Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館 > 照相館研習區

主題工具 顯示模式
舊 12-28-10, 02:44 PM   #1
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
Angry 此娃不同彼蛙

因為某M8 解讀錯誤,特此更正...

自從東遊回來之後,影相的喜好有少許改變了,由以前鐘意影人變成鐘意影風景影玩具,娃係其中之一.
不過影娃比影人更難,因為只有固定表情,動作亦有所限制,而且同真實比例有D距離,點樣同環境自然隔合,點樣先特顯到對娃既"愛",影時我也會花少許心思,不過經驗還是不足,特此貼D作品上來比人指教指教.

ps.我知道有人用PS 把娃同景合體的,不過我唔鐘意咁做,我鐘意真真正正咁帶娃出去外拍.
唔想係屋企合成.

這兩張是新近12月時日本影的,其實邊度影都無關系,重點是希望人見到會覺得我的娃很可愛,有衝動想抱下佢我就感到安慰.
1.

2.

而這幾張是再早半年4月時大埔影的.
題材想同花與蝶隔合,其實蝶我都係第一次影,算是我初次影這類題材.

3.

4.

5.

6.

大既我係想朝這種風格發展,至於有咩問題,希望大家可以指點下小弟

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-28-10, 03:07 PM   #2
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
#6...
要不focus on塊臉...
要不只影到去嘴嘴唔要眼...
你不覺得現在這樣好嚇人嗎?/\
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-28-10, 03:15 PM   #3
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

引用:
作者: ビスケット 查看文章
#6...
要不focus on塊臉...
要不只影到去嘴嘴唔要眼...
你不覺得現在這樣好嚇人嗎?/\
的確好鬼異orz
影嘴好似ok,下次試下影個性感雙唇先.

舊 12-28-10, 03:40 PM   #4
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
有愛~ 不過插眼和支撐架的位置不是很好吧.
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-28-10, 06:52 PM   #5
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

引用:
作者: KKH 查看文章
有愛~ 不過插眼和支撐架的位置不是很好吧.
架當時係第一次用,其實隻娃我2月買左,3月好小心拆左一次影左幾張後就好保重咁運返HK.
之後比人搞頭(幫隻娃改面裝),整好無幾耐就譫粗粗去打蝶外拍
所以先影到咁露骨,依家我用架時都盡量8字腳企,或斜身少少避開個架.

至於插眼那張,是否抄高少少,睇到完整面相會好D ?

論壇跳轉

現在的時間是 03:19 PM

手機版 | APP版