Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > PC電腦遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-19-22, 04:04 PM   #101
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
飛 F14 一定要用 rudder! 自已玩埋 RIO 一嘢射晒 6 飛鳯凰去 6 個目標,樂趣最高!

F-15E 同 南太平洋地圖預覽!
https://youtu.be/VYIdMGlJuOw

睇嚟就快~

此篇文章於 05-20-22 06:47 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-21-22, 05:39 PM   #102
肉羊哩咖
griffin611

最新嗰份廠方通訊,提到第三代 Ka-50 繼續開發中,照前例,已經有咗第二代嘅,可以加少少錢升級。

另,想玩 Ka-52 嘅,而家有個有心人開發緊個 mod,不時舖返啲相,而家中係 3D 模型製作嘅階段,可能有排先見街。

舊 05-22-22, 06:34 AM   #103
肉羊哩咖
griffin611

因為套新戲上,日本有發燒友重製咗條片,還原返好多第一部電影嘅場面:

舊 05-25-22, 08:18 PM   #104
肉羊哩咖
griffin611

最新公測版出爐,主要執返啲 CTD 嘅情況,詳細:
https://www.digitalcombatsimulator.c.../2.7.14.24228/

舊 05-27-22, 03:57 AM   #105
肉羊哩咖
griffin611

如果想揸吓 Top Gun: Maverick 入面啲戰機,以下可以參考:

內有劇透,當然要包膠

F/A-18E/F:有得玩,不過要先有 F/A-18C 個模組,外型係變咗,不過駕駛艙同飛行表現都無變.
下載:https://forum.dcs.world/topic/298237...omment-4942337

F-35: 有得飛,不過都係得個外型,要有 MiG-29 先玩得,入面其實係 MiG-29,如果唔嫌半桶水嘅,可以試試。
下載:https://www.digitalcombatsimulator.c...files/3308100/

Dark Light:暫時未有~

Su-57:有嘅,下載唔到,去到而家個公測版會有啲問題,最弊係原作者似乎放棄咗成個 project。(更新)作者發文指佢會繼續更新,會先整個版本可以而家嘅版本飛嘅先,不過暫時未有:
下載:https://discord.gg/uHFj97ya

Mi-35:而家只有 Mi-24P,同真嘅有啲分別,最明顯係機鼻度有可旋轉機炮,只可以飛住部 MiG-24P

F-14A - 正式個 F-14 個模組包埋。

此篇文章於 05-29-22 05:51 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 05-28-22, 12:48 AM   #106
肉羊哩咖
griffin611

ED 都食住電影 Top Gun - Maverick 個勢,買 F/A-18C 連同 Supercarrier,可享七折優惠,而同時買 F-14 加 F/A-18C,則有六五折。擁有 F/A-18C 同 F-14 嘅,亦有新嘅塗裝,同埋 Maverick 個頭盔。原來係呢個週末限定!!!

另,穩定版同公測版看齊,公測版六月有更新予定。

予告 F/A-18C 可攜帶 AIM-7P 半主動飛彈,亦可以似 F-14 咁,用到 ADM-141A 餌誘。唔知 F-14A/B,F-15C 等,反過嚟會唔會有 AIM-7P。

付費 mod 消息:Echo-19 製作,公認認真同以接近實機為主,佢嘅 F-16 同 F-14 音效改更新咗,詳情:
https://www.echo19audio.com/

此篇文章於 05-28-22 11:40 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 05-30-22, 09:35 AM   #107
Helios
Junior Member

註冊日期: Apr 2022
講開DCS嘅更新,對於使用 Captzeen Helios 嘅人真係又愛又恨,小型更新都有啲機會無乜影響,但大型更新就必死無疑,次次都overwrite晒啲mod files,又要由頭整過晒真係人都癲,試過要用到DCS清除及修復功能先可以回復正常重設Helios profiles,但係行完DCS清除就真係所有設定全部清除,冇controller profiles backup真係從零開始。

此篇文章於 05-30-22 09:46 AM 被 Helios 編輯。
Helios 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-22, 04:52 PM   #108
肉羊哩咖
griffin611

本人都用好多 mod,每次無論大細更新都被冚過晒,乜都要重新裝過,有人建議用啲 mod manager,但又衰唔肯用。Controller profile 真係難搞~

舊 05-30-22, 09:58 PM   #109
Helios

堅係惡夢,不過 controller profiles 其實好易,你最緊要backup C:\users\USERNAME\Saved Games\DCS\ 同埋 C:\users\USERNAME\Saved Games\DCS.openbeta\ 入面成個 Config folder,有乜事就抄返轉頭。
舊 06-01-22, 07:05 AM   #110
肉羊哩咖
griffin611

有時未必,試過 A-4E-C 因為大改,成個 input mapping 改晒,舊個 backup 完全唔用得,有時最好劃低佢,但勁煩勁花心機時間。

舊 06-01-22, 09:26 AM   #111
Helios

始終 A-4E 都唔係正式官方嘢,成個 input mapping 改應該只係個別例子,點都係有 backup 好過無,touch wood 我暫時未試過唔得。

至於畫低佢都幾重要,唔好話 update 完要由頭 set 過,有時自己 mapped 咗啲乜都唔記得,網上有好多 pdf 檔可以下載,有晒圖樣幾方便。

此篇文章於 06-01-22 09:34 AM 被 Helios 編輯。
舊 06-01-22, 01:10 PM   #112
肉羊哩咖
griffin611

老細啱。用圖再手寫/打上去係極好嘅方法。不過最緊要,啲 mapping 最好定晒咗先~ 不過本人貪心,想唔撳 keyboard 直接 HOTAS 上用嘅掣太多,好興指定一個掣個第二功能,撳住呢個掣先,再撳其他掣會有另外功能:例如嚮 F/A-18C 設定個扳機掣,就咁撳發射武器,如果先撳住第二功能掣,再扣個扳機,就變成直接設換到空對空機炮。好似呢種玩法,畫都有多啲難度~

舊 06-01-22, 03:40 PM   #113
Helios

"好興指定一個掣個第二功能,撳住呢個掣先,再撳其他掣會有另外功能:例如嚮 F/A-18C 設定個扳機掣,就咁撳發射武器,如果先撳住第二功能掣,再扣個扳機,就變成直接設換到空對空機炮"

算好嫁啦,如果用 VPC throttle 上面個 5 mode dial,可以set到全部掣有5種用途,寫都寫死人
舊 06-01-22, 10:05 PM   #114
肉羊哩咖
griffin611

嘩老細,你單個 throttle 都貴過本人成 set 嘢~~~~ 梗係一分錢 一分貨嘅⋯⋯⋯

有冇整長支棍?知道 TM Warthog 同 X56 都得。不過就算中古嘅 X-56 都睇彩數,一般都好貴。

舊 06-01-22, 11:22 PM   #115
Helios

我只係加長咗75mm。
舊 06-02-22, 11:25 PM   #116
肉羊哩咖
griffin611

都好吖,玩直升機嘅,加長支棍會易操控啲。
-----------

OK,講過唔少 MB-339A/PAN,都係時候還債。呢架係由義大利製作,雙座位教練/對地攻擊機,冷戰時期好多工業國,似乎都會揼啲資源去獨自開發軍機,去滿足國防需要,而冷戰結束後期就變成多國合作。呢部機亦相當有名,有為都有實戰經驗!福克蘭戰爭期間,有架 MB-339A 巡邏期間,無意中遇到支援登陸作戰嘅英國艦隊,與其調頭走人,機師好勇敢咁攻擊一般英國快速艦,並擊毀咗 -- 佢一個雷達~ 機師成為阿根廷嘅戰爭英雄。

呢個 mod 比 A-4E-C 仲簡單,無雷達,無 RWR,無空中加油,無空母作業能力,載彈無論嚮數量同埋種類都不如。咁有咩噉吸引?首先係準確度,製作群好認真,去到搵當年嘅機師幫手,修正架機嘅性能同表現;另一個係簡單,但係系統模擬做得好全面,好啱新手揸;DCS 雙座位教練機有唔少,好似 T-45 鵝鷹,但同時又可以射實彈,前後座有相同功能,幾乎只此一家!仲有,有人發現,呢架機異常靈活,玩飛行表演故然好玩,纏鬥嘅時候相當難搞嘅對手。可惜,製作群「轉咗行」只搞收費組件,version 2.7 開始,有啲動畫唔再郁,係仲係飛到,不過硬係爭啲。點都好,免費嘅嘢唔能夠要求太多。

討論:https://forum.dcs.world/topic/209209...=getNewComment

好在⋯⋯收費版予告就出:

表示個模組發售在即。

下次講 mod,予定係 UH-60L 黑鷹。

此篇文章於 06-02-22 11:32 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 06-04-22, 03:14 AM   #117
肉羊哩咖
griffin611

MB-339A/PAN 予告已出,但未有期~~~~

更新,有傳今個月 22 號,會唔會夾埋南太平洋地圖一齊出,未知,不過個荷包⋯⋯⋯⋯

此篇文章於 06-04-22 12:57 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 06-08-22, 11:16 PM   #118
肉羊哩咖
griffin611

好嘢!!!

最新公測更新推出!除咗一般修正之外,F-16,AH-64 同 Mi-24 有大量武器同裝備加咗(䧳鹿有好變態嘅 R-60M 空對空飛彈!)。最重要係南大西洋地圖已經推出,成件嘢要成 66GB,要睇睇夠唔夠位,開頭有八折,不過唔知去到幾時!公測版詳情:
https://www.digitalcombatsimulator.c.../2.7.15.25026/

南大西洋地圖予告:

因為係 RAZBAM 出嘅,裡面有好多「置入式廣告」~

此篇文章於 06-08-22 11:39 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 06-16-22, 04:24 AM   #119
肉羊哩咖
griffin611

玩咗一輪南大西洋,好嘅係呢個地圖,無論位置,以至地貌例如冰川,到建築都好有特色,甚至有殺人鯨出沒!個安第斯山脈點都比高加索山脈更有趣就係。而 VR 上玩,個表現比都係大海一片嘅 Marianas 都好。而唔係咁好,始終有少少趕出街,反正都係預先玩,好多嘢都未得 -- 好似冰川其實係個白色嘅草地,地大人稀都預咗,實在有嘅機場冇咗,數量少得好可憐,甚至連一個快手任務都無包。不過製作群已經執緊加緊啲嘢,早買早享受,都無所謂。

始終,買呢個都係想玩多啲歷史任務。甚至啲冰川都係用嚟扮挪威呢個北方國度。

舊 06-16-22, 07:32 PM   #120
肉羊哩咖
griffin611

幾乎同戲院睇嘅一樣!

舊 06-22-22, 02:07 PM   #121
肉羊哩咖
griffin611

予告咗今日公測版又有更新, F-16C,AH-64D 有新嘢予咗,有埋 MB-339 就最好!好緊張呀!

舊 06-23-22, 12:09 AM   #122
肉羊哩咖
griffin611

最新公測版 2.7.15.26783,主要加多咗 F/A-18C 上有主動餌誘,F-14 加多一個小型戰役,F-16 上有手動投彈模式,最多新嘢嘅係 AH-64D (例如 altitude hold)同新嘅南太平洋地圖(有英軍戰艦同車輛),詳細:

https://www.digitalcombatsimulator.c.../2.7.15.26783/

就係無 MB-339

又做特價,去到七月十一號~

此篇文章於 06-23-22 12:23 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 06-23-22, 04:34 PM   #123
肉羊哩咖
griffin611

問用緊/過雙 throttle 嘅老細,揸直升機嘅,會唔會分開 throttle 嚟用?

舊 06-24-22, 10:51 AM   #124
Helios

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
問用緊/過雙 throttle 嘅老細,揸直升機嘅,會唔會分開 throttle 嚟用?
我自己無分開嚟用,你係咪想分別將左右設定為throttle同collective?如分開之後因為握手位置細咗手感唔太好,隻手比握手位闊,控制其中一邊時好容易會撞到另一邊,用起上嚟好困難。我係將左右throttles設定為collective,flaps推杆做throttle。

此篇文章於 06-24-22 10:55 AM 被 Helios 編輯。
舊 06-24-22, 04:47 PM   #125
肉羊哩咖
griffin611

謝,了解;本人最近入咗套中古嘅 X-56,條友將兩條彈弓「癡」埋一齊,結果超硬~

OK,回返正題,因為好多直升機都有兩台引擎,所以問其實分裂有無用。照啲飛定翼機嘅,佢哋多數都唔分開嘅用~

如果人老無記錯,AH-64D 係唯一一架無 throttle 嘅直升機。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
10/25「藍井エイル WORLD TOUR 2015 -ROCK THE WORLD!- IN HONG KONG」開催決定! URA 日本動漫畫討論版 43 12-31-23 07:17 AM
[NS] Super Mario 3D World + Fury World《超級瑪利歐 3D世界 + 狂怒世界》 | 2021年2月12日發售 seed2005 電視遊戲討論版 54 03-12-21 10:26 AM
問遊戲:Another World? 大情大性武大帝 電視遊戲討論版 0 12-12-14 10:25 AM
[ETC] A Hangar, A Pinhole And A World Record: Building The World's Biggest Camera KKH 照相館 0 05-18-06 08:40 PM
[NDS]Pac-Man World 3 ittihad 手提遊戲機討論版 0 10-14-05 09:24 AM

現在的時間是 07:41 PM

手機版 | APP版