Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 12-23-21, 09:57 PM   #2026
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
The Witcher S2E01 變返正常時序咁去,Henry Cavil 完全入晒格,做 Ciri 嘅好咗,故仔仲未上主線。聖誕煲晒佢。
Ciri 靚左
不過聽講冇上季咁多福利.

舊 12-23-21, 10:36 PM   #2027
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
The Witcher S2E2: 補完咗好多世界設定同埋背景,雖則南方個帝國仲係講得唔多,其實上季交待多啲會好啲;各條線亦開始入正題。場大戰好精彩!

The Witcher S2E3: 充滿政治角力嘅一話,一邊係某角成長記,另一邊係某角開始新一章,但故仔都係接住上一話嘅餘波去發展下一回,一舖過有個好處,就係容到呢類填數嘅時間。

Ciri 福利部係無咗,仲有另一邊 Yena~

此篇文章於 12-23-21 10:41 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-24-21, 03:18 PM   #2028
肉羊哩咖
griffin611

T&B2: 出年 4月:

舊 12-24-21, 06:32 PM   #2029
肉羊哩咖
griffin611

The Witcher S2E4: 某大配角重新登場!而 Ciri 再度成為主線,仲有之前啲迷,可以引人去追。

Don't Look Up 上咗架。

舊 12-25-21, 10:23 PM   #2030
肉羊哩咖
griffin611

The Witcher S2E5&6 劇情推進快咗,各勢力做嘢做到埋牙;背後個因由亦明朗化,其實呢啲應該一早第一季交待咗。第六話頭有度幾傷感吓。

Brighton S2 出年三月廿五

此篇文章於 12-26-21 01:51 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 12-26-21, 05:20 AM   #2031
肉羊哩咖
griffin611

The Witcher S2E7&8:前者有都係舖排為主,去到話尾居然扭一扭,變咗同預期嘅唔同。結局嗰一話就好精彩,打+謀略+收納埋今季啲線,預告咗下季會點同埋解開咗部份嘅謎底,有個相當震撼;雖則有兩個勢力嘅幕後主腦尚未揭盅,但絕對係個好收尾。

總括比上季仲要好,唔單止劇本直線易明同緊湊咗,由怖景美指特技同演出都好好多。有唔少地方同套動畫版有關,睇咗好啲。因為上季好多嘢唔記得無溫返書,所以有部份人物開頭都唔知係邊個。期待下季!

舊 12-26-21, 08:54 PM   #2032
肉羊哩咖
griffin611

天跌落嚟當被冚?!

Don’t Look Up 係套諷刺劇。男女主角演出絕對出色,做總統同節目主持人嘅都好掂,尤其 Kate Blanchett 幾乎唔認得係佢。笑位夠,不過要睇觀眾識唔識笑,韙材好廣又左右開弓。問題在於太廣,拖得太長,有啲小節同角式似乎可以無咗都得,個結尾幾感人。 總結:中上。

舊 12-27-21, 05:47 PM   #2033
420secured
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2020
引用:
唔知放邊好,不過既然講 Cobra Kai,放住嚮度先。有好多舊 IP 被「現代化」嘅過程中,啲手法被受「爭議」 -- Star Wars, Terminator, Star Trek(?), Ghostbusters, He-Man(?) 等等。其中一套比較成功更新嘅,係 Cobra Kai,無論舊 fans ,定係好似本人噉,從來無睇過《龍威小子》系列嘅,都鍾意追,個 show runner Hayden Schlossberg 近日寫咗篇文,解釋佢點玩法,原文:
https://www.hollywoodreporter.com/tv...mn-1235002372/

試譯出啲重點:
  • 對原作要尊重 -- 正如你應該尊敬父母一樣,記住今日有得再玩,正係因為有原作在前;更唔好當佢只係個 IP,因為後面有成萬上億嘅 fans 對個作品如珠如寶,製作同樣要珍而重之。
  • 唔好怕大改 -- 尊重原作唔係話唔可以創新,無舊 fans 會想重睇多次同一樣嘅嘢。
  • 要加入新角式 -- 唔只可以接觸到新一代觀眾,仲可以替套作品注入新活力。不過⋯⋯
  • 唔好忘記班舊角同班舊 fans -- 點都要顧住班舊客先,記住因為有佢哋嘅支持,套原作先噉紅。
  • 要好好利用懷舊元素 -- 好似《龍威小子》呢啲舊作班老 fans 睇到爛,唔少細節變咗佢哋嘅童/少年回憶,適當時侯加入原作嘅嘢,觀眾會有又大又好嘅情緒反應(ref: The Mando S2 個結局⋯⋯)
  • 又唔好齋靠懷舊 -- 無新意凈得舊嘢,唔係路嚟,班舊 fans 都好快都會厭。
  • 問:點解而家先嚟玩 -- 呢樣要成日問自己;以 Cobra Kai 為例,舊作洽人洽到變個人版嘅 Johnny 噉,欺凌呢個問題到今日都仲好值得探討。
  • 又唔好鑽牛角尖 -- 專注啲咩時侯都啱嘅主題,加啲時代感嘅元素未嘗不可,目標係套新作到廿年後睇返,都唔會嫌老土過時。
  • 個故仔要有長程規劃 -- 套嘢一個唔覺意掂咗,要預佢會添食,要玩長線,留返啲勁爆嘅嘢到後面,等觀眾期待下一季。
  • 唔好諗住班觀眾會跟到最尾 -- 另一方面要快手整啲嘢留住班客,事關好易畀出面啲嘢搶走。
  • 要成日接觸、支持同尊重班 fans -- 玩舊 IP 好易,因為有班現成嘅 fans,對待佢哋要肯聆聽,不時露少少好嘢出嚟製造期待同話題,鼓勵佢哋嘅熱情同創意,目的係變班 fans 成一個固定群體。(ref: Zack Synder)
  • 絕對唔可以同 fans 拗頸!(得罪老細?! 唔洗講噉多喇掛?)

希望啲友唔好再亂嚟~
呢篇野好適合比Matrix 4 導演 睇
由手機版發出

此篇文章於 12-27-21 06:07 PM 被 420secured 編輯。
420secured 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-27-21, 06:09 PM   #2034
420secured

引用:
Don’t Look Up 係套諷刺劇。男女主角演出絕對出色,做總統同節目主持人嘅都好掂,尤其 Kate Blanchett 幾乎唔認得係佢。笑位夠,不過要睇觀眾識唔識笑,韙材好廣又左右開弓。問題在於太廣,拖得太長,有啲小節同角式似乎可以無咗都得,個結尾幾感人。 總結:中上。
2個鐘內好好多
同埋如果好似我一開始get唔到係諷刺劇,就更加快悶
但明白個Message,件事通哂就好好多

入面講人性呢部份,由講Climate Change到Covid其實都通用
舊 12-28-21, 02:11 PM   #2035
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: 420secured 查看文章
入面講人性呢部份,由講Climate Change到Covid其實都通用
關於個主題,有個 Twitter 舖好應棍 — 啲戲入面,逢親爆大鑊,都就係由啲政府唔聽科學家嘅警告開始~
https://twitter.com/netflxdiaries/st...251292161?s=21

有人又鬧呢套嘢針對某前美國總統 — 當然佢話未睇,有細心留意嘅話,白宮嗰場有一秒影住個美國總統同克林頓攬住嘅合照(去到廿分卅秒左右),講完。當政府只掛住撈政治油水,黨同伐異,金權政治混淆不清,邊個都一樣,睇吓英國阿波記~~~

此篇文章於 12-29-21 12:19 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 12-29-21, 12:08 AM   #2036
肉羊哩咖
griffin611

2020 年正式續集~

Death to 2021 唔洗審就係舊年套「紀錄片」Death to 2020 嘅續集,今次無咗 SL Jackson,又無咗前事頭婆。繼續諷刺美國(同小部份英國)嘅政治社會事件;亦同樣地玩返啲「一般人」同「專家」講解分析;由於由年頭順序咁講嘅關係,有啲笑料會重複嘅問題,亦有啲嫌唔夠盡 -- 尤其睇咗 Don't Look Up 之後,好在有部份都幾抵死吓,繼續向左中右開弓無面畀。總結:笑完,又要面對現實。(追加:下年講第二樣,連續兩年都係咁好悶。)

追加:原來 Don't Look Up 製作名單之後仲有嘢~~~

此篇文章於 12-29-21 11:28 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 12-31-21, 09:31 PM   #2037
肉羊哩咖
griffin611

Cobra Kai S4S01 直接跟住上季,萬事起頭難,比較慢熱;「新角」登場亮麗,令人期待;而最尾咁解決問題,有啲驚喜。

S4E02 兩位大叔開始「互相了解」,另一邊有個新角加入,同一個一直無乜戲份嘅角式有互動,去到最後揭盅,呢條線都幾有趣。

此篇文章於 12-31-21 11:19 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 01-01-22, 09:48 AM   #2038
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
眼鏡蛇第4季以為會拖拖拉拉的多了很多無謂支線,怎知最後全是一個故事發展的伏筆,最後出乎意料的發展又讓人要期待快有第五季了

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-01-22, 11:26 AM   #2039
420secured

你地會唔會睇得太快 haha
舊 01-01-22, 06:11 PM   #2040
肉羊哩咖
griffin611

卅分鐘一話, 好快過,節奏又夠快。

S4E3&4 啲新仇舊恨係咁炒,心魔作祟始終最可怕。

舊 01-01-22, 07:40 PM   #2041
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
引用:
卅分鐘一話, 好快過,節奏又夠快。

S4E3&4 啲新仇舊恨係咁炒,心魔作祟始終最可怕。
雖然有些人應會覺得劇中角色太「婆媽」,但事實上要真正放下仇恨和面子根本談何容易呢......

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-22, 12:25 AM   #2042
肉羊哩咖
griffin611

Cobra Kai S4 完食,今季可能最拉拉扯扯,亦係最出人意表,呢季仲好睇過第一季。順手回上:呢度大部份角式基本上係善良嘅(亦可以話係有「弱點」),將啲年輕人年少氣盛,撈埋練武之人以拳交心(?!),成個系列玩呢個套路,搞到無話邊個先係「反派」;季頭啲新登場人物好似返返去之前啲季咁,但好在下半季講到個突破出嚟,亦回應返季頭要講嘅嘢;最感人,亦可能最估得到嘅,係某配角下半季有個經歷,令人好鼓舞,而下半季有個新角好好玩,期待;另一個好嘢嘅係,Johnny 同某程度上 Danny,仲保持係故仔嘅重心。而有話走去諷刺 woke 文化,笑咗。

據報第5季已經拍好,等佢幾時上。

舊 01-05-22, 05:20 PM   #2043
肉羊哩咖
griffin611

Ultraman S2 新予告,呢次玩 Ironman?!似乎有好多新角噃,條予告幾好,令人期待:

舊 01-14-22, 05:35 PM   #2044
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
又一套喪屍韓劇 《All of Us are Dead 殭屍校園》1 月 28 日上線,Netflix 獨家

Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-22, 09:40 AM   #2045
Heaven
Game Master

Netflix raises its subscription prices in U.S., Canada
https://www.polygon.com/22884338/net...scription-2022
The Basic plan — whose monthly cost is rising by $1, from $8.99 to $9.99 — permits standard-definition (480p) streams to one device.
Netflix’s Standard plan adds one more screen and upgrades the resolution to 1080p HD, for $15.49 per month (an increase of $1.50 from the previous price of $13.99 a month).
Premium allows four total screens and offers 4K streaming, for a monthly subscription of $19.99 (a $2 increase from the previous price of $17.99).

香港個價對比都幾平, 唔知黎緊加唔加
舊 01-27-22, 09:42 AM   #2046
Heaven
Game Master

《賤兔入侵特別篇:火星任務》2月18日上架Netflix

舊 02-02-22, 08:00 AM   #2047
jason 仔
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2003
套疆屍校園睇到第8集,真係睇到好火大,主角威能大到冇人信

諗埋晒啲屎橋,最後撞晒板都冇事,犯駁位超多.雖然會睇埋佢,但係真係好麻麻
jason 仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-22, 11:00 AM   #2048
Rv250

註冊日期: Aug 2002
最後一集主角威能仲勁, 如果死唔去可能同班長一樣變超人
後來逃出體育館應該冇可能推得郁 (都係唔好咁認真
留咗條尾,拍落去會變幽靈刺客?
睇完想睇返high school of the dead

有電脳コイル, 唔知最近上定之前有
13 Hours又上返, 不過喺另一個平台最近睇咗兩次
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-10-22, 11:56 PM   #2049
肉羊哩咖
griffin611

Adam Project 予告,係乜戲碼麻煩自行欣賞,無乜期待,不過應會睇

舊 02-12-22, 08:15 AM   #2050
肉羊哩咖
griffin611

大鑊!全部 Netflix 拍嘅 Marvel 片集,公怖去到今個月底全部冚旗,離開 Netflix!!! 係咪畀滴住嚟買返唔知;事關當年拆伙反枱話過,Netflix 咱家品會全部留低㗎嘛⋯⋯

論壇跳轉

現在的時間是 05:45 AM

手機版 | APP版