Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 收藏品討論版

主題工具 顯示模式
舊 04-28-21, 08:25 PM   #1001
anyone
The One
↘嫁

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRitsuZui
bandai出先定我搞掂先
3d print左把劍有排噴灰有排磨
白色拎gundam marker 噴槍直接冚落深色原件度

此篇文章於 04-28-21 08:34 PM 被 anyone 編輯。
anyone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-21, 03:06 AM   #1002
winsonhei
Insane Gamer
三防

註冊日期: Jul 2009
PSN  IDRX-78_GP-03
想問一下有冇地方可以維修氣泵
我有個Mr. Hobby L5 燒咗…
winsonhei 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-21, 08:50 AM   #1003
HAKAIDER
God of Gamer
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: winsonhei 查看文章
想問一下有冇地方可以維修氣泵
我有個Mr. Hobby L5 燒咗…
新填地街..............

大型泵行通常都唔整, 你去麾打 / 泵果d 舗問吓

見門口有人繞銅線就係

係漢記泵行附近都有幾間

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷

此篇文章於 04-30-21 02:31 PM 被 HAKAIDER 編輯。
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-21, 10:23 AM   #1004
HAKAIDER
neet 人生~~~

這又不能怪郡氏吧...............

無得入口油性模型油..........

唔同寄船成板貨浄寄水性模型油工具同水貼劑咩?

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 04-30-21, 01:17 PM   #1005
winsonhei
Insane Gamer
三防

註冊日期: Jul 2009
PSN  IDRX-78_GP-03
引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
這又不能怪郡氏吧...............

無得入口油性模型油..........

唔同寄船成板貨浄寄水性模型油工具同水貼劑咩?

我冇記錯呢類貨同模型油都要租危險倉先俾你入口
所以點解咁耐先有一次貨
winsonhei 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-21, 02:28 PM   #1006
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
作者: winsonhei 查看文章
我冇記錯呢類貨同模型油都要租危險倉先俾你入口
所以點解咁耐先有一次貨
租危險倉唔係難

重點係郡氏油性模型油因成份問題比台灣禁左

無左依個重點産品, 張訂單自然細左同難做左

郡氏立場唔通你訂少少野都同你搞出口報關咩

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 04-30-21, 10:53 PM   #1007
HAKAIDER
neet 人生~~~

鬥狼的32 個負重輪.............

上次戰車少女的負重輪是噴黑色的外輪

再用膠片界出合識的圓形作噴油模, 再逐一噴上主色徳軍灰

但効率還是很~~~~慢慢慢慢慢慢

所以今次先噴上主色啡緑色..............

再用電批作旋盤, 將琺朗油用筆油上外輪............

結果不用十分鐘就32 個負重輪, 共64 面全上好色了............

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 05-08-21, 10:49 AM   #1008
HAKAIDER
neet 人生~~~

完成...................

基本上都是黑色琺朗油滲線

同時將抺油用的棉花棒順着方向抺在表面做染色舊化

之後先噴一層H181 半光固定琺朗油

再用油彩做一次染色舊化 + 乾掃

再上水貼, 最後噴H181 半光 + H183 啞光統一 / 調整表面光沢

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 05-12-21, 07:28 AM   #1009
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-16-21, 10:56 AM   #1010
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008

終於清哂手上未砌嘅嘢
下隻開工應該要等到RG海牛
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-21, 12:41 PM   #1011
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
有幾支雙星珐瑯油買咗over 10年,已經乾晒
琴日加返d 松節水入去再等到第二日,普通色可以溶到,用得翻
但係有隻銀油X-11,就好似唔識溶咁
想請教一下,係咪無得救還是要用雙星thinner X-20開?
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-21, 02:53 PM   #1012
anyone
The One
↘嫁

av油油出界牙籤一刮就搞掂唔使咁驚

舊 06-12-21, 12:52 PM   #1013
anyone
The One
↘嫁

把劍仲差少少
d數碼文字懶得雕了

舊 06-14-21, 01:53 PM   #1014
anyone
The One
↘嫁

今次用冷烤唔使磨了

舊 06-23-21, 03:03 PM   #1015
Terry仔

想請教一下,用水性底灰,之後噴油性油會唔會有問題?
之前我係用噴罐底灰(mr colour)
今日睇到YM video, 用個cheap 雞pump & 筆專門for 噴水性底灰
好似比用罐嚟得實惠,而且都算方便
舊 06-23-21, 04:29 PM   #1016
野良猫
肥倫

引用:
作者: Terry仔 查看文章
想請教一下,用水性底灰,之後噴油性油會唔會有問題?
之前我係用噴罐底灰(mr colour)
今日睇到YM video, 用個cheap 雞pump & 筆專門for 噴水性底灰
好似比用罐嚟得實惠,而且都算方便
水蓋油就可以
油蓋水唔係唔得但唔太好,唔同油特性問題
舊 06-23-21, 07:22 PM   #1017
Terry仔

即係用返噴罐啦
不過真係比用噴筆浪費得多
舊 06-23-21, 08:18 PM   #1018
野良猫
肥倫

噴罐一向都係浪費,俾錢買空氣喎
舊 06-28-21, 01:42 PM   #1019
anyone
The One
↘嫁

最大問題都係為左懶得慳洗野je
flyer 樽仔又貴左d
另一家出果隻考慮緊試唔試用黎噴灰

舊 06-29-21, 09:33 PM   #1020
HAKAIDER
neet 人生~~~

出渕裕那充滿線條美的喇叺褲脚..............

和膝蓋甲下的那一個 "節位" 實在叫人配服

這些美感.............是Ka 氏學不來的

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 06-29-21, 09:46 PM   #1021
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
見到有XGM100了..不過貴過普通筆2倍...

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-05-21, 08:22 PM   #1022
Terry仔

請問如果淨係買支筆for 噴灰(油性)
Double action 係咪唔要都得?個噴咀要幾細?
邊一款噴筆最抵用?
舊 07-05-21, 09:39 PM   #1023
野良猫
肥倫

引用:
邊一款噴筆最抵用?
如果你接受到USB泵的話咁最多都係買個泵+0.5筆就可以
而且仲多支0.3筆
然後就係開油水、洗筆水等工具

所以入門玩筆我通常問
你筆直預幾多先

此篇文章於 07-05-21 09:47 PM 被 野良猫 編輯。
舊 07-05-21, 10:30 PM   #1024
Terry仔

Budget 其實無理,但求用最小買到夠用嘅equipment
不過我都係問下姐. 最大問題都係住屋

我依家係拎起支罐,去後樓梯噴
講方便,真係無敵
舊 07-05-21, 10:51 PM   #1025
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
邊一款噴筆最抵用?
Double action 有一個好處............

就係single action 你唔記得收針的話

過稀嘅塗料有可能會係噴咀滴出黎

噴筆就..............平平地Amazon JP 郵購扣税寄返香港就可以

https://www.amazon.co.jp/GSI%E3%82%A..._t1_B07XC623FM

如果你係用USB 手榴彈泵...............a

https://www.amazon.co.jp/GSI%E3%82%A...ef_=ast_sto_dp

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷

此篇文章於 07-05-21 10:56 PM 被 HAKAIDER 編輯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 10:16 PM

手機版 | APP版