨理直氣壯話「唔使道歉,係我跣你地嘅」問題應該冇咁大
100%認同
咁既回應先係魔王, 要殺就殺, 駛乜老屈人地用貪錢抵死做藉口先開殺

而家個回應真係...
高級嘍囉 07:26 AM 08-31-18
作者: casio:
其實覺得今次骨骨受爭議嘅問題點係,同之前幾次唔同,骨骨自己就係攪屎棍,但佢又一直鬧對面為錢呢d好低俗嘅理由入嚟打劫扮受害者
當然,11歲本身都講過係想寫魔王,但作為魔王對住d二打六都咁小家就有d那個,如果係4謀士為入侵道歉時,骨骨理直氣壯話「唔使道歉,係我跣你地嘅」問題應該冇咁大
不過都係嗰句,今次班工作者唔係冇得簡,所以今次只可以講一個願打一個願捱
就係咁回應先解釋到,骨骨同工作者係唔對等嘅存在,用人類嘅世界嚟講,就係一邊係人,一邊係害蟲。
你喺屋企放曱甴屋都唔會覺得係跣啲曱甴。
STRIFE 01:33 PM 08-31-18
骨王性格小家唔係第一日既事吧
由佢守財奴,而且垃圾都唔願掉而係收起佢就知啦
green 01:36 AM 09-01-18
其實睇完原著小說這一卷後, 真係好鬱
原因係作者用左唔少篇幅, 從大小姐的視角去寫, 咁讀者自然代入大小姐的立場去睇, 加上大小姐和她的隊友入大墳墓雖然為錢, 但其實唔係因為貪心, 只係想救妹妹, 所以最後大小姐和她的朋友死得咁慘, 讀者覺得難受都好正常
gingq7 07:30 PM 09-01-18
作者: green:
其實睇完原著小說這一卷後, 真係好鬱
原因係作者用左唔少篇幅, 從大小姐的視角去寫, 咁讀者自然代入大小姐的立場去睇, 加上大小姐和她的隊友入大墳墓雖然為錢, 但其實唔係因為貪心, 只係想救妹妹, 所以最後大小姐和她的朋友死得咁慘, 讀者覺得難受都好正常
骨王一直都對投降的敵人從寬處理,
我實在睇唔出點解今次會一反常態, 由其是今次係佢主動挖個坑俾人踩和今次4人一開始一見面已投降
個理由(人地貪錢走入佢屋企)實在很差
LTKS 07:52 PM 09-01-18
骨王一直都對投降的敵人從寬處理,
我實在睇唔出點解今次會一反常態, 由其是今次係佢主動挖個坑俾人踩和今次4人一開始一見面已投降
個理由(人地貪錢走入佢屋企)實在很差
你好似唔記得咗第2期飛鼠下令殺咗一批擄走返去大墳墓(雖然係迪米捉走的)嘅無辜王國平民
飛鼠一向都係大墳墓最優先,更何況出發之前已搞清楚佢地全部人嘅目的
對飛鼠來講無痛苦的死已經係對影響到大墳墓而無用處嘅人的一種仁慈
除非有用先放生
gingq7 11:32 PM 09-01-18
作者: LTKS:
你好似唔記得咗第2期飛鼠下令殺咗一批擄走返去大墳墓(雖然係迪米捉走的)嘅無辜王國平民
飛鼠一向都係大墳墓最優先,更何況出發之前已搞清楚佢地全部人嘅目的
對飛鼠來講無痛苦的死已經係對影響到大墳墓而無用處嘅人的一種仁慈
除非有用先放生
我無話放生, 我係話從寬處理(無痛苦死亡)
如果我無記錯, 上次果班王國平民骨骨都有特別提叫手下俾佢地無痛苦死亡
而今次呢4個就講明要佢地其中3個痛苦地死

坑人地入黎 - 無問題
殺 - 無問題
被害妄想(人地入侵佢屋企) - 有問題
用被害妄想的內容作為理由, 虐待最後果4個 - 和一直描寫骨骨的行為自相矛盾,十分有問題

無論如何我都係覺得作者呢段處理得唔好
supermanlady 01:33 PM 09-08-18
【オーバーロードⅢ】第10話予告「戦争準備」《ノーマルver.》
作者: :
【オーバーロードⅢ】第10話予告「戦争準備」《スペシャルver.》

supermanlady 11:59 AM 09-01-18
【オーバーロードⅢ】第9話予告「舌戦」《ノーマルver.》
【オーバーロードⅢ】第9話予告「舌戦」《スペシャルver.》

高級嘍囉 08:24 PM 09-01-18
遲啲出大山羊肯定會有好多人頂唔順。
高級嘍囉 11:53 PM 09-01-18
其他三個只係用一般方式處理,唔算係特別痛苦,唔洗好似八指幹部咁無限循環,又或者成為兩腳羊。

而工作者真係入侵人地屋企,佢地都估計地下墓穴會有主人,只不過以為自已會打得羸咁解,所以骨骨以此為由要殺佢哋,佢哋都冇反駁,如果骨骨唔係咁勁,都會俾工作者打到落花流水。
STRIFE 01:10 PM 09-02-18
作者: 高級嘍囉:
其他三個只係用一般方式處理,唔算係特別痛苦,唔洗好似八指幹部咁無限循環,又或者成為兩腳羊。

而工作者真係入侵人地屋企,佢地都估計地下墓穴會有主人,只不過以為自已會打得羸咁解,所以骨骨以此為由要殺佢哋,佢哋都冇反駁,如果骨骨唔係咁勁,都會俾工作者打到落花流水。
不如話骨王只係做返"真"魔王,對人類洗乜講道理,對自己有益就撚化完你照殺,邊會玩咁多"人道立場"
唔似其他輕小說,講就講做魔王,結果行為就同勇者一樣,揸住人道立場去考慮任何事,玩後宮又拯救人類
第一 ... 8 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 

返回主題版面