Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 05-08-22, 04:50 PM   #1
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
Everything Everywhere All at Once 奇異女俠玩救宇宙

https://m.imdb.com/title/tt6710474/?ref_=ext_shr_lnk

睇完優先場, 呢套完全係呢期最好睇一套, 真天馬行空嘅多元宇宙過DS2, 但主線竟然係港女嫁比美籍華人而產生嘅家庭倫理故事, 再mix入港式工夫喜劇, 再玩一堆其他電影情節, 玩得勁跳掣過瘾, 又有感人情節, 正正

此篇文章於 05-10-22 09:10 PM 被 C.Ryo 編輯。
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-22, 05:13 PM   #2
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
人玩三眼佢又玩三眼,成本平成大截之餘又夠創意,呢邊要呢個禮拜尾先上。老細既然開咗棟樓,cross 舖囉~

予告:
http://gaforum.org/showpost.php?p=11725547&postcount=3

舊 05-08-22, 05:24 PM   #3
C.Ryo
Game Master

Nintendo Switch ID4426 5495 5212
仲要同期上, 低成本食腦玩multiverse, 比燒$嘅麻木cg爆谷好味得多

舊 05-08-22, 08:24 PM   #4
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
香港戲名"奇異女俠玩救宇宙"

5月19先正式上影....

之前台灣上左畫都係好評居多

睇完奇2再睇呢個對多重宇宙理解仲有感覺吧a

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-09-22, 09:32 AM   #5
holsety
Ultimate Gamer
http://www

註冊日期: Oct 2003
好期待呢類型既片

舊 05-15-22, 06:45 AM   #6
肉羊哩咖
griffin611

真.MoM

呢套終於睇咗,戲院都算多人,好多笑得出聲嘅笑位,動作好睇好多,特技實際多個 CG。無靚人靚杉靚景,靠新奇好玩嘅橋段,都極好睇,尤其向某兩套經典電影致敬勁正。演員,担正嘅楊紫瓊絕對係攞獎級,做佢老公嘅關繼威(係,就係當年《魔域奇兵》做豆丁嗰位),同傳奇嘅 James Hong 好得,去到 part 2 嘅尾,仲有少少洋蔥位~

唔係噉好:故仔後面有啲亂,好多嘢都靠對白解釋,不過受咗後面都 OK 嘅。PART 2 係有少少嫌拖啫。

總結:羅素兄弟監製今次 hit 中好嘢,似乎可以拍續集;總之快啲去睇啦,快啲去睇啦!

此篇文章於 05-15-22 06:48 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-20-22, 03:59 PM   #7
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
呢套終於睇咗,戲院都算多人,好多笑得出聲嘅笑位,動作好睇好多,特技實際多個 CG。無靚人靚杉靚景,靠新奇好玩嘅橋段,都極好睇,尤其向某兩套經典電影致敬勁正。演員,担正嘅楊紫瓊絕對係攞獎級,做佢老公嘅關繼威(係,就係當年《魔域奇兵》做豆丁嗰位),同傳奇嘅 James Hong 好得,去到 part 2 嘅尾,仲有少少洋蔥位~

唔係噉好:故仔後面有啲亂,好多嘢都靠對白解釋,不過受咗後面都 OK 嘅。PART 2 係有少少嫌拖啫。

總結:羅素兄弟監製今次 hit 中好嘢,似乎可以拍續集;總之快啲去睇啦,快啲去睇啦!
我覺得失望.... 早知係低成本都唔預有咩大場面, 演技同打鬥場面ok, 但故事真係冇傳聞中咁好咁有新意, 而且口水多過浪。

同埋真係冇一個演員養眼.... 係呀, 我知上面3個再加埋珍美李寇蒂斯都係當年大卡士, 楊紫瓊個角色直情諗唔到邊個可以代替(元秋英文未必流俐)...但個囡至少搵個好樣少少呀唔該..........

舊 05-16-22, 08:16 AM   #8
holsety
Ultimate Gamer
http://www

註冊日期: Oct 2003
19/5睇

舊 05-21-22, 11:51 AM   #9
王小虎

註冊日期: Apr 2002
我覺得幾好睇,不過唔會同其他戲比較,即係電影的嘢,本來就係百花齊放。即係好似戲裡面的多元宇宙,都冇話邊個行啱邊個行錯,而係有無限可能。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-21-22, 01:36 PM   #10
肉羊哩咖
griffin611

幕後製作緣起花絮,可能有透,不喜勿入

[太長唔睇]可以講嘅:
  • 原案係以陳積奇做藍本!好在最後唔係佢!唔係一定唔睇!
  • 而個囡,原本係搵 Awkwafina (尚氣、Crazy Rich Asian、The Farewell),因為「撞期」,所以又冇份,不過,有都係「冇嘢睇」。
  • 套戲有度個蒙太奇係用咗楊紫瓊,現實中嘅片斷。

舊 05-21-22, 09:17 PM   #11
wing
格鬥低手

引用:
幕後製作緣起花絮,可能有透,不喜勿入

[太長唔睇]可以講嘅:
  • 原案係以陳積奇做藍本!好在最後唔係佢!唔係一定唔睇!
  • 而個囡,原本係搵 Awkwafina (尚氣、Crazy Rich Asian、The Farewell),因為「撞期」,所以又冇份,不過,有都係「冇嘢睇」。
  • 套戲有度個蒙太奇係用咗楊紫瓊,現實中嘅片斷。
如果係陳積奇,香港票房會死,但歐美同日本票房會更高。

舊 05-21-22, 09:22 PM   #12
420secured
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2020
引用:
作者: wing 查看文章
如果係陳積奇,香港票房會死,但歐美同日本票房會更高。
事實上真係好岩陳積奇做

... 除左西裝Universe
420secured 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-21-22, 02:10 PM   #13
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
睇中文戲名覺得食人條水,唔多想入場。
但睇你地d comment又好似想睇下係龍定鳳。

舊 05-21-22, 08:37 PM   #14
魚伕
Moderator

註冊日期: Jan 2002
無其他大卡士擔角,真係單純賣『故事』
只要係開唔正 睇嗰個觀眾既口味,就會如同爛片一樣。

睇後感:

一套戲,又有搞笑,又有經典武打場面,又有美術化妝,特效,又有感動,
又有 故事議題 送比 觀眾去思考,睇一套戲都係幾草,絕對超值。

睇完話唔定自己都開多隻眼
魚伕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-21-22, 09:01 PM   #15
C.Ryo
Game Master

阿女其實係尚氣入面個酒肉朋友,呢套玩地味一家人可以同時滅世救世,個個都凡人造型,突然有個靚嘅女先唔夾件事,呢個台灣香蕉妹我又覺得佢戲唔差呢,不過呢套始終比較cult又實質玩啲人生家庭議題,真係唔係個個都受嘅

舊 05-21-22, 10:42 PM   #16
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
好似真係原本想搵成虫...

https://movies.yahoo.com.tw/article/...155509328.html

睇埋呢套,點講呢,我鍾意個故事,雖然同一開始想像既內容唔同,講到尾原來係一套中國家倫理片
只不過係以多重宇宙做賣點,想用呢套理解多重宇宙都係有d怪(不過都好過奇異博士個理論)
選角唔係用美形角o岩數啦,因為呢家人就只係一家平凡家庭(至少呢個宇宙係),加上全片兩文三語對香港人應該好有共鳴

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-22-22, 10:18 AM   #17
wing
格鬥低手

引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
好似真係原本想搵成虫...

https://movies.yahoo.com.tw/article/...155509328.html

睇埋呢套,點講呢,我鍾意個故事,雖然同一開始想像既內容唔同,講到尾原來係一套中國家倫理片
只不過係以多重宇宙做賣點,想用呢套理解多重宇宙都係有d怪(不過都好過奇異博士個理論)
選角唔係用美形角o岩數啦,因為呢家人就只係一家平凡家庭(至少呢個宇宙係),加上全片兩文三語對香港人應該好有共鳴
啱, 開頭我聽到兩公婆上半句英文, 下半句普通話, 然後又會搭句廣東話, 聽落真係好有香港 feel。

如果呢套真係要有普通中國家庭feel, 一放成蟲落去, 觀眾就好難投入. 同埋我覺得成蟲表情會做得好誇張。

如果係元秋+元華, 仲會再投入好多. 但佢歐美叫座力唔會及楊紫瓊, 未有咁多好評之前, 歐美可能會難排院線。

舊 05-22-22, 03:11 PM   #18
420secured
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2020
引用:
如果係元秋+元華, 仲會再投入好多
佢兩個,相信係外國搵唔到資金拍...
420secured 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-21-22, 10:50 PM   #19
C.Ryo
Game Master

Daniels原本係想搵成蟲做男主,所以阿紫瓊姐有串蟲哥走寶
不過真係好在佢唔接,依家成套感覺啱啱好

又恭喜呢套正式成為A24最收得嘅電影

此篇文章於 05-21-22 10:56 PM 被 C.Ryo 編輯。
舊 05-22-22, 02:26 PM   #20
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
話時話, 做老豆嗰個男人都有小小似成蟲...

呢D戲都唔係佢既時代產物, 對佢黎講可能怕影響佢自己個形象而唔接係合理, 但如果佢接左既話應該香港唔駛上畫都似...

平行時空真係想點講都得, 佢呢個玩法幾好, 唔駛用個框框黎套實個設定, 同埋咁至可以叫多個時空, 係亂左小小, 同埋一般戲迷應該唔太接受到, 楊小姐肯拍又真係幾破格得黎好睇.

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-22-22, 05:52 PM   #21
wing
格鬥低手

引用:
作者: HON HON 查看文章
話時話, 做老豆嗰個男人都有小小似成蟲...

呢D戲都唔係佢既時代產物, 對佢黎講可能怕影響佢自己個形象而唔接係合理, 但如果佢接左既話應該香港唔駛上畫都似...

平行時空真係想點講都得, 佢呢個玩法幾好, 唔駛用個框框黎套實個設定, 同埋咁至可以叫多個時空, 係亂左小小, 同埋一般戲迷應該唔太接受到, 楊小姐肯拍又真係幾破格得黎好睇.
忽然諗起,幾十年前李連杰都拍左套多元宇宙動作片叫the one 最後一強,唔同version的自己互片,死剩最後一個就會稱霸元宇宙,真正自相殘殺。

舊 05-22-22, 08:44 PM   #22
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
引用:
忽然諗起,幾十年前李連杰都拍左套多元宇宙動作片叫the one 最後一強,唔同version的自己互片,死剩最後一個就會稱霸元宇宙,真正自相殘殺。
你講返我至記得呢套戲, 原來又係玩元宇宙架, 我嗰時睇唔明唔知佢做咩, 只係覺得李生打得好睇ONLY.

不過點都好, 奇異呢套戲最後嗰4個字都算補返套戲個意思, 咁就真係無交嗌啦.

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-23-22, 04:30 AM   #23
肉羊哩咖
griffin611

引用:
[離題]有部動畫都有咁上下嘅橋,有班細路畀人呃咗去一個地方,被強迫去坐上一部機人去作戰,原來每個地球都派出一部超機人對戰,輸咗嘅地球就會被毀滅,就算贏咗條細路都要死,非常黑色,而每個細路都一張唔同嘅椅去代表,不過唔記得個名。

舊 05-23-22, 05:03 AM   #24
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

註冊日期: Jun 2002
Nintendo Switch ID8287-9006-2513
PSN  IDGAF_SETH
XBox Live GamertagSeth HK
引用:
[離題]有部動畫都有咁上下嘅橋,有班細路畀人呃咗去一個地方,被強迫去坐上一部機人去作戰,原來每個地球都派出一部超機人對戰,輸咗嘅地球就會被毀滅,就算贏咗條細路都要死,非常黑色,而每個細路都一張唔同嘅椅去代表,不過唔記得個名。
地球防衛少年/ぼくらの

ハイスピードロボットアクションゲームの金字塔

ANUBIS ZONE OF THE ENDERS
BLADE SHOT GRAB
赤兵尉SETH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-23-22, 09:26 AM   #25
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

註冊日期: Jun 2002
Nintendo Switch ID8287-9006-2513
PSN  IDGAF_SETH
XBox Live GamertagSeth HK
呢套野個玩法比較似jojo總統嘅D4C能力

ハイスピードロボットアクションゲームの金字塔

ANUBIS ZONE OF THE ENDERS
BLADE SHOT GRAB
赤兵尉SETH 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 06:56 PM

手機版 | APP版