Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 10-31-04, 01:00 AM   #1
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
真正 35mm 的真正 12mm 的真正力量

小心頭暈~~~

KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-31-04, 01:18 AM   #2
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

千萬唔好誤會, 菲菻黎...............................

(o個部就黎出o既新機留番你買... )

菲菻好貴, 曬相更貴, 張張都係錢......

好肉赤好肉赤好肉赤......

都係 digital 適合窮人~~~
舊 10-31-04, 01:24 AM   #3
ZERO NEKO
God of Gamer

Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
引用:
作者: KKH
千萬唔好誤會, 菲菻黎...............................

都係 digital 適合窮人 agree~

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-31-04, 06:04 PM   #4
Kojiro Fuuma
Advance Moderator
15202ST

XBox Live GamertagKojiro Fuuma
引用:

不過你唔係~

01。03。11
Kojiro Fuuma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-31-04, 07:54 PM   #5
Dolly
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2002
XBox Live GamertagEfsf
好毒...呢幾張野遺禍人間

Dolly 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-01-04, 07:10 PM   #6
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
作者: Dolly
好毒...呢幾張野遺禍人間
唔毒唔毒, 依支只不過係 Sigma 黎, 唔係"菜", 又唔係"奶", 冇毒架, 放心食落肚啦~~~

只不過 full frame 12mm 的 field of view 確實不常見, 所以想跟大家分享一下. (Canon, Nikon, Tamron 的 12mm or below 的 super ultra wide 都不是 full frame)

引用:
作者: ZERO NEKO
都係 digital 適合窮人 agree~
引用:
作者: Kojiro Fuuma
不過你唔係~
真架! 老細呃你話人工高可以呃你十年八年, 我話我係窮鬼冇錢玩菲林就真珠都冇咁真!

買菲林: 錢!
沖印: 錢!
走霉運有人欣賞你的照片, "幫我晒!" 又-要-錢!!

相反, digital 雖然出機貴過菲菻機, e.g. Canon EOS30V ~$2,600; Canon EOS 20D ~$12,600, 不過省了沖印費, 其實好快 break even. 菲林+沖印, 怎麼便宜都要 $1.5 一張照片吧? 基本上, 拍 7,000 張照片已經 break even. 我的 10D 在 15 個月保養期內就已經拍了 15,000 張照片 (算少... 身邊的人多過我), 所以 7,000 張其實不算多.

當然我這樣說也做了某些假設, 例如用菲林不會"忍手"少拍幾張 (你不拍, 買來幹麼?!); 又或者用 digital 會賴皮不印硬照, 只發 jpeg, "自已晒!"; 之類之類吧...

牢騷完畢.

(諗落應該開個牢騷 topic......)

此篇文章於 11-01-04 08:12 PM 被 KKH 編輯。
舊 11-03-04, 07:26 PM   #7
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

放埋最後幾張, 室內... o個 perspective 真係... 好搞鬼

舊 11-03-04, 10:48 PM   #8
打機小子
Insane Gamer
MiKi BeSt~~

註冊日期: Mar 2003
點解第二幅相果兩個 公事包?
閃閃下 ge?
打機小子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-04-04, 07:29 PM   #9
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

er? 閃閃下? 當真? 我睇左好耐都未睇到....
舊 11-17-04, 05:27 PM   #10
Hayami
絢 爛 舞 踏
劫很大

XBox Live Gamertagk0h4ku
引用:
er? 閃閃下? 當真? 我睇左好耐都未睇到....
係唔係佢睇緊avi 之類用左directshow的東東
一邊睇相呀

//Blog
//Flickr
Hayami 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-04, 01:01 AM   #11
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
作者: Hayami
係唔係佢睇緊avi 之類用左directshow的東東
一邊睇相呀
都係唔明 又可能用左 Firefox 之類o既 browser, progressive jpeg 真係會 progressive 咁 render 出黎, 所以見倒o個畫面有o的變化都唔出奇...

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 08:46 PM

手機版 | APP版