Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-10-09, 12:32 AM   #1
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
「ANIMAX MUSIX 2012」無事終了!

個EVENT5月9日舉行
已經完左 得一次
全世界放送預定
日本已知8月中
EVENT係由ANIMAX攪

http://www.animax.co.jp/animaxmusix/index.php

YUUKA唱創聖のアクエリオン
May'n唱残酷天使同埋EB

ANIMAX MUSIX

☆Anna
ラッキーチューン
kissの行方
SCAR
今すぐKiss Me(リンドバーグカバー)

☆喜多修平
Breakin' through
一斉の声

☆南里侑香
オデッセイ
Dear
暁の車 ※FictionJunction featuring YUUKA
Silly-Go-Round ※FictionJunction YUUKA

☆カバー
愛をとりもどせ 喜多修平
ムーンライト伝説 Anna
創聖のアクエリオン 南里侑香

☆May'n
ダイヤモンドクレバス
妖精
ノーザンクロス
M-Revolution
May'n☆Space
射手座☆午後九時 Don't be late
キミシニタモウコトナカレ

☆カバー
残酷な天使のテーゼ May'n
ETERNAL BLAZE May'n

☆全員
CHA-LA HEAD-CHA-LA

舊 05-11-09, 02:00 AM   #2
jaycom
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2006
係咪香港會有得睇先﹗
唔係到時又話香港會無份播﹗

舊 10-07-09, 11:06 PM   #3
lokcz
Junior Member

註冊日期: Feb 2009
引用:
作者: jaycom 查看文章
係咪香港會有得睇先﹗
唔係到時又話香港會無份播﹗
終於有消息了
cable個animax個schedule有個叫
ANIMAX MUSIX -LINK TO THE WORLD
11月4日晚10點播出...

係唔係呢個?
lokcz 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-30-09, 09:44 PM   #4
ty1106
Game Master
おれいも

註冊日期: Mar 2009
肯定係呢個 ANIMAX MUSIX~LINK TO THE WORLD~

11月4日(三) 2200 香港Animax限定
ty1106 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-04-09, 10:16 PM   #5
macgyver
Game Master
反loli恊會會長

註冊日期: Aug 2004
有無人現在睇緊,有字幕的

舊 11-04-09, 10:26 PM   #6
suger_ohkawa
Crazy Gamer
閱讀愛好者

註冊日期: Mar 2004
可惜我家沒裝animax......

舊 11-04-09, 10:49 PM   #7
ZombieTerry
Game Master

註冊日期: Jun 2007
May'n唱Eternal Blaze... 辛苦了她, 音很不對...
亦突顯了奈々姫的功力!!
ZombieTerry 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-04-09, 10:55 PM   #8
神秘過客
God of Gamer
★生ける伝説 ⑦★

註冊日期: Oct 2002
想問下係整個 event 播哂? 還是只係播左一部份?

Anna - 今すぐKiss Me
Anna - ムーンライト伝説
喜多修平 - Breakin' through
喜多修平 - 愛をとりもどせ!!
南里侑香 - 暁の車
南里侑香 - 創聖のアクエリオン
May'n - ノーザンクロス
May'n - 射手座☆午後九時Don't be late
May'n - キミシニタモウコトナカレ
May'n - 残酷な天使のテーゼ
May'n - ETERNAL BLAZE

全員大合唱 - CHA-LA HEAD-CHA-LA

如果同上面o既 list 一樣, 咁一早睇左了

舊 11-04-09, 10:56 PM   #9
ZombieTerry
Game Master

引用:
作者: 神秘過客 查看文章
想問下係整個 event 播哂? 還是只係播左一部份?

如果同上面o既 list 一樣, 咁一早睇左了
Exactly!!
舊 11-04-09, 10:58 PM   #10
money
◆.西野司命.◆

引用:
作者: ZombieTerry 查看文章
May'n唱Eternal Blaze... 辛苦了她, 音很不對...
岩男潤子 石田燿子 中川翔子都唱過EB
同樣都係唔得
始終EB係得水樹唱先好聽

舊 11-04-09, 10:59 PM   #11
美堂蠻
Ultimate Gamer
蛇夫座的使者

註冊日期: Oct 2003
冇yuuka睇??
搵老襯既.........

打撃系など花拳繍腿、関節技(サブミッション)こそ王者の技よ!!

生きているのなら…神様だって殺してみせる!
美堂蠻 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-04-09, 11:03 PM   #12
ZombieTerry
Game Master

引用:
作者: money 查看文章
岩男潤子 石田燿子 中川翔子都唱過EB
同樣都係唔得
始終EB係得水樹唱先好聽
對!!!!

引用:
作者: 美堂蠻 查看文章
冇yuuka睇??
有呀!! 叫做兩首咁大把!!
舊 11-04-09, 11:04 PM   #13
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

引用:
作者: ZombieTerry 查看文章
一直都覺得奈々唱 Eternal Blaze 都好輕鬆下, 所以誤以為不大難唱...
但睇過中川翔子、may'n、 HIMEKA 等人唱之後, 就會驚覺原來 EB 係好難唱的
不過咁多個之中, HIMEKA 算唱得幾唔錯下

至於 yuuka 的表現好似有少少失準, 唱創聖のアクエリオン時有少少走音....
不過 Yuki Kajiura LIVE vol.#4 中的 yuuka 最高!! \/

此篇文章於 11-04-09 11:09 PM 被 神秘過客 編輯。
神秘過客 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-04-09, 11:09 PM   #14
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

引用:
冇yuuka睇??
想睇 yuuka 梗係睇 Yuki Kajiura LIVE vol.#4 part1 最實際啦 v

舊 11-05-09, 07:11 AM   #15
ai.
RELEASED

註冊日期: Jan 2002
剛剛看了~點解may'n一個人唱咁多首~(不過算)
終於在這類節聽到may'n唱mf以外的歌,
那首Shangri-La的主題曲看動畫時覺得唔差,所以一路都想看看現場係點樣.

翻唱個5首,
除左水樹奈奈那首我唔清楚,(因為我不是她的fans,亦都無看過那套動畫)
其實其他4首我覺得無一首比原本的好聽.
引用:
不過咁多個之中, HIMEKA 算唱得幾唔錯下

至於 yuuka 的表現好似有少少失準, 唱創聖のアクエリオン時有少少走音....
不過 Yuki Kajiura LIVE vol.#4 中的 yuuka 最高!! \/
我本身鍾意創聖のアクエリオン,所以覺得佢依首唱得好差,
可能同佢把聲有關,無原唱者把聲咁厚,搞到一開始不久之後某個位變左雞仔聲.
(又或是我要求太高吧)

ai. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-09, 02:48 PM   #16
jaycom
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2006
cut 咗唔少歌﹗
搞到得一個鐘太短了

舊 11-05-09, 08:38 PM   #17
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

引用:
作者: AiStudio 查看文章
翻唱個5首,
除左水樹奈奈那首我唔清楚,(因為我不是她的fans,亦都無看過那套動畫)
其實其他4首我覺得無一首比原本的好聽.

可能同佢把聲有關,無原唱者把聲咁厚,搞到一開始不久之後某個位變左雞仔聲.
(又或是我要求太高吧)
水樹版:
http://www.youtube.com/watch?v=ZCplGVxuTY8
may'n 版:
http://www.youtube.com/watch?v=QEe-lanO3-U
咁你就要聽一下水樹版的 Eternal Blaze 啦
隨便搵左個水樹版Eternal Blaze live 片段, 你睇完就知道有咩分別了
不過先聲明, 我不討厭may'n 的....
只不過她唱 EB 時, 真是有少少勉強的感覺

另, 套動畫是好物來的啊...
不看真是走寶, 不過只限無印 + A's 時期

至於創聖のアクエリオン, 本身首歌就超難唱...
所以平心而論 yuuka 真是唱得不好...
或者說這首歌不太適合她唱, 又或者佢果日狀態不好...
因為唱暁の車時也算一般, yuuka 平時唱自己歌時好掂的

我覺得HIMEKA 唱創聖のアクエリオン算唱得幾好的~
不過唔知道達唔達到你的要求就是了
http://www.youtube.com/watch?v=259boPZ5TyI

此篇文章於 11-05-09 08:43 PM 被 神秘過客 編輯。
舊 11-06-09, 04:25 AM   #18
ai.
RELEASED

引用:
水樹版:
http://www.youtube.com/watch?v=ZCplGVxuTY8
may'n 版:
http://www.youtube.com/watch?v=QEe-lanO3-U
咁你就要聽一下水樹版的 Eternal Blaze 啦
隨便搵左個水樹版Eternal Blaze live 片段, 你睇完就知道有咩分別了
不過先聲明, 我不討厭may'n 的....
只不過她唱 EB 時, 真是有少少勉強的感覺

另, 套動畫是好物來的啊...
不看真是走寶, 不過只限無印 + A's 時期

至於創聖のアクエリオン, 本身首歌就超難唱...
所以平心而論 yuuka 真是唱得不好...
或者說這首歌不太適合她唱, 又或者佢果日狀態不好...
因為唱暁の車時也算一般, yuuka 平時唱自己歌時好掂的

我覺得HIMEKA 唱創聖のアクエリオン算唱得幾好的~
不過唔知道達唔達到你的要求就是了
http://www.youtube.com/watch?v=259boPZ5TyI
水樹版,那就轉頭去聽下,看看和may'n差別有多大和勉強在那裡.
始終無細心聽過係唔明大家講咩.
其實我反而想知中川翔子唱成點....記憶中佢現場不是太好的,而且大家又講到依首咁難~
真係想知道聽後感~(和may n比呢?)
其實我不算喜歡may'n,因為唔知點解聽佢mf的歌會有種好似聽太多,而有點悶的感覺.

動畫就應該不會看,因為人樣的style和我相性不合.
其實以前都想過看,因為我見第一期係新房昭之,
但知道第2期唔係就無看了.(我本身幾享受新房的style,除了第一次看Soul Taker的時候)
另無印係咩意思?

首創聖のアクエリオン,我覺得最主要真係唔適合yuuka唱,
一係將首歌改改,好似m.o.v.e唱的版本咁改改,改為自己的style.
http://www.youtube.com/watch?v=M2oXvWbWldw
不過我又唔係太喜歡m.o.v.e版無左一開始一億2千年那段.
明明同一句野有日文版和英文版,唱唔到英文版都可以改用日文版.

首暁の車我最鍾意係看/聽依個mv~
http://www.youtube.com/watch?v=cYo4XvAyK9k

那個節目我有dl完整版來看,
HIMEKA唱的版本和原版比有少少不足外,其實已經好好.
同yuuka版比,可能HIMEKA把夠厚吧.

講起HIMEKA,雖然我無學過日文,但感覺上佢唱日文歌時比講日文好咁多?

此篇文章於 11-06-09 04:33 AM 被 ai. 編輯。
舊 11-06-09, 05:37 AM   #19
money
◆.西野司命.◆

引用:
水樹版,那就轉頭去聽下,看看和may'n差別有多大和勉強在那裡.
始終無細心聽過係唔明大家講咩.
其實我反而想知中川翔子唱成點....記憶中佢現場不是太好的,而且大家又講到依首咁難~
真係想知道聽後感~(和may n比呢?)
其實我不算喜歡may'n,因為唔知點解聽佢mf的歌會有種好似聽太多,而有點悶的感覺
中川翔子版
http://www.tudou.com/programs/view/nTDJ3Znxoeo/

HIMEKA版

另HIMEKA仲有唱過水樹其他既歌
好似JTB咁

此篇文章於 11-06-09 05:46 AM 被 money 編輯。
money 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-09, 01:59 PM   #20
money
◆.西野司命.◆

引用:
冇yuuka睇??
引用:
想睇 yuuka 梗係睇 Yuki Kajiura LIVE vol.#4 part1 最實際啦 v
過客講得啱
想睇YUUKA就記得睇Yuki Kajiura LIVE vol.#4 part1
一定可以滿足到YUUKA既Fans
因為個Live實在太正

引用:
(又或是我要求太高吧)
YUUKA把聲唔啱唱創聖
加上佢個次有D失準
不過Yuki Kajiura LIVE vol.#4 既時候完全係正爆
去youtube搵下 會有個Live既部分曲目試睇

舊 11-06-09, 03:33 PM   #21
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

引用:
-skip-
講起HIMEKA,雖然我無學過日文,但感覺上佢唱日文歌時比講日文好咁多?
應該聽一次就可以清楚知道有什麼分別的了

覺得 may'n 的歌聽太多而有點悶, 可能是因為 may'n 唱歌o既演譯方式都差不多的關係吧?
坦白說, may'n 是有唱功的, 但奈何唱法變化不大, 有固定的一個模式...
所以聽得多難免會有生厭的感覺吧?

我個人強烈建議你嘗試看一看這套動畫啊~~
人設其實也不是太差吧? 我覺OK 喎
而且這套並不是一般普通的少女變身系動畫啊, 熱血得來又有感動位(?),還有百合成份啊
我對監督沒有什麼研究, 是不是新房昭之也沒差....
不過我可以說第二期比第一期更好看!!
第一期頭幾集可能有點悶, 不過當另一位女主角出場後便會好看
無印 = 第一期 , A's = 第二期 , Strikers = 第三期 (黑歷史)

m.o.v.e版創聖のアクエリオン, 我覺得唔好聽....
如果跟原唱者來比的話, HIMEKA 可以說唱得不過不失的了
yuuka 在 animax musix 當天的表現不可以作準, 雖然都有選錯歌來唱的成份...
想看 yuuka 都是看她的 live 吧?! 唱得超好
http://www.youtube.com/watch?v=yZh7dtCwPZE
http://www.youtube.com/watch?v=z2-l45jMV9I

因為 HIMEKA 唱日文歌的時間多過講日文囉

此篇文章於 11-06-09 03:39 PM 被 神秘過客 編輯。
舊 11-06-09, 03:38 PM   #22
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

引用:
另HIMEKA仲有唱過水樹其他既歌
好似JTB咁
這首唱得好微妙啊 lll

舊 11-06-09, 05:55 PM   #23
ai.
RELEASED

引用:
中川翔子版
-skip-
thanks,
中川的影片要去到土豆網先有~
中川好似只有開頭唱水樹那首比想像中好,不過之後的(由eva那2首開始)好似玩住咁唱.
(不過eva的兩首都唔係太好了.)

剛剛看了HIMEKA的nico,
原來之前個節目佢的日文已經進步很多.
佢真好,有一個夢,為夢想以努力,而且又達成到~
不過nico的影片中點解有個6分.....玩野?

引用:
YUUKA把聲唔啱唱創聖
加上佢個次有D失準
不過Yuki Kajiura LIVE vol.#4 既時候完全係正爆
去youtube搵下 會有個Live既部分曲目試睇
應該都係吧.

你同神秘過客都狂推介Yuki Kajiura LIVE vol.#,
而youtube又有,真係要去看看.

此篇文章於 11-06-09 06:18 PM 被 ai. 編輯。
舊 11-06-09, 06:40 PM   #24
ai.
RELEASED

突然想問下ANIMAX MUSIX個mc同中川翔子熟唔熟?_?
因為之前有一段時間xboxlive有個節目佢做主持,
而且成日提腐女子依幾個字.
如果無記錯係節目中佢同佢朋友玩idol master,而且好似識一齊跳舞,

引用:
應該聽一次就可以清楚知道有什麼分別的了
聽了水樹和may'n版,真係覺得may'n差了一些東西~不過唔知係咩~ha~
不過從animax musix了解到,不論誰翻唱人地的歌,一係要唱到原唱的差唔多,
一係就將成首曲風格改為自己風格,如果唔係真係會比人覺得唱得不是太好/差好多.

可能真係因為may'n唱macross f歌演譯方式差唔多的關係,
亦因為如此,和mf的歌有少少唔同的Shangri-La的主題曲即時變得無咁悶/好聽左.

原來無印係指第一期~
動漫方面,如果第一眼接受唔到人設,我好少會去看,(除非有好高作畫水準)
依個習慣好難改~
就好似我喜歡clamp,但我從來無特別想看聖傅一樣.

m.o.v.e版....要用時間去接受~
第一次聽時覺得好鬼死難聽~都唔明點解要翻唱~
而且又無預想中個男會去Rap"一億二千年"那段~所以好失望~
但昨天為了找條link,又再聽多一次,
了解到佢只係改了首歌變為自己風格,所以接受了她們的嘗試.

"因為 HIMEKA 唱日文歌的時間多過講日文囉"<<依個真係唔錯的答案.
HIMEKA係節目內的訪問,一句日文次次都加了幾個英文出黎.^^
不過原來佢日文好似已經進步了.

因為 HIMEKA 唱日文歌的時間多過講日文囉 [/QUOTE]

舊 11-06-09, 11:12 PM   #25
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

對中川同個 mc 冇咩研究 lol

又或者可能是先入為主吧, 所以很少會覺得翻唱者會唱得好過原唱者的
說實在, 我都覺到 may'n 的歌有少少開始聽到悶的感覺...
希望遲下曲風或唱法會有些許改變吧

因為DVD有修正, 所以作畫水準都可以算高的
至於人設方面, 我不知道什麼人設才對你的胃口...
不過我覺得你可以當佢係 CCS 黎睇...其實都唔係差太遠啫 XD
clamp 的作品, 不論畫風我幾乎全部都有看...不過較新的作品例外 XDD

唔知點解我覺得 HIMEKA 的日文發音好好聽
另, 她的母語是法文不是英文 XDDD
英文同日文都好似係自學的, 真係超強....

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Dance Evolution Arcade 香港 location test 2012/3/6~2012/3/12 tung999 街機遊戲討論版 101 07-11-13 11:58 PM
[多機種] Winning Eleven 2012 / Pro Evolution Soccer 2012 neo 電視遊戲討論版 236 03-24-12 08:09 PM
Animax HK討論 2 HTW 日本動漫畫討論版 998 07-27-10 11:31 PM
Animax HK討論 okabe 日本動漫畫討論版 998 12-23-05 07:58 AM
Animax 一問 Squaresoft 日本動漫畫討論版 5 10-26-04 09:50 PM

現在的時間是 11:22 PM

手機版 | APP版