Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
電視遊戲討論版>亞洲首個PLAYSTATION®3遊戲製作課程─「數碼創意大本營」
Designer 05:13 PM 04-30-08
詳情見
http://asia.playstation.com/tch_hk/i...hp?q=node/1565

PLAYSTATION®Network登記會員可享獨家優惠!
《 二人同行,一人價錢!》
報讀亞洲首個PLAYSTATION®3遊戲製作課程 ─「數碼創意大本營」
世界級日本遊戲製作專家親自教授

參與了PLAYSTATION®3遊戲GENJI™及Folklore™及THE EYE OF JUDGMENT™ BIOLITH REBELLION SET.2的製作,來自Premium Agency Inc之遊戲製作專家 - 山路和紀氏 (Mr. Katsunori Yamaji),川島基展氏 (Mr. Motonobu Kawashima),小澤賢侍氏 (Mr. Kenji Ozawa),山田成和氏 (Mr. Shigekazu Yamada),服部一哉氏 (Mr. Kazuya Hattori) 和其他知名遊戲製作專家由日本遠道而來,分享他們的經驗和傳授PLAYSTATION®3遊戲製作方法和技巧。

同時這課程也請到了日本遊戲製作界知名的新清士先生(現為遊戲業著作人兼立命館大學影像學講師)及大信英次先生(NOWPRODUCTION, CO.,LTD企業策劃及業務發展部主管)爲各位講解遊戲製作界的現狀及遊戲製作方法等等。

pet3 05:53 PM 04-30-08
你腳了好幾天了
而且回鍋
House 06:05 PM 04-30-08
I am interesting in the course,but the course is used English to interpret,I have no ability to understand it
RPG之鬼 06:23 PM 04-30-08
其實就廣告內容似係talk show為中心
可以說是吹水
以前台灣都有唔少現在sony hk終於有d實際野滿足到香港想做家用遊戲機的人

不過可以同大家講
好多野要你真係做game時先會遇到
純粹這種吹水會能夠實際體會到箇中問題是十分困難

當然不論怎樣也好
這是一個不錯機會

還有如果真係想學的話去日本吧
新月 06:25 PM 04-30-08
作者: RPG之鬼:
其實就廣告內容似係talk show為中心
可以說是吹水
以前台灣都有唔少現在sony hk終於有d實際野滿足到香港想做家用遊戲機的人

不過可以同大家講
好多野要你真係做game時先會遇到
純粹這種吹水會能夠實際體會到箇中問題是十分困難

當然不論怎樣也好
這是一個不錯機會

還有如果真係想學的話去日本吧
就算玩rpg tool都未必舞得掂啦
Marco 06:31 PM 04-30-08
單是 C++ 都可以玩到腦殘
我不認為開發 PS3 的遊戲的 Language 會比 C++ 易 "

<- 正在進修 C++ 中的傢伙

不過如果日文英文好既話,參加呢個課程都冇壞既
起碼可以知道開發一隻遊戲並唔係想像中咁簡單
CCemi 06:33 PM 04-30-08
我只知呢個課程無論你成唔成功都好
你都要擺係$88800學費先
RPG之鬼 06:57 PM 04-30-08
作者: 新月:
就算玩rpg tool都未必舞得掂啦
唔係program之類
係一d危機處理
我果陣時做game(考試project)成日發生